giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Podziel się z nami opisem własnych konstrukcji
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 26 sie 2019, 10:23

hej

nadarzyła się okazja na mida w tanich pieniądzach to postanowiłem wykorzystać .

baza giant anthem x3 , silnik YOCH motor 750w , bata - 13/5 lgmj1 leżaki od tasa

silnik przychodzi w firmowym pudle , wszystko niby jest poza papierami , klamki niestety na heble mechaniczne , musiałem dać czujnik , choć jest opcja wykorzystać czujnik z klamki oryginalnej - trzeba by ja rozebrać .
spasowałem wykorzystując metodę muppeta opisaną podczas montażu tszd2 - do suportu wsunąłem blachę z puszki po browarze aby zlikwidować luz
po mocnym dokręceniu silnik się nie rusza w suporcie.
kabelkologia prosta , narazie nie mam puszki na bate wiec testowo wisi na paskach .
na obecnym blacie, 52t chyba , motor ciągnie 40kmh luźno ale brakuje momentu do wspinania - tu prośba do zaznajomionych z tematem - gdzie nabyć blat do bafanga 40t albo 44t , bo raczej nie uda się mi się zrobić przeżuty z przodu ? są pająki niby ale czy wózek sięgnie tak daleko ?

wrażenia z jazdy - brakuje softstartu - silnik na 5 jest narowisty i klamka odcinająca musi być , z watomierza na szybko wyszło ok 20a na 5 i chyba ok 800w , w tym trybie tez się grzeje sporo , 60st zmierzyłem
pas reaguje szybko i jazda jest nawet płynna , jedyne czego brakuje to przednich przerzutek bo na 52t blacie na ostrej kiepce się nie da - nawet jak się wyciśnie to sadze ze napęd za bardzo cierpi

natomiast do wozidła asfaltowego z normalnymi wzniesieniami - jak najbardziej - w tej cenie chyba nie ma się co zastanawiać

piszcie jak coś jeszcze mam dodać

Obrazek

https://photos.app.goo.gl/nurRvShB8UtFaTjHA

Awatar użytkownika
WRaven
Posty: 15
Rejestracja: 02 kwie 2019, 10:00
Lokalizacja: Kraków

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: WRaven » 26 sie 2019, 11:15

Hej 750W to wersja 48V czy LCD można przestawić na 36 V?

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 26 sie 2019, 11:36

nie

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 26 sie 2019, 17:08


Awatar użytkownika
elektrotonus
Posty: 784
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: elektrotonus » 26 sie 2019, 17:29

pxl666 pisze:
26 sie 2019, 10:23
hej

nadarzyła się okazja na mida w tanich pieniądzach to postanowiłem wykorzystać .

....

natomiast do wozidła asfaltowego z normalnymi wzniesieniami - jak najbardziej - w tej cenie chyba nie ma się co zastanawiać

piszcie jak coś jeszcze mam dodać
Jaki to model silnika i ile kosztował, skoro tak tanio ?

Wystarczyło samo mocowanie w supporcie by się stabilnie trzymał w ramie fulla?
Obrazek

Łukasz :mrgreen: => elektrotonus <= eWheller 250W

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 26 sie 2019, 17:59

http://www.jhyoch.com/MD-M12-750W-mid-d ... 00594.html

600ziko . Tak , skrecilem na max i nie rusza się

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 26 sie 2019, 20:30

Hmm sterownik stwierdził że batka pusta a było tam 44.7v . Nie za wysoko odcina ? Na celach 3.7 było

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 26 sie 2019, 21:19

Przy okazji zapytam - czy można sklecić tylną kasetę tak aby mieć np 11 - 48t na 9 blatach i czy mój obecny wózek to obsłuży? Czy zebatka 48 będzie za duża? Czy wtedy pomoże dłuższy hak ?

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 27 sie 2019, 20:35

hm wychodzi ze on bierze prawie 1kw...to w sumie się nie dziwie ze się grzeje
pod opaską jest 18a
https://photos.app.goo.gl/FLF1C8hECntq4Jr78

Obrazek

Awatar użytkownika
WRaven
Posty: 15
Rejestracja: 02 kwie 2019, 10:00
Lokalizacja: Kraków

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: WRaven » 05 wrz 2019, 15:58

pxl666 pisze:
26 sie 2019, 20:30
Hmm sterownik stwierdził że batka pusta a było tam 44.7v . Nie za wysoko odcina ? Na celach 3.7 było
jak z tym odcinaniem baterii, ogarnąłeś w czym był problem ?

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 05 wrz 2019, 16:12

chyba chińczyk tak ustawił , narazie nie udało mi się wejść do firmware ...bardzo dbają o aku jak widać

dentus
Posty: 1
Rejestracja: 11 wrz 2019, 10:26

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: dentus » 11 wrz 2019, 10:35

masz może jakąś instrukcję do tego wyświetlacza d962?kupiłem taki zestaw yoch middrive 500W 48V z dodatkami i z takim jak twój wyświetlaczem niestety nie wiem jak wejść w ustawienia, moze pomożesz, co do blatu korby można na olx kupić adapter zębatki bafang, który zastępuje blat chiński i do tego adaptera przykręcić dowolną zębatkę narrow-wide np 34 zęby.

Larix
Posty: 27
Rejestracja: 25 lut 2018, 13:19
Lokalizacja: Duszniki Zdrój

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: Larix » 11 wrz 2019, 11:37

Wygląda jak Bafang. Tylko wyświetlacz inny. Co ta cena taka niska ?

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 11 wrz 2019, 12:25

W żadne ustawienia jeszcze nie wszedłem...

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 11 wrz 2019, 15:49

kurka no mam problem
przyszedł bidon , spoko polutowałem ogniwka , naładowany , szynę przykręciłem z problemami do ramy , wsadzam bidon a display mówi ze prawie pusty , po chwili - pusty... pacze miernikiem , no 54v jak byk , podłączyłem testowo gt500 z jakimś silnikiem - aku normalnie zasila , obciążenie niewielkie ale żadnego znaczącego spadku napięcia ... czy sterownik w silniku mógł zgłupieć ? co sprawdzić ??
nic nie zalane nie urwane ... help!

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 11 wrz 2019, 22:02

Zasilacz podaje 54 z innego pakietu też spróbowałem 54v...nic ...kurde no niewiem czy sterownik się zdupił czy co mu się mogło stać...
https://photos.app.goo.gl/CKH7vz7N1x3cdKkt7

tkoko
Posty: 542
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: tkoko » 11 wrz 2019, 22:16

A masz w aku BMS?

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 11 wrz 2019, 22:34

Był ale wywaliłem

Awatar użytkownika
Inc0
Posty: 738
Rejestracja: 28 lut 2018, 19:46

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: Inc0 » 11 wrz 2019, 22:42

to masz juz zagadke rozwiazana czemu to po taniosci było widziałem na olx podobne ogłoszenie i wydało mi sie bardzo ale to bardzo podejrzanie tanie
Lepsze jest największym wrogiem dobrego.

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 11 wrz 2019, 23:27

Ok jakby zębatki zmieliło, albo by się skopcił, przestał wstawać...Ale taki objaw...? Przejeździlem na nim 200km niby tak wyświetlacz pokazuje ...I nic. Do czasu aż zrobiłem bidon i wtedy fikło...No kompletnie bez sensu

tkoko
Posty: 542
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: tkoko » 12 wrz 2019, 7:12

A spróbuj uruchomić silnik na aku rozładowanym poniżej 50-52V. Być może Chińczyk zostawił sterownik "dual mode" (podwójne napiecie) ze słabszych wersji (36V/48V), i tylko podniósł próg na 48V/60V, i sterownik "myśli" ze masz baterię o większym napięciu niż 48V.

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 12 wrz 2019, 7:52

To 48 nominał, wcześniej próbowałem aku 36 i od razu pokazywał że pusta . Dlatego właśnie musiałem zbudować aku 48v

tkoko
Posty: 542
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: tkoko » 12 wrz 2019, 8:06

pxl666 pisze:
12 wrz 2019, 7:52
To 48 nominał, wcześniej próbowałem aku 36 i od razu pokazywał że pusta . Dlatego właśnie musiałem zbudować aku 48v
Wiem że 48V jest dedykowane do tego silnika. Chodzi o to, czy przypadkiem, sterownik "nie widzi" tej baterii jako "rozładowane" 60V ("16S"). i nie "blokuje" jej. Rozładuj tak jak wspomniałem baterię poniżej 52V, i sprawdź jak zachowa się sterownik.

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 12 wrz 2019, 9:37

no ale dzień wcześniej było ok ... spróbuje ...

tkoko
Posty: 542
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: tkoko » 12 wrz 2019, 9:59

pxl666 pisze:
12 wrz 2019, 9:37
no ale dzień wcześniej było ok ... spróbuje ...
No ale dzień wcześniej, może aku nie był naładowany do 54.3V, to takie "gdybanie", ale warto sprawdzić, bo jak Ci opisywałem "przygodę" z moim sterownikiem, to takie zachowanie jest możliwe. :D

tkoko
Posty: 542
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: tkoko » 13 wrz 2019, 13:00

Coś drgnęło ze sterownikiem? Jak chcesz mogę "podskoczyć" do Ciebie w tej sprawie, może coś więcej wymyślimy razem :D

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 13 wrz 2019, 15:32

Narazie nie mam czasu , zdemontowalem z roweru silnik , odezwę się jak będę luzniejszy

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 13 wrz 2019, 20:34

Inc0 pisze:
11 wrz 2019, 22:42
to masz juz zagadke rozwiazana czemu to po taniosci było widziałem na olx podobne ogłoszenie i wydało mi sie bardzo ale to bardzo podejrzanie tanie
Ale chłop dał paragon, imho jakby widział że to lipa to by nie dał, przecież mogę reklamować

Awatar użytkownika
Inc0
Posty: 738
Rejestracja: 28 lut 2018, 19:46

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: Inc0 » 13 wrz 2019, 21:59

to co stoi na przeszkodzie reklamowac?
Lepsze jest największym wrogiem dobrego.

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 13 wrz 2019, 22:05

Narazie rozładuje aku do tych 50v , może tkoko ma rację...silnik pracuje ale pokazuje że pełna batka jako pusta...tzn prawie pusta

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 14 wrz 2019, 23:29

tkoko pisze:
11 wrz 2019, 22:16
A masz w aku BMS?
A tak wogóle to jaki mógł mieć wpływ?

tkoko
Posty: 542
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: tkoko » 19 godzin temu (wczoraj, 7:38)

pxl666 pisze:
14 wrz 2019, 23:29
tkoko pisze:
11 wrz 2019, 22:16
A masz w aku BMS?
A tak wogóle to jaki mógł mieć wpływ?
Niektóre BMS'y po "przeładowaniu", blokują mosfet, do momentu pobrania odpowiednio dużego prądu. Tak więc obciążone samym wyświetlaczem, mogą np. pokazywać różne napięcie. Podobna blokada jest przy "zbytnim rozładowaniu".

Awatar użytkownika
pxl666
Posty: 689
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: pxl666 » 17 godzin temu (wczoraj, 9:48)

No ale żeby jakie pokazał? 60v 56v skąd? Jak ładowarka daje 54?

Awatar użytkownika
Inc0
Posty: 738
Rejestracja: 28 lut 2018, 19:46

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: Inc0 » 16 godzin temu (wczoraj, 10:34)

pxl666 pisze:
wczoraj, 9:48
No ale żeby jakie pokazał? 60v 56v skąd? Jak ładowarka daje 54?
ładowarki dla 13s daja jesli dobrze kojarze 54,4V
Lepsze jest największym wrogiem dobrego.

tkoko
Posty: 542
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: giant anthem x3 / YOCH motor 750w

Post autor: tkoko » 15 godzin temu (wczoraj, 10:52)

pxl666 pisze:
wczoraj, 9:48
No ale żeby jakie pokazał? 60v 56v skąd? Jak ładowarka daje 54?
Te napięcia, to jak odpowiedzieli już inni, są możliwe przy rozładowanej baterii w mierniku. Jest jeszcze inna możliwość. Z lokalizacji wynika że mieszkasz w pobliżu lotniska, więc być może, batka z kablami zadziałała jak odbiornik lotniskowych nadajników (radar, radio), tym bardziej że to napięcie nie było stałe, tylko się zmieniało, z tego co widziałem.

ODPOWIEDZ