Przyczepka pchająca

Podziel się z nami opisem własnych konstrukcji
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Z nudów postanowiłem pobawić się budując przyczepkę pchającą na dwóch silnikach 10 cali od deski.
Założenia takie, że wszystko będzie schowane w podłodze, a na zewnątrz tylko złącze do manetki i hamulca. Możliwe, że będzie tam na pokładzie ładowarka, żeby nie ciągać jej ze sobą osobno. Przewiduję 36V zasilania, szybkość w granicach 25 km/h a baterii napcham, ile wejdzie w podłogę :)
Na razie zamówiłem silniki, reszta powoli się zbierze. Zlotu nie ma, ale coś nowego trzeba zbudować zgodnie z wieloletnią tradycją :)
***** ***
Awatar użytkownika
Goliath
Forumowicz
Posty: 1190
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: Goliath »

Czy przyczepka będzie miała swój panel fotowoltaiczny... "zgodnie z wieloletnią tradycją" :) ??
Czekam na foto i wideo relację z budowy :D
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Nie będzie panela. To ma wyglądać jak zwykła przyczepka z trochę grubszą podłogą. Grubość podłogi będzie 4 cm, jak w zbudowanej wcześniej hulajnodze na zakupy.
***** ***
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3142
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: pxl666 »

Masz obadany sterownik z wyjściem na dwa silniki? Zamówiłem ostatnio do elektrycznej taczki i byłem przekonany że na dwa silniki bo chińczyk pisał że trajka a okazała się dupa bo wyjście ma na jeden...
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: miki »

No, jestem ciekaw tej realizacji, taki patent powinien się dobrze sprawdzić na długich asfaltach.
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

To rzadka sprawa ze sterownikiem dwóch silników, zresztą są to dwa sterowniki, tylko w jednej obudowie. Będą dwa osobne sterowniki, ale identyczne. Już tak robiłem i wszystko działa prawidłowo. Dodatkowo robi się wtedy "elektryczny mechanizm różnicowy" :)
***** ***
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3142
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: pxl666 »

Hm jak sygnał z manetki będzie na oba jednocześnie to oba dostaną te sama prędkość obrotową więc opony będą darły na zakrętach. .... kurde wydaje mi się że ktoś wrzucił kiedyś link do podwójnego sterownika...Ja jakoś nie mogę znaleźć
tkoko
Forumowicz
Posty: 2207
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: tkoko »

Tu masz link do podwójnego sterownika, jak przyjdzie będziesz mógł obejrzeć. oba sterowniki GT, sterowane są jednym wyświetlaczem.

https://pl.aliexpress.com/item/40009907 ... 5c0fF7rSzn
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3142
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: pxl666 »

Chcialbym dwa w jednej obudowie. Proste bez displaya. Do taczki raczej regen i wsteczny by się przydał ale niekoniecznie
tkoko
Forumowicz
Posty: 2207
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: tkoko »

A co za problem złączyć dwa sterowniki razem. Zresztą fakt że są oddzielnie, jest według mnie zaletą, jak z każdym sterownikiem który jest blisko silnika.
Dede
Forumowicz
Posty: 1102
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: Dede »

zeeltom pisze:
06 kwie 2021, 20:23
To rzadka sprawa ze sterownikiem dwóch silników, zresztą są to dwa sterowniki, tylko w jednej obudowie. Będą dwa osobne sterowniki, ale identyczne. Już tak robiłem i wszystko działa prawidłowo. Dodatkowo robi się wtedy "elektryczny mechanizm różnicowy" :)
Możesz wytłumaczyć o co chodzi z tym "elektryczny mechanizm różnicowy" ?

Teraz mam tez podobny projekt połączyć dwa sterowniki ale bez komunikacji cyfrowej RX TX więc połączyć dwa sterowniki z jednej manetki gazu i zastanawiam jak to zrobić.

Jakiś pomysł mam ale może ktoś ma leprzy schemat podłączenie dwuch sterowników.
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2021, 21:40 przez Dede, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

pxl666 pisze:
06 kwie 2021, 20:31
Hm jak sygnał z manetki będzie na oba jednocześnie to oba dostaną te sama prędkość obrotową więc opony będą darły na zakrętach. ...
Nieprawda, przemyśl to co piszesz :) Nie chce mi się teraz tego wyjaśniać, ale już miałem taki napęd i nic się nie darło.
Temat dwóch sterowników i jednej manetki już był wałkowany. Wszystkie przewody do klamek i manetki łączymy równolegle poza napięciem zasilania manetki, gdzie 5V bierzemy tylko z jednego ze sterowników. Tak miałem w hulajnodze trójkołowej z takimi silnikami. Hulajnoga zmieniła właściciela, ale właśnie tam były dwa kontrolery i dwa silniki. Mechanizm różnicowy robi się automatycznie na zakrętach. Po prostu jedno koło ma lżej, drugie trochę ciężej, ale nic się złego nie dzieje.
Lepszym rozwiązaniem są dwa sterowniki osobno, bo jak coś nawali w jednym z nich, to go wymieniasz i po kłopocie, a co z takimi w jednej obudowie?
***** ***
gienek333
Forumowicz
Posty: 380
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: gienek333 »

Oczywiście lepiej mieć dwa sterowniki niż jeden podwójny (kwestia ceny). Co do układu różnicowego, to przy małych mocach tego nie czuć, ale przy dużych (wózki widłowe) daje się potencjometr (albo inne rozwiązanie) połączone ze skrętem kierownicy. Często koło napędowe jest trzecim kołem i to skrętnym i obraca się o 180 stopni. Ja mam taką przyczepkę, że montuje się ją do tylnej osi i jest jednokołowa.
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Tu jest co nieco o takiej konstrukcji z dwoma silnikami i sterownikami: viewtopic.php?f=31&t=129&hilit=razor
Zamówiłem hak do przyczepki, pod sztycę siodełka, więc będzie można przypiąć to do dowolnego rowerka https://allegro.pl/oferta/uchwyt-zaczep ... 0197741036 :) Albo i do czegoś innego :D
Jako, że prawie wszystko będzie w przyczepce, to na jakiejś złączce muszę wyprowadzić albo 4, albo 7. 7 to przypasuje przewód 7 żyłowy od przyczepki samochodowej, ewentualnie miękka skrętka komputerowa, lub 8 żyłowy przewód telefoniczny. W wersji 4 przewodowej, to będą: masa, hamulec, +5V i sygnałowy z manetki. W wersji 7 przewodowej dojdzie Vb do woltomierza i dwa przewody do stacyjki. Prawdopodobnie skuszę się na manetkę z woltomierzem i stacyjką. Się zobaczy ;)
Po przemyśleniu wystarczy 6 przewodów, bo Vb do woltomierza można wziąć ze stacyjki.
***** ***
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Przyjechał hak.

Obrazek
***** ***
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Dojechała też złączka do klamki i manetki. Fajna jest, wciska się do złączki i jest zablokowana, sama nie wyleci, trzeba pociągnąć za obudowę i wtedy można ją wyjąć. Działa jak złączki ogrodnicze.

Obrazek

W sklepie mają te wtyki na różne ilości pin. Szukać pod nazwą wtyk przemysłowy.
***** ***
gość
Forumowicz
Posty: 116
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: gość »

Są też złącza lotnicze (CX12 CX16 itp) bardzo podobne.
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Patrzyłem, ale te moje są łatwiejsze w montażu i wkładaniu, nie trzeba dokręcać.
***** ***
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Kółka dojechali. Fajne, bo oponki bezdętkowe :)
kolka10cali.jpg
Nówki sztuki, jeszcze nie jeżdżone.
***** ***
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: miki »

Możesz dać linkę do takich kółek?
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3142
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: pxl666 »

Pompowane bezdetkowe ? Takie małe?
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2021, 23:49 przez pxl666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

To były tylko dwa kółka, więcej nie widzę. https://allegro.pl/oferta/2x-kolo-10-si ... 0544442370
Tak, bezdętkowe i dodatkowo mają bieżnik dwukierunkowy i nie trzeba ich przekładać dla obu kierunków jazdy.
Mam do was pytanko. Czy lepiej jest iść w zasilanie 36V i dać kontrolery 36/48V, czy w 24V i dać kontrolery 24/36V.
Na szybkości specjalnie mi nie zależy, bardziej na zasięgu.
Z moich obecnie posiadanych baterii mogę złożyć albo 48V, albo 24V. Przy 24V będę miał dwa razy większą pojemność, czyli coś w okolicach 60 i więcej Ah, ale szybkość będzie wtedy w okolicach 17-18 km/h.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2021, 9:00 przez zeeltom, łącznie zmieniany 2 razy.
***** ***
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: miki »

Osobiście nie schodziłbym poniżej 36V.
Awatar użytkownika
Yin
Forumowicz
Posty: 723
Rejestracja: 19 lut 2018, 18:17
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: Yin »

Szedłbym w 48v - przecież nie musisz odkręcać manetki na max, a jak byś chciał zaszaleć to możliwość jest :) Do tego można wykorzystać 3 speed z sterowników i dodatkowo ograniczyć prędkość. Albo skorzystać z patentu Tasa, testowałem bardzo fajna prawa: https://ebike.nexun.pl/ograniczenie-moc ... -przycisk/
Do tego kontrolery 36/48v 17a są tanie więc budżetowo też powinno być ok.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2021, 13:04 przez Yin, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

No nie wiem, czy szaleństwo szybkiej jazdy z ciężką przyczepką jest bezpieczne. Wolę jednak wolniejszą jazdę, ale bezpieczniejszą i po przemyśleniu sprawy pójdę jednak w 24V.
***** ***
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz
Posty: 2455
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: WojtekErnest »

No Panowie, to ma byc przyczepka.... Na 24V rowery jeżdżą prawie 30 km/godz. To aż nadto na przyczepkę. Lepiej aku dac na wzmocnienie prądu /pojemności a nie prędkości.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: miki »

Niby tak, ale jestem zwolennikiem wymienności akumulatorów/ładowarek w domu. IMHO nie ma sensu robienie akumulatora na 48V do roweru i na 24V do przyczepki.
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Ja mam do każdego sprzętu dedykowaną ładowarkę. Każdy pojazd ma swoją ładowarkę i nie mam z tym problemu. Nie robię akumulatora i do roweru i do przyczepki, tylko konkretnie do tej przyczepki i ona będzie miała swoją osobną ładowarkę.
***** ***
Awatar użytkownika
Yin
Forumowicz
Posty: 723
Rejestracja: 19 lut 2018, 18:17
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: Yin »

zeeltom pisze:
12 kwie 2021, 14:54
No nie wiem, czy szaleństwo szybkiej jazdy z ciężką przyczepką jest bezpieczne.
Masz dobry zaczep, przy dobrze zrobionej przyczepce będzie ok - no i jeszcze kwestia co uznajemy za szybka jazdę. Jak testowałem koła 10" od hoverborda to przy zasilaniu 10s i dwóch sterownikach 17A v max miałem z górki 33 km/h na prostym nie pamiętam dokładnie ale chyba było coś koło 28 km/h, średnia z przejazdu testowego wyszła 17km/h. Pojazd testowy był bez wspomagania mięśniowego.

No i jak wspominałem v-max to zawsze opcja - to że ktoś ma ferrari zdolne jeździć 300 km/h nie oznacza przecież że tyle będzie jeździł. Ale opcja jest ;) W każdym bądź razie kibicuje projektowi :)
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Szukam dwóch identycznych sterowników 24V 350=500W i nic rozsądnego nie widzę. Wymiotło towar ze sklepów.
***** ***
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz
Posty: 2455
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: WojtekErnest »

Na zatrzymanym statku z chin jest kilkaset kontenerów z towarem.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Znalazłem w bardzo rozsądnej cenie u kolegi z Socho. Będą 2x36/48V 350W. Z baterią i jej ułożeniem jeszcze przemyślę sprawę, może wszystko pójdzie na dyszel bo mam sporo obudów po żelach na ramę. Mam zbudowaną baterię w miejsce żeli 36V 29Ah, to może ją wykorzystam.
Ciekawe te kontrolery, bo mają wsteczny, można będzie wykorzystać przyczepkę do ciągnięcia jakiegoś rolkarza :)
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2021, 15:09 przez zeeltom, łącznie zmieniany 2 razy.
***** ***
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 1092
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: Tooropek »

Po ostatnim poście dałeś mi do myślenia...

Na dyszel jak dasz duży ciężar to rower stanie dęba??

Do czego ma służyć ta przyczepka? W sensie do jakiego pojazdu? Jak wygląda zamysł i z jakich materiałów budujesz tą przyczepkę?
Bidony 13S5P 17Ah, 14Ah. Zapraszam na priv.
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Dyszel będzie mocowany do sztycy siodełka, to co ma dęba stanąć? Jak siadasz na siodełko to coś ci dęba staje? No może i coś... :D
W ogólnym zamyśle do 3 zastosowań. Poza normalną funkcją przyczepki, do pchania roweru, do jazdy indywidualnej i do ciągnięcia klienta np. na wrotkach. Rozwiązania techniczne już przemyślałem, teraz trzeba to zrealizować :)
Stal 20x20 i 20x40mm 2mm grubość cianki.
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2021, 19:45 przez zeeltom, łącznie zmieniany 2 razy.
***** ***
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Obrazek
Kontrolery i manetka dojechały.
Bardzo fajne są te kontrolery. Mają wszystko, co można sobie zamarzyć :)
Manetka, PAS, samonauka, wsteczny, tempomat, 36/48V, wyjście na alarm, hamulec L/H, wyjście na szybkościomierz, 3speed. Czego chcieć więcej? :) No i cena 80 zł za sztukę nie do pogardzenia :D
Jeszcze tylko BMS i profile i można zacząć działać :)
***** ***
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 1897
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: tas »

Mój patent na mocowanie przyczepki.
Tamten uchwyt co masz to mi się na wybojach wypinał podczas hamowania.
Dodatkowo na zakrętach przy cięższej przyczepce będzie Ci się obracac na mocowaniu w rowerze.
Dobry może i jest ale do lekkiej przyczepki, a nie jak pcha Cię duża moc i napędza bezwładność ;)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2021, 10:15 przez tas, łącznie zmieniany 1 raz.
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Kod rabatowy dla forumowiczów: "FORUM"
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Spróbować nie zaszkodzi, skoro już jest kupiony ten hak. Będzie problem, to będę myślał :) Nie powinien się wypiąć, bo ma blokadę.
Pierwsze przymiarki do baterii. Jednak wszystko umieszczę na dyszlu, będzie łatwiej to skonstruować.

Obrazek

Na styk wejdzie pakiet 10S10P z BMS i dwa kontrolery plus elektryczny hamulec.
Pojemnik od Rexa ;) Długość pojemnika 51 cm, spokojnie wejdzie na dyszel.
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2021, 11:08 przez zeeltom, łącznie zmieniany 3 razy.
***** ***
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Małymi krokami naprzód :)

Obrazek

Obrazek

Będzie bateria 10S10P 36V 29Ah
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2021, 17:43 przez zeeltom, łącznie zmieniany 2 razy.
***** ***
tkoko
Forumowicz
Posty: 2207
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: tkoko »

"Fabryczny" sposób na łączenie dwóch sterowników do jednego wyświetlacza LCD.
Załączniki
20210415_174729.jpg
Dede
Forumowicz
Posty: 1102
Rejestracja: 11 cze 2018, 5:19
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: Dede »

tkoko pisze:
15 kwie 2021, 18:00
"Fabryczny" sposób na łączenie dwóch sterowników do jednego wyświetlacza LCD.
A ten model sterowników co jest do przyczepki maja wyjścia na LCD? Bo nie widać żeby było wyście na LCD.
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Nie mają. Sam osobiście nie jestem zwolennikiem tych wyświetlaczy za setki złotych. Wystarczy mi woltomierz i licznik rowerowy w sumie za 30 zeta i to wszystko, co potrzebuję.
Jakoś nie chce mi się rozbierać przewodów żeby to połączyć, to zanabyłem blachę miedzianą 0,2mm grubości, potnę to na paski 10-12mm szerokości i dopiero polutuję do ogniw. Na mostki w piętrze da to jakieś 2mm2 a między piętrami 20mm2, powinno wystarczyć z naddatkiem :)
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2021, 21:00 przez zeeltom, łącznie zmieniany 1 raz.
***** ***
tkoko
Forumowicz
Posty: 2207
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: tkoko »

zeeltom pisze:
15 kwie 2021, 20:47
......... Sam osobiście nie jestem zwolennikiem tych wyświetlaczy za setki złotych. Wystarczy mi woltomierz i licznik rowerowy w sumie za 30 zeta i to wszystko, co potrzebuję. ........
Ten wyświetlacz z dwoma sterownikami 350 wat o prądzie 18A, jest tańszy niż twoje "gołe" sterowniki. Na wyświetlaczu masz zarówno kreskowy poziom napięcia baterii, jak i cyfrowy podgląd tego napięcia. A Zdjęcie i sposób podłączenia dwóch sterowników wstawiłem tylko dla potomnych którzy chcieliby/mają zamiar takie sterowanie u siebie zrobić.
Załączniki
silnik2.JPG
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Możliwe, tylko po pierwsze wyświetlacz nie jest mi do niczego potrzebny, po drugie kupuję z zasady tylko w Polsce. Zamówiłem i na drugi dzień miałem. Tkoko, co ty mi tu w temat włazisz z jakimiś wyświetlaczami skoro ja tego nie stosuję w swojej konstrukcji?
Jakoś to upchałem :)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 15 kwie 2021, 22:29 przez zeeltom, łącznie zmieniany 3 razy.
***** ***
miki
Forumowicz
Posty: 788
Rejestracja: 14 gru 2019, 11:46

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: miki »

zeeltom pisze:
15 kwie 2021, 20:47
Nie mają. Sam osobiście nie jestem zwolennikiem tych wyświetlaczy za setki złotych. Wystarczy mi woltomierz i licznik rowerowy w sumie za 30 zeta i to wszystko, co potrzebuję.
Całkowita zgoda. A nawet tak: sterownik i mały watomierz po drodze pokazujący realne zużycie energii. Po kilku cyklach to więcej mówi, niż napięcia na LCDx.
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Po spadku napięcia też mam pojęcie co się dzieje z baterią. Kolega dorzucił mi manetkę z kluczykiem i woltomierzem za 25 zeta. I to mi wystarczy.
***** ***
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3142
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: pxl666 »

zeeltom te sterowniki w puszcze nie będą się grzać ?
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Nie powinny, przynajmniej w teorii, ale zawsze robię jakieś otwory w obudowach, by powietrze mogło przepływać przez taką skrzynkę.
Zmieniłem jednak zdanie co do mocowania wszystkiego na dyszlu. Wracam do opcji schowania wszystkiego w podłodze. Rozbiorę akusa i przemodelują go na płaski pakiet. Przy profilu 4cm na płasko swobodnie wchodzą dwa rzędy ogniw po dwa w górę.
***** ***
Awatar użytkownika
Yin
Forumowicz
Posty: 723
Rejestracja: 19 lut 2018, 18:17
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: Yin »

pxl666 pisze:
16 kwie 2021, 8:29
zeeltom te sterowniki w puszcze nie będą się grzać ?
Z mojego doświadczenia ( 3 szt w rowerach 1 hulajnodze i 2 w desce) będą najwyżej letnie przy pełnej obudowie.
Awatar użytkownika
zeeltom
Forumowicz
Posty: 3773
Rejestracja: 27 kwie 2017, 12:05
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: zeeltom »

Baterie przerobione. Czekam na taśmę miedzianą, by to polutować. Stwierdziłem, że przyczepka będzie lepiej wyglądać, jak nic nie będzie widać, że to jakiś elektryk :)

Obrazek

Wejdą w podłogę po szerokości w dwóch rzędach z przodu przyczepki.
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2021, 13:53 przez zeeltom, łącznie zmieniany 1 raz.
***** ***
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz
Posty: 1092
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50
Lokalizacja: Siedlce

Re: Przyczepka pchająca

Post autor: Tooropek »

Jestem za a nawet przeciw. 👍
Bidony 13S5P 17Ah, 14Ah. Zapraszam na priv.
ODPOWIEDZ