Następny elektryk zrobię z tego

Tematy związane z wszelką instalacją elektryczną w konwersjach rowerów
ODPOWIEDZ
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

ma być miękki
Załączniki
Giant
Giant
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

silnik kupiony i szprychy są fi 2,3mm .
Załączniki
2022-12-21 07_53_42-Szprychy rowerowe 2,3 mm SAPIM Leader ze stali nierdzewnej z nyplem FG2,6_4_14mm.png
2022-12-21 07_53_42-Szprychy rowerowe 2,3 mm SAPIM Leader ze stali nierdzewnej z nyplem FG2,6_4_14mm.png (88.52 KiB) Przejrzano 3217 razy
2022-12-21 07_52_46-Silnik BAFANG SWXH2 36V 250W Tył Wolnobieg Warszawa Białołęka • OLX.pl - Vivaldi.png
2022-12-21 07_52_46-Silnik BAFANG SWXH2 36V 250W Tył Wolnobieg Warszawa Białołęka • OLX.pl - Vivaldi.png (149.85 KiB) Przejrzano 3217 razy
2022-12-21 07_52_08-Silnik BAFANG SWXH2 36V 250W Tył Wolnobieg Warszawa Białołęka • OLX.pl - Vivaldi.png
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: zielony71 »

No a jest miękki? Bo tak że zdjęcia to zbyt dużego skoku amortyzatora to on nie ma.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

Wystarcza więcej niż na nierówny chodnik i jakiś zjazd najważniejsze ze dla mnie odpowiada .Chociaż przyznam ze myślałem o wymianie amortyzatorów .Może kiedyś .
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

Dotarł kabelek do silnika .
Załączniki
2022-12-21 08_54_23-Silnik konwersji rozszerzenie wodoodporne złącze kabla silnika kabel Adapter do .png
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

koło zrobiłem i jest na miejscu .
Załączniki
czujnik dosłany
czujnik dosłany
regulatory dotarły
regulatory dotarły
już na miejscu
już na miejscu
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

czujnik do pedałów
Załączniki
Pas
Pas
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: zielony71 »

Zwykła nie wzmacniana obręcz w tylnym kole z silnikiem to nie jest najlepsze rozwiązanie.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

tyle już zrobiłem .Czy obręcz wytrzyma dam znać .Zmieniłem kierownice na alu. bo była stalowa .
Załączniki
2 x 250 w
2 x 250 w
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

pomału
Załączniki
kompletna
kompletna
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 797
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: lukk »

Nie widzę w tym temacie nigdzie wzmianki, że budujesz napęd 2WD, a widzę 2 silniki i 2 sterowniki :) to chyba na razie najciekawsze w tym projekcie.
mariooo
Nowicjusz
Posty: 19
Rejestracja: 19 gru 2019, 20:30

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: mariooo »

Czy w tym sterowniku można stosować dwa różne silniki? Nie jest to rozwiązanie do pojazdów z silnikami pracującymi w tej samej osi? Ktoś używał? sterownik różni się czymś istotnym czy są to po prostu dwa zwykłe sterowniki a w zestawie są tylko te magiczne kabelki do połączenia(widać je na zdjęciu).
tkoko
Forumowicz
Posty: 5205
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: tkoko »

mariooo pisze:
15 sty 2023, 14:51
Czy w tym sterowniku można stosować dwa różne silniki? Nie jest to rozwiązanie do pojazdów z silnikami pracującymi w tej samej osi? Ktoś używał? sterownik różni się czymś istotnym czy są to po prostu dwa zwykłe sterowniki a w zestawie są tylko te magiczne kabelki do połączenia(widać je na zdjęciu).
1. można stosować dowolne silniki
2. są to dwa jednakowe sterowniki
3. w połączeniu wyświetlacz <> 2 sterowniki, w jednym z nich brak zielonego przewodu/połączenia "RX".
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

silniki mam różnych producentów o teoretycznie tych samych parametrach ,sterowniki kupiłem jednakowe i łączymy kabelkiem do wyświetlacza i manetki .Czujniki PAS 2 sztuki .Jeden czujnik hamowania poprzez kabelek na dwa sterowniki idzie . dwie baterie choć można na jednej ,
Załączniki
baterie
baterie
baterie
baterie
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

tak jakoś to będzie zrobione , jeszcze zabezpieczenie baterii , ułożenie kabli itp . Wszystko działa .
Załączniki
wyświetlacz.jpg
baterie.na ramie.jpg
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

Jest OK . Tylko z ustawieniami wyświetlacza led jeszcze pokombinuje- taka zabawa .Do zimy nic nie zmieniam .
Załączniki
Tak wygląda
Tak wygląda
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: zielony71 »

To teraz napisz jak się jeździ :-)
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

jeżdzi b.dobrze .Pas słabo załączał wspomaganie i trzeba było szybko pedałować , był ustawiony na 12 magnesów a ja mam 5 więc musiałem ustawić . jak słońce przygrzeje druga jazda i myślę ze już będzie OK .
zielony71
Forumowicz
Posty: 1382
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: zielony71 »

Zostały 2 pas-y czy zmieniłeś na jeden? Silniki równo "biorą"?
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
tkoko
Forumowicz
Posty: 5205
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: tkoko »

Rychoska2 pisze:
27 mar 2023, 15:13
jeżdzi b.dobrze .Pas słabo załączał wspomaganie i trzeba było szybko pedałować , był ustawiony na 12 magnesów a ja mam 5 więc musiałem ustawić . jak słońce przygrzeje druga jazda i myślę ze już będzie OK .
Ustaw "P11 i P12" na 1, to jest najszybszy i najmocniejszy start. Jak będzie za ostro/niekomfortowo to "P12" zmień na 3 lub nawet 5.
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

Zostały 2 pasy .Silniki pracują jednakowo . Bardzo dobrze się wciąga pod najbardziej stromą górę na która zdecydujesz się wejść na bezdrożach .
Dzięki za podpowiedzi w ustawieniach .Jeszcze mam problem z ustawieniem prędkości max , jest za duża .Jak zmieszam przestaje działać wszystko a jest na 100 .
tkoko
Forumowicz
Posty: 5205
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: tkoko »

Aby wyregulować wskazania prędkości, wejdź w "P07" i zmieniaj w górę/dół zastaną wartość. Jeżeli mimo tego jest rozbieżność we wskazaniach prędkości, ustaw w "P07" najbliższą wartość przy której wskazania prędkości są najoptymalniejsze, następnie wejdź w "P18" i zmniejsz/zwiększ wartość pozycji do uzyskania optymalnego pomiaru. Oczywiście w "P06" musisz mieć prawidłowy rozmiar koła, najlepiej zmierzony na oponie, zaznaczasz kredą punkt na oponie i drodze, przekręcasz koło o obrót, zaznaczasz drugi punkt na drodze i mierzysz rozmiar opony/koła.
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

Dzieki za podpowiedzi .Już kiedyś tam obliczałem dokładnie koło .na razie są za duże rozbieżności . No i ciekawe ze jak pedałuje to prędkościomierz działa a jak przestanę kręcić to wskazuje 0 .
tkoko
Forumowicz
Posty: 5205
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: tkoko »

Rychoska2 pisze:
19 kwie 2023, 9:25
No i ciekawe ze jak pedałuje to prędkościomierz działa a jak przestanę kręcić to wskazuje 0 .
"Normalna" sprawa przy pobieraniu prędkości z hali silnika. Wskazania prędkości działają tylko wtedy gdy silnik pracuje. Można to zmienić instalując zewnętrzny czujnik obrotów (np od dowolnego licznika rowerowego) i zmieniając parametr "P7" na 1, wówczas wskazania są pobierane z koła i zewnętrznego czujnika.
bulek68
Forumowicz
Posty: 125
Rejestracja: 18 kwie 2022, 21:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: bulek68 »

Najpewniej problem z odczytem polega na tym z czym ja walczyłem.
Twój silnik ma 6 magnesów na czujnik hala odpowiadający za odczyt prędkości. Więc jeśli ustawisz odczyt prędkości na ten czujnik hala to będzie zawyżał prędkość x6.
W swoim bafangu usunąłem 5 magnesów i po tym zabiegu wszytko działa jak powinno.

Na zdjęciu dekielek z magnesami jeszcze przed zabiegiem.
Załączniki
Screenshot_20230420_203434.jpg
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

W końcu zapakowałem sterowniki i nadmiar kabli do toreb i zamontowałem światła włączane wspólnie z wyświetlacza i już jest koniec. Musze jeszcze raz zajrzeć bo wyrwał mi się 1 przewód od sterowanie i teraz jak pedałuje to nie mam wskazania szybkości . Na manetce działa , a po za tym wszystko dobrze poustawiane . jeszcze będę próbował coś zmieniać żeby uzyskać optymalne wartości załączania silników czułości pas ,które będą może bardziej mnie pasować .Torby są akurat , gdybym zamówił ciut miejże to bym nie wpakował . Po niedzieli kabelek muszę sprawdzić ?
Załączniki
rower
rower
rower
rower
rowwer
rowwer
Rychoska2
Forumowicz
Posty: 50
Rejestracja: 12 mar 2019, 8:09

Re: Następny elektryk zrobię z tego

Post autor: Rychoska2 »

Wszystko działa i buczy .
ODPOWIEDZ