CITROEN AMI
- mitusm
- Forumowicz
CITROEN AMI
Ktoś ma lub miał kontakt z tym pojazdem ?
-
tkoko
- Forumowicz
Re: CITROEN AMI
Tak w Pszczynie nawet z dwoma (białym i czarnym
- mitusm
- Forumowicz
Jakieś awarie ale większe przebiegi, degradacja baterii z czasem, jest tam jakaś rekuperacja ( u mnie 10% po równym tylko) ?
-
tkoko
- Forumowicz
- pxl666
- Forumowicz
pogadali... chyba deko nie to forum
-
tkoko
- Forumowicz
Zabawny pogląd zważywszy na temat.
"Strona domowa Forum Pojazdy Elektryczne Inne pojazdy elektryczne Samochody"
- pxl666
- Forumowicz
no nie to forum bo ziomek nie pytał czy widziałeś ten autek kiedyś na parkingu tylko czy tym jeździsz , a z postów widać ze tubylcy to raczej hulajnogisci lub użytkownicy ulepów ale dyskusji o samochodach to jest tu minimalnie . może jest inaczej ?
-
tkoko
- Forumowicz
Po pierwsze; to forum nazywa się POJAZDY ELEKTRYCZNE, nie rowery/hulajki elektryczne.
Po drugie; w internecie są już pierwsze relacje użytkowników tego "pojazdu", a i sprzedaż zapewne i z pomocą posprzedażną się znajdzie, tym bardziej że mechanicznie Ami ma komponenty innych produkowanych Citroenów.
https://www.ixar.pl/index.php?go=28
Po trzecie; w Polsce użytkowników pojazdów Citroen Ami/Fiat Topolino to zapewne kilka/dziesiąt może kilkaset osób, wiec na tym forum raczej ich nie znajdziesz. Niemniej jednak po zobaczeniu w maju w Turcji Fiata Topolino, a w Pszczynie Citroena Ami, sam zainteresowałem się takimi pojazdami. W moim wieku, gdy samochód wyjeżdża raz w tygodniu 5 km na zakupy, taki pojazd byłby mile widziany. Jedyna jego wada z mojego punktu widzenia to max 2 osoby na pokładzie. W Chinach jest wersja 4 osobowa, może i u nas się pojawi
https://francuskie.pl/citroen-ami-zosta ... zy-zasieg/
Po czwarte; Ciebie ten samochód nie interesuje, ale zapewne wiele młodzieży powyżej 14 lat chciałoby mieć taki LEGALNY "motorower" (L6e) na urodziny.
1. co do rekuperacji, to AI pisze że ma, lecz z racji niewielkiej mocy i pojemności aku nic specjalnego nie uzyskasz (podobnie jak w rowerze elektrycznym). Ale 75 km zasięgu i do 2-3 godz ładowania, myślę że nie są specjalną przeszkodą w miejskim użytkowaniu.
2. co do awarii,szkielet karoserii jest spawany z profili, więc nie powinno być większego problemu. Układ jezdny jest z fabrycznego Citroena spalinowego, więc z naprawą też nie powinno być problemu. Jedyna niewiadomą (na razie) jest układ elektryczny, i brak fabrycznego wsparcia Citroena w Polsce. Ale w dzisiejszych czasach przy zakupach w internecie, zapewne sprowadzenie z Francji/Belgii odpowiednich komponentów nie powinno być problemem, tym bardziej przy wsparciu "iXAR". Co do degradacji baterii, to będzie to zapewne "typowe" 8 - 10 lat, zależne od stanu licznika. Jeszcze mała uwaga. Starsze wersje AMI (zapewne i Topolino bo to Stellaris) mają silnik 4 KW. Nowsze mają już 8 KW.
-
tkoko
- Forumowicz
Poniżej "toi toi" w całej swojej krasie.
Tak na marginesie; jest jeszcze jeden klon Citroena/Stellarisa czyli Opel Rocks-e.
https://www.google.com/search?q=opel+Ro ... utc=sp-006
https://portal.insignia-club.pl/opel-rocks-e/
Tak na marginesie; jest jeszcze jeden klon Citroena/Stellarisa czyli Opel Rocks-e.
https://www.google.com/search?q=opel+Ro ... utc=sp-006
https://portal.insignia-club.pl/opel-rocks-e/
- mitusm
- Forumowicz
...i widzicie temat się rozkręcił. Jestem na kupnie dla córki i jako rower dla każdego w domu. Do pracy mam 20km to też się zatoczę jak będzie trzeba + opcja tuningu 
Rekuperacja mnie ciekawi bo u mnie większość okolicy pod górę lub z górki.
Rekuperacja mnie ciekawi bo u mnie większość okolicy pod górę lub z górki.
-
tkoko
- Forumowicz
To w końcu "poważne" firmy (Citroen, Fiat, Opel) mające w swoich ofertach AUTA elektryczne z rekuperacją, więc raczej i w tych "wozidełkach" ją w miarę możliwości stosują. Za bardzo bym na nią nie liczył. Bardziej ciekawi mnie to, czy byłaby możliwość zwiększenia zasięgu poprzez dodanie dodatkowego aku, lub poprzez doładowanie oryginalnego aku w trakcie jazdy z dodatkowego aku z falownikiem 230V. Czy oryginalne oprogramowanie na to pozwoli. W końcu Tesla świadczy podobne usługi w swoich autach.
- mitusm
- Forumowicz
Z tego co wiem nie da się ładować aku podczas jazdy, ale bateria tam 48V 13s. Myślę że dodatkowy zasięg można by zrobić bez przetwornicy 230. W ramie z tyłu jest miejsce na dodatkowe aku, czasami montują tam też webasto.tkoko pisze: ↑27 lip 2026, 12:07To w końcu "poważne" firmy (Citroen, Fiat, Opel) mające w swoich ofertach AUTA elektryczne z rekuperacją, więc raczej i w tych "wozidełkach" ją w miarę możliwości stosują. Za bardzo bym na nią nie liczył. Bardziej ciekawi mnie to, czy byłaby możliwość zwiększenia zasięgu poprzez dodanie dodatkowego aku, lub poprzez doładowanie oryginalnego aku w trakcie jazdy z dodatkowego aku z falownikiem 230V. Czy oryginalne oprogramowanie na to pozwoli. W końcu Tesla świadczy podobne usługi w swoich autach.
-
Badlook
- Forumowicz
Ekhm. Autko wytrzymało moment z silnika Stark varg więc chyba nie jest takie złe.
Ot taka ciekawostka s temacie
Ot taka ciekawostka s temacie