Renault Zoe

Dział poświęcony fabrycznym samochodom elektrycznym
ODPOWIEDZ
misiek604
Posty: 47
Rejestracja: 27 wrz 2018, 22:33
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Renault Zoe

Post autor: misiek604 » 04 lut 2019, 18:33

Czy take coś jak Renault Zoe można ożywić robiąc własne aku, czy raczej pozostaje tylko abonament na aku od Reneo.
https://allegro.pl/ogloszenie/renault-z ... 7616290833

Awatar użytkownika
Maran_hand
Posty: 705
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:04
Lokalizacja: Warszawa - Dolny Mokotów

Re: Renault Zoe

Post autor: Maran_hand » 04 lut 2019, 19:25

Od jakiegoś czasu szukam odpowiedzi na to pytanie w temacie Renault Twizy. Znalazłem wpis w którym ktoś informuje, że akumulator nie jest w żaden sposób zablokowany i wystarczy włożyć inny o zbliżonych parametrach. Ale podchodzę do tej informacji z dużym dystansem. Biorąc pod uwagę bardzo niską cenę Zoe czy Twizy bez akumulatora zbyt pięknym wydaje się możliwość odpalenia samochodu na samoróbce.
Bardzo mało jest w sieci informacji na ten temat. Na tej podstawie obstawiam, że nie jest to możliwe a w najlepszym razie, trzeba wstawić nowy aku, wymienić sterownik, puścić na nowo całe okablowanie, wszystko to jakoś połączyć z włącznikami/wyłącznikami w samochodzie co może okazać się niemożliwe a być może i zaadoptować nowy silnik co finansowo zabija cały projekt.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2019, 19:28 przez Maran_hand, łącznie zmieniany 1 raz.
www.RybieUdko.pl
a tym się wożę viewtopic.php?f=30&t=134 ..po dzielni :twisted:

Awatar użytkownika
Artu
Posty: 152
Rejestracja: 19 lut 2018, 7:33
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: Renault Zoe

Post autor: Artu » 04 lut 2019, 19:28

Ban na Google :roll: https://pushevs.com/2016/08/03/43-kwh-b ... nault-zoe/
Skoro Turcy potrafią, to Polak na bank :mrgreen:
( ͡° ͜ʖ ͡°) Pozdrawiam, Artur

misiek604
Posty: 47
Rejestracja: 27 wrz 2018, 22:33
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Renault Zoe

Post autor: misiek604 » 04 lut 2019, 19:57

Ja znalazłem gdzieś wpis że podłączyli zasilanie ZOE pod akumulatory ołowiowe i elektronika nie wykryła zasilania.

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 674
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Renault Zoe

Post autor: leszcz » 04 lut 2019, 19:59

Wszystko się da tylko nię sądzę abyśmy chcieli żyć pośród aut zasilanych wyrobami garażowymi. Ew wejdą w przyszłości jakieś regulacje i np pojemniki (pancerne) będą normowane i wsadzasz co chcesz. To tak na logikę
RÓB TO CO KOCHASZ!
Mój Tarpan - Mxus 30h, KT 30A, 13s12p, na osi przelotowej (prawdopodobnie jedyny taki w Polsce) :D

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2565
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Renault Zoe

Post autor: tatar » 07 lut 2019, 0:12

Tam,gdzie zaczyna się biznes,kończy się logika.Jako przykład rowerów Bosch;rower nie pojedzie bez oryginalnej baterii z elektroniką Boscha. ;)

Awatar użytkownika
Goliath
Posty: 838
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Renault Zoe

Post autor: Goliath » 07 lut 2019, 0:19

Wszystko co firmowe można "wypruć" i zastąpić innymi komponentami... kwestia opłacalności :|

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2565
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Renault Zoe

Post autor: tatar » 07 lut 2019, 10:17

Goliath pisze:
07 lut 2019, 0:19
Wszystko co firmowe można "wypruć" i zastąpić innymi komponentami... kwestia opłacalności :|
O tym było wyżej./opłacalność/,mnie idzie o o możliwość dołożenia tylko baterii i to poddaję w wątpliwość. ;)

ODPOWIEDZ