Renault Zoe

Dział poświęcony fabrycznym samochodom elektrycznym
ODPOWIEDZ
misiek604
Forumowicz
Posty: 123
Rejestracja: 27 wrz 2018, 22:33
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Renault Zoe

Post autor: misiek604 »

Czy take coś jak Renault Zoe można ożywić robiąc własne aku, czy raczej pozostaje tylko abonament na aku od Reneo.
https://allegro.pl/ogloszenie/renault-z ... 7616290833
Awatar użytkownika
Maran_hand
Forumowicz
Posty: 828
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:04
Lokalizacja: Warszawa - Dolny Mokotów

Re: Renault Zoe

Post autor: Maran_hand »

Od jakiegoś czasu szukam odpowiedzi na to pytanie w temacie Renault Twizy. Znalazłem wpis w którym ktoś informuje, że akumulator nie jest w żaden sposób zablokowany i wystarczy włożyć inny o zbliżonych parametrach. Ale podchodzę do tej informacji z dużym dystansem. Biorąc pod uwagę bardzo niską cenę Zoe czy Twizy bez akumulatora zbyt pięknym wydaje się możliwość odpalenia samochodu na samoróbce.
Bardzo mało jest w sieci informacji na ten temat. Na tej podstawie obstawiam, że nie jest to możliwe a w najlepszym razie, trzeba wstawić nowy aku, wymienić sterownik, puścić na nowo całe okablowanie, wszystko to jakoś połączyć z włącznikami/wyłącznikami w samochodzie co może okazać się niemożliwe a być może i zaadoptować nowy silnik co finansowo zabija cały projekt.
Ostatnio zmieniony 04 lut 2019, 19:28 przez Maran_hand, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artu
Forumowicz
Posty: 160
Rejestracja: 19 lut 2018, 7:33
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: Renault Zoe

Post autor: Artu »

Ban na Google :roll: https://pushevs.com/2016/08/03/43-kwh-b ... nault-zoe/
Skoro Turcy potrafią, to Polak na bank :mrgreen:
( ͡° ͜ʖ ͡°) Pozdrawiam, Artur
misiek604
Forumowicz
Posty: 123
Rejestracja: 27 wrz 2018, 22:33
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Renault Zoe

Post autor: misiek604 »

Ja znalazłem gdzieś wpis że podłączyli zasilanie ZOE pod akumulatory ołowiowe i elektronika nie wykryła zasilania.
Awatar użytkownika
leszcz
Forumowicz
Posty: 832
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Renault Zoe

Post autor: leszcz »

Wszystko się da tylko nię sądzę abyśmy chcieli żyć pośród aut zasilanych wyrobami garażowymi. Ew wejdą w przyszłości jakieś regulacje i np pojemniki (pancerne) będą normowane i wsadzasz co chcesz. To tak na logikę
Moja przygoda z ebike od 2017:
Damka 28" https://cutt.ly/7e8jyMJ
Dla syna 26" https://cutt.ly/Fe8juR3
Dla syna 24" https://cutt.ly/ue8ju03
Full 29" MXUS 30H 1500W https://cutt.ly/3e8jiaG

Od 2019 100% bezprąd :) https://cutt.ly/ge8jop2
Awatar użytkownika
tatar
Forumowicz
Posty: 2588
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Renault Zoe

Post autor: tatar »

Tam,gdzie zaczyna się biznes,kończy się logika.Jako przykład rowerów Bosch;rower nie pojedzie bez oryginalnej baterii z elektroniką Boscha. ;)
Awatar użytkownika
Goliath
Forumowicz
Posty: 1084
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Renault Zoe

Post autor: Goliath »

Wszystko co firmowe można "wypruć" i zastąpić innymi komponentami... kwestia opłacalności :|
Awatar użytkownika
tatar
Forumowicz
Posty: 2588
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Renault Zoe

Post autor: tatar »

Goliath pisze:
07 lut 2019, 0:19
Wszystko co firmowe można "wypruć" i zastąpić innymi komponentami... kwestia opłacalności :|
O tym było wyżej./opłacalność/,mnie idzie o o możliwość dołożenia tylko baterii i to poddaję w wątpliwość. ;)
NicolaMan
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 30 sie 2020, 19:01

Re: Renault Zoe

Post autor: NicolaMan »

Zamówiłem moje ZOE. Szukam teraz ładowarki.
Czy ktoś próbował używać ABB Terra AC z ZOE?
https://chargingshop.eu/pl/produkt/abb- ... -gniazdko/
mRadek
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 23 wrz 2020, 10:31

Re: Renault Zoe

Post autor: mRadek »

To jest jednofazowe evse, 7.4 kW 32A
Zoe ma 3-fazową ładowarkę pokładową, 22 kW
Lepiej byłoby zastosować evse/wallbox 3-fazowy na 22kW, jeśli masz w domu tyle mocy dostępnej(+ moc na resztę odbiorników w domu).
Lub 11 kW ale również 3-fazowy, zależy jaką masz moc użytkową w domu.
No i zakladam, że masz 3-fazówkę.
ODPOWIEDZ