Pojazd z Chin i homologacja w Polsce

Tu umieszczamy wszystko co związane z innymi fabrycznymi pojazdami EV
ODPOWIEDZ
Next12
Nowicjusz

Pojazd z Chin i homologacja w Polsce

Post autor: Next12 »

Cześć
Chciałem kupić motorower elektryczny z Chin.
Mam na oku w dobrej cenie pojazd w wersji 3c - dopuszczony do użytku drogowego w Chinach.

Orientuje się ktoś może czy da się i ile kosztuje odzyskanie homologacji w Polsce na taki pojazd, żeby móc go zarejestrować i jeździć nim po drogach?

Głównie będę używał go w terenie, ale fajnie mieć możliwość rejestracji.
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz

Re: Pojazd z Chin i homologacja w Polsce

Post autor: lukk »

Poszukaj na forum po haśle rejestracja albo homologacja, jest sporo tematów i dyskusji o tym.
Kojarzę kilka przeróbek moto spalinowych na elektryki z homologacją, ale z tego co pisali właściciele (albo mówili - Ed Monk na YT) to i tak droga przez mękę. Za to nie kojarzę chyba żadnego przypadku własnej homologacji pojazdu kupionego z chin albo swojej konwersji, a większość z nas na pewno w którymś momencie o tym myślała. Chińskie dopuszczenie do ruchu u nas nie daje absolutnie nic.
Nie wiem co Ci tam konkretnie chodzi po głowie, ale jak chcesz mieć dopuszczenie do ruchu w EU to najlepiej poszukać takiej wersji, która to dopuszczenie już ma. Ja kupiłem w zeszłym roku taki motorek/skuter na L1e produkcji chińskiej. Jak patrzę w papiery jak wygląda to ich niby "świadectwo homologacji" to aż wstyd, ale przeszło, poprzedni właściciel zarejestrował, ma blachę, jakiś nr Vin wybity na ramie, można normalnie ubezpieczyć, mi to wystarcza :)
gość
Forumowicz

Re: Pojazd z Chin i homologacja w Polsce

Post autor: gość »

Pokażesz jakąś grafikę jak to wygląda?
Może znajdzie się coś w kraju w podobnym budżecie?

Czy sprzedawca ma jakieś opinie z sprzedaży?
Pytam bo na Ali jest wysyp nowych kont do fake transakcji.
Sam zamroziłem kilka PLN na takim okazyjnym zakupie.
ODPOWIEDZ