Cześć
Chciałem kupić motorower elektryczny z Chin.
Mam na oku w dobrej cenie pojazd w wersji 3c - dopuszczony do użytku drogowego w Chinach.
Orientuje się ktoś może czy da się i ile kosztuje odzyskanie homologacji w Polsce na taki pojazd, żeby móc go zarejestrować i jeździć nim po drogach?
Głównie będę używał go w terenie, ale fajnie mieć możliwość rejestracji.
Pojazd z Chin i homologacja w Polsce
-
- Nowicjusz
- lukk
- Forumowicz
Re: Pojazd z Chin i homologacja w Polsce
Poszukaj na forum po haśle rejestracja albo homologacja, jest sporo tematów i dyskusji o tym.
Kojarzę kilka przeróbek moto spalinowych na elektryki z homologacją, ale z tego co pisali właściciele (albo mówili - Ed Monk na YT) to i tak droga przez mękę. Za to nie kojarzę chyba żadnego przypadku własnej homologacji pojazdu kupionego z chin albo swojej konwersji, a większość z nas na pewno w którymś momencie o tym myślała. Chińskie dopuszczenie do ruchu u nas nie daje absolutnie nic.
Nie wiem co Ci tam konkretnie chodzi po głowie, ale jak chcesz mieć dopuszczenie do ruchu w EU to najlepiej poszukać takiej wersji, która to dopuszczenie już ma. Ja kupiłem w zeszłym roku taki motorek/skuter na L1e produkcji chińskiej. Jak patrzę w papiery jak wygląda to ich niby "świadectwo homologacji" to aż wstyd, ale przeszło, poprzedni właściciel zarejestrował, ma blachę, jakiś nr Vin wybity na ramie, można normalnie ubezpieczyć, mi to wystarcza
Kojarzę kilka przeróbek moto spalinowych na elektryki z homologacją, ale z tego co pisali właściciele (albo mówili - Ed Monk na YT) to i tak droga przez mękę. Za to nie kojarzę chyba żadnego przypadku własnej homologacji pojazdu kupionego z chin albo swojej konwersji, a większość z nas na pewno w którymś momencie o tym myślała. Chińskie dopuszczenie do ruchu u nas nie daje absolutnie nic.
Nie wiem co Ci tam konkretnie chodzi po głowie, ale jak chcesz mieć dopuszczenie do ruchu w EU to najlepiej poszukać takiej wersji, która to dopuszczenie już ma. Ja kupiłem w zeszłym roku taki motorek/skuter na L1e produkcji chińskiej. Jak patrzę w papiery jak wygląda to ich niby "świadectwo homologacji" to aż wstyd, ale przeszło, poprzedni właściciel zarejestrował, ma blachę, jakiś nr Vin wybity na ramie, można normalnie ubezpieczyć, mi to wystarcza
-
- Forumowicz
Re: Pojazd z Chin i homologacja w Polsce
Pokażesz jakąś grafikę jak to wygląda?
Może znajdzie się coś w kraju w podobnym budżecie?
Czy sprzedawca ma jakieś opinie z sprzedaży?
Pytam bo na Ali jest wysyp nowych kont do fake transakcji.
Sam zamroziłem kilka PLN na takim okazyjnym zakupie.
Może znajdzie się coś w kraju w podobnym budżecie?
Czy sprzedawca ma jakieś opinie z sprzedaży?
Pytam bo na Ali jest wysyp nowych kont do fake transakcji.
Sam zamroziłem kilka PLN na takim okazyjnym zakupie.