Drukarka 3D

Okazje, promocje, linki, sklepy, opinie
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Drukarka 3D

Post autor: Umbur »

Coś możecie polecić?
Z tego co widziałem na razie najlepiej zapowiada się Anycubic i3.

Obrazek
Passat_EQ
Forumowicz
Posty: 121
Rejestracja: 21 lut 2018, 13:16

Re: Drukarka 3D

Post autor: Passat_EQ »

Ja mialem z wroclawskiej firmy zmorph. Ale nic specjalnego nie moge powiedziec. Czesc jej komponentow byla zrobiona z druku zeby bylo bajera i uwazam to za blad bo jednak to ma slaba wytrzymalosc, natomiast mozna sobie druknac co sie polamie. Z drugiej strony wszystkie istotne precyzyjne elementy takie jak podgrzewana podstawa, jak na moje oko, byly kupione od kogos. Wiec mozna ske spodziewac ze wiele z firm jakie sa na rynku ma to samo w srodku tylko w innej obudowie ale nie mam na to dowodow.
Awatar użytkownika
Yin
Forumowicz
Posty: 686
Rejestracja: 19 lut 2018, 18:17
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Drukarka 3D

Post autor: Yin »

Jako pierwszą drukarkę kupiłem kossel 3d - na łożyskach liniowych i z podgrzewanym stołem. I jak na pierwszą drukarkę uważam zakup za udany. Jak bym miał kupować teraz to poszedł bym chyba w CR 10 ze względu na większy obszar druku - ale to zależy co głownie chcesz drukować.
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Drukarka 3D

Post autor: Umbur »

Pomysły się zwykle rodzą z czasem. ;)
Awatar użytkownika
Artu
Forumowicz
Posty: 162
Rejestracja: 19 lut 2018, 7:33
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: Drukarka 3D

Post autor: Artu »

Yin pisze:
04 mar 2018, 19:56
Jak bym miał kupować teraz to poszedł bym chyba w CR 10 ze względu na większy obszar druku
A za mną chodzi od jakiegoś czasu JGAURORA A5 Obecnie mam złożoną jakieś 2 lata temu Mendel90, i deltę w trakcie budowy, ale i tak ten blaszak mnie intryguje :mrgreen:
( ͡° ͜ʖ ͡°) Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
annkaa
Forumowicz
Posty: 199
Rejestracja: 06 kwie 2018, 22:44

Re: Drukarka 3D

Post autor: annkaa »

Zależy czy masz czas czy nie na naukę. Która też nie jest za darmo (zużycie materiałów przy nieudanych próbach). Ja niestety nie ma za dużo czasu stąd wybrałem Makerbotha 5th z PL dystrybucji. Swoje kosztuje ale przy zakupie miałem 3h szkolenia gdzie przeszliśmy po wszystkich opcjach tej drukarki, od 8 do 17 mogę dzwonić i pytać o pomoc w doborze ustawień lub jak jest jakiś problem. Minusem w tej drukarce jest brak podgrzewanego stołu = druk z PLA lub z HD PLA (po wygrzaniu w pierkaniku nabiera ponoć właściwości ABS). W chwili jak składam nowego elektryka przydałby się ABS (jeszcze nie próbowałem HD PLA), bo cześci są dużo bardziej odporne na zginanie, skręcanie, pękanie itd. Niestety ABS u mnie nie wchodził w grę bo nie mam osobnego pomieszczenia, a jednak ABS za zdrowy do wdychania nie jest, z PLA ponoć jest ok.
Felt redemption 3 HUB:
Sabvoton SVMC72100 (M)
Mxus v3 3K-Turbo 16x4T
67V 16s16p Sanio GA
EV Computer Felga 21x1,60 Continental TKC 80 Twinduro 2.50-21
Giant Yukon FX 2 MID:
TSDZ2 750W
13s5p 48V 17,5Ah 840Wh Sanyo NCR18650GA
Awatar użytkownika
YaroRC
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 18 cze 2018, 13:00
Lokalizacja: Wawa
Kontakt:

Re: Drukarka 3D

Post autor: YaroRC »

powiem tak:

miałem priusy - ze 3 sztuki rózne z alledrogo i aliexpres, wellemany k8400 - 2 sztuki i było o niebo lepiej, ale prawdziwe drukowanie to dopiero na M200, i niech sobie mówią co chcą, że drogie, że po co itd.. ale tylko tą drukarkę byłem w stanie bez żadnego strachu włączyć, wybrać plik, psik,psik dymafix-em i wyjść z pokoju a następnego dnia pójść do pracy gdy ona sobie drukowała na przykład coś 30 czy 40h..
Waga - jedyny sprzęt na którym setkę przekraczam w pierwszych dwóch sekundach - by Maran_hand
Awatar użytkownika
Goliath
Forumowicz
Posty: 1139
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Drukarka 3D

Post autor: Goliath »

Widzę że wielu z Was drukuje swoje "działa/zabawki" na drukarkach 3D.
Chciałbym też spróbować swoich sił w tej "dziedzinie" ;) lecz obawiam się że nie wciągnie mnie to na długo, albo zniechęcę się po wielu porażkach... :?
Dlatego poszukuję niskobudżetowej /tak w granicy 1500 zł +- 300 zł/ drukarki 3D dla laika jak ja :roll:

Myślałem na starcie o drukarkach z rodziny "ANET" np. A6, A8...
Możecie mi coś podrzucić/doradzić... byłbym wdzięczny za linki do aliexpresu żebym mógł zobaczyć o którą chodzi :P

I o co chodzi z rozróżnieniem materiału : PLA, ABS, HIPS, itp... :roll:

Kilka materiałów dydaktycznych ;)
http://centrumdruku3d.pl/jaka-wybrac-drukarke-3d/
http://centrumdruku3d.pl/jak-odroznic-abs-pla/
Awatar użytkownika
Goliath
Forumowicz
Posty: 1139
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Drukarka 3D

Post autor: Goliath »

Po przestudiowaniu wielu materiałów, obejrzeniu kilku godzin filmów na youtube, przeczytaniu Waszych komentarzy i rad :| zdecydowałem się na zakup mojej pierwszej nisko budżetowej drukarki. :mrgreen:
Wybór padł na... drukarkę JGAURORA A5, choć z wielu drukarek w finałowym zestawieniu miałem pojedynek myśli :

Anycubic i3 vs. JGAURORA A5 ;)

Jedna i druga podobna w budowie i obsłudze... cenowo mieściły się w moich założeniach, jednak wygrała JGAURORA A5 z powodu większego pola roboczego /305x305x320mm/ :)

Jeszcze raz... dzięki za Wasze rady i sugestie. ;)

PS. Celowo pisałem jeden post pod drugim - zamiast edytować poprzedniego 8-)
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Drukarka 3D

Post autor: Umbur »

To teraz testuj i daj znać jak wrażenia. ;)
opec
Forumowicz
Posty: 83
Rejestracja: 26 lip 2018, 8:44

Re: Drukarka 3D

Post autor: opec »

Goliath pisze:
09 sie 2018, 19:28
Wybór padł na... drukarkę JGAURORA A5
No zobacz, a tu odradzają ze względu na jakość wydruku :?
Awatar użytkownika
Goliath
Forumowicz
Posty: 1139
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Drukarka 3D

Post autor: Goliath »

opec pisze:
16 sie 2018, 14:54
Goliath pisze:
09 sie 2018, 19:28
Wybór padł na... drukarkę JGAURORA A5
No zobacz, a tu odradzają ze względu na jakość wydruku :?
No cóż... "mleko się rozlało i już do dzbanka nie wróci" ;)
Drukarka po 4 dniach od zakupu na Ali dotarła bezpiecznie w moje ręce.
Po niedzieli zacznę testować :D
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 905
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Drukarka 3D

Post autor: Yasiu77 »

Fajne ma pole robocze no ale ponoć im większe tym gorsza jakość, tak że może częściowo to przez to tak wyszło? Pewnie na początku będziesz drukował ulepszenia i będzie coraz lepiej . Też myślałem o 3d ale na początek o czymś mniejszym jak anet a6, priusa i3. Teraz chyba ciekawsza jest taka tylko że pole robocze małe
Awatar użytkownika
Mitar
Forumowicz
Posty: 680
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: Drukarka 3D

Post autor: Mitar »

Yasiu77 pisze:
16 sie 2018, 18:55
Fajne ma pole robocze no ale ponoć im większe tym gorsza jakość
Nie ma znaczenia wielkość pola roboczego jeśli konstrukcja jest wystarczająco sztywna.
Co do jakości to można mieć super polecaną drukarkę a jak się źle dobiera ustawienia to potem jest kicha.
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 905
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Drukarka 3D

Post autor: Yasiu77 »

Myślałem ze tanie są mało sztywne
opec
Forumowicz
Posty: 83
Rejestracja: 26 lip 2018, 8:44

Re: Drukarka 3D

Post autor: opec »

Yasiu77 pisze:
16 sie 2018, 18:55
Fajne ma pole robocze no ale ponoć im większe tym gorsza jakość, tak że może częściowo to przez to tak wyszło? Pewnie na początku będziesz drukował ulepszenia i będzie coraz lepiej . Też myślałem o 3d ale na początek o czymś mniejszym jak anet a6, priusa i3. Teraz chyba ciekawsza jest taka tylko że pole robocze małe
Niestety w tym przypadku rozchodzi się też o jakość komponentów. Wentylatory z taniego platiku, gwinty rozjechane po jednym wkręceniu śrubki, niedokładność silnika krokowego. Już pominę właśnie materiały z których zrobiona jest rama, bo w przypadku właśnie tej drukarki, przy takim polu roboczym, powinny być super grube i ciężkie, a zostały wykonane z jakiejś cienkiej blachy, gorszej i lżejszej niż przy znacznie mniejszych drukarkach.

Również zastanawiam się nad zakupem endera, i chyba tak zrobię :mrgreen: Od kilku lat śledziłem rynek drukarek 3D z myślą o zakupie, porównywałem kolejne modele Anetów, spędziłem godziny oglądając filmy z ich montażu i modowania. Chyba w końcu czas na zakupy ;)

Mitar pisze:
17 sie 2018, 9:13
Nie ma znaczenia wielkość pola roboczego jeśli konstrukcja jest wystarczająco sztywna.
Co do jakości to można mieć super polecaną drukarkę a jak się źle dobiera ustawienia to potem jest kicha.
Właśnie im większe pole robocze, tym znacznie trudniej tą sztywność utrzymać. Cena też już przez to rośnie wykładniczo, dlatego jeśli chce sie dokładną drukarkę z dużym polem roboczym do trzeba wydać już ładnych parę tysięcy. Chyba że faktycznie ktoś początkujący chce sobie raz na jakiś czas wydrukować uchwyt, jakieś pudełko na akusy, albo niezbyt szczegółową część i poprawiać pilnikiem. Niestety wydruk przekładni planetarnej, małego koła zębatego, albo innych przekładni może już stanowić tutaj duży problem. Z tymi ustawieniami to też racja, mogą dużo zmienić, ale i tak dochodzi się do momemtu gdy z gó*wna bata się nie ukręci ;)


Tak na marginesie zastanawiająca jest stronniczość dużej części recenzji które mnożą się na youtube. Duża ilość recenzentów ma chyba jakiegoś stracha że jeśli ocenią coś mniej pochlebnie, to sklep się na nich obrazi i przestanie wysyłać darmowe drukarki oraz inne sprzęty.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2018, 10:08 przez opec, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Mitar
Forumowicz
Posty: 680
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: Drukarka 3D

Post autor: Mitar »

To może nie kupować tylko samemu sobie zrobić? :) Wtedy ma się kontrolę nad jakością a i wiedza większa.
Ja swoją i3 robiłem na wycinanej wodą stali i jest sztywniejsza niż Lenin.
Potem kwestia dobrania dobrej retrakcji , prędkości oraz temperatury do materiału i cały w tym sekret dobrego wydruku.

Moja drukarka:
http://www.mojreprap.pl/viewtopic.php?t=7187
opec
Forumowicz
Posty: 83
Rejestracja: 26 lip 2018, 8:44

Re: Drukarka 3D

Post autor: opec »

Mitar pisze:
17 sie 2018, 10:04
To może nie kupować tylko samemu sobie zrobić? :) Wtedy ma się kontrolę nad jakością a i wiedza większa.
Ja swoją i3 robiłem na wycinanej wodą stali i jest sztywniejsza niż Lenin.
Potem kwestia dobrania dobrej retrakcji , prędkości oraz temperatury do materiału i cały w tym sekret dobrego wydruku.

Moja drukarka:
http://www.mojreprap.pl/viewtopic.php?t=7187
Jasne że tak :mrgreen: Na rynku jest ogrom części, instrukcji , sterowników, softów do budowy własnych drukarek 3D. Szkoda że nie mam dostępu do żadnych przemysłowych metod obróbki metalu i tyle czasu ile bym chciał, ale podziwiam projekt ;)
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Drukarka 3D

Post autor: Umbur »

Goliath pisze:
09 sie 2018, 19:28
Wybór padł na... drukarkę JGAURORA A5
Jak się drukarka sprawuje Goliath?

Ktoś widział ostatnio coś nowszego zapowiadającego się lepiej?
Awatar użytkownika
glebor
Forumowicz
Posty: 646
Rejestracja: 04 maja 2017, 18:45
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Drukarka 3D

Post autor: glebor »

Ja mam jgaurora A5. Jedyne co mnie wkurza to druk ktory sie odkleja od stolu. Podstawa to znajomość androida i modyfikacji softu. Drukarka sie nie zawiesza smiga. A ja nie moge zasnąć bo mi chrobocze teraz...

Na minus wentylator chlodzenia ekstrudera z gównolitu rozpada sie ale chlodzi jeszcze...

Malk sztywna konstrukcja ale drukuje dobrze. Podgrzewany stół.

Duzo zależy od filamentu. Jupilem jakies gowno od firmy z allegro i ten filament sie ciagnie zapycha dysze i odkleja sie od stolu a jak podkrece temp. To sie deformuje i peka podczas wydruku.

Ogolnie filamenty muszą byc pakowane próżniowo. Devil desing sie jako tako drukuje. PLA nie dorowna ABS po wygrzaniu w piekarniku sie zdeformuje. To tak samo jakby naprawiać baterie wsadzajac je do zamrazalnika...

Ogolnie drukowanie eleme tow 20x20cm jest drogie czasochlonne i mimo ze mam obszar 30x30x34 to teraz jupie anet A8 jako drugą drukarke jak ogarne sobie kone stinky wreszcie.

Obszar zadruku 20x20 w zupełności w 99.9% wystarcza na jakies mocowania do skrzynki mocowanie do latarek do gopro. Jedynie obudowa na sterownik sie nie wydrukuje na anet do tego aurora a5 jest dobra tyle ze idzie pol kg filamentu pet-g + prąd a za to sa 2 gotowe obudowy w chinach... z tym ze na drukarce bedzie sie drukowac ze 40-60 godzin a z chin idzie ze 40 dni...
Wszystko, co potrzebne do budowy roweru kupisz w moim sklepie: https://mgvolt.pl
* Zestawy napędowe
* akumulatory
* zgrzewanie
* konwersje rowerów
Znajdziesz nas na FB grupa MG VOLT, YOUTUBE: https://www.youtube.com/mgvolt
TEL: 796782663
smdrwf12300
Forumowicz
Posty: 118
Rejestracja: 22 lip 2018, 16:32
Lokalizacja: Mikołów

Re: Drukarka 3D

Post autor: smdrwf12300 »

@Glebor : Dimafix + szklo na grzałce i ABS przestaje sie odklejac. Jak stół schłodzi sie do ok 40 stopni wydruk zaczyna strzelac ( jak pękajace szkło ) ... i sam odpada od stołu.Jedyne z czym sobie nie radzi Dimafix to Nylon ... cholerstwo odłazi i nie mam juz pomyslu jak go do tego stolu przykleic.
Awatar użytkownika
Artu
Forumowicz
Posty: 162
Rejestracja: 19 lut 2018, 7:33
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: Drukarka 3D

Post autor: Artu »

Ja stosuję "zamiennik" Dimafix-a, czyli Hegron Gel Spray, i trzyma wszystko jak diabeł sołtysa :D
hegron.jpg
( ͡° ͜ʖ ͡°) Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
glebor
Forumowicz
Posty: 646
Rejestracja: 04 maja 2017, 18:45
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Drukarka 3D

Post autor: glebor »

Cóż powiem tak:
Kupiłem jakiś siajowy filament firmy Plast-Spaw. Badziewie odlepia się od stołu i nie przyjmuje kolejnych warstw podczas druku. Chyba chińczyki do filamentu dosypali pół kilo mąki :D Naprawdę masakra, pozatykało mi to badziewie dysze, musiałem wywalić dysze i filament. Po 3 tygodniach wreszcie dysze przyszły z aliexpress i drukarka znowu działa :) :) :)

Zainwestowałem kasę w porządny filament PET-G firmy devildesign i moje problemy z wydrukami się skończyły:
20180920_215506.jpg
20180920_212248.jpg
W między czasie zamówiłem już drugą drukarkę
ANET A8 :) 700zł ale samemu trzeba poskręcać i na pewno z jeden dzień mi na to zejdzie.

Filament jaki teraz używam, to PET-G temperatura wydruku 235 stopni.
Jako, że miałem styczność z arduino i chipy ch340 nie sa mi obce dokopałem się do softu marlina na JG-aurora. Od razu wgrałem do drukarki.
Skończyły się upierdliwe problemy z zawieszaniem druku na wielogodzinnych projektach.
Na minus padł mi wentylator i wyciągnąłem turbinę z hotaira. Idealnie pasowała pod projekt z thinkgiverse.com W hotairze szlak mi trafił grzałkę i turbinka się bardzo przydała.

Teraz drukarka jedzie mocowanie pod obudowę sterownika.
Miała jechać jeszcze obudowy pod wyświetlacze

Co ogólnie wydrukowałem:
- połamane uchwyty na kubeczki w zabutkowym kamperze :)
- mocowanie pod wyświetlacze
- uchwyty pod karty pamięci i pendrivy
- breloczki z emblematem EBIKE
- mocowania skrzynki na akumulator do kony dawg supreme
- podstawkę na telefon
- uchwyty do GOPRO których nie miałem z kamerką
- zakubiony uchwyt między aparatem wsuwany na szybkozamykacz do statywu
- gałkę do otwierania bramy przesównej
- stojak na długopisy
- zatyczkę obiektywu do lustrzanki sony którą gdzieś zgubiłem
- obudowy pod wyświetlacze
- obudowę na przetwornice 5V/12V
- przystawkę na baterie AA/AAA
- tuleje dystansowe do głośników w samochodzie
- zaczep z PET-G do ułamanego podłokietnika w aucie
- prototypy zabezpieczeń do EBIKE
- jednorazową formę do odlewu aluminium
- własny powerbank z funkcją fast-charge 8 ogniw ładuje w 40 minut złączką XT30 7,2V 2s4p + 2 przetwornice 3A 5,1V pięknie ładują mi 2 smartfony. Plusem tego rozwiązania jest, że po wrzuceniu na ichargera jak dam na 5-8 minut prąd ładowania 15A na 4 ogniwa to ogniwa się są mocno ciepłe, a w te 8 minut naładuje przynajmniej raz telefon do pełna, jak zapomnę go na noc wstawić na ładowarkę.

Wg. mnie bardzo, bardzo przydatne urządzenie, jeżeli ktoś oprucz drukowania gotowców projektów ze strony thingiverse.com ściągnie i nauczy się projektować 3D.

Nawet mój kocur dostał miskę 3D z zaokrągloną ścianką, żeby sobie mordki nie pokaleczył ;)
glebor1.png
Ogólnie to narzędzie daje wolność i nieograniczone możliwości. Dzięki tej drukarce nauczyłem się robić projekty także w autocad 2d i 3d w obecnej chwili z zabawy drukarką 3D przeszedłem na odbudowywanie i projektowanie złużytych podzespołów w ciężkim sprzęcie budowlanym - nowe duże perspektywy...
Wszystko, co potrzebne do budowy roweru kupisz w moim sklepie: https://mgvolt.pl
* Zestawy napędowe
* akumulatory
* zgrzewanie
* konwersje rowerów
Znajdziesz nas na FB grupa MG VOLT, YOUTUBE: https://www.youtube.com/mgvolt
TEL: 796782663
Witt
Forumowicz
Posty: 221
Rejestracja: 25 kwie 2018, 12:35

Re: Drukarka 3D

Post autor: Witt »

Panowie a drukowaliście już casy pod cele dla większych pakietów? np. pod 13s5p i większych.
piwko7
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: 06 mar 2018, 14:52

Re: Drukarka 3D

Post autor: piwko7 »

Jak by ktos rozwazał zakup taniej drukarki to jest dobra okazja:
https://www.pepper.pl/promocje/drukarka ... mments-new
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Drukarka 3D

Post autor: Umbur »

Nie mogłeś tego wrzucić tydzień temu? :) Zamówiłem już u chińczyka. :P
piwko7
Forumowicz
Posty: 139
Rejestracja: 06 mar 2018, 14:52

Re: Drukarka 3D

Post autor: piwko7 »

Dziś promka wyskoczyła :D
Ja sie na szczęscie wahałem i dopiero dziś zamówiłem :D
Awatar użytkownika
Buby22
Forumowicz
Posty: 73
Rejestracja: 19 lut 2018, 6:31
Lokalizacja: Cz-Dz
Kontakt:

Re: Drukarka 3D

Post autor: Buby22 »

Mam Anetę a8 do opylenia jak by ktoś chciał.... Z hallonem od gmz....
Patriko
Forumowicz
Posty: 98
Rejestracja: 30 kwie 2017, 9:20
Lokalizacja: Słupca

Re: Drukarka 3D

Post autor: Patriko »

Mialem A8 teraz od niedawna mam Endera 3, rama w tej drugiej drukarce nieporównywalnie sztywniejsza ;)
Awatar użytkownika
Buby22
Forumowicz
Posty: 73
Rejestracja: 19 lut 2018, 6:31
Lokalizacja: Cz-Dz
Kontakt:

Re: Drukarka 3D

Post autor: Buby22 »

Aneta jest dość wiotka ale na początek polecam każdemu... tania i da się drukować. A nauczyć przy niej można się bardzo dużo....
Awatar użytkownika
Hurczak
Forumowicz
Posty: 90
Rejestracja: 14 maja 2018, 8:48
Lokalizacja: Poznań

Re: Drukarka 3D

Post autor: Hurczak »

Ja mam Creality Ender 3. Wczoraj oparzyłem się o wtyczkę wychodzącą z zasilacza... http://pojazdyelektryczne.org/viewtopic.php?f=10&t=1969

A tak to polecam, po wymianie płyty głównej, stepsticków, wentylatorów i położeniu szkła na stole, drukuje prawie bezgłośnie i całkiem ładnie :)
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Drukarka 3D

Post autor: Umbur »

Ktoś już próbował wymieniać dyszę na większą, żeby przyspieszyć wydruk?
Awatar użytkownika
Mitar
Forumowicz
Posty: 680
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: Drukarka 3D

Post autor: Mitar »

Ale jaki problem? Podgrzewasz dysze , odkręcasz ,wstawiasz nową z większa średnicą i jazda (pamiętać o zmianie ustawień w sofcie) :)
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Drukarka 3D

Post autor: Umbur »

Mitar pisze:
10 gru 2018, 12:07
Ale jaki problem? Podgrzewasz dysze , odkręcasz ,wstawiasz nową z większa średnicą i jazda (pamiętać o zmianie ustawień w sofcie) :)
Taki mądry to ja też jestem. ;) Chodzi mi o konkretne ustawienia. Prędkość, temperatura, itp.
Awatar użytkownika
Mitar
Forumowicz
Posty: 680
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: Drukarka 3D

Post autor: Mitar »

zmieniasz w sofcie tylko rozmiar dyszy , reszta zostaje jak była.
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Drukarka 3D

Post autor: Umbur »

Mitar pisze:
10 gru 2018, 12:17
zmieniasz w sofcie tylko rozmiar dyszy , reszta zostaje jak była.
A wysokość drukowania? Przy małej dyszy jest bodajże 0,4mm. Przy dyszy 0,8 ten parametr chyba też się zmienia.
Awatar użytkownika
Artu
Forumowicz
Posty: 162
Rejestracja: 19 lut 2018, 7:33
Lokalizacja: Winnica k/Pułtuska

Re: Drukarka 3D

Post autor: Artu »

Wysokość warstwy ustawia się zazwyczaj na max 3/4 średnicy dyszy, czyli w przypadku dyszy 0,8mm max 0,6mm
( ͡° ͜ʖ ͡°) Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Umbur
Moderator
Posty: 1476
Rejestracja: 27 kwie 2017, 11:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Drukarka 3D

Post autor: Umbur »

Artu pisze:
10 gru 2018, 12:56
Wysokość warstwy ustawia się zazwyczaj na max 3/4 średnicy dyszy, czyli w przypadku dyszy 0,8mm max 0,6mm
Więc jednak jakaś różnica w ustawieniach jest. Skoro drukuje szybciej, to prędkość posuwu też się musi zmieniać. Fajnie byłoby gdyby ktoś miał już sprawdzone dla Endera 3.
Awatar użytkownika
Mitar
Forumowicz
Posty: 680
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: Drukarka 3D

Post autor: Mitar »

Szybciej drukujesz bo masz mniej warstw do zrobienia i szybciej wypełnia (grubiej),prędkość posuwu to inna bajka.
sta-szek
Forumowicz
Posty: 115
Rejestracja: 28 lis 2019, 12:37

Re: Drukarka 3D

Post autor: sta-szek »

planuje kupić drukarkę 3d. jakie są wasze opinie o enderze po takim czasie?
Awatar użytkownika
Hurczak
Forumowicz
Posty: 90
Rejestracja: 14 maja 2018, 8:48
Lokalizacja: Poznań

Re: Drukarka 3D

Post autor: Hurczak »

sta-szek pisze:
08 cze 2020, 9:32
planuje kupić drukarkę 3d. jakie są wasze opinie o enderze po takim czasie?
Fajny projekt na hobby, ciągle coś ulepszam :D
Awatar użytkownika
equid
Forumowicz
Posty: 690
Rejestracja: 26 mar 2018, 13:36
Lokalizacja: zory

Re: Drukarka 3D

Post autor: equid »

Pochwale sie co popełniłem ostatnio, wydrukowana w jednym kawałku skrzynka na 120 ogniw, 1kg filamentu 10h druku :)
Wattomaniac
Forumowicz
Posty: 31
Rejestracja: 24 gru 2020, 12:37

Re: Drukarka 3D

Post autor: Wattomaniac »

Hej , mając jedna z drukarek która jest w tym temacie, jaki jest całkowity koszt wydrukowania skrzynki do Ebajka , wymiary 46/27/55.
?
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 2890
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Drukarka 3D

Post autor: pxl666 »

Wattomaniac pisze:
24 gru 2020, 19:22
Hej , mając jedna z drukarek która jest w tym temacie, jaki jest całkowity koszt wydrukowania skrzynki do Ebajka , wymiary 46/27/55.
?
MAJĄC drukarkę ? koszt wydruku to filament i prąd . koszt kg filamentu możesz sprawdzić np na allegro . a masz plik projektu ?
Awatar użytkownika
glebor
Forumowicz
Posty: 646
Rejestracja: 04 maja 2017, 18:45
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Drukarka 3D

Post autor: glebor »

equid super maszyna :) ile KG filamentu poszło? ponad kilogram, czy ponad 5kg szpulka?
Wszystko, co potrzebne do budowy roweru kupisz w moim sklepie: https://mgvolt.pl
* Zestawy napędowe
* akumulatory
* zgrzewanie
* konwersje rowerów
Znajdziesz nas na FB grupa MG VOLT, YOUTUBE: https://www.youtube.com/mgvolt
TEL: 796782663
Awatar użytkownika
equid
Forumowicz
Posty: 690
Rejestracja: 26 mar 2018, 13:36
Lokalizacja: zory

Re: Drukarka 3D

Post autor: equid »

glebor pisze:
04 sty 2021, 3:03
equid super maszyna :) ile KG filamentu poszło? ponad kilogram, czy ponad 5kg szpulka?
1kg, standardowa szpulka ;)
Wattomaniac
Forumowicz
Posty: 31
Rejestracja: 24 gru 2020, 12:37

Re: Drukarka 3D

Post autor: Wattomaniac »

podeślijcie proszę namiary na siebie kto byłby w stanie druknąć obudowę na baterie , jeszcze mysle czy bidon czy skrzynka , może ktos z wawy albo mazowieckie :)
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 905
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Drukarka 3D

Post autor: Yasiu77 »

bidonu nie ma sensu projektować, można ew. druknąć małego gotowca zassanego z neta. A jak chcesz skrzynkę wydrukować i nie masz wiedzy i drukarki to ceny są niestety spore bo sam projekt będzie drogi. Kolega z forum ok 900 zapłacił za skrzynkę drukowaną z absu :) A znam firmy które w tej cenie zrobią trzy skrzynki z nierdzewki z dibondem lub z dwie z żywicy :P
Awatar użytkownika
glebor
Forumowicz
Posty: 646
Rejestracja: 04 maja 2017, 18:45
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: Drukarka 3D

Post autor: glebor »

to yasiu namiary na takie firmy co zrobią za 3 stówy skrzynki, to ja bym chciał, bo mi ostatnio tak spiepszyli robotę, że szok;
Sprawa druga, gdyby projekt był np mój zrobiony w solidworksie przypuśćmy ogarnięty i skonwertowany na stla, gotowy do zmiany w G-CODE, to ile samo wydrukowanie by kosztowało? Projekt zazwyczaj jest dość drogi i nie jest łatwo to pomierzyć...

Ja mam frezarkę 60x40cm swoją, do zabawy... Mogę rzucić kawałek odpadowej płyty meblowej wyciąć coś pod kształt ramy za free, zobaczyć czy pasuje i projekt zmodyfikować. Paździeż tak ładnie przecina że hej :) Ostatnio pooglądałem wydruki chyba EQUIDA i jeżeli taka skrzynka pochłania tylko 1kg filamentu, to jest to bardzo fajna, estetyczna i dochodowa sprawa...

Nie wiem, ale np. program design spark generując STLA na około otworów ma wywalone i poprostu projektuje dziurę w warstwie. Solidworks jak generuje STLa, to wszelkie otwory wzmacnia robiąc koliste połączenia filamentu i nie pękają przy skręcaniu śrubami :)
Wszystko, co potrzebne do budowy roweru kupisz w moim sklepie: https://mgvolt.pl
* Zestawy napędowe
* akumulatory
* zgrzewanie
* konwersje rowerów
Znajdziesz nas na FB grupa MG VOLT, YOUTUBE: https://www.youtube.com/mgvolt
TEL: 796782663
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 905
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Drukarka 3D

Post autor: Yasiu77 »

glebor pisze:
06 sty 2021, 23:28
to yasiu namiary na takie firmy co zrobią za 3 stówy skrzynki, to ja bym chciał,
poszukaj Pastertech, na pewno znasz ze zlotu :) Z tym że musisz im wysłać ramę. Nie wiem dokładnie jakie są teraz ceny ale 2 lata temu za tyle się dało zrobić
ODPOWIEDZ