Tylko szkoda, że tylko na wyświetlaczu a nie w portfelu.
Kończę dialog bo widzę że pewnych rzeczy nie przeskoczę.
Opinie wyraziłem. Pozdrawiam
Zupełnie nie liczyłem na zwrot, zrobiłem rekuperację bo lubię innowacyjne rozwiązania ( w USA to już chyba 100 lat montują
Ok ale na koniec zapytam jeszcze raz
a co innego chcesz zatrzymać ? sąsiad rozpyla fosgen albo sarin na działce ? samo oddychanie powietrzem bez frakcji opon jest tego warte . wiesz że możesz założyć filtr węglowy ? w każdym razie ja mogę
Sprawność izzi 300 jest w nazwie
Oczywiście masz rację ,centrala ma słabo rozwiązany bypass ,ale wystarczyło włożyć kawałek gąbki i pamiętać o niej w sezonie letnim.Przemek pisze: ↑10 lis 2021, 10:12Dancos, wszystko fajnie ale ,,, popatrz na odczyty z twojego sterownika, jeśli są poprawne to faktycznie masz prawo twierdzić że to nie działa, nie chce mi si,ę liczyć ale nie napawają optymizmem podlinkowałem Ci forum na którym ludkowie walczą z tym modelem od momentu wypakowania z kartonu, borykają sie z nieszczelnym bypassem z nie zoptymalizowanym sprężem na wentylatorach itd,,, podejrzewam że twoje niezadowolenie wynika właśnie z takich "niedoróbek" o których zwyczajnie nie wiesz/ nie wiedziałeś.
Słabo się opierać na jednej opinii wyrażonej w tak specyficzny sposób...scuda pisze: ↑10 lis 2021, 23:07Troche rozwiał sie mój entuzjazm co do rekuperatora. U mnie jak u Tasa jest stan surowy tylko zamknięty i będę niedługo działał z reku lecz mam teraz wątpliwości czy warto, choć nie mam chyba wyjścia, bo zrobiłem tylko jeden komin wentylacyjny w salonie w razie w. Myślałem, że przy reku będzie super świeże powietrze i brak strat ciepła ale to chyba jest moje wyobrażenie tylko![]()
pxl666 pisze: ↑10 lis 2021, 23:56Coś musisz zrobić, nawet ze względu na warunki technicznescuda pisze: ↑10 lis 2021, 23:07Troche rozwiał sie mój entuzjazm co do rekuperatora. U mnie jak u Tasa jest stan surowy tylko zamknięty i będę niedługo działał z reku lecz mam teraz wątpliwości czy warto, choć nie mam chyba wyjścia, bo zrobiłem tylko jeden komin wentylacyjny w salonie w razie w. Myślałem, że przy reku będzie super świeże powietrze i brak strat ciepła ale to chyba jest moje wyobrażenie tylko![]()
Pomyś może o prostej niedrogiej wentylacji bez wymmiennika z mocnymi silnikami.Odpadnie koszt komina, okapu kuchennego.
Coś tam zawsze ruszy powietrzem, zabierze trochę pary po kąpieli.
W twoim wypadku to może nawet dobre rozwiązanie. Bo coś musisz....
Na etapie stanu surowego można kanały zrobić, zawsze mogą działać jak grawitacja, koszt porównywalny do komina.
Przemek pisze: ↑11 lis 2021, 8:35Ja robim na 100%, może u mnie sytuacja jest inna bo mam dużo szarego ciepła powstającego w związku z hobby żony,,, wczoraj dotarła paka z elementami, patrze sie na nią coś mała , otwieram WZ i patrzę , ahah połowy nie dosłali, tele dzwonie tak wiedzą, będzie w przyszłym tygodniu :shock:a wszystko w sklepie na stanie jest, tak ze sklep dyskusyjny
Dancos nie jest źle, uszy do góry +-1,2kw odzyskany na godzinę + świeże powietrze, parametr Ci wzrośnie jak temperatury jeszcze spadną,, czyli działa subtelnie ale na plus, jak dla mnie super, może ze ja porostu umiem "jeść małą łyżeczką" czy coś![]()
Co do odzysku wilgoci to właśnie ja tego nie chciałem, dla mnie to jest nie sterowalne, wolę wysuszać i w miarę potrzeb nawilżać automatem do zadanej wartości, tym bardziej że żonka prócz szarego ciepła produkuje szarą wilgoć
Pisałem o tym wcześniej. Można zastosować klimatyzator kanałowy przed wentylacją, lub tanim kosztem tak jak ja zrobiłem -
Wykropli się woda w kanłach i będzie kapało do pomieszczeń jeśli nie masz zrobionego spadku w kierunku rozdzielacza/centrali. Zreszta nawet jak jest spadek to może i tak zapleśnieć. Jeśli klima to kanały izolowane i temperatura powietrza nawiewanego nie niższa niż 18 stopni. Ja mam zamiar zrobić glikolwe GWC i dodatkowy wentylator z bypasem, żeby GWC miało sens. Nie ma sensu jeśli dajemy GWC przy normalnych nastawach prędkości dla wentylacji, bo za mało powietrza będzie by nam ciepło odebrać. Ale jeśli damy dodatkowy wentylator 1000m3/h i bypass to jest możliwe zrzucić temperaturę o kilka stopni w domu. Klima to nie będzie ale ja nie lubię mieć w pomieszczeniach 22, gdy na zewnątrz jest ponad 30.Dancos pisze: ↑11 lis 2021, 13:40Pisałem o tym wcześniej. Można zastosować klimatyzator kanałowy przed wentylacją, lub tanim kosztem tak jak ja zrobiłem -
Wpiąć mocny przenośny klimatyzator
w kanał nawiewny, przed skrzynkami rozprężnymi.
Tak właśnie obniżam temperature na poddaszu około 70 m2
Mam model qobo q40hd
Może stać na zewnątrz
Jest bardzo głośny
Siłą nawiewu steruję anemostatem.
W pomieszczeniach w których nie przebywam poprostu zakręcam.
Steruję nim przez WiFi choć myślę wyciągnąć termostat i umieścić na piętrze.
Warunek :
Kanały pe flex mogą zachodzić szronem, ale nie muszą.
Tak samo metalowe skrzynki rozprężne.
Wiec na kanały w wełnie, trzeba zachować ostrożność.
lepiej późno niż wcale -jak powiedział dziadek spóźniwszy się na pociąg...tas pisze: ↑04 lip 2022, 14:04Mam taki plan, aby między sondami w odwiertach a pompą ciepła zastosować trójnik i w lecie (gdy pompa stoi lub pracuje tylko minimalnie na ciepłą wodę) przepuszczać to przez Klima konwektor i z wyjścia reku na dom. W lecie w odwiercie jest po zimie z 5st max i chciałbym to zimno wykorzystywać.
Czy jest tym rozwiązaniu jakiś niuans poza odpowiednim przeliczeniem mocy klima konwektora i sprawności przy zakładanych temperaturach wej/wyj?