zielony71 pisze: ↑21 mar 2024, 16:09
.... bo wystarczy do niego włożyć ze 30 m rurki alupex jako wymiennik.
nie wystarczy. bardziej 60m chyba, że ten alupex około 32mm średnicy -ale drogi będzie... więc raczej typowe tanie 16mm ale więcej rury.
zielony71 pisze: ↑21 mar 2024, 16:09
To nie ma przechowywać długo. Tylko to co wyprodukują solary/pv w dzień do zużycia w nocy, czyli przez parę godzin.
tona wody podgrzana o 1* to około 1kWh zgromadzi (bardzo orientacyjnie) czyli bufor/mauser 1000l nagrzany do 45* będzie jako tako oddawał ciepło zanim wystygnie poniżej 27-30* -więc do dyspozycji będzie ilość ciepła rzędu 15-18kWh.
Jeszcze odnośnie trackerów -podatności paneli na trackerach na uszkodzenia od wiatru i zwiększenia ilości energii.
-Widziałem 3 lata temu tracker -rozmawiałem z właścicielem -szczegółów technicznych nie znam. wielkość wielkie -kilkadziesiąt paneli
mniej więcej kwadrat około 60 -100m2 (tak na czuja z pamięci). Gościu miał to kilka lat o awariach nic nie wspominał - na dachu hali przemysłowej panele na montowanych stałe na oko dobre 5x więcej (cały wielki dach) wg właściciela -tracker daje mu więcej prądu niż cały dach -i to daje od rana i wieczorem -gdy produkcja paneli montowanych na stałe jest minimalna. Wszystko to zasilało zakład przemysłowy.
tracker -zakotwiczona pionowo rura średnicy z pół metra z dużym węzłem łożyskowy przekładniowym. rama paneli -przestrzenna kratownica. szczegółów nie znam -byłem "na terenie" w zupełnie innej sprawie, w tle był ten olbrzymi tracker -widziałem z daleka i tylko luźno zapytałem jak się sprawuje.
Wychodzi na to, że ważniejsze od info ile % więcej daje jest info kiedy daje -jeśli np zimą, wcześnie rano czy wieczorem daje dużo więcej (nawet kilka x więcej) niż pv montowane na stałe (które prawie wcale wtedy nie dają) a przy super nasłonecznieniu latem w południe daje bardzo podobnie -to w skali roku średnio będzie niewiele lepiej niż pv stałe -ale w czasie gdy prądu prawie nie ma zysk będzie drastyczny. i to może być ważniejsze niż średnia.
Jak dla mnie -jeśli pv wyprodukowała by mi zimą 15kWh dziennie cieszył bym się bardziej niż z 60 latem... a zimą zysk z tracera może być bardzo znaczny -wypłaszczany przez małą korzyść latem.