Falownik hybryda +- 4,5 kw

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz

Falownik hybryda +- 4,5 kw

Post autor: Przemek »

Pany potrzebuje zrobić sobie UPS o mocy około 4,5KW, a jako ze takie UPS mało nie kosztują to chce połączyć dobre z pożytecznym i kupić falownik hybrydę
założenia
1.Musi być z fak vat czyli ali odpada
2.Musi mieć dosyć niski start z PV (V) bo jako power bank na wyprawy mam miejsce na panel / panele o max wymiarach 140cm X 280cm
po co mi to /...
1.W domu będzie służył jako UPS będzie podtrzymywał elektronikę i lodówkę, będzie ładowany z sieci lub paneli PV których w domu mi nie brakuje
2.W razie awarii zasilania w firmie będzie zasilał kompy i oświetlenie z akumulatora
3. Bedzie brany do samochodu na kempingi gdzie właśnie będzie ładował niewiele bo niewiele z panelu / panel o maksymalnej powierzchni jak wyżej (140cm X 280cm)
budżet 2Kzł +- coś doskrobie jak będzie potrzeba
znalazłem takie cudo ,,, opinie ma dobre ale na ali i na amazonie nic o nim w PL nie piszą
https://allegro.pl/oferta/datouboss-620 ... 6980325577
poradźcie coś bo już głupnę
zielony71
Forumowicz

Re: Falownik hybryda +- 4,5 kw

Post autor: zielony71 »

Czy te zaniki zasilania to masz na tyle często, żeby uzasadniały budżet w takiej wysokości?
Taki falownik podpięty non stop (jako UPS) prawdopodobnie pobiera stale ok 20-30W, co w skali całego roku daje już spore zużycie.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Post autor: Tooropek »

20-30W bierze falownik jak nic nie jest do niego podłączone i ma zasilanie z PV, a jak bierze zasilanie z Aku lub z sieci to jest raczej między 50 a 80W w zależności od firmy. Mam doświadczenie z EAsun i Deye i oba biorą w tej górnej granicy a są to 8/10kW falowniki... Tyle chciałem wtrącić to tematu :)
Wybór falowników jest ogromny, wystarczy wygooglować kilka sztuk i porównać.
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz

Pobór z sieci jest pomijalny prze zemnie , mam na starych zasadach PV jest koncówa zimy ( dnia przybywa ) a ja zakładając codzienne zużycie na poziomie 30kwh dziennie mam jeszcze prądu na +-50 dni , do tego mam sporo miejsca na kolejne panele pod ten nowy planowany falownik, sama cena falownika tez nie robi na mnie jakiegoś szczególnego wrażenia , oczywiście oscylująca w granicach 2kzł , jeśli będę miał wyłączenia prądu w firmie jak ostatnio, to wyłączają u mnie cała ulice , wszystkie sklepy i usługi sie zamykają i ida do domów a ja mam otwarte bo jadę na zasilaniu awaryjnym , taki jeden dzień utargowi spłaca falownik bez problemu lub jego większą cześć ,,
To ze falowników jest od groma to wiem ale przez to ze jest ich tyle to nie wiem na co patrzeć
gość
Forumowicz

Post autor: gość »

Wygląda jak klon EA Sun SMH ll z innym panelem czołowym i 200~300zł marży.
Mam ten inwerter.
Zasila moje mieszkanie w taryfie dziennej.
Podobno ma gorsze podzespoły ale przy pracy UPC nie powinno mieć to znaczenia.
Inna sprawą jest brak stałej fazy.
Wersja SMG ma stałą fazę i podobno jest lepiej wykonana.

U mnie jest podłączony do jednego akumulatora 12S LG 6.85kWh.
Radzi sobie i jeśli nie jest podłączony do sieci to rozładowuje akumulator do 42V.
Po podaniu napięcia z sieci może zejść tylko do 45V co w pracy UPS nie będzie miało znaczenia.
Po podaniu napięcia z sieci może działać jak kawałek przewodu przepuszczając sieć i ewentualnie doładować akumulator (u mnie ładuje do 49.5V).

Przy starych zasadach i pracy jako UPS nawet nie bawiłbym się w podłączenie do PV.
A na kempingu do ładowania panel polecam podłączyć przez taką przetwornicę z jakimś wentylatorkiem.
https://a.aliexpress.com/_EyzUwdi
Inwerter nie będzie dobrze ładował z jednego panelu ale z jako przetwornica 48V na 230V działa bardzo dobrze.

Jeśli Chciałbyś jeszcze o coś zapytać to służę pomocą.
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz

gość pisze:
15 sty 2025, 15:46

Inna sprawą jest brak stałej fazy.
Wersja SMG ma stałą fazę i podobno jest lepiej wykonana.
Dzięki kolego i to jest rzeczowa odpowiedz , możesz rozwiać co to ta stała faza ?
on u mnie ma zasilać sterowniki PWM, pompy PWM, klimatyzator na razie on off ale w niedalekiej przyszłości inwerter no i lodówkę ,,
Jesli to nie problem proszę podlinkuj ta wersie SMG ale z dystrybucji Pl do muszę mieć vak Vat gwarancie w PL ..
wit
Forumowicz

Post autor: wit »

to może ja na szybko odpowiem. w sieci mamy stałą fazę masz przewód N -neutral który z założenia ma potencjał taki jak ziemia -gdzieś tam przy stacji trafo jeden koniec uzwojenia (środkowy punkt gwiazdy) jest uziemiony.
i w domu obudowy urządzeń, rury itp są uziemione -potencjał na przewodzie N jest względem nich 0V.
W inverterach też możesz mieć wyjście jako N -w jakiś sposób wewnętrznie uziemione -i Faza L -która ma względem "otoczenia" pełne 230V.

ale możesz mieć inverter bez stałej fazy -tzw napiecie separowane -coś jakby dwa wyjścia uzwojenia -z których żadne nie jest "uziemione" -pomiędzy tymi dwoma jest 230V ale względem ziemi / obudów / rur w domu nie ma żadnego napięcia -jeśli którykolwiek z przewodów 230V "dotknie się" ma przebicie do obudów -to samoczynnie staje się N a na drugim robi się faza. W tym rzecz, że nie wolno połączyć żadnego wyjścia 230V takiego invertera do uziemienia -bo w inverterze coś się spali. Zasilisz takim inverterem większość urządzeń -wszelkie lamkpi, żarówki itp -po prostu chcą mieć 230V na bolcach wtyczki i tyle.

ale... są urządzenia wymagające "stałej fazy" gdzie zero N ma być zerem/ neutralem a faza fazą (czyli L na konkretnym bolcu wtyczki i N też na konkretnym) -bo się piep... np. piece gazowe z zapłonem , klimatyzatory split / multi split (jeśli masz klimę split na wtyczkę -to odwrotne włożenie wtyczki/ zamienienie N z L spowoduje zakłócenia sterowania, w krańcowym przypadku spalenie którejś płyty głównej -zazwyczaj w jednostce wewnętrznej)
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz

Dzięki Wit za fachowe wyjaśnienia , wiec myśląc przyszłościowo to ten inwerter będzie problemem ,,
Awatar użytkownika
Perszing1800
Forumowicz

Post autor: Perszing1800 »

Z klima się nie zgodzę,mam splita klime i wszystko działa 3 lata a falownik bez stałej fazy.
Z rzeczy które sie podobno buntują to piece gazowe.osobiście nie mam sprzętu który by źle działał na falowniku bez stałej fazy,auto tez sie bezproblemowo ładuje.
gość
Forumowicz

U mnie lodówka Samsung z silnikiem inwerterowym działa bez stałej fazy.
Tak wygląda SMG ll
https://a.aliexpress.com/_EQoujaY

Wysyłają z Polski
Może warto zapytać czy wystawią fakturę VAT?
Awatar użytkownika
Perszing1800
Forumowicz

Ten sklep ma 15 obserwujących,ja osobiście unikam takich ale może jestem przewrażliwiony :roll:
wit
Forumowicz

Post autor: wit »

Perszing1800 pisze:
16 sty 2025, 12:33
Z klima się nie zgodzę,mam splita klime i wszystko działa 3 lata a falownik bez stałej fazy.
klima split mniejsza moc czyli jednofazowa na 230V -zasilanie masz do jednej z jednostek -zazwyczaj zewnętrznej. pomiędzy jednostkami lecą 3 przewody mocy ochrona/"ziemia" , N-neutral -L-faza oraz jeden lub dwa przewody sygnałowe. Jeśli jeden -to masą sygnału jest przewód N. jeśli w tym N jest napięcie różne niż potencjał ochrony/ ziemi/masy -to często system wariuje -zakłócenia. błędy komunikacji, błędy eprom lub czasem uszkodzenia.

jeśli jz i jw łączone są 2-ma przewodami sygnałowymi (a jeszcze lepiej w ekranie) to problem raczej nie wystąpi.
jaka masz klimę ? na kostkach w dowolnej jednostce ochrona, N, L i a czy ochrona N L a1, a2 ?
w każdym razie niektórym urządzeniom w niczym nie przeszkadza brak "stałej fazy" lub zamiana fazy i N miejscami -a niektóre tego nie lubią.
Awatar użytkownika
Perszing1800
Forumowicz

Klima to Heiko Brisa 7kw,co do połączeń to już nie pamiętam,3 lata to się z łba wykasowało :D
Awatar użytkownika
Mel48
Forumowicz

Post autor: Mel48 »

Miesiąc temu kupiłem growatt 6000 plus podobnie jak ty nie mogłem się zdecydować ale to typowy of-grid bez możliwości wysyłania do sieci a ty szukasz hybrydy ?
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz

Tak najbardziej odpowiadała by mi hybryda , jeśli to dobrze rozumiem to hybryda ma możliwość pracy bez paneli doładowując aku z sieci ?
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Post autor: Tooropek »

Jak najbardziej, deye jednofazowe czy 3 fazowe to potrafią, potrafią nawet ładować w sieć z magazynu energii w godzinach w których oddawanie do sieci najbardziej się opłaca
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
gość
Forumowicz

Off grid też ładuje akumulatory z sieci.
Hybryda może oddawać prąd do sieci co nie jest Ci potrzebne.
Oddawanie prądu z akumulatorów do sieci jest teoretycznie niezgodne z prawem chyba że akurat świeci słońce lub ma się podłączony i zgłoszony wiatrak.
ODPOWIEDZ