problem z balanserem inerge 48V (4x12)

ODPOWIEDZ
wit
Forumowicz

problem z balanserem inerge 48V (4x12)

Post autor: wit »

Mam bank energii z aku agm i balanser inerge 48V 4x12 (to to samo co np. Volt Polska) z wyświetlaczami. zaczęły "rozjeżdżać" się sekcje -balanser nie wyrównuje. Wg ulotek prąd wyrównawczy do 10A i balansowanie do 10mV -rzeczywistość -przy różnicach nawet 1V (doładowywanie osobną ładowarką jednej sekcji) balnaser nawet nie próbuje równać -zero amperów na przewodach.
Od nowości nigdy nie udało mi się zmierzyć jakiegokolwiek sensownego przepływu prądu poprzez balanser -jakieś setne góra dziesiąte ampera w granicach błędu cęgów Ditsa. Dotąd sekcje były w miarę równe -myślałem, że nie ma potrzeby balansowania. Obecnie trochę się rozjechały -balanser nic. Postanowiłem naładować do pełna każdą z sekcji po koleji (zamiast ładować z invertera jako całość) więc ładowana sekcja ma chwilowo wyraźnie wyżej niż oczekujące -a balanser dalej nic.
Coś jest nie tak -czy one tak mają -że są do upy -czy ja pechowo trafiłem na jakiś uszkodzony ? może ktoś kojarzy jako typowy problem i poradzi gdzie szukać uszkodzenia. Albo poproszę o jakieś namiary na lepsze sprawdzone balansery do aku kwasowych AGM 4x12V.
gienek333
Forumowicz

Re: problem z balanserem inerge 48V (4x12)

Post autor: gienek333 »

Moje doświadczenie mówi że aku ołowiowych, Ni-Cd, Ni-Mh nie zbalansujemy napięciowo. Balansuje się prądem, takim 1/20 C. Tak samo jak samochodowe, warto raz w roku poładować takim małym prądem. Ja aku do samochodu w sklepie ostatni raz kupiłem w 1995 roku.
wit
Forumowicz

Re: problem z balanserem inerge 48V (4x12)

Post autor: wit »

aku kwasowe agm połączone kilka w szereg w czasie spoczynku -przechowywania mają mieć konkretne napięcie -i albo trzeba każdą sekcje ładować oddzielnie podtrzymując
albo jeśli całość ładuje np inverter -to mieć balansowanie które równa napięcia.
tyle, że przy dużej pojemności balansowanie musi być sporym prądem .

aku kwasowe "otwarte" w którym możemy dolewać wodę wyrównujemy poprzez przeładowanie do wyższego napięcia co kilka cykli. tyle, że tu można dolać wody jeśli aku "gazuje". do szczelnych agm wody dodać nie można -więc nie ma opcji wyrównywania prądowego itp. bo się załatwi aku.

a co do wiecznego korzystania z aku -w tych nowszych zwyczajnie obrywają się płyty. od kilkunastu lat żaden zamienny aku nie wytrzymał mi dłużej niż 4 lata -każdy nagle padał na nagłe uszkodzenie jednej celi. kiedyś się zuzywały, traciły pojemność -rekordzista (fabryczny dany przez producenta samochodu) wytrzymał mi 18lat.

ale pytanie było o polecany sprawdzony typ balansera do aku kwasowych agm do banku energi
ODPOWIEDZ