Pompa ciepla z klimatyzaora

ODPOWIEDZ
Przemek
Forumowicz
Posty: 702
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Pompa ciepla z klimatyzaora

Post autor: Przemek »

Witajcie, ostatnio chodzi mi po głowie pompa ciepła do ogrzewania CWU i CO , zagłębiając sie w temat "odkryłem" ze takie urządzenie wcale nie musi kosztować 20-30kzł tylko około 5kzł :shock:
Ludkowie na innych forach przerabiają klimatyzatory głownie inwertorowe na PC, czy ktoś z was zetkną sie z tematem?
Czy jest z nami chłodziarz ?
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3414
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Pompa ciepla z klimatyzaora

Post autor: pxl666 »

A jaki COP jest osiągany z takiej konwersji ?
Przemek
Forumowicz
Posty: 702
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Pompa ciepla z klimatyzaora

Post autor: Przemek »

Tutaj gościu który zrobił sobie takie cudo wylicza COP, wychodzi mu 3,2
od 4.40 min

3,2 za 5000zł kontra 4,5 COP za 25000zł nie jest źle
edit
można w 2 taryfie grzać bufor ze 2000l to wyjdzie jeszcze taniej za ogrzewanie co cwu
Ostatnio zmieniony 31 maja 2021, 7:40 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3414
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Pompa ciepla z klimatyzaora

Post autor: pxl666 »

kluczowe pytanie jaki masz budynek ?
jak ocieplony i jak ogrzewany ? pc pracuje na niskiej temperaturze najefektywniej = podłogówka . w starszych budynkach to oznacza modernizację równoznaczną z tymczasową wyprowadzką
gienek333
Forumowicz
Posty: 431
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Pompa ciepla z klimatyzaora

Post autor: gienek333 »

Interesuję się tematem od jakiegoś czasu. Coś będę dłubał, jak wymodzę to napiszę. Pompa ciepła to stary wynalazek i można ją zrobić za grosze (bez inwertera i wi-fi), ale ostatnio weszła ustawa o f gazach i doopa (***** UE).
Przemek
Forumowicz
Posty: 702
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Pompa ciepla z klimatyzaora

Post autor: Przemek »

gienek333 pisze:
31 maja 2021, 22:12
Interesuję się tematem..bez inwertera ..
No właśnie, z tego co czytam to inwerter jest wręcz wymagany, pompa on of spisuje sie o wiele gorzej, kompresor jest mniej trwały , ważne jest też by nie była na kapilarze a na zaworze rozprężnym przynajmniej 200 krokowym a najlepiej 400 krokowym wtedy można uzyskać lepszy cop dla temperatur -10C
gienek333 pisze:
31 maja 2021, 22:12
weszła ustawa o f gazach i doopa (***** UE).
Nie wiem jak na przeróbkę patrzył by znajomy chodziarz z papierami do nabijania splita? ,,Niestety nie mam takowego ...
Być może jest możliwość przerobienia monobloka inwertorowego, takiego z rurą za okno ale jaka była by jego sprawność ? Wtedy niby odpada podpis chłodniarza, ale po przerobieniu skraplacza na wymiennik płytowy potrzebne jest ponowne nabicie układu czynnikiem.

Chyba na przedostatnim zlocie kolega Wodnik ((Tesla) przytargał na przyczepce "prawdziwa' pompę ciepła i dyskutował z Kolegą Witt na ten temat, coś tam podsłuchiwałem i wydawało mi sie że kolega Witt ma sporą wiedzę na ten temat.
Tak ze tego ... Kolego Witt jeśli masz ochotę to proszę o wypowiedz
Ostatnio zmieniony 01 cze 2021, 9:11 przez Przemek, łącznie zmieniany 2 razy.
gienek333
Forumowicz
Posty: 431
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Pompa ciepla z klimatyzaora

Post autor: gienek333 »

Ja będę robił pompę woda-woda (czy glikol). Nie wiem jakie masz potrzeby energetyczne i możliwości działkowe. Moja pompa będzie pobierała ciepło z bufora, w którym będzie zamrażana woda i będzie rozmrażana chłodnicą powietrzną jak temperatura zewnętrzna będzie +. Bardzo stabilne warunki pracy (0-35 stopni), to można zrobić na kapilarze. Inwerter, to inaczej przetwornica częstotliwości, czy sterownik silnika, możemy zmieniać prędkość sprężarki. Moim zdaniem zastosowanie pośredniego bufora daje dużo lepsze efekty niż 3 inwertery ;) .
Przemek
Forumowicz
Posty: 702
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Pompa ciepla z klimatyzaora

Post autor: Przemek »

Zgadza sie woda woda jest sprawniejsza ale potrzeba miejsca, planujesz jeden źródło dolne czy dwa żeby korzystać naprzemiennie i by bł czas na regeneracje ? jaka pojemność źródła i ile metrów wymiennika ? no i jaka moc pompy znamionowa ?
Przemek
Forumowicz
Posty: 702
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Pompa ciepla z klimatyzaora

Post autor: Przemek »

Nic nie zdradzisz ?
ODPOWIEDZ