Rekuperacja

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Rekuperacja

Post autor: Przemek »

Witojcie Pany , chcę zrobić swoimi rencami w domu z lat 70 bez większego remontu :roll: skłaniam się ku gotowemu wymiennikowi przeciwprądowemu zasilanemu z GWC. ktoś ma ? ktoś robił samemu?
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2021, 7:41 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3863
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

Przemek pisze:
27 wrz 2021, 7:41
Witojcie Pany , chcę zrobić swoimi rencami w domu z lat 70 bez większego remontu :roll: skłaniam się ku gotowemu wymiennikowi przeciwprądowemu zasilanemu z GWC. ktoś ma ? ktoś robił samemu?
ja kupiłem centrale na allegro i wykorzystalem istniejące kanały wentylacyjne w domu i jakoś to rozprowadzilem , głównie ssanie z łazienek i kuchni . natomiast zasys powietrza przeprowadzilem przez komin kotla weglowego wiec powietrze nie jest lodowate jak sie pali
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2178
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

A masz juz GWC?
Ja ostatnio kupiłem 150m rury, w tym roku będzie kopane :)
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

pxl666 pisze:
27 wrz 2021, 7:53
głównie ssanie z łazienek i kuchni .
no właśnie zastanawiam się czy nie zrobić ssania wszystkimi kominami wentylacyjnymi ??? i zrobić jeden wrzut na Przedpokoju w środku domu tylko obawiam sie czy nie będzie "wiatru" i "świstu "
tas pisze:
27 wrz 2021, 7:59
A masz juz GWC?
Ja ostatnio kupiłem 150m rury, w tym roku będzie kopane :)
Właśnie kończą zasypywać GWC położenie od 1m do 1,6,m
Ja mam 50m fi 160 więcej nie zmieściłem by zachować spady
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2178
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

Ja bede upychać 3 nitki po ~50m
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

Tas a rekuperator planujesz ? jak tak to jaka technologia ewentualnie model ?
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

pxl666 pisze:
27 wrz 2021, 7:53
ja kupiłem centrale na allegro
jaki model wziołeś ?
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2178
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

Jeszcze nie mam modelu ani technologii, sam to bede ogarniac
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3863
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

Przemek pisze:
29 wrz 2021, 18:23
pxl666 pisze:
27 wrz 2021, 7:53
ja kupiłem centrale na allegro
jaki model wziołeś ?
https://archiwum.allegro.pl/oferta/cent ... 78528.html
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3863
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

tas pisze:
29 wrz 2021, 18:24
Jeszcze nie mam modelu ani technologii, sam to bede ogarniac
że będziesz budować reku ?
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2178
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

Kupie gotową centralke, jakąś lepszą, prawdopodobnie u chińczyka, ale reszte robie sam bo lubię grzebac no i póki co mam surowy otwarty a to daje takie możliwości wymyślenia sobie rozwiązań że ho ho :)
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2021, 19:21 przez tas, łącznie zmieniany 1 raz.
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
gienek333
Forumowicz
Posty: 509
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

Rozumiem chcesz ciągnąć powietrze do domu przez podziemne rury? Nie boisz się tego co w tych rurach zacznie żyć ;) :?: Jak masz stan surowy, to osobiście polecam wsadzenie rurek grzejnych gdzie tylko się da (ściany wewnętrzne, między kondygnacjami itp). Energia nie ginie. Jak grzejesz strop między piętrami to masz całą energię w domu. Cudów nie ma ;) .
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2021, 20:00 przez gienek333, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3863
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

gienek333 pisze:
29 wrz 2021, 19:50
Rozumiem chcesz ciągnąć powietrze do domu przez podziemne rury? Nie boisz się tego co w tych rurach zacznie żyć ;) :?: Jak masz stan surowy, to osobiście polecam wsadzenie rurek grzejnych gdzie tylko się da (ściany wewnętrzne, między kondygnacjami itp). Energia nie ginie. Jak grzejesz strop między piętrami to masz całą energię w domu. Cudów nie ma ;) .
ale nie cala energia jest wykorzystywana , entropia się to nazywa . nie wypromieniujesz wszystkiego i nie z byle czego . ludzie zalewają podłogowe betonem zamiast jastrychem i potem się dziwią że to nie działa jak u sąsiada .
a ssanie powietrza przez 500m rury ... hm niewiem co na to producent centrali ale powietrze tez wytwarza tarcie i raczej odbije się to na sprawności centrali . raczej przez rury pompuje się glikol / solankę i z tego ciepło odbiera wymiennikiem ...
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2178
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

Nie spotkałem się, aby przez rury tłoczyć powietrze :)
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3863
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

tas pisze:
29 wrz 2021, 21:08
Nie spotkałem się, aby przez rury tłoczyć powietrze :)
Stąd me zdziwienie
gienek333
Forumowicz
Posty: 509
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

tas pisze:
29 wrz 2021, 21:08
Nie spotkałem się, aby przez rury tłoczyć powietrze :)
, a ja tak :) . Dlatego jak chcecie się pochwalić (bo wiecie wszystko), to piszcie szyfrem, jak chcecie sugestii, to może trochę jaśniej :) .
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

dzięki poczytam, na pierwszy rzut oka wydaje sie być ok
tas pisze:
29 wrz 2021, 21:08
Nie spotkałem się, aby przez rury tłoczyć powietrze :)
?, no to zgłupiałem GWC na glikolu ?
Czy raczej pompa gruntowa z wymiennikiem poziomym ?
gienek333 pisze:
29 wrz 2021, 19:50
Rozumiem chcesz ciągnąć powietrze do domu przez podziemne rury? Nie boisz się tego co w tych rurach zacznie żyć ;)
co ma tam żyć ? na każdym spadzie /kolanie studnia do skroplin, w razie czego można za ozonować , mnóstwo ludków ma i niczego nie wyhodowało\
a ci co wyhodowali się nie chwalą :P 8-)
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2178
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

gienek, myslalem, ze chcesz podlogowke grzac powietrzem :D
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
gienek333
Forumowicz
Posty: 509
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

Dla mnie rekuperacja, to odzysk ciepła z powietrza "zużytego" przez powietrze "świeże". Co do ogrzewania podłogowego mam spore doświadczenie (używam 20 lat). Mam kablowe elektryczne, teraz dołożyłem wodne (jeszcze nie pracuje). Jastrych jest na bazie gipsu i jest słabo odporny na wilgoć (rozwarstwia się) i odpada z płytkami :( .
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3863
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

gienek333 pisze:
30 wrz 2021, 21:50
Dla mnie rekuperacja, to odzysk ciepła z powietrza "zużytego" przez powietrze "świeże". Co do ogrzewania podłogowego mam spore doświadczenie (używam 20 lat). Mam kablowe elektryczne, teraz dołożyłem wodne (jeszcze nie pracuje). Jastrych jest na bazie gipsu i jest słabo odporny na wilgoć (rozwarstwia się) i odpada z płytkami :( .
Założenie jest takie że wilgoci nie ma ... podłogę masz z betonu bo jest wilgotna?? Nie rozumiem tego wywodu ...A rekuperować można nawet ciepło z wody szarej ...
gienek333
Forumowicz
Posty: 509
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

Np. w łazience często jest wilgotno, ale rzeczywiście nie muszę pisać (głową betonu nie przebiję ;) :( .).
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3863
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

gienek333 pisze:
30 wrz 2021, 23:50
Np. w łazience często jest wilgotno, ale rzeczywiście nie muszę pisać (głową betonu nie przebiję ;) :( .).
ale że woda ci stoi na podłodze i wsiąka ?? zwłaszcza jak w jastrychu masz ogrzewanie podłogowe to jest mokry i płytki odpadają ???
NAWET JEŚLI to od 15 lat są takie kleje że płytki nie odpadają od przemrożonej betonowej płyty na której leży śnieg...kto ma betonową głowę ?
gienek333
Forumowicz
Posty: 509
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3863
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

ja pitole ... komenty pod tym twoim artem mówią same za siebie , trzymasz dla jaj wodę na podlodze w lazience ? wiesz że możesz pod płytki położyć na wylewce izolację przeciwwilgociową ?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 paź 2021, 10:38 przez pxl666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

O Pany .. temat rekuperacja .. trzymajmy się go bo widzę ze..
No wiec pxl pisałeś że masz, wiec pytanie ...

1. robiłeś sam?
2.Jeśli robiłeś sam to korzystałeś z jakiegoś kalkulatora do przekrojów rur dla poszczególnych odcinków?
3. jakich rur użyłeś ?

temat wydaje się ważny/ciekawy bo według https://cieplo.app/ mam straty około30% jest o co walczyć
gienek333
Forumowicz
Posty: 509
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

Jeszcze jeden pomysł (jest to tylko pomysł, nawet nie sugestia ;) ), że jak się kopie pod takie rury, to można dać takie rynny z folii i obsypać rury piaskiem. Duża ilość wilgoci zwiększa pojemność termiczną i zmniejsza rezystancję termiczną.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3863
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

Przemek pisze:
01 paź 2021, 18:06
O Pany .. temat rekuperacja .. trzymajmy się go bo widzę ze..
No wiec pxl pisałeś że masz, wiec pytanie ...

1. robiłeś sam?
2.Jeśli robiłeś sam to korzystałeś z jakiegoś kalkulatora do przekrojów rur dla poszczególnych odcinków?
3. jakich rur użyłeś ?

temat wydaje się ważny/ciekawy bo według https://cieplo.app/ mam straty około30% jest o co walczyć
robiłem sam . użyłem spiro 100 bo nic innego nie weszło w istniejące kanały . i niestety nawet nie zmieściłem izolacji wiec rury są nieizolowane .
natomiast sam fakt ze centrala zasysa powietrze przez filtr to już imho dobra sprawa
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

a jak rozwiązałeś okap kuchenny? podłączałeś czy jest pominięty? no chyba ze masz tylko taki filtrujący ?
nie wiem jak właśnie "ogryźć " okap , jedni pisz że absolutnie nie podpinać, inni że jak najbardziej tylko trzeba dbać o filtr inni ze to i tak bezsensu bo siła ciągu reku jest zasłabła pod okap :roll:
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2178
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

Ja okap robię na osobnym kominku wentylacyjnym + klapka blokady zwrotnej, recu jest dużo za słabe aby wyciągać z kuchni.
Okazjonalny okap nie spowoduje dużej różnicy w przepływie dla recu
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

Tas ale mnie kusi ogromna ilość ciepła uwalniana przy gotowaniu, przez to kombinuje jak mogę ,,,
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2178
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

Ale to dodatkowo para, tłuszcze, wymiana filtrów, ta ilość energii nie jest ogromna, kiedy Ci okap pracuje - kiedy akurat bardzo pachnie.
No to nie włączaj okapu zawsze tylko wtedy gdy trzeba i całe ciepło zostaje w domu, a to okazjonalne ciepło co ucieka gdy gotujesz to machnij na to ręką
Ostatnio zmieniony 06 paź 2021, 10:35 przez tas, łącznie zmieniany 1 raz.
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 3863
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

Okap mam podłączony. Tłuszcze nie sublimują do postaci gazowej lub pary . Zatrzymują się na filtrze okapu
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

pxl666 pisze:
06 paź 2021, 12:11
Okap mam podłączony. Tłuszcze nie sublimują do postaci gazowej lub pary . Zatrzymują się na filtrze okapu
ok, ale masz dodatkowy wentylator czyli went okapu? czy tylko ssanie reku ?
ODPOWIEDZ