Fotowoltaika

Awatar użytkownika
tatar
Forumowicz
Posty: 2572
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Fotowoltaika

Post autor: tatar »

Pewnie to z tego,że teraz już wiem co autor miał na myśli umieszczając link przedmiotu nie będącego już w sprzedaży.Na Aliexpress nie robię jeszcze zakupów,więc nie jestem ,,oblatany'' w niuansach tego portalu :)
mr_x
Forumowicz
Posty: 515
Rejestracja: 26 wrz 2018, 19:19

Re: Fotowoltaika

Post autor: mr_x »

Mel48 pisze:
26 gru 2018, 16:05
melex - spełnić warunki
1.ubezbieczenie -koszt 80 zeta tyle płace
2.oficjalnie nie moze przekraczac 25 ;) km.godzine podobnie jak rower EV
3 prawko-kt. B
4 za stan techniczny odpowiada kierowca .
5 jak jest homologacja to można jeździć do 43km ale wtedy jest dowód rejestracyjny i co roku przegląd techniczny ,z tego co pamiętam
Jeśli oficjalnie nie może przekraczać 25km/h, to gdzie tym jeździć? Po ścieżkach rowerowych nie wolno, po asfalcie też słabo, bo wiem jak kierowcy zapatrują się w zawalidrogi na wąskich ulicach.
Awatar użytkownika
Mel48
Forumowicz
Posty: 208
Rejestracja: 22 lis 2018, 9:17
Lokalizacja: Kotlina kłodzka

Re: Fotowoltaika

Post autor: Mel48 »

W mim przypadku -95 % to polne drogi i czasami leśne drogi
Melex jezdzi w sezonie pszczelarskim kwiecień-wrzesień
Od pasieki do pasieki które są oddalone od siebie około 1-2 km jak jest ładna pogoda .słoneczko :) i dlatego fotoogniwa do uzupelniania pojemności aku
i tak sporo stoi przy pasiekach 3/4 czasu dnia. A czasami na grzybki do lasu ;)
Ostatnio zmieniony 05 sty 2019, 21:35 przez Mel48, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
tatar
Forumowicz
Posty: 2572
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Fotowoltaika

Post autor: tatar »

W tym przypadku panele słoneczne są jak najbardziej na miejscu.Mieszczuchy widzą zawsze melexa w miejskim otoczeniu,a tu zonk.Także myślałem o panelach,ale w moim jest odkryta skrzynia ładunkowa i musiał bym robić dach nad nią,a to ograniczyło by funkcjonalność pojazdu
Awatar użytkownika
Mel48
Forumowicz
Posty: 208
Rejestracja: 22 lis 2018, 9:17
Lokalizacja: Kotlina kłodzka

Re: Fotowoltaika

Post autor: Mel48 »

Balaser mechaniczny
https://images91.fotosik.pl/108/264ee09948f483f5med.jpg
https://images91.fotosik.pl/108/fb9953c5fb8099admed.jpg
może komuś się przyda taki pomysł
narazie pracuje na 1S a
robię testy z ogniwami 18650 laptopowe / pakiet 1S7P
+ sunpower maxony c60 7 płatków solarnych
napięcie V=4,7- panela
prąd Imppt 5,8
do sterowania - woltomierz HV i LV + przekazniki Arduino ,przekaznik czasowy fotorezystory noc /dzień , taki bms mechaniczny pod pod 1S
i latarka na 4V :idea:
ale teraz deficyt słońca i zestaw chodzi na 30 % mocy /kabelki na szybko robione/
https://www.youtube.com/embed/KsZqwmp53zM"
Ostatnio zmieniony 13 cze 2019, 8:05 przez Mel48, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz
Posty: 3153
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Fotowoltaika

Post autor: WojtekErnest »

Cyt " sunpower maxony c60 7 płatków solarnych"
Jakieś link do takiego panela ?
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
Awatar użytkownika
Mel48
Forumowicz
Posty: 208
Rejestracja: 22 lis 2018, 9:17
Lokalizacja: Kotlina kłodzka

Re: Fotowoltaika

Post autor: Mel48 »

nowe tylko aliexpress- ale trochę drogie
- czasami są promocje
https://pl.aliexpress.com/item/Elastycz ... f23e00e-0
Awatar użytkownika
Rysiekkk
Forumowicz
Posty: 163
Rejestracja: 19 lut 2018, 13:55
Lokalizacja: Krk

Re: Fotowoltaika

Post autor: Rysiekkk »

darki pisze:
05 lis 2018, 11:27
A ja mam w planie panel 20W...Jakis mały aku 3s. Do aku bms. Powinno zadziałać. Co myślicie?
aktualnie mam panel 20W i zasilam tylko 1 halogenik led 12V (cob 7w).

I dylemat - pakiecik 3s (7,8V-12,6V) czy 4s (10,8V-16,8V) ?
Zastanawiam się czy nie padnie mi ten LED jak dostanie czasem (na pakiecie 4s) 16.8V ?

Niby na regulatorze ładowania mogę sobie ustawić dowolnie progi odcięcia... ale jeżeli słoneczko pozwoli to żal przerywać ładowanie na np 15V :roll:

Jak radzicie ?
Awatar użytkownika
radasss
Forumowicz
Posty: 434
Rejestracja: 31 mar 2018, 8:50
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Re: Fotowoltaika

Post autor: radasss »

Pomierz jak wzrasta prąd Twojego LED'a ze wzrostem napięcia. Nie powinien lawinowo rosnąć bo wewnątrz musi być rezystor lub źródło prądowe stabilizujące prąd LED'a.
warsztatmotocykli.pl
Awatar użytkownika
Kajman
Forumowicz
Posty: 1030
Rejestracja: 18 maja 2018, 9:51

Re: Fotowoltaika

Post autor: Kajman »

Załóż 4s LiFePo
Awatar użytkownika
Rysiekkk
Forumowicz
Posty: 163
Rejestracja: 19 lut 2018, 13:55
Lokalizacja: Krk

Re: Fotowoltaika

Post autor: Rysiekkk »

no nie pomyślałem o tym :roll:

regulator przewiduje LiFePo
Screenshot_1.jpg
Awatar użytkownika
Kajman
Forumowicz
Posty: 1030
Rejestracja: 18 maja 2018, 9:51

Re: Fotowoltaika

Post autor: Kajman »

No i proste :) Najlepsze są dla urządzeń 12v swoim zakresem pracy :) Będziesz jakieś potrzebował odezwij się na pw ;)
Awatar użytkownika
Mel48
Forumowicz
Posty: 208
Rejestracja: 22 lis 2018, 9:17
Lokalizacja: Kotlina kłodzka

Re: Fotowoltaika

Post autor: Mel48 »

https://pl.aliexpress.com/item/40000215 ... lporf&mp=1
testowł ktoś ten MPPT na forum -wart swojej ceny ?
-w systemie V-48 pisze ze -2.8 kw można z niego wyciągnąć
Ostatnio zmieniony 09 sty 2020, 16:03 przez Mel48, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Mel48
Forumowicz
Posty: 208
Rejestracja: 22 lis 2018, 9:17
Lokalizacja: Kotlina kłodzka

Re: Fotowoltaika

Post autor: Mel48 »

MPPT daje rady -polecam zakupilem pod 60A dziła pod 12V/24V/36V/48V- liony tyż obsługuje
https://images91.fotosik.pl/302/67e48eda3a190770gen.jpg
https://images91.fotosik.pl/304/c945bbb3ff70f658gen.jpg
z mocą 2 kw spokojnie tyż sobie radzi
za tą kwote chyba najlepszy MPPT na rynku -polecam
Ostatnio zmieniony 07 paź 2020, 6:20 przez Mel48, łącznie zmieniany 11 razy.
gienek333
Forumowicz
Posty: 592
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Fotowoltaika

Post autor: gienek333 »

Drogawy ten woltomierz ;) :x .
Awatar użytkownika
verre
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 27 maja 2018, 18:52
Lokalizacja: Śląskie

Re: Fotowoltaika

Post autor: verre »

odświeżę temat, jest tu ktoś kto ma o tym jakieś pojęcie? i pisze o fotowoltaice a nie pobocznych wątkach :D
na czacie widzę, że nie ma sensu ;)
😁😁😁😁😁...😁😁😁
Awatar użytkownika
Goliath
Forumowicz
Posty: 1248
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Fotowoltaika

Post autor: Goliath »

Co potrzebujesz Verre... postaram się pomuc :D
gienek333
Forumowicz
Posty: 592
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Fotowoltaika

Post autor: gienek333 »

A co chcesz się dowiedzieć? Regulator za 700 pln :o (u nas jest takie powiedzenie "kto bogatemu zabroni").
Awatar użytkownika
verre
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 27 maja 2018, 18:52
Lokalizacja: Śląskie

Re: Fotowoltaika

Post autor: verre »

już tłumaczę, jest panel do testów, a może nawet dwa, oto jego /ich/dane: Obrazek
pytanie moje: jaki regulator byście polecili? zapytałem o tego victrona 100/20 ale to chyba tylko do jednego panela?
potrzebuje pełny monitoring
😁😁😁😁😁...😁😁😁
Awatar użytkownika
verre
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 27 maja 2018, 18:52
Lokalizacja: Śląskie

Re: Fotowoltaika

Post autor: verre »

do tego akumulatory żelowe, kombinuję coś 2 x100, jakaś przetwornica, no nie wiem, ze 2000W? co myslicie? coś tam oczywiście pójdzie, jakieś TV, lodówka, sam nie wiem, jak pisałem, TESTY :D jak widzicie w sieć to nie pójdzie
😁😁😁😁😁...😁😁😁
Awatar użytkownika
verre
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 27 maja 2018, 18:52
Lokalizacja: Śląskie

Re: Fotowoltaika

Post autor: verre »

gienek333 pisze:
06 paź 2020, 19:18
A co chcesz się dowiedzieć? Regulator za 700 pln :o (u nas jest takie powiedzenie "kto bogatemu zabroni").
ja się chcę poradzić gienek, a skoro są fundusze, to co byś doradził? są tutaj ludzie którzy kupują klocki hamulcowe za 50 groszy a są falkonowcy, tu nie ma co dyskutować
😁😁😁😁😁...😁😁😁
gienek333
Forumowicz
Posty: 592
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Fotowoltaika

Post autor: gienek333 »

Trzeba kupić z 10 paneli i inwerter, chyba że to do leśniczówki i nie ma sieci (wtedy aku zasadowe).
Perszing1800
Forumowicz
Posty: 127
Rejestracja: 03 sie 2018, 9:27

Re: Fotowoltaika

Post autor: Perszing1800 »

Do dwóch takich paneli 410W ten regulator victron będzie za mały on ma max ~500W i to na ~24V,na 12v mniej.Na akumulatorach kwasowych będziesz miał duże straty.
Chwalą dosyć te regulatory co Mel48 linkował kilka postów wyżej.
Ogólnie trzeba patrzeć na max moc regulatora i max napięcie,ale trzeba brać też pod uwagę współczynnik temperaturowy paneli,co by się nie okazało że w zimie,przy minus 20 stopni zostanie uszkodzony regulator przez zbyt wysokie napięcie.
Na ali wpisz inverter off grid i masz w jednej puszcze i przetwornicę sinus i regulator ładowania w dobrych pieniądzach.
https://pl.aliexpress.com/item/32863270 ... 7f2cmViZFZ
Awatar użytkownika
Kajman
Forumowicz
Posty: 1030
Rejestracja: 18 maja 2018, 9:51

Re: Fotowoltaika

Post autor: Kajman »

Verre żele?! Przestań bluźnić... Odezwij się, coś znajdziemy na licie
Awatar użytkownika
verre
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 27 maja 2018, 18:52
Lokalizacja: Śląskie

Re: Fotowoltaika

Post autor: verre »

do końca to nie wiem jeszcze jakie :D
😁😁😁😁😁...😁😁😁
Awatar użytkownika
Kajman
Forumowicz
Posty: 1030
Rejestracja: 18 maja 2018, 9:51

Re: Fotowoltaika

Post autor: Kajman »

Jeszcze prąd wiaderkami noś ;)
Perszing1800
Forumowicz
Posty: 127
Rejestracja: 03 sie 2018, 9:27

Re: Fotowoltaika

Post autor: Perszing1800 »

@verre i co jaka decyzja w sprawie tej instalacji ,zagadnąłeś i cisza😁
Awatar użytkownika
Goliath
Forumowicz
Posty: 1248
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Fotowoltaika

Post autor: Goliath »

Ja czekałem na telefon od verre... i też cisza ;)
Perszing1800
Forumowicz
Posty: 127
Rejestracja: 03 sie 2018, 9:27

Re: Fotowoltaika

Post autor: Perszing1800 »

Ja już jestem po montażu swoich 6szt 370W.Na tą chwile podpięte do grzałki bojlera poprzez sterownik pwm.
Jak zwykle jak zamontowałem to pochmurno i deszcz :D
Najmniejszy wynik jaki zaobserwowałem to 90W przy mega czarnym niebie i deszczu.Średnia to 250-300W.
Docelowo ma być ładowanie aku a nadmiar na grzałkę ale jeszcze musi nabrać mocy urzędowej :D
Awatar użytkownika
verre
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 27 maja 2018, 18:52
Lokalizacja: Śląskie

Re: Fotowoltaika

Post autor: verre »

cisza... :) zawalili mnie robotą, zwyczajnie nie mam kiedy się tym zająć, wszelkie działania zostały wstrzymane :( tylko, że jak tak dalej pójdzie to zacznę na wiosnę niestety :| Nawet przebudowa rowerów stanęła.
😁😁😁😁😁...😁😁😁
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4742
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Fotowoltaika

Post autor: pxl666 »

Perszing1800 pisze:
17 paź 2020, 22:55
Ja już jestem po montażu swoich 6szt 370W.Na tą chwile podpięte do grzałki bojlera poprzez sterownik pwm.
Jak zwykle jak zamontowałem to pochmurno i deszcz :D
Najmniejszy wynik jaki zaobserwowałem to 90W przy mega czarnym niebie i deszczu.Średnia to 250-300W.
Docelowo ma być ładowanie aku a nadmiar na grzałkę ale jeszcze musi nabrać mocy urzędowej :D
Masz bojler do cwu ładowany z kotła co czy jak? Masz zamiar ładować akumulator a nadmiar w grzałke ?
Ja będę stawiać 4kwp ale całość mam zamiar zużywać na wodę, ewentualnie nadmiar do sieci. Ale głównie mi zależy na bilansowaniu grzania wody z sieci mocą pv .
Perszing1800
Forumowicz
Posty: 127
Rejestracja: 03 sie 2018, 9:27

Re: Fotowoltaika

Post autor: Perszing1800 »

Bojler 140L-dwie grzałki jedna zwykła na 230V z termostatem,druga podwójna na 50V i 100V,w sumie to żeby moc mi wyszła te 2kw to mam je połączone równolegle-tak mi z rezystancji wyszło.
Sterownik pwm który już mam kilka lat.Działało to tak jak jeszcze tylko 500W było podłączone-ile te panele nagrzały to nagrzały a resztę załatwiała grzałka z 230V uruchamiana sterownikiem czasowym.
Bojler podłączony do pieca CO ale na tę chwilę odcięty na zaworach-dzień w dzień mam min 40 stopni.
Tak mam zamiar ogrzewać CWU jak aku będzie pełny-100% wykorzystania energii.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4742
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Fotowoltaika

Post autor: pxl666 »

Ale ty równolegle podłączasz te na 230 z tymi pozostałymi?
Perszing1800
Forumowicz
Posty: 127
Rejestracja: 03 sie 2018, 9:27

Re: Fotowoltaika

Post autor: Perszing1800 »

Nie,nie-są dwie grzałki w osobnych korkach w zasobniku CWU,jedna jest na 230V w jednym korku/mufie i ona jest na stałe podłączona do sterownika czasowego która włącza się o godzinie 19:00 jak by panele nie dały rade podgrzać wody na kąpiel-co się nie zdarzyło jeszcze przy 2kw panelach.
W drugim korku/mufie jest podwójna grzałka jedna na 50v i druga na 100v,jak miałem podłączone 500Wp paneli to korzystałem z tej jednej 50V a teraz mam podłączone 2kwp to są równolegle żeby "łykła" ew.całą moc z paneli ~100v20A.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4742
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Fotowoltaika

Post autor: pxl666 »

Perszing1800 pisze:
28 paź 2020, 12:15
Nie,nie-są dwie grzałki w osobnych korkach w zasobniku CWU,jedna jest na 230V w jednym korku/mufie i ona jest na stałe podłączona do sterownika czasowego która włącza się o godzinie 19:00 jak by panele nie dały rade podgrzać wody na kąpiel-co się nie zdarzyło jeszcze przy 2kw panelach.
W drugim korku/mufie jest podwójna grzałka jedna na 50v i druga na 100v,jak miałem podłączone 500Wp paneli to korzystałem z tej jednej 50V a teraz mam podłączone 2kwp to są równolegle żeby "łykła" ew.całą moc z paneli ~100v20A.
kumam . na ile osób ci to starcza ? mufy masz obok siebie czy po przeciwnych dennicach bojlera ? pamiętasz ile najwięcej podgrzałeś wodę ? panele masz nówki czy jakieś umarlaki z olxa ?
ja planowałem coś podobnego ale pod 3kwp , stety niestety z powodu dofinansowania muszę mieć falownik i niby będę energie oddawać do sieci ale wolałbym całość zużywać na cwu zamiast się bawić w bilansowanie , niestety urzędasy nie przewidują instalacji offgrid ... głupota
Perszing1800
Forumowicz
Posty: 127
Rejestracja: 03 sie 2018, 9:27

Re: Fotowoltaika

Post autor: Perszing1800 »

Teraz przy tych 2kwp to max 65stopni,grzałki są na przeciw siebie,ale Ty przy on-grid nie potrzebujesz takich kombinacji,wystarczy jedna grzałka i układ sterujący który wykrywa ze jest pompowana energia do sieci i steruje mocą grzałki w zależności jaka dana moc jest pompowana.
Aha i układ który mam jest na dwie osoby.Panele nowe.
Trzeba tez pamiętać ze im wyższa tem zasobnika cwu to większe straty,niektórzy izolują dodatkowo zasobnik no:wełna z folia aluminiową.
Edit:
Przypomniało mi się,szukaj pod hasłem strażnik mocy.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4742
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Fotowoltaika

Post autor: pxl666 »

Perszing1800 pisze:
28 paź 2020, 20:09
Teraz przy tych 2kwp to max 65stopni,grzałki są na przeciw siebie,ale Ty przy on-grid nie potrzebujesz takich kombinacji,wystarczy jedna grzałka i układ sterujący który wykrywa ze jest pompowana energia do sieci i steruje mocą grzałki w zależności jaka dana moc jest pompowana.
Aha i układ który mam jest na dwie osoby.Panele nowe.
Trzeba tez pamiętać ze im wyższa tem zasobnika cwu to większe straty,niektórzy izolują dodatkowo zasobnik no:wełna z folia aluminiową.
Edit:
Przypomniało mi się,szukaj pod hasłem strażnik mocy.
coś takiego ?
myślałem raczej nad monitorowaniem produkcji z pv tak aby grzałka włączała się jedynie przy nadmiarze - w ciągu dnia, tak aby nie podbierać wogóle mocy z sieci , ale to urządzenie raczej tego nie umożliwi
Obrazek
Perszing1800
Forumowicz
Posty: 127
Rejestracja: 03 sie 2018, 9:27

Re: Fotowoltaika

Post autor: Perszing1800 »

Kurcze albo mi się pomyrdało albo coś...
Takie coś potrzebujesz:
http://www.el-car.auto.pl/?71,wattroute ... owa-wersja
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4742
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Fotowoltaika

Post autor: pxl666 »

Perszing1800 pisze:
31 paź 2020, 12:26
Kurcze albo mi się pomyrdało albo coś...
Takie coś potrzebujesz:
http://www.el-car.auto.pl/?71,wattroute ... owa-wersja
ale czy to nie jest projektowane pod grzałkę DC ? ja mam grzałkę AC i zasadniczo muszę mieć gniazdo sterowane za falownikiem .
hm zobaczę . narazie czekam aż będę miał elektrownię , potem zobaczymy jaki jest poziom produkcji z pv a potem pomyślę nad takimi dodatkami , mam mieć ok 4kwp czyli zasadniczo jest możliwość ze będę to na bieżąco zużywać bo grzałka + reszta domu to chyba spokojnie .
Perszing1800
Forumowicz
Posty: 127
Rejestracja: 03 sie 2018, 9:27

Re: Fotowoltaika

Post autor: Perszing1800 »

Wszystko po AC normalnie.
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Posty: 423
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19
Lokalizacja: Kraków/Busko-Zdrój
Kontakt:

Re: Fotowoltaika

Post autor: szczur333 »

ja na wiosne bede sam montował wszystko - bo ceny ktore firmy krzyczą to jakies nie porozumienie - na gruncie 34-35k za 10kWp gdzie z ulgą nawet wyjdzie 29-30k

same panele 10kWp + falownik jestem w stanie kupic za 16k w tej chwili - stelaz wyliczylem 3k- reszta pierdół 2k - 8k do przodu

PFFF
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax
energica eva esse esse 9+ 80kW, 21,5kWh 0-100kmh 3,1s
tesla model 3 2018 (US) 75kWh RWD 0-100kmh 5,6s
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4742
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Fotowoltaika

Post autor: pxl666 »

szczur333 pisze:
31 paź 2020, 19:48
ja na wiosne bede sam montował wszystko - bo ceny ktore firmy krzyczą to jakies nie porozumienie - na gruncie 34-35k za 10kWp gdzie z ulgą nawet wyjdzie 29-30k

same panele 10kWp + falownik jestem w stanie kupic za 16k w tej chwili - stelaz wyliczylem 3k- reszta pierdół 2k - 8k do przodu

PFFF
Bo mają papiery na to . Jak zrobisz sam bez papieru i coś się zapali np to zapomnij o odszkodowaniu. Nie wiem też czy bez papieru tauron ci pozwoli się podpiąć
krawcu
Forumowicz
Posty: 87
Rejestracja: 28 lut 2018, 13:09
Lokalizacja: Grodzisk Maz.

Re: Fotowoltaika

Post autor: krawcu »

W mojej instalacji grzanie ciepłej wody przy nadmiarze produkcji mam zrealizowane w ten sposób że zaraz za licznikiem z energetyki ma swój licznik SDM630 z którego czytam bieżącą moc oddawaną do sieci i załączam różne obciążenia (w tym ciepła woda).
2x Bafang BBS01 w Unibike Voyager
1x Riksza z HUB 250W 36V
2x skuter 500W
1x hulajnoga 120W
1x skuter 1600W
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4742
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Fotowoltaika

Post autor: pxl666 »

krawcu pisze:
31 paź 2020, 20:34
W mojej instalacji grzanie ciepłej wody przy nadmiarze produkcji mam zrealizowane w ten sposób że zaraz za licznikiem z energetyki ma swój licznik SDM630 z którego czytam bieżącą moc oddawaną do sieci i załączam różne obciążenia (w tym ciepła woda).
No ale chodzi o to żeby robić to automatycznie
krawcu
Forumowicz
Posty: 87
Rejestracja: 28 lut 2018, 13:09
Lokalizacja: Grodzisk Maz.

Re: Fotowoltaika

Post autor: krawcu »

No i tak właśnie jest. Raspberry Pi odczytuje po modbus dane z licznika. Te dane są analizowane przez mały programik który w odpowiednim momencie włącza lub wyłącza sonoffy po MQTT.
2x Bafang BBS01 w Unibike Voyager
1x Riksza z HUB 250W 36V
2x skuter 500W
1x hulajnoga 120W
1x skuter 1600W
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Posty: 423
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19
Lokalizacja: Kraków/Busko-Zdrój
Kontakt:

Re: Fotowoltaika

Post autor: szczur333 »

pxl666 pisze:
31 paź 2020, 20:26
szczur333 pisze:
31 paź 2020, 19:48
ja na wiosne bede sam montował wszystko - bo ceny ktore firmy krzyczą to jakies nie porozumienie - na gruncie 34-35k za 10kWp gdzie z ulgą nawet wyjdzie 29-30k

same panele 10kWp + falownik jestem w stanie kupic za 16k w tej chwili - stelaz wyliczylem 3k- reszta pierdół 2k - 8k do przodu

PFFF
Bo mają papiery na to . Jak zrobisz sam bez papieru i coś się zapali np to zapomnij o odszkodowaniu. Nie wiem też czy bez papieru tauron ci pozwoli się podpiąć
papiery ma wiekszosc- sprawdzenie i podpis kosztuje 500zł - jakby wychodzilo 1500-2000 niz samemu (z ulgą 5k) (czyli 6,5-7k zysk za montaz) to byloby ok, jak wychodzi 8-9k to to jest rozbój i tyle
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax
energica eva esse esse 9+ 80kW, 21,5kWh 0-100kmh 3,1s
tesla model 3 2018 (US) 75kWh RWD 0-100kmh 5,6s
Awatar użytkownika
darki
Forumowicz
Posty: 99
Rejestracja: 25 lut 2018, 7:30
Lokalizacja: podkarpacie

Re: Fotowoltaika

Post autor: darki »

szczur333 pisze:
31 paź 2020, 19:48
ja na wiosne bede sam montował wszystko - bo ceny ktore firmy krzyczą to jakies nie porozumienie - na gruncie 34-35k za 10kWp gdzie z ulgą nawet wyjdzie 29-30k

same panele 10kWp + falownik jestem w stanie kupic za 16k w tej chwili - stelaz wyliczylem 3k- reszta pierdół 2k - 8k do przodu

PFFF
Cześć. A może kolega zdradzi namiary gdzie można dostać tak dobre ceny? Mnie osobiście interesuje rozbudowa o 3kw bo 4kw już mam Gdyby jakaś firma zaoferowała mi na gotowo 1kw/3,5tys. to biorę :). Jak na razie jestem na etapie poszukiwań.
Budujesz swojego Ebika.
Szukasz jakiegoś drobiazgu.
Poszukaj w mojej SZufladzie.
tel. 693 004 127
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Posty: 423
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19
Lokalizacja: Kraków/Busko-Zdrój
Kontakt:

Re: Fotowoltaika

Post autor: szczur333 »

34-35k za 10kwp na gruncie - takie ceny dwie firmy z buska zdroju mi zaoferowaly z miesiac temu - niepamietam nazw bo dzwonilem informacyjne (myslalem ze jest sporo nizsza cena)

wez pod uwage to ze mocniejsze instalacje wychodza taniej na kWp niz mniejsze bo przykladowo 5kWp powiedzieli 23k
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax
energica eva esse esse 9+ 80kW, 21,5kWh 0-100kmh 3,1s
tesla model 3 2018 (US) 75kWh RWD 0-100kmh 5,6s
Awatar użytkownika
szczur333
Forumowicz
Posty: 423
Rejestracja: 18 maja 2019, 1:19
Lokalizacja: Kraków/Busko-Zdrój
Kontakt:

Re: Fotowoltaika

Post autor: szczur333 »

przysiadlem chwie nad tym dzis - za 24500 brutto znalazlem zestaw 9900Wp od firmy z fakturą 23% na panelach 450W longi ze wszystkim gotowym do montazu na gruncie - kwaflifikuje sie do 5000 ulgi - liczac elektryka - dodatkowy kabel (1500 razem) za 21k mam instalacje 10kWp

jesli doszloby auto elektyczne moge wziac od znajomego drugi zestaw na cenach netto (bo juz 5k ulgi nie przysluguje 2 raz) i wyszoby ze zmiana falownika kolo 15k mysle

czyli w cenie 36k mam set 20kWp a nie 10

jak w praktyce to sie okaze bo na wiosne bede montował
falcon v2 - qs205 5T - sabvoton - 20s14p vtc5a - 54kg - 76kmh/vmax
energica eva esse esse 9+ 80kW, 21,5kWh 0-100kmh 3,1s
tesla model 3 2018 (US) 75kWh RWD 0-100kmh 5,6s
gienek333
Forumowicz
Posty: 592
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Fotowoltaika

Post autor: gienek333 »

Jest to odpowiedź dla kolegi Mel, ale może innym się przydać. Przy dużej ilości instalacji PV następuje wzrost napięcia w sieci i inwertery się wyłączają (mamy nie przygotowaną infrastrukturę).
ODPOWIEDZ