Bank energii jako odbiornik dla paneli fotowoltaicznych
- pxl666
- Forumowicz
Re: Bank energii jako odbiornik dla paneli fotowoltaicznych
nie jestem pewien czy legalnie można tak robić ale na 100 trzeba mieć w budynku przed przyłączem swz i szr noi rozłącznik / odłącznik żeby napięcie nie poszło w sieć (falownik wyspowy sam rozwiązuje ten problem o ile wiem) . trzeba by się zagłębić w przepisy budowlane
- Przemek
- Forumowicz
Ja ma w mojej instalacji był wymóg zainstalowania tz "sbox" na dachu zaraz po panelach, po zaniku jakiejkolwiek z faz sam odcina panele co prowadzi do wyłączenia falownika, najrozsądniejsze dla magazynu jest drugi falownik wyspowy i pewnie druga farma ? bo inaczej w ZE to nie przejdzie, albo jak wykryją ze sie to zrobiło po cichu to pewnie beret i zerwanie umowy , i tu wracamy do początku czyli komunikacja bateria falownik ,,,
- Goliath
- Forumowicz
Faktycznie... chyba niewiele w tej tematyce wiesz

SWZ - Specyfikacja Warunków Zamówienia

Układy SZR - Samoczynnego Załączania Rezerwy

https://www.libra.com.pl/baza-wiedzy/pr ... antowanego
Rozłącznik /odłącznik
https://www.ebmia.pl/wiedza/porady/auto ... a-roznice/
Ale wracając do tematu... @pxl666 - czy posiadasz w domu jakiegoś małego UPS-a chociażby do podtrzymania PC lub pieca ??
Jeżeli tak... to czy stosujesz do niego SZR ??
Czy wiesz na czym polega zasada dziania takiego UPS-a... już pomijając rozróżnienie na typ off-line, line-interactive czy też on-line ??
http://zasilaczups.pl/rodzaje-zasilaczy-ups.html
W skrócie... to tak wygląda.
https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/UX ... L4wsOBoTAF
Podłączasz takiego UPS-a do gniazdka sieciowego / które oczywiście jest zabezpieczone w tablicy rozdzielczej/ prądu przemiennego 230V AC.
Zazwyczaj w UPS-ie akumulatory masz wbudowane wewnątrz urządzenia.
Do UPS-a podłączasz odbiornik energii elektrycznej 230V AC o mocy nie przekraczającej mocy znamionowej UPS-a.
Podczas normalnej pracy UPS zachowuje się jak "przedłużacz" przekazując energię która do niego dochodzi dalej do odbiornika.
Przy okazji ładuje lub utrzymuje swój akumulator w pełni naładowanym stanie.
Podczas zaniku napięcia zasilającego UPS... wewnętrzna elektronika uruchamia "falownik" wbudowany w UPS i przełącza podłączony odbiornik energii elektrycznej na "falownik" który zasilony z akumulatora przekształca jego niskie napięcie DC do wartości ok. 230V AC - podtrzymując w ten sposób ciągłość zasilania odbiornika.
Żadna energia nie "wydostaje się" z UPS-a w kierunku sieci zasilającej w którą jest wpięty UPS.
Owszem... stosuje się Układy SZR razem z UPS-ami, ale tylko dlatego by zapewnić zasilanie za UPS-em przez dłuższy czas niż pozwalają na to
pojemności akumulatorów.
Wtedy z jednej strony SZR podłącza się napięcie sieciowe, z drugiej strony agregat prądotwórczy... a dopiero do odejścia z SZR podłącza się UPS-a.
Energia zmagazynowana w akumulatorach UPS ma podtrzymać zasilanie odbiorników... podczas zaniku zasilania "podstawowego", czasu analizy sieci przez SZR, uruchomieniu agregatu, stabilizacji pracy agregatu i na końcu samej sekwencji przełączenia SZR-u na "rezerwowe" źródło zasilania.
Przy powrocie "podstawowego" źródła zasilania... sekwencja jest krótsza.
Po analizie sieci przez SZR, następuje sekwencja przełączenia SZR-u z "rezerwowego" źródło zasilania na "podstawowe"

To teraz rozwińmy wątek UPS-a

Jeżeli taki mały UPS może przez 5-15 minut utrzymać takiego PC, ruter czy też monitor w "normalnym funkcjonowaniu" kiedy mamy zanik napięcia "z miasta"... to co będzie mógł podtrzymać taki większy UPS 2kVA z o wiele większymi akumulatorami ??

Ano

Ewentualnie... będzie mógł mieć podłączone o wiele większe obciążenie które przy zaniku energii "z miasta" będzie w stanie utrzymać w "normalnym funkcjonowaniu"

Sam miałem /do niedawna/ do UPS APC Smart 1400 podłączone wszystkie obwody oświetleniowe w domu + wydzielone gniazdka w pokojach /zazwyczaj pod TV + osprzęt/ + piec gazowy dwu funkcyjny.

Oczywiście do UPS-a podpięty miałem stojak z zewnętrznymi akumulatorami ok. 24 szt. każdy 12V 100Ah

Ale wróćmy do tematu... na tapetę ląduje linkowany przeze mnie "chiński" falownik hybrydowy.
@pxl666 - pewnie nawet nie zerknąłeś w linki... o graficznych obrazkach nie wspomnę

Zauważył byś... że budową nie różnią się prawie niczym od klasycznych UPS-ów.

To jest takie połączenie klasycznego UPS-a z regulatorem solarnym do paneli PV /w tańszych modelach regulator PWM w nieco droższych MPPT/
https://pl.dsisolar.com/Content/uploads ... 4dfa0f.jpg
Falowniki takie mają możliwość wybrania modelu pracy...
Praca jak UPS - energia do odbiorników przekazywana jest prosto z sieci zasilającej. PV oraz wbudowana ładowarka utrzymują akumulatory w pełni naładowane.
Praca Solarna - energia z PV przekazywana jest do odbiorników w pierwszej kolejności. Nadmiar energii z PV jest magazynowany w akumulatorach, kiedy energii z PV jest za mało na pokrycie zapotrzebowania odbiorników wtedy niedobór pokrywany jest z akumulatora.
Kiedy napięcie akumulatorów spada do odpowiedniego niskiego poziomu hybryda przełącza się na zasilanie z sieci i czeka kiedy napięcie na akumulatorach podniesie się ... podczas doładowania z PV czy też z wbudowanej ładowarki sieciowej /opcje do wyboru/.
Tryb mieszany - w nocy hybryda zachowuje się jak UPS, a po "wstaniu słońca" aż do "zachodu" przełącza się w tryb "Solarny"
Oczywiście są różne modele falowników hybrydowych różnych producentów.
Różnią się konfiguracją i opcją podpięcia, czy też możliwościami oddawania nadwyżki energii do sieci.
Ja w skrócie opisałem te najtańsze z "chin" /bez możliwości on-gridu/ ... które każdy może sobie założyć bez obawy o "legalność"

Od strony energetyki... taki falownik "hybrydowy" jest rodzajem odbiornika energii, który mając energię z PV nie zawsze "ciągnie" energię z sieci miejskiej by zasilić podłączone do niego odbiorniki

S-boxy - inaczej wyłączniki przeciwpożarowe... to wymóg przy instalacjach powyżej 6,5 kWp
https://kielgo.pl/kiedy-nie-trzeba-stos ... czen-ppoz/
To chyba na tyle

- pxl666
- Forumowicz
budujesz elektrownie wyspowe czy tak sobie piszesz ? firma która u mnie zakładała elektrownie nie używa terminy hybryda tylko wyspa
bo hybryda to by była pv + wiatrak .
gadałem z gościem który to robi profesjonalnie i opowiadał ze nie jest łatwo oszukać falownik stosując ups , zwłaszcza przy trzech fazach .
swz to jest samoczynne wyłączenie zasilania - czyli w momencie zaniku odłącza się fizycznie od sieci.
szczur ma chyba ok 10 kw elektrownie i zakładam ze chce robić to profesjonalnie i bezpiecznie wiec jakieś zabawy w upsy w mojej opinii odpadają , masz powerwalla , masz falownik wyspowy , zgłaszasz do ZE i firma z uprawnieniami cie podłącza i wsio , jesteś kryty.
jeśli szczur kopie i cały czas ma pobór na poziomie np 5kw to proponowanie mu jakichkolwiek "małych" ups mija się z celem , w międzyczasie może jednocześnie piecze ciasto i pralka grzeje wodę ? jaki ups masz na myśli ?
bo hybryda to by była pv + wiatrak .
gadałem z gościem który to robi profesjonalnie i opowiadał ze nie jest łatwo oszukać falownik stosując ups , zwłaszcza przy trzech fazach .
swz to jest samoczynne wyłączenie zasilania - czyli w momencie zaniku odłącza się fizycznie od sieci.
szczur ma chyba ok 10 kw elektrownie i zakładam ze chce robić to profesjonalnie i bezpiecznie wiec jakieś zabawy w upsy w mojej opinii odpadają , masz powerwalla , masz falownik wyspowy , zgłaszasz do ZE i firma z uprawnieniami cie podłącza i wsio , jesteś kryty.
jeśli szczur kopie i cały czas ma pobór na poziomie np 5kw to proponowanie mu jakichkolwiek "małych" ups mija się z celem , w międzyczasie może jednocześnie piecze ciasto i pralka grzeje wodę ? jaki ups masz na myśli ?
- verre
- Forumowicz
Goliath bardzo ładnie i dokładnie wytlumaczyles zasadę działania SZR z zastosowaniem UPS
my stosujemy też małe UPS tylko dla podtrzymania działania automatyki do czasu załączenia agregatu. Takie wielkie UPSy [ ło matko, 3 fazowe
] to spotykane są bardzo często w bankach, gdzie ichnie systemy zwyczajnie nie mogą się położyć.
A swz to musi być spełnione przy uruchomieniu, oddaniu instalacji do eksploatacji
A swz to musi być spełnione przy uruchomieniu, oddaniu instalacji do eksploatacji

😁😁😁😁😁...😁😁😁
- verre
- Forumowicz
-
- Forumowicz
Ja ostatnio rozebrałem UPS-a 80 kW, zapłaciłem za niego (ze dwa lata temu ) 900 zł (2zł/kg)
, ale mniejsze mam w garażu.

- Przemek
- Forumowicz
Gienek kolego

odsprzedał byś po znajomości w cenie złomu jakieś cudo najlepiej 3f ,,, ewentualnie 1f ale niechętnie

- WojtekErnest
- Forumowicz
Nie tylko w bankach, ale w większości średnich i duzych firm ktire mają wlasne serwerownie. ZAWSZE jest duży UPS + agregat i sterowanie sieciowe, do ich zarządzania i ew shut down z wyprzedzeniem...verre pisze: ↑05 kwie 2022, 15:12Goliath bardzo ładnie i dokładnie wytlumaczyles zasadę działania SZR z zastosowaniem UPSmy stosujemy też małe UPS tylko dla podtrzymania działania automatyki do czasu załączenia agregatu. Takie wielkie UPSy [ ło matko, 3 fazowe
] to spotykane są bardzo często w bankach, gdzie ichnie systemy zwyczajnie nie mogą się położyć.
A swz to musi być spełnione przy uruchomieniu, oddaniu instalacji do eksploatacji![]()
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...

-
- Forumowicz
Ja miałem dużo UPS-ów (ten 80 kW był z jakiegoś marketu), ale ważył 450 kg i był mało mobilny to go rozebrałem. Jeszcze kilka mam, ale na razie nie sprzedaję, bo łunija-śmieciunia nie dopuszcza opcji użytkowania takiego sprzętu. Trzeba zutylizować
.

- Przemek
- Forumowicz
ale że jak ? nie można mieć używanego UPS?
- pxl666
- Forumowicz
tez nie rozumiem co miał na myśli ale dałem spokój z próbami zrozumienia gienka
- Mel48
- Forumowicz
toche gienka rozumie
z elektrosprzętem jest ciekawie
niedawno chciałem kupić klimatyzator używany gree 7kw cenie złomu ale musze poczekać oz osoba uprawiona spisze protokół żę został zutylizowany i dopiero wtedy mogę go kupić -
z elektrosprzętem jest ciekawie

niedawno chciałem kupić klimatyzator używany gree 7kw cenie złomu ale musze poczekać oz osoba uprawiona spisze protokół żę został zutylizowany i dopiero wtedy mogę go kupić -

- pxl666
- Forumowicz
Ale to z racji obecności f-gazów zapewne. No kurde chyba nie chciałbyś żeby zabawa z substancjami szkodliwymi nie podlegała jakiejkolwiek kontroli ? W przypadku Upsa to niewiem oco mu chodziło ale w przypadku klim i pomp to sprawa jest imho jasna
-
- Forumowicz
jak zostanie zutylizowany to nie można go ponownie wprowadzić do obiegu ani uruchomić... tylko demontaż niektórych części a całość do przetopu...
jeśli chesz to legalnie uruchomić -to protokół demontażu w celu zmiany lokalizacji, czy odsprzedaży po naprawie. przy czym w zasadzie pośrednikiem (i firmą montująca) musi być uprawniona/certyfikowana firma.
"formalnie" nie może przysłowiowy Kowalski sprzedać klimy przysłowiowemu Walczakowi... ale jeśli klima była stara i nie figuruje w papierach (nie jest zarejestrowana) to nikt tego nie sprawdzi... i "panie una u mnie była od lat... "
- Przemek
- Forumowicz
ale jak ? to cały olx to jest "urządzenie kolekcjonerskie "?
-
- Forumowicz
To nie dotyczy tylko klimy (tam w 99.9 procent nie ma gazu, a jak jest, to w protokole też go nie ma). Łunja-śmieciunia potrzebuje hajsu od leszczy, więc wprowadza tzw "dyrektywy". Teraz nie można zdjąć gazu z klimy i użyć ponownie, tylko trzeba wszystko zutylizować
(no nie dla hajsu, tylko ochrony "środowiska" biznesmenów
). Podobnie jest z elektroniką, akumulatorami itp. Ps dzisiaj udało mi się nabyć ponad 150 kg aku z mercedesa (w konfiguracji 12S 20Ah
.

-
- Forumowicz
Niech się wypowie wit, ale prawie nikt oficjalnie nie ściąga czynnika z klimy. Albo zdejmują i robią lewizny, albo puszczają w powietrze

- pxl666
- Forumowicz
Noto piszę właśnie że chodzi o to żeby tego w powietrze nie wpuszczać...
- verre
- Forumowicz
no i proszę, jak ładnie i zgrabnie można przejść od niewiedzy do wiedzy 

😁😁😁😁😁...😁😁😁
-
- Forumowicz
w praktyce często jakby odwrotnie -jest tak pop*** papierkologia i koszty formalne, że taniej jak gazu nie ma bo już uciekł... na każdym kroku trzeba papiery, certyfikaty, zezwolenia, opłaty żeby wszystko było "ekologicznie" -a to koszty -więc wiele osób i małych firemek -wychodzi z założenia nie ma czynnika to nie ma kłopotu -chwila ryzyka i jest oszczędność...
to tak jakbyś na każdy sex potrzebował zaświadczenie od lekarza, że czas optymalny i zgody od księdza, że można bo to służy... więc nocką i po krzakach...
Generalnie wszystkie urządzenia które zawierają f-gazy (czyli tworzące efekt cieplarniany) mogą być montowane, demontowane i naprawiane (naprawy "chłodnicze") tylko przez certyfikowane firmy. Urządzenia które mają trochę więcej fgazu lub o wyższym GWP (gdy ekwiwalent =waga x GWP przekracza 5 ton CO2) muszą być rejestrowane w CRO.
A jak są zarejestrowane -to są w bazie i podlegają kontrolom itp. Nie wyrejestrujesz jeśli nie ma protokołu likwidacji. Nie oddasz na złom jeśli nie ma protokołu. A jak zostanie uznane za złom (odpad) to nie wolno ponownie zamontować i nie zarejestrujesz... I na każdym kroku protokół...
Urządzenia o niższym ekwiwalencie nie ma obowiązku rejestracji -wiec sito jest dziurawe. Urządzenia o większym -wielu właścicieli nie zarejestrowało bo nie wie o obowiązku, lub zwyczajnie ma to w *** -jak nie ma w bazie CRO to ryzyko kontroli jest małe... Więc trafia na olx...
A le w razie czego kary mogą iść w bardzo grube dziesiątki tysięcy... a nawet setki.
Więc wszystkie klimy z olx są bez gazu albo można je sprzedać tylko osobie z certyfikatem lub mającej umowę na montaż z taką osobą/firmą. Jeśli były złomowane lub formalnie stały się odpadem (to prawie z automatu) to nie wolno ich legalnie ponownie uruchomić ani nawet sprzedać poza firmy zagospodarowujące odpady...
Więc tak -klimy z olx czy allegro bez papierów to wyrób kolekcjonerski i to często podejrzany z samego faktu istnienia... ale jeśli nie ma w bazie i sąsiad nie podkabluje...
ale... można posiadać urządzenie uszkodzone przeznaczone do naprawy. Można je też odsprzedać albo osobie z certyfikatem (celem naprawy) albo jeśli nie zawiera czynnika osobie bez certyfikatu
-tyle, że powinien być protokół odzysku czynnika (lub stwierdzający brak czynnika) i protokół likwidacji/demontażu celem przeniesienia do innej lokalizacji. Jeśli nie jest to wyraźnie zaznaczone w protokole -to z mocy "nowego" (od około 3lat) prawa o odpadach klima z automatu staje się odpadem... kwestia doboru słów w protokołach -oraz podejścia kontrolującego inspektora...
To tak jak samochód osobowy -żeby wyrejestrować musisz zezłomować. A jak wyrejestrowany -to nie zarejestrujesz ponownie... Ale możesz złom bez papierów kupić od sąsiada jeździć po własnym polu...
Generalnie nie da się tego wyjaśnić w kilku słowach a sama interpretacja jest często zagmatwana i przepisy są sprzeczne lub podlegają "wolnej interpretacji"
Generalnie wiele ze starych urządzeń może zalegalizować chłodniarz... oświadczenie właściciela, że ma to od dawna i że w urządzeniu nie było gazu już przed 2015 rokiem -więc nie podlegało obowiązkowi rejestracji. Chłodniarz potwierdza brak gazu. Zlecenie na naprawę -naprawa i protokół naprawy z napełnieniem czynnikiem. Potem rejestracja w CRO (albo i nie zależnie od ekwiwalentu)
Ogólnie temat kontrowersyjny -i podlegający dość luźnej interpretacji... problem, że interpretacja inspektora jest zwykle ważniejsza od interpretacji właściciela urządzenia lub fachowca. A kary administracyjne no np. 40 000 za brak obowiązkowej kontroli szczelności... lub dopuszczenie do montażu przez osobę bez uprawnień... a kary jak mandaty -podlegają sumowaniu. Można się *** -pseudofachowca może nie namierzą -dowód na właściciela wisi na ścianie...
-
- Forumowicz
Powyższą wypowiedź nadaje się według mnie do oprawienia w ramki.
A tego typu absurdów pełno w każdej dziedzinie...
A tego typu absurdów pełno w każdej dziedzinie...
-
- Forumowicz
to dodam jeszcze, że przy trochę mniejszych codziennych pracach "chłodniczych" koszt papierkologi jest często wyższy od kosztów samej pracy -naprawy lub serwisu...
I, że jest tzw minimum ustawowe narzędzi które firma musi mieć -z czego niektórych nigdy nie użyje bo nie robi jakiś konkretnych prac -ale musi mieć bo to jest na liście i jest kontrolowane.
Oraz, że musi mieć i stosować procedury -możliwych awarii są setki tysiące a wszystko chce się wtłoczyć w w zalecenia dla idiotów.
Dobry fachowiec działając wg olbrzymiej wiedzy -łamie prawo bo omija procedurę... bo np pisze, że należy odzyskać czynnik -a ktoś zakręcił zawory i zamknął w urządzeniu oszczędzając sobie kilka godzin pracy oraz ucieczki jakiegoś tam % czynnika -a tym samym skażenia środowiska... ale powinien wg procedury odessać do butli np z całego urządzenia -a on tylko odciął zaworami mały kawałek rurki który potrzebował polutować...
Procedury premiują zatrudnianie idiotów/laików realizujących naprawę punkt po punkcie niezależnie od rzeczywistego uszkodzenia...
Aż prosi się o prosi o porównanie -procedury medyczne. W moim mieście kilka lat temu kobieta z jakimś złamaniem leząca w szpitalu dostała zawału -i nie można jej było przenieść 100m z ortopedii na kardiologię lub OIOM bo procedury nie pozwalały -powinna być przewieziona karetką reanimacyjna. A zgodnie z inna procedurą zredukowano karetki R do jednej bo miasto dość małe. A ta jedna była gdzieś w terenie...
I Kobieta z zawałem czekała na ortopedii ponad 3 godz aż przyjedzie karetka R z łodzi (70km) żeby Ją przewieźć od drzwi budynku do drzwi sąsiedniego. Nie doczekała -zmarła -ALE ZMARŁA ZGODNIE Z PROCEDURAMI.
Więc nikt nie ponosił odpowiedzialności. Gdyby lekarz podjął decyzje o przeniesieniu noszy i coś by się pogorszyło to by poszedł siedzieć. A gdyby było dobrze i uratowali by Kobiecie życie -to lekarze mogliby wylecieć z roboty za złamanie procedur....
I, że jest tzw minimum ustawowe narzędzi które firma musi mieć -z czego niektórych nigdy nie użyje bo nie robi jakiś konkretnych prac -ale musi mieć bo to jest na liście i jest kontrolowane.
Oraz, że musi mieć i stosować procedury -możliwych awarii są setki tysiące a wszystko chce się wtłoczyć w w zalecenia dla idiotów.
Dobry fachowiec działając wg olbrzymiej wiedzy -łamie prawo bo omija procedurę... bo np pisze, że należy odzyskać czynnik -a ktoś zakręcił zawory i zamknął w urządzeniu oszczędzając sobie kilka godzin pracy oraz ucieczki jakiegoś tam % czynnika -a tym samym skażenia środowiska... ale powinien wg procedury odessać do butli np z całego urządzenia -a on tylko odciął zaworami mały kawałek rurki który potrzebował polutować...
Procedury premiują zatrudnianie idiotów/laików realizujących naprawę punkt po punkcie niezależnie od rzeczywistego uszkodzenia...
Aż prosi się o prosi o porównanie -procedury medyczne. W moim mieście kilka lat temu kobieta z jakimś złamaniem leząca w szpitalu dostała zawału -i nie można jej było przenieść 100m z ortopedii na kardiologię lub OIOM bo procedury nie pozwalały -powinna być przewieziona karetką reanimacyjna. A zgodnie z inna procedurą zredukowano karetki R do jednej bo miasto dość małe. A ta jedna była gdzieś w terenie...
I Kobieta z zawałem czekała na ortopedii ponad 3 godz aż przyjedzie karetka R z łodzi (70km) żeby Ją przewieźć od drzwi budynku do drzwi sąsiedniego. Nie doczekała -zmarła -ALE ZMARŁA ZGODNIE Z PROCEDURAMI.
Więc nikt nie ponosił odpowiedzialności. Gdyby lekarz podjął decyzje o przeniesieniu noszy i coś by się pogorszyło to by poszedł siedzieć. A gdyby było dobrze i uratowali by Kobiecie życie -to lekarze mogliby wylecieć z roboty za złamanie procedur....
-
- Forumowicz
Osobiście miałem jeszcze ciekawszy przypadek. Dostałem zawał. Żeby szybciej trafić do PAKS'u córka mnie tam zawiozła (2 m-ce wcześniej miałem tam operację). Spotkałem ordynatora który mnie operował i "zonk". Najpierw muszę "odwiedzić" szpital Publiczny, jak tam stwierdzą że mam zawał to dopiero mnie przyjmą. Na szczęście szpital Publiczny był obok (płot w płot), oczywiście wszystko piechotą. Tam najpierw kolejka na SOR, później kpiny z zawału, by po EKG w panice położyć, podać tlen, oczywiście czekanie na odpowiednią karetkę by zawieźć mnie do "sąsiada".wit pisze: ↑09 kwie 2022, 1:21Aż prosi się o prosi o porównanie -procedury medyczne. W moim mieście kilka lat temu kobieta z jakimś złamaniem leząca w szpitalu dostała zawału -i nie można jej było przenieść 100m z ortopedii na kardiologię lub OIOM bo procedury nie pozwalały -powinna być przewieziona karetką reanimacyjna. A zgodnie z inna procedurą zredukowano karetki R do jednej bo miasto dość małe. A ta jedna była gdzieś w terenie...
.......
Najciekawsze było stwierdzenie lekarza PAKS'u na koniec pobytu/operacji.
"Gdyby pan od razu do nas przyszedł byłoby znacznie lepiej."
- Przemek
- Forumowicz
- Perszing1800
- Forumowicz
I Ty myślisz że ktokolwiek dożyje z nas tej innowacji? Mało to już było rewolucji w magazynowaniu energii?I co,jaki jest efekt?
Albo coś jest drogie,albo mało efektywne albo bardzo drogie
Albo coś jest drogie,albo mało efektywne albo bardzo drogie

-
- Forumowicz
a ja się zastanawiam, czy te rewelacje nie były opublikowane 1ego kwietnia...
- pxl666
- Forumowicz
Mnie interesuje jaką coś ma cenę A nie jakie ma rzekome możliwości .
-
- Forumowicz
To jest banalnie tanie. Mowa o przechowywaniu energii (a nie energii elektrycznej). Jest coś takiego jak "ciecz przechłodzona" https://pl.wikipedia.org/wiki/Ciecz_przech%C5%82odzona.
-
- Forumowicz
Tylko, że to dalej są "cuda" a nie realne zastosowanie. Nadal obowiązują zasady fizyki -w tym ciepło zamarzania/topnienia-i nadal do przechowania realnie użytecznej ilości energii potrzeba konkretnej (dużej) ilości substancji.
I nadal są to zjawiska mało stabilne i nieprzewidywalne -za przeproszeniem ptak w locie nas*** do basenu przechowującego ciepło i reakcja przebiegnie samoistnie w sposób przypadkowy. A przerabianie zgromadzonego ciepła na energię elektryczną -w generatorach termoelektrycznych -to sprawności są (nawet teoretycznie) cieniutkie...
czyli -do gromadzenia energii ma zimę dla przeciętnego domu trzeba by mieć małe jeziorko -wrażliwe na byle przypadek.
"maść na ściury -maść na ściury" -nic innego mości Panowie. albo bardziej kolokwialnie - **** kotka za pomocą młotka...
Ciekawostka -da się tylko po co...
- zamiast montować silniki w samochodach można np pchać je samemu albo zaprząc do nich np kozy (koza je byle co) lub np jaskółki -bo taka jaskółka to szybko lata -więc i "kareta" zaprzężona w nie będzie szybko jechać ... Była już opcja karety ciągniętej przez myszy... bodajże w bajce o Kopciuszku.... da się -tylko gdzie sens i opłacalność ?
to tylko ciekawostki i ilustracja działania współczesnej nauki -bo można wyciągnąć grant -kilku cwaniaków namota na uszy debilom przy władzy którzy zabierają pieniądze z podatków i rozdają znajomym -bo nie ich pieniądze... lub nie debilom tylko cwanym współudziałowcom. ...
ale może raz na kilka tys takich badań wyjdzie coś sensownego... tylko, że te sensowne badania są zazwyczaj mało spektakularne i nie dostają grantów...
może za naście lat coś z podanego tematu wyjdzie -np elektrownia szczytowo pompowa dodatkowo gromadząca energię w w postaci przemiany fazowej -jakieś połączenie kilku rodzajów akumulacji energii w jednej substancji -póki co pojemność energetyczna na tonę lub na metr sześcienny raczej nie rokują...
I nadal są to zjawiska mało stabilne i nieprzewidywalne -za przeproszeniem ptak w locie nas*** do basenu przechowującego ciepło i reakcja przebiegnie samoistnie w sposób przypadkowy. A przerabianie zgromadzonego ciepła na energię elektryczną -w generatorach termoelektrycznych -to sprawności są (nawet teoretycznie) cieniutkie...
czyli -do gromadzenia energii ma zimę dla przeciętnego domu trzeba by mieć małe jeziorko -wrażliwe na byle przypadek.
"maść na ściury -maść na ściury" -nic innego mości Panowie. albo bardziej kolokwialnie - **** kotka za pomocą młotka...
Ciekawostka -da się tylko po co...
- zamiast montować silniki w samochodach można np pchać je samemu albo zaprząc do nich np kozy (koza je byle co) lub np jaskółki -bo taka jaskółka to szybko lata -więc i "kareta" zaprzężona w nie będzie szybko jechać ... Była już opcja karety ciągniętej przez myszy... bodajże w bajce o Kopciuszku.... da się -tylko gdzie sens i opłacalność ?
to tylko ciekawostki i ilustracja działania współczesnej nauki -bo można wyciągnąć grant -kilku cwaniaków namota na uszy debilom przy władzy którzy zabierają pieniądze z podatków i rozdają znajomym -bo nie ich pieniądze... lub nie debilom tylko cwanym współudziałowcom. ...
ale może raz na kilka tys takich badań wyjdzie coś sensownego... tylko, że te sensowne badania są zazwyczaj mało spektakularne i nie dostają grantów...
może za naście lat coś z podanego tematu wyjdzie -np elektrownia szczytowo pompowa dodatkowo gromadząca energię w w postaci przemiany fazowej -jakieś połączenie kilku rodzajów akumulacji energii w jednej substancji -póki co pojemność energetyczna na tonę lub na metr sześcienny raczej nie rokują...
- pxl666
- Forumowicz
parafrazując poprzednią moją wypowiedź - jeśli ktoś komercjalizuje przełomową technologię to znaczy ze ona działa i żadne bzdury o spisku wielkich korpo mnie nie przekonują , to nie jest 18 wiek i dominacja kościoła . coś w temacie energii działa i ma przyszłość - banki w to wskakują od razu.
-
- Forumowicz
Ponieważ jestem "wiekowy" i pamiętam czasy powiększalników, ciemni itp. wynalazków, to kombinowałem z czymś takim https://pl.wikipedia.org/wiki/Tiosiarczan_sodu), aby zimą przed porannym rozruchem ogrzać mojego kredensa 

- Perszing1800
- Forumowicz
Widzę że temat słabo się rozwija
U mnie chyba dojdzie jeszcze ~2.5kw paneli bifacjalnych na stojaku.
I tutaj mam pytanie do ludzi obeznanych w temacie optymalizatorów TIGO.
Teraz mam 3kw południowy-zachód na jednym stringu(8 paneli w szeregu),na drugim na południe na osobnym regulatorze 2x250W.
Stojak musi być jeszcze dalej a nie uśmiecha mi się kopać na przewód jakieś 35-40m.
Czy jeśli połączę te dwa panele do optymalizatora TIGO i to do szeregu tego na płd-zach będzie to działało poprawnie?
Od razu mówię że falownik ma zapas napięcia jeszcze.

U mnie chyba dojdzie jeszcze ~2.5kw paneli bifacjalnych na stojaku.
I tutaj mam pytanie do ludzi obeznanych w temacie optymalizatorów TIGO.
Teraz mam 3kw południowy-zachód na jednym stringu(8 paneli w szeregu),na drugim na południe na osobnym regulatorze 2x250W.
Stojak musi być jeszcze dalej a nie uśmiecha mi się kopać na przewód jakieś 35-40m.
Czy jeśli połączę te dwa panele do optymalizatora TIGO i to do szeregu tego na płd-zach będzie to działało poprawnie?
Od razu mówię że falownik ma zapas napięcia jeszcze.
- Perszing1800
- Forumowicz
A więc nikt nic nie wie to powiem ja
Spięcie w jeden string 2x250w płd +8x370W płd-zach przy zastosowaniu jednego podwójnego optymalizatora honeybee działa jak najbardziej poprawnie.

Spięcie w jeden string 2x250w płd +8x370W płd-zach przy zastosowaniu jednego podwójnego optymalizatora honeybee działa jak najbardziej poprawnie.
-
- Forumowicz
tylko czy te 8sztuk 370W działają bardziej jak nominalnie 370W czy system je ogranicza i dają podobnie jak te słabsze ? jak wychodzi sumaryczna ilość wyprodukowanej energii ? i jak moc max ?Perszing1800 pisze: ↑20 paź 2022, 18:48Spięcie w jeden string 2x250w płd +8x370W płd-zach przy zastosowaniu jednego podwójnego optymalizatora honeybee działa jak najbardziej poprawnie.
- Perszing1800
- Forumowicz
Dzięki temu ze jest optymalizator nic niczego nie ogranicza,instalacja wcześniej wstaje i np:o godzinie bodajże 14:00 przy bezchmurnej pogodzie przy samych 8x370 produkowała 1.8-1.9kwp a po wpięciu tych 2x250W 2.1-2.2kwp.
Jak bym wpiął normalnie te 250w szeregowo wtedy cały string działał by ja 10x250w
Jak bym wpiął normalnie te 250w szeregowo wtedy cały string działał by ja 10x250w
-
- Forumowicz
czyli fajnie -dołożyłeś 16,9 % mocy nominalnej, zyskałeś 16,6 % produkcji.
rozbieżność symboliczna - poniżej błędu pomiarowego...
wygląda, że optymalizator "robi robotę"
rozbieżność symboliczna - poniżej błędu pomiarowego...
wygląda, że optymalizator "robi robotę"
- Perszing1800
- Forumowicz
Tak naprawdę to chodziło mi żeby zwolnic parę przewodów dla stojaka 6x450 bifacjal bo nie uśmiechało mi sie kopać 40m przewodu
.dobrze że sie udało 

- WojtekErnest
- Forumowicz
A ludzie budują banki energii....
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...

- pxl666
- Forumowicz
no budują. jak masz kase czas i chęci to czemu nie ? tyle że trzeba o tym pomyśleć na etapie zakupu falownika i kupić wyspowy od razu ...jak masz dostęp do tanich ogniw to spoko ale ogólnie to chyba lepiej używaną baterię z samochodu
- tas
- Administrator
- Kontakt:
Ja kupiłem na auto złomie 2 kompletne baterie do auta i teraz mam w garażu 60kWh czekające aż skończę budowę domu 
Polecam za takimi cudami męczyć ludków na auto złomie

Polecam za takimi cudami męczyć ludków na auto złomie
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
----------------------
- pxl666
- Forumowicz
tas ale piszesz o typowym złomowisku typu mydło i powidło wanny rury pralki czy stacja demontażu pojazdów ? bo legalnie musisz oddać wrak na stację ...
- tas
- Administrator
- Kontakt:
nie złomowisko tylko auto złom ze stacja demontażu pojazdów, tam się zawozi wraki itp i oni przecież tego nie wyrzucają tylko demontują i sprzedają na części, a częsci do aut EV nikt nie chce żaden mechanik tego nie kupuj i wszystko wożą do huty na przetop, ja kupiłem 2 całe (i czekam na cynk jakby się pojawiła jakaś jeszcze jedna) podłogi akusy z bmw i3 gen1 i czekają na fotowoltaike kiedyś i mam gdzieś umowy z tauronem, synchronizacje, liczniki 2 kierunkowe i inne szmery bajery 

----------------------
----------------------
- pxl666
- Forumowicz
tzn mówisz że sprzedają to randomom z ulicy bez żadnego papiera/certyfikatu recyklingu terefere itd ? zdradzisz za ile ci sprzedali taką podłogę ?
- tas
- Administrator
- Kontakt:
3500, normalnie na rachunek kupilem jako 'element zasilajacy' czy cos w tym rodzaju, to nie byl akumulator na kwicie tylko ogolnie opisane, jak kupowalem inwerter od elektryka fiata 500e z allegro to na paragonie bylo napisane "czesci samochodowe" 

----------------------
----------------------
- pxl666
- Forumowicz
noto masz super szczęście że gostek niewie za ile to moze popchać na olx
- radasss
- Forumowicz
- Kontakt:
Ja mam podobnie z tym, że chata już wybudowana a akusy od Porsche o pojemności 17 kWh są ładowane przez 4 kWp PV i falownik hybrydowy. Od listopada 2022 poleciało już ponad 230 kWh. W tym tygodniu słonecznie to też jestem odłączony o firmy Enea - nawet przewodem N się odłączyłem, a PE mam z własnego uziomu

warsztatmotocykli.pl
- pxl666
- Forumowicz
jest podatek od deszczu ,bedzie od słońca i wiatru. już oni tam rozmyślają...
-
- Forumowicz
Do czego można wykorzystać taki inwerter?
Mam do sprzedania silnik: viewtopic.php?f=33&t=9376
- radasss
- Forumowicz
- Kontakt:
Pewnikiem do ładowania dużych baterii tas'a.
warsztatmotocykli.pl