Rekuperacja

Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Rekuperacja

Post autor: Przemek »

Witojcie Pany , chcę zrobić swoimi rencami w domu z lat 70 bez większego remontu :roll: skłaniam się ku gotowemu wymiennikowi przeciwprądowemu zasilanemu z GWC. ktoś ma ? ktoś robił samemu?
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2021, 7:41 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

Przemek pisze:
27 wrz 2021, 7:41
Witojcie Pany , chcę zrobić swoimi rencami w domu z lat 70 bez większego remontu :roll: skłaniam się ku gotowemu wymiennikowi przeciwprądowemu zasilanemu z GWC. ktoś ma ? ktoś robił samemu?
ja kupiłem centrale na allegro i wykorzystalem istniejące kanały wentylacyjne w domu i jakoś to rozprowadzilem , głównie ssanie z łazienek i kuchni . natomiast zasys powietrza przeprowadzilem przez komin kotla weglowego wiec powietrze nie jest lodowate jak sie pali
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2586
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

A masz juz GWC?
Ja ostatnio kupiłem 150m rury, w tym roku będzie kopane :)
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

pxl666 pisze:
27 wrz 2021, 7:53
głównie ssanie z łazienek i kuchni .
no właśnie zastanawiam się czy nie zrobić ssania wszystkimi kominami wentylacyjnymi ??? i zrobić jeden wrzut na Przedpokoju w środku domu tylko obawiam sie czy nie będzie "wiatru" i "świstu "
tas pisze:
27 wrz 2021, 7:59
A masz juz GWC?
Ja ostatnio kupiłem 150m rury, w tym roku będzie kopane :)
Właśnie kończą zasypywać GWC położenie od 1m do 1,6,m
Ja mam 50m fi 160 więcej nie zmieściłem by zachować spady
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2586
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

Ja bede upychać 3 nitki po ~50m
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

Tas a rekuperator planujesz ? jak tak to jaka technologia ewentualnie model ?
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

pxl666 pisze:
27 wrz 2021, 7:53
ja kupiłem centrale na allegro
jaki model wziołeś ?
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2586
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

Jeszcze nie mam modelu ani technologii, sam to bede ogarniac
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

Przemek pisze:
29 wrz 2021, 18:23
pxl666 pisze:
27 wrz 2021, 7:53
ja kupiłem centrale na allegro
jaki model wziołeś ?
https://archiwum.allegro.pl/oferta/cent ... 78528.html
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

tas pisze:
29 wrz 2021, 18:24
Jeszcze nie mam modelu ani technologii, sam to bede ogarniac
że będziesz budować reku ?
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2586
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

Kupie gotową centralke, jakąś lepszą, prawdopodobnie u chińczyka, ale reszte robie sam bo lubię grzebac no i póki co mam surowy otwarty a to daje takie możliwości wymyślenia sobie rozwiązań że ho ho :)
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2021, 19:21 przez tas, łącznie zmieniany 1 raz.
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
gienek333
Forumowicz
Posty: 593
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

Rozumiem chcesz ciągnąć powietrze do domu przez podziemne rury? Nie boisz się tego co w tych rurach zacznie żyć ;) :?: Jak masz stan surowy, to osobiście polecam wsadzenie rurek grzejnych gdzie tylko się da (ściany wewnętrzne, między kondygnacjami itp). Energia nie ginie. Jak grzejesz strop między piętrami to masz całą energię w domu. Cudów nie ma ;) .
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2021, 20:00 przez gienek333, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

gienek333 pisze:
29 wrz 2021, 19:50
Rozumiem chcesz ciągnąć powietrze do domu przez podziemne rury? Nie boisz się tego co w tych rurach zacznie żyć ;) :?: Jak masz stan surowy, to osobiście polecam wsadzenie rurek grzejnych gdzie tylko się da (ściany wewnętrzne, między kondygnacjami itp). Energia nie ginie. Jak grzejesz strop między piętrami to masz całą energię w domu. Cudów nie ma ;) .
ale nie cala energia jest wykorzystywana , entropia się to nazywa . nie wypromieniujesz wszystkiego i nie z byle czego . ludzie zalewają podłogowe betonem zamiast jastrychem i potem się dziwią że to nie działa jak u sąsiada .
a ssanie powietrza przez 500m rury ... hm niewiem co na to producent centrali ale powietrze tez wytwarza tarcie i raczej odbije się to na sprawności centrali . raczej przez rury pompuje się glikol / solankę i z tego ciepło odbiera wymiennikiem ...
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2586
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

Nie spotkałem się, aby przez rury tłoczyć powietrze :)
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

tas pisze:
29 wrz 2021, 21:08
Nie spotkałem się, aby przez rury tłoczyć powietrze :)
Stąd me zdziwienie
gienek333
Forumowicz
Posty: 593
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

tas pisze:
29 wrz 2021, 21:08
Nie spotkałem się, aby przez rury tłoczyć powietrze :)
, a ja tak :) . Dlatego jak chcecie się pochwalić (bo wiecie wszystko), to piszcie szyfrem, jak chcecie sugestii, to może trochę jaśniej :) .
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

dzięki poczytam, na pierwszy rzut oka wydaje sie być ok
tas pisze:
29 wrz 2021, 21:08
Nie spotkałem się, aby przez rury tłoczyć powietrze :)
?, no to zgłupiałem GWC na glikolu ?
Czy raczej pompa gruntowa z wymiennikiem poziomym ?
gienek333 pisze:
29 wrz 2021, 19:50
Rozumiem chcesz ciągnąć powietrze do domu przez podziemne rury? Nie boisz się tego co w tych rurach zacznie żyć ;)
co ma tam żyć ? na każdym spadzie /kolanie studnia do skroplin, w razie czego można za ozonować , mnóstwo ludków ma i niczego nie wyhodowało\
a ci co wyhodowali się nie chwalą :P 8-)
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2586
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

gienek, myslalem, ze chcesz podlogowke grzac powietrzem :D
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
gienek333
Forumowicz
Posty: 593
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

Dla mnie rekuperacja, to odzysk ciepła z powietrza "zużytego" przez powietrze "świeże". Co do ogrzewania podłogowego mam spore doświadczenie (używam 20 lat). Mam kablowe elektryczne, teraz dołożyłem wodne (jeszcze nie pracuje). Jastrych jest na bazie gipsu i jest słabo odporny na wilgoć (rozwarstwia się) i odpada z płytkami :( .
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

gienek333 pisze:
30 wrz 2021, 21:50
Dla mnie rekuperacja, to odzysk ciepła z powietrza "zużytego" przez powietrze "świeże". Co do ogrzewania podłogowego mam spore doświadczenie (używam 20 lat). Mam kablowe elektryczne, teraz dołożyłem wodne (jeszcze nie pracuje). Jastrych jest na bazie gipsu i jest słabo odporny na wilgoć (rozwarstwia się) i odpada z płytkami :( .
Założenie jest takie że wilgoci nie ma ... podłogę masz z betonu bo jest wilgotna?? Nie rozumiem tego wywodu ...A rekuperować można nawet ciepło z wody szarej ...
gienek333
Forumowicz
Posty: 593
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

Np. w łazience często jest wilgotno, ale rzeczywiście nie muszę pisać (głową betonu nie przebiję ;) :( .).
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

gienek333 pisze:
30 wrz 2021, 23:50
Np. w łazience często jest wilgotno, ale rzeczywiście nie muszę pisać (głową betonu nie przebiję ;) :( .).
ale że woda ci stoi na podłodze i wsiąka ?? zwłaszcza jak w jastrychu masz ogrzewanie podłogowe to jest mokry i płytki odpadają ???
NAWET JEŚLI to od 15 lat są takie kleje że płytki nie odpadają od przemrożonej betonowej płyty na której leży śnieg...kto ma betonową głowę ?
gienek333
Forumowicz
Posty: 593
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

ja pitole ... komenty pod tym twoim artem mówią same za siebie , trzymasz dla jaj wodę na podlodze w lazience ? wiesz że możesz pod płytki położyć na wylewce izolację przeciwwilgociową ?

Obrazek
Ostatnio zmieniony 01 paź 2021, 10:38 przez pxl666, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

O Pany .. temat rekuperacja .. trzymajmy się go bo widzę ze..
No wiec pxl pisałeś że masz, wiec pytanie ...

1. robiłeś sam?
2.Jeśli robiłeś sam to korzystałeś z jakiegoś kalkulatora do przekrojów rur dla poszczególnych odcinków?
3. jakich rur użyłeś ?

temat wydaje się ważny/ciekawy bo według https://cieplo.app/ mam straty około30% jest o co walczyć
gienek333
Forumowicz
Posty: 593
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

Jeszcze jeden pomysł (jest to tylko pomysł, nawet nie sugestia ;) ), że jak się kopie pod takie rury, to można dać takie rynny z folii i obsypać rury piaskiem. Duża ilość wilgoci zwiększa pojemność termiczną i zmniejsza rezystancję termiczną.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

Przemek pisze:
01 paź 2021, 18:06
O Pany .. temat rekuperacja .. trzymajmy się go bo widzę ze..
No wiec pxl pisałeś że masz, wiec pytanie ...

1. robiłeś sam?
2.Jeśli robiłeś sam to korzystałeś z jakiegoś kalkulatora do przekrojów rur dla poszczególnych odcinków?
3. jakich rur użyłeś ?

temat wydaje się ważny/ciekawy bo według https://cieplo.app/ mam straty około30% jest o co walczyć
robiłem sam . użyłem spiro 100 bo nic innego nie weszło w istniejące kanały . i niestety nawet nie zmieściłem izolacji wiec rury są nieizolowane .
natomiast sam fakt ze centrala zasysa powietrze przez filtr to już imho dobra sprawa
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

a jak rozwiązałeś okap kuchenny? podłączałeś czy jest pominięty? no chyba ze masz tylko taki filtrujący ?
nie wiem jak właśnie "ogryźć " okap , jedni pisz że absolutnie nie podpinać, inni że jak najbardziej tylko trzeba dbać o filtr inni ze to i tak bezsensu bo siła ciągu reku jest zasłabła pod okap :roll:
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2586
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

Ja okap robię na osobnym kominku wentylacyjnym + klapka blokady zwrotnej, recu jest dużo za słabe aby wyciągać z kuchni.
Okazjonalny okap nie spowoduje dużej różnicy w przepływie dla recu
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

Tas ale mnie kusi ogromna ilość ciepła uwalniana przy gotowaniu, przez to kombinuje jak mogę ,,,
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2586
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

Ale to dodatkowo para, tłuszcze, wymiana filtrów, ta ilość energii nie jest ogromna, kiedy Ci okap pracuje - kiedy akurat bardzo pachnie.
No to nie włączaj okapu zawsze tylko wtedy gdy trzeba i całe ciepło zostaje w domu, a to okazjonalne ciepło co ucieka gdy gotujesz to machnij na to ręką
Ostatnio zmieniony 06 paź 2021, 10:35 przez tas, łącznie zmieniany 1 raz.
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

Okap mam podłączony. Tłuszcze nie sublimują do postaci gazowej lub pary . Zatrzymują się na filtrze okapu
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

pxl666 pisze:
06 paź 2021, 12:11
Okap mam podłączony. Tłuszcze nie sublimują do postaci gazowej lub pary . Zatrzymują się na filtrze okapu
ok, ale masz dodatkowy wentylator czyli went okapu? czy tylko ssanie reku ?
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

Siedzę nad zamówieniem kanałów do reku
Padło na elastyczne izolowanie 100 do nawiewów i 125 do wywiewów, chciałem kanały trwalsze typu flex ale mają za małe średnice wewnętrzne i nie zmieszczę sie z nimi a na nie które pokoje musiał bym dać i ze trzy nitki, naczytałem sie / naoglądałem że te aluminiowe chwytają kurz ale nie znalazłem nic ciekawszego o przekrojach jakie potrzebuję,
Znalazłem firmę dom-went w Częstochowie wychodzi że mają najtaniej , jeśli macie jakie info gdzie jest jeszcze taniej to bardzo proszę , jutro puszczam zamówienie na rurologie tak ze jaszcze jest czas pomarudzić
Nabyłem z drugiej ręki reku VASCO D400 EP II na "sucho " fajnie pracuje :)
ma grzałkę 1,5kw do ogrzewania wymiennika w razie zamarzania, jak mam pod niego zrobione GWC wiec raczej zamarzania sie nie obawiam zastanawiam sie czy by tą grzałkę nie zainstalować na nawiewie głównym i w razie czego podgrzać powietrze tłoczone do pomieszczeń ? hmm
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

Zasada jest taka że do zamarzania dojść nie powinno. Umnie chyba jest tak że jeśli temp wymiennika spada poniżej nastawy to automatyka wyłącza wentyl nawiewowy aby powietrze zużyte zagrzalo wymiennik
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

Zgada się, ten Vasco ma właśnie do tego tą nagrzewnice i jak na odczytach temperatura zbliża sie do zamarzania wymiennik to włącza grzałkę, ja tą grzałkę chce dać na nawiew i spróbować tym grzać ,,, męczą mnie te rury nie wiem czy to klepać
https://domwent.pl/pl/p/Przewod-izolowa ... -140C/4529
czy co innego??
gienek333
Forumowicz
Posty: 593
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

A jest konieczność używania izolowanych rur? Ja nie mam takich problemów, bo mój dom jest zbudowany w technologii szkieletu drewnianego i jest dość ażurowy (ściany z ociepleniem nie mają 30 cm).
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

sam nie wiem, rozebrałem kratki wentylacyjne - pozostałe i lipa , te rozebrane wczesnej 15x20cm lux , a te 12x15 bieda ,, już wiem że izolowanego nie wcisnę ni hhuhuh ,
to jest fajne ale cena :shock:
gienek333
Forumowicz
Posty: 593
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Rekuperacja

Post autor: gienek333 »

Nie mam rekuperacji, ale czy na pewno potrzebujesz jakieś rury? One są wewnątrz budynku, więc nie ma sensu izolować. Jeżeli użyjesz istniejących kanałów, to jak się tam zrobi wilgoć to zostanie zaabsorbowana przez ceramikę, jak to będzie amelinion i dodatkowo izolowane to może się tam wykroplić woda, a woda to życie ;), ale nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem :) .
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

Przemek pisze:
07 lis 2021, 16:31
Zgada się, ten Vasco ma właśnie do tego tą nagrzewnice i jak na odczytach temperatura zbliża sie do zamarzania wymiennik to włącza grzałkę, ja tą grzałkę chce dać na nawiew i spróbować tym grzać ,,, męczą mnie te rury nie wiem czy to klepać
https://domwent.pl/pl/p/Przewod-izolowa ... -140C/4529
czy co innego??
Imho stosowanie grzałki podważa istotę reku które ma oszczędzać energię A nie zużywać dodatkowo . Równie dobrze można 1.5kw wpakować po prostu w dogrzewanie pomieszczeń A nie rozmnażania wymiennika . Rury powinny być izolowane choćby w celu minimalizacji kondensacji i strat ciepła ale u mnie też nie było szans na zmieszczenie izolowanych i część mam gołych
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

pxl666 pisze:
07 lis 2021, 21:56
...
Imho stosowanie grzałki podważa istotę reku które ma oszczędzać energię A nie zużywać dodatkowo...
źle mnie zrozumiałeś
wiadomo ze reku w pierwsze kolejności podnosi komfort wentylacyjny a w drugiej przynosi oszczędności w postaci odzysku części energii, ale niestety części, ta cześć zależy od różnicy temperatur powietrza zasysanego i wywiewanego, i o ta cześć straty potrzeba uzupełnić energię oraz o straty na murach drzwiach oknach,,,, miałem na myśli chwilowe uzupełnianie tych strat, o innym źródle ciepła na razie nie wspominam.
Dancos
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 sie 2021, 20:01

Re: Rekuperacja

Post autor: Dancos »

Budowałem identyczny projekt co mój kolega.
Tak samo skierowane względem strony świata, kubatura, izolacja identyczna.
Zdecydowałem się na rekuperację własnymi rencami.
Zamówiłem projekt instalacji, bo wbrew pozorom to trochę złożone i trzeba wszystko przemyśleć, żeby nic nie gwizdało i było wydajne.
Centrala z nowoczesnym wymiennikiem ( brak skroplin)

Dwa sezony za mną i jakieś wnioski.
Oszczędności na ogrzewaniu kompletnie żadne, porównując do kosztów utrzymania identycznego domu bądź o podobnej wielkości.
Wiec nie ma co się łudzić.

Komfort, jakość powietrza?

Hmmm

To trochę jak w samochodzie z klimatyzacją, nie ma jak to czasem uchylić okno i zrobić szybki przewiew.

Tak samo w domu.

W ubiegłym roku w okresie przejściowym nie korzystałem z reku bo musiałem coś przebudować.....

I tak na dobrą sprawę przy oknach w trybie docisku lato, nie czułem różnicy.
W zużyciu gazu również.

Uważam, że w domu jednorodzinnym rekuperacja to zbędny wydatek a sprawdzona grawitacja to optymalne rozwiązanie.
Biorąc pod uwagę, że wszystkie zalety rekuperacji w okresie zimowym, jesiennym -
w lato stanowią wady.

Jedyne, do czego przydała mi się rekuperacja, a raczej kanały to klimatyzacja.

Na dole w salonie mam normalną jednostkę zewnętrzną a na górze skorzystałem z kanałów.
Kupiłem najmocniejszą jednostkę wewnętrzną z możliwością wystawienia na zewnątrz.
Ma ponad 4 kw i bardzo silny wentylator, potrafi wyrzucać na 8 metrów zimne powietrze.
Podczepiłem klimę do kanału nawiewnego i chłodzę w prosty sposób całą górę domu.

Ogólnie instalacje rekuperacji proponuję przemyśleć

Drugi raz nie zrobiłbym

Warto jak już coś pomyśleć o klimatyzacji kanałowej.

Wymiennik gruntowy nie działa.
Finalnie i tak nawiewa do dom jakieś +20 przy 30 na zewnątrz.
A już nie mówię o schłodzeniu poddasza.
Przy moim sposobie klimatyzowania góry, po około 2h dopiero kanały mam na tyle schłodzone, że na wylocie z anemostatu jest 18 stopni gdzie na wylocie z klimy jest około ośmiu.
Wymiennik nie ma prawa być skuteczny, nie przeskoczymy tego.
Znajomy zdecydował się na to przy budowie domu a w tym roku widzę że wisi u niego klimatyzator na ścianie :)
Ostatnio zmieniony 08 lis 2021, 12:38 przez Dancos, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

Dancos pisze:
08 lis 2021, 12:11
Budowałem identyczny projekt co mój kolega.
Oszczędności na ogrzewaniu kompletnie żadne, porównując do kosztów utrzymania identycznego domu bądź o podobnej wielkości.
Wiec nie ma co się łudzić.
identycznie macie straty w budynkach i identyczne zużycie gazu ? identyczna temperatura ?
za wentylacją mechaniczną już przemawia możliwość stosowania filtru powietrza zasysanego do budynku , zwłaszcza jak się ma sąsiadów którzy kopcą
Dancos
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 sie 2021, 20:01

Re: Rekuperacja

Post autor: Dancos »

pxl666 pisze:
08 lis 2021, 12:32
Dancos pisze:
08 lis 2021, 12:11
Budowałem identyczny projekt co mój kolega.
Oszczędności na ogrzewaniu kompletnie żadne, porównując do kosztów utrzymania identycznego domu bądź o podobnej wielkości.
Wiec nie ma co się łudzić.
identycznie macie straty w budynkach i identyczne zużycie gazu ? identyczna temperatura ?
za wentylacją mechaniczną już przemawia możliwość stosowania filtru powietrza zasysanego do budynku , zwłaszcza jak się ma sąsiadów którzy kopcą
Ciężko powiedzieć i ciężko sprawdzić. Choć po wykonaniu termoizolacji badaliśmy swoje domy kamerą termo i świeciły w tych samych miejscach - głównie ramy okien.
Porównywałem koszta zużycia innych podobnych domów i koszt gazu zawsze oscylował w granicy 3000 zł. Jeżeli oszczędności na ogrzewaniu mam, to na tyle małe, że nie ma co brać ich pod uwagę.
Ostatnio zmieniony 08 lis 2021, 12:47 przez Dancos, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

po tym co napisałeś " dwa razy czytałem" odnoszę wrażenie ze albo 90% ludków mających reku porostu "kłamie" że jest lepiej bo im wstyd że wywalili kasę w błoto i orurowali dom, albo masz coś nie do końca dobrze zaprojektowane
piszesz że zamówiłeś projekt instalacji - ok
piszesz że GWC nie działa - ok
pytanie
jaki masz model reku?
masz GWC ?
:cry:
musza sie napić 8-)
Ostatnio zmieniony 08 lis 2021, 14:17 przez Przemek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dancos
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 04 sie 2021, 20:01

Re: Rekuperacja

Post autor: Dancos »

Przemek pisze:
08 lis 2021, 14:12
po tym co napisałeś " dwa razy czytałem" odnoszę wrażenie ze albo 90% ludków mających reku porostu "kłamie" że jest lepiej bo im wstyd że wywalili kasę w błoto i orurowali dom, albo masz coś nie do końca dobrze zaprojektowane
piszesz że zamówiłeś projekt instalacji - ok
piszesz że GWC nie działa - ok
pytanie
jaki masz model reku?
masz GWC ?
:cry:
musza sie napić 8-)
Należe do bardzo wąskiego grona ludzi, którzy potrafią przyznać się do porażki.

Centrala to
iZZi 300 ERV to kompaktowy rekuperator posiadający wymiennik entalpiczny (z odzyskiem wilgoci)
Tekst wycięty.

Instalacje wykonałem zgodnie z projektem.
Działać działa, na 100 % nadmuchu czuć jak wieje z anemostatów, wyciąg również potrafi zassać woreczek z dużej odległości.

Ogólnie to zbędny wydatek.
Polecam na to konto dużą jednostkę klimatyzacji która obsłuży wszystkie planowane jednostki wewnętrze.
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2586
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Rekuperacja

Post autor: tas »

A może dzięki ręku masz w domu świeższe powietrze niż ktoś bez ręku i to bez zwiększenia kosztów. Przecież nikt nie mówił że ci reko da do kieszeni pieniądze, równie dobrze można powiedzieć że żyjesz w domu o wyzsZym standardzie bez dodatkowych kosztów stalych
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 1158
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Rekuperacja

Post autor: Yasiu77 »

Ja tam się nie znam ale już w szkole mówiono że z rekuperacji zysk energetyczny jest żaden bo nawet jak mniej ciepła by uciekło to centrala zużywa tyle prądu że wychodzi na zero. Nie słyszałem by ktoś z wykładowców mówił że na tym się zaoszczędzi
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Rekuperacja

Post autor: Przemek »

Dancos pisze:
08 lis 2021, 16:14
...
iZZi 300 ERV to kompaktowy rekuperator posiadający wymiennik entalpiczny (z odzyskiem wilgoci)
...
szukam i szukam i nigdzie nie podają nic o jego sprawności ,,, a to dziwne, bo to jeden z najważniejszych parametrów, i może przez jego brak( albo ja nie umim znaleźć) jesteś niezadowolony bo zwyczajnie nie ma sprawności
ale znalazłem narzekania na niego
https://forum.muratordom.pl/showthread. ... 5%9B%C4%87

Yasiu na studiach cisi mi do głowy różne fusy i ,,,
z drugiej strony jak by patrzeć na koszty to zbudowałem rower kolosalnie drogi :oops: horrendalnie nieopłacalny, za jego cenę miał bym motor albo ze 100 par wypasionych butów którymi przeszedł bym tysiące kilometrów więcej niżsi przejechał tym woziłem do granic eksploatacyjnych,
porostu piniondze to nie wszystko ;) cza je oczywiście umieć liczyć wydawać zarabiać, a do podpowiadaczy opinii mieć dystans i zwyczajnie liczyć samemu i analizować

Tas, no jednak coś z tego jest ;)
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Rekuperacja

Post autor: pxl666 »

pier@#lenie o szopenie ...
grawitacja skądś musi ssać czyste powietrze i na mrozie zasysa powietrze o temp -15 wypuszczając to o temp 20 . jak już wcześniej mówiłem dodatkowo ono idzie przez filtr , wiec jak sąsiad spali oponkę to przynajmniej częściowo jej nie wdechniesz .
moje wentylatory pabsta w maxie ciągną 150w a ustawioną mam chyba na 30w i z racji samego filtrowania powietrza widzę w tym sens.
prawda jest taka ze im mroźniejsza zima tym bardziej odczuwa się rekuperację . prosty eksperyment - mierz temp powietrza na czerpni a potem na wyjściu na pokoje to szybko zobaczysz o ile ci podnosi .
ja dodatkowo przycheatowałem bo kanał czerpni przepuściłem przez komin kotła CO wiec jest on dodatkowo dogrzewany temperaturą spalin kotła , ale nie każdy tak może...
ODPOWIEDZ