ups + akumulator kwasowy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

ups + akumulator kwasowy

Post autor: pxl666 »

zastanawiam się nad zakupem mocniejszego ups 1f (ok 2kw) i podłączeniu go do akumulatora kwasowego np 100ah .
nie jestem jednak pewien dokładnie co do napięć ładowania bo nominalnie upsy najczęściej pracują z aku żelowymi i tam jest np 13,5 – 13,8 V a kwasowe to 10 - 14v ,choć różni producenci podają różne wartości ...
czemu kwas ? no po prostu taniej sporo wychodzi ...a w razie czego można z niego nawet odpalić auto ...
praca buforowa - nie zamierzam go głęboko rozładowywać , po prostu chce mieć bufor albo do drukarki albo np do pompy i turbiny kotła c.o...
jakieś porady na co zwrócić uwagę w tym temacie ? ładowanie kwasa chyba nie potrzebuje faz CC/CV ?
gienek333
Forumowicz
Posty: 593
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: gienek333 »

Wszystkie te aku są kwasowe. Są aku tzw. trakcyjne (do pojazdów, łódek itd) i rozruchowe. Co do budowy, to mogą być z ciekłym elektrolitem, elektrolitem unieruchomionym w matach z włókna szklanego (AGM) i elektrolicie w postaci żelu (żelowe). Do takiego zastosowania według mnie najlepszy żelowy. Przy 2 kW to minimum 24V.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2021, 21:41 przez gienek333, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: Przemek »

Żona ma inkubator lęgowy, a on podczas inkubacji musi mieć zawsze prąd do obracania taca lęgowa żeby embriony nie przykleiły sie do skorupki, wziąłem najzwyklejszy UPS taki do podtrzymania kompa i podłączyłem pod aku samochodowy zwykły kwas pracował normalnie, jedynym problemem było naładowanie go przez UPS-a nie dawał zwyczajnie rady i po rozładowaniu musiałem lądować go prostownikiem ..
gienek333
Forumowicz
Posty: 593
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: gienek333 »

Przepraszam za ot, ale co tam "wylęga" :?: , po prostu lubię zwierzątka :oops: ;) .
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: pxl666 »

Przemek pisze:
05 gru 2021, 21:45
Żona ma inkubator lęgowy, a on podczas inkubacji musi mieć zawsze prąd do obracania taca lęgowa żeby embriony nie przykleiły sie do skorupki, wziąłem najzwyklejszy UPS taki do podtrzymania kompa i podłączyłem pod aku samochodowy zwykły kwas pracował normalnie, jedynym problemem było naładowanie go przez UPS-a nie dawał zwyczajnie rady i po rozładowaniu musiałem lądować go prostownikiem ..
No właśnie . Miał za niskie napięcie na końcu ładowania ?
tkoko
Forumowicz
Posty: 3755
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: tkoko »

pxl666 pisze:
05 gru 2021, 23:49
Przemek pisze:
05 gru 2021, 21:45
Żona ma inkubator lęgowy, a on podczas inkubacji musi mieć zawsze prąd do obracania taca lęgowa żeby embriony nie przykleiły sie do skorupki, wziąłem najzwyklejszy UPS taki do podtrzymania kompa i podłączyłem pod aku samochodowy zwykły kwas pracował normalnie, jedynym problemem było naładowanie go przez UPS-a nie dawał zwyczajnie rady i po rozładowaniu musiałem lądować go prostownikiem ..
No właśnie . Miał za niskie napięcie na końcu ładowania ?
UPS i jego zasilacz/ładowarka miał zapewne za małą moc/prąd do pojemności aku kwasowego. Napięcie aku kwasowego naładowanego nawet do 15V, po odłączeniu ładowarki i tak prawie od razu spada do 13.2V i niżej. Tak jak pisał genek333 wszystkie te aku są kwasowe, ale aku żelowe czy AGM są bardziej "szczelne" więc wymagają bardziej "precyzyjnych" ładowarek zapobiegających zagotowaniu/przeładowaniu aku.
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: Przemek »

pxl666 pisze:
05 gru 2021, 23:49

No właśnie . Miał za niskie napięcie na końcu ładowania ?
raczej ładowanie odbywało sie od wiosny do jesieni, tam oryginalnie był suchy chyba 7 AH, a ja mu połączałem około 80AH i on nie był w stanie tego naładować, Tak jak pisze Tkoko
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: pxl666 »

czyli jest szansa ze nie będzie działać prawidłowo ?
tkoko
Forumowicz
Posty: 3755
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: tkoko »

pxl666 pisze:
06 gru 2021, 10:07
czyli jest szansa ze nie będzie działać prawidłowo ?
UPS prawidłowo będzie działać, tylko jeżeli zamiast 7Ah podepniesz do UPS'a 80Ah jak Przemek, to ładowarka z UPS'a będzie ładowała taki aku z 10 dni (albo i więcej). :D
Ostatnio zmieniony 06 gru 2021, 10:53 przez tkoko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: pxl666 »

tkoko pisze:
06 gru 2021, 10:53
pxl666 pisze:
06 gru 2021, 10:07
czyli jest szansa ze nie będzie działać prawidłowo ?
UPS prawidłowo będzie działać, tylko jeżeli zamiast 7Ah podepniesz do UPS'a 80Ah jak Przemek, to ładowarka z UPS'a będzie ładowała taki aku z 10 dni (albo i więcej). :D
to akurat mi nie przeszkadza bo to do pracy buforowej wiec zakładam ze awarii wystąpi kilka w roku a nie co dwa dni... zawsze mogę podładować prostownikiem samochodowym , raczej chodzi mi o zasiarczenie lub inne uszkodzenie aku z powodu np zbyt niskiego napięcia postoju
gość
Forumowicz
Posty: 371
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: gość »

UPS'y mają zabezpieczenia przeciw rozładowaniu aku do zera.
Ale UPS 2kW sinus (dziś nie warto kupować innych niż z czystym sinusem) będzie trochę kosztować.

Ja też ostatnio chciałem ogarnąć tego typu zasilanie i zrobiłem pakiet ze starych ogniw 7S13P.
Do tego za niecałą stówkę kupiłem przetwornice 300/600W.
Doszedłem do wniosku że wystarczy mi do zasilania lodówki i oświetlenia.
Teraz czas na testy.

Przetwornica 2kW na allegro kosztuje przynajmniej 250 zł.
https://allegro.pl/oferta/przetwornica- ... 0884420649

PS. Akumulatory rozruchowe nie nadają się do pracy ciągłej, w takich warunkach deklarowaną pojemność można włożyć między bajki.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: pxl666 »

gość pisze:
06 gru 2021, 13:01
PS. Akumulatory rozruchowe nie nadają się do pracy ciągłej, w takich warunkach deklarowaną pojemność można włożyć między bajki.
dasz link gdzie mogę o tym poczytać ?
co do sinusa to niewiem czy to takie ważne - generalnie chce mieć awaryjne zasilanie pompy c.o.
ale tez nie pogardzę jeśli uruchomię na tym drukarkę (taką 160cm) a wychodzę z założenia ze skoro zasilacz komputera na tym ruszy to i zasilacz drukarki
ale rozwiń to ostatnie zdanie , masz na myśli ze należy szukać aku trakcyjnego ?
gość
Forumowicz
Posty: 371
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: gość »

Na sinusoidzie modyfikowanej mogą bez problemu pracować np silniki szczotkowe, grzałki, generalnie nie skąplikowana elektronika.
Dla bez szczotkowych (nowsze lodówki pralki) tylko pełny sinus.
Ja nie chciałem ryzykować uszkodzenia sprzętu AGD.

Akumulator rozruchowy może oddać dużo prądu jednorazowo, ale pobieranie 2kW (ponad 166A przy 12V) to nie jego bajkap przez duży opór wewnętrzny.
Gdyby tak było to nie mielibyśmy na rynku aku trakcyjnych.

Ile prądu potrzebuje ta drukarka?
Jeśli ~500W to nie ma problemu.
Jakie ma pobory prądu (moc i czas) Zakładasz?
Ostatnio zmieniony 06 gru 2021, 14:40 przez gość, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: pxl666 »

gość pisze:
06 gru 2021, 14:33
Na sinusoidzie modyfikowanej mogą bez problemu pracować np silniki szczotkowe, grzałki, generalnie nie skąplikowana elektronika.
Dla bez szczotkowych (nowsze lodówki pralki) tylko pełny sinus.
Ja nie chciałem ryzykować uszkodzenia sprzętu AGD.

Akumulator rozruchowy może oddać dużo prądu jednorazowo, ale pobieranie 2kW (ponad 166A przy 12V) to nie jego bajkap przez duży opór wewnętrzny.
Gdyby tak było to nie mielibyśmy na rynku aku trakcyjnych.

Ile prądu potrzebuje ta drukarka?
Jeśli ~500W to nie ma problemu.
Jakie ma pobory prądu (moc i czas) Zakładasz?
drukarka w maxie ssie niewiele ponad 700w
ale już widzę ze aku musza być dwa bo najprawdopodobniej większość tych ups jest na 24v dc
gość
Forumowicz
Posty: 371
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: gość »

Jeśli 700W to największe obciążenie to chyba nie ma co brać 2kW.
Myślałem że Chcesz zasilać tym cały dom i się nie szczypać (puścić pralke albo zmywarke).
Wtedy potrzeba wydajnego źródła prądu i akumulator rozruchowy się nie nadaje.

Ja dobierając elementy instalacji doszedłem do wniosku że są dwie opcje:
- Jadę grubo żeby można było zasilać cały dom i nie kombinuje jak kuń, robię akumulator na minimum 250 ogniw.
- Jadę na na niezbędne minimum i źródło prądu robię z czegokolwiek.

Po rozważeniu ile razy zdążają się awarie i jak długo trwają wybrałem drugą opcję.
tkoko
Forumowicz
Posty: 3755
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: tkoko »

gość pisze:
06 gru 2021, 19:08
Jeśli 700W to największe obciążenie to chyba nie ma co brać 2kW.....
Nie do końca tak jest, PXL wspomniał o drukarce 700 wat, kompie do prac graficznych zapewne dosyć mocny więc następne 600 - 700 wat, oraz pompie CO, a to już 1.5kW. Co do zasilania/aku. Wyjściowe 2 kW z UPS'a oznacza że z baterii potrzeba ~2.4kW (przy 80% sprawności), czyli 200A /12V. Aby w godzinę aku kwasowe oddało taki prąd, pojemność takiego aku, to minimum 400 Ah.
gość
Forumowicz
Posty: 371
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: ups + akumulator kwasowy

Post autor: gość »

Faktycznie jeśli to wszystko miałoby działać jednocześnie to potrzeba prawie 2kW.
Ale pompa CO nie będzie działać prawidłowo bez pełnej sinusoidy.
Ostatnio zmieniony 07 gru 2021, 12:36 przez gość, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ