Pompa ciepła monoblok czy split

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: pxl666 »

hej
ponieważ monoblok można podłączyć samemu to pytam znawców dlaczego wogóle instaluje się splity i czy są duże różnice w eksploatacji takich PC ?
wit
Forumowicz
Posty: 325
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:42
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: wit »

pxl666 pisze:
30 cze 2022, 17:23
hej
dlaczego wogóle instaluje się splity i czy są duże różnice w eksploatacji takich PC ?
ponieważ są ludzie którzy mają sprzęt i uprawnienia do instalacji split ?

a tak poważniej co dzieje się z monoblokiem w czasie mrozu gdy na dobę czy więcej prądu zabraknie ? albo gdy siądzie pompka obiegowa i system się zatrzyma ?
podpowiem wymiennik z wodą jest w tym monobloku -czyli na dworze... i pewnie zamarznie... i...

kolejne pytanie -co dzieje się ze sprężarką jeśli do środka dostanie się woda z pękniętego wskutek zamarznięcia wymiennika ?

i odpowiedź moja jako serwisanta... " panie to taniej może być nowe pc kupić.... tanio nie będzie...sprężarka, wymiennik, a cała reszta układu mokra i brudna... "
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: pxl666 »

ale one chodzą na glikolu albo mają kanały A same pompy siedzą wewnątrz
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: Przemek »

Gadałem z monitorzystą zadając mu pytanie odnośnie braku zasilania i wpływu mrozu na monoblok ,, uśmiechnął sie i powiedział ,, nikt poważny nie robi na wodzie a na mieszaninie glikolu , nie ma szans uszkodzić pompy ...
gienek333
Forumowicz
Posty: 593
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: gienek333 »

Pracuję w zakładzie, który ma zapotrzebowanie na "moc chłodzącą" ok 1MW, dziesiątki pomieszczeń i maszyn o różnych temperaturach i większość jest chłodzona glikolem. Glikol jest chłodzony w kilku "maszynowniach" dużej mocy. Jak są długie rurociągi gazowe, to trzeba więcej freonów, a mniej glikolu, a jak chłodzi się glikolem to trzeba więcej glikolu ;). Wybór należy do Ciebie.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: pxl666 »

tu oczywiscie chodzi o to ze splita sam nie zamontuje a monobloka podejrzewam że tak. chyba nie będzie problemu postawić go w kotłowni i doprowadzić izolowane kanały ? czy monoblok ma mniejszy COP i większe wymagania odnośnie bojlera / CO / bufora ?
gienek333
Forumowicz
Posty: 593
Rejestracja: 19 lut 2018, 22:37
Lokalizacja: Kraków

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: gienek333 »

COP zależy głównie od różnicy temperatur. Warto założyć nawet 3 pompy małej mocy i regulować moc ilością pracujących pomp, niż dać jedną dużą i kombinować z inwerterami (sprężarki sterowane inwerterem mają problemy ze smarowaniem i chłodzeniem, ale to moje zdanie).
wit
Forumowicz
Posty: 325
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:42
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: wit »

Przemek pisze:
03 lip 2022, 6:43
Gadałem z monitorzystą zadając mu pytanie odnośnie braku zasilania i wpływu mrozu na monoblok ,, uśmiechnął sie i powiedział ,, nikt poważny nie robi na wodzie a na mieszaninie glikolu , nie ma szans uszkodzić pompy ...
99% układów pc monoblok pracuje na wodzie... a glikol -gorzej przenosi ciepło i przy stężeniach zapewniających punkt zamarzania ponizej -15* jest po prostu za gęste. a widywałem zamarznięte wymienniki i z glikolem... np mróz i awaria pompki obiegowej...


jedyne sensowne rozwiązanie -to dodatkowy wymienniki i glikol pomiędzy pc i tym wymiennikiem oraz woda wewnątrz domu (za wymiennikiem). ale... to koszt wymiennika, pompki obiegowej, sterowania dodatkowych rur i robocizny... oraz strata około 10% energii... -COP spada. czyli drogo -kilka tys za ekstrawagancje i za to drogo potem drożej w eksploatacji... naprawdę taniej i lepiej wychodzi split. Tylko instalować musi chłodniarz (zazwyczaj mający pojecie o pc) a nie hydraulik byle matoł mówiący na pc "taki piec nowocześniejszy" . Monobloki powstały po to , żeby mogli instalować ludzie bez wiedzy i narzędzi.po prostu jest większy rynek na proste w montażu... a że czasem zamarznie -wliczone w koszty -albo zamarznie już po gwarancji albo gwarant w 70% się wymiga.
wit
Forumowicz
Posty: 325
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:42
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: wit »

pxl666 pisze:
03 lip 2022, 20:09
tu oczywiscie chodzi o to ze splita sam nie zamontuje a monobloka podejrzewam że tak. chyba nie będzie problemu postawić go w kotłowni i doprowadzić izolowane kanały ? czy monoblok ma mniejszy COP i większe wymagania odnośnie bojlera / CO / bufora ?
podobnie. wymagania zależą od mocy (wydajności cieplnej) oraz konkretnego wykonania czyli od modelu urządzenia. to czy to monoblok czy split ma praktycznie pomijalny wpływ. monoblok wymiennik masz w pc. split -podobny wymiennik kilka metrów dalej w ciepłym pomieszczeniu... opory przepływu gazu przez rurki pomijalne.
wit
Forumowicz
Posty: 325
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:42
Lokalizacja: Skierniewice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: wit »

gienek333 pisze:
03 lip 2022, 14:54
zapotrzebowanie na "moc chłodzącą" ok 1MW, dziesiątki pomieszczeń i maszyn o różnych temperaturach i większość jest chłodzona glikolem. Glikol jest chłodzony w kilku "maszynowniach" dużej mocy. Jak są długie rurociągi gazowe, to trzeba więcej freonów, a mniej glikolu, a jak chłodzi się glikolem to trzeba więcej glikolu ;). Wybór należy do Ciebie.
dokładnie tak -ale chłodnictwo rządzi się troszkę innymi prawami -i inaczej liczy się opłacalność. pc i ogrzewanie -to zawsze koszt w straty. a chłodnictwo zazwyczaj na siebie zarabia...

zakłady z chłodzeniem glikolem/solanką maja mniejsze koszty inwestycji, łatwiej serwisować i obsługiwać -ale zużywają więcej energii niż chłodzone w dx (bezpośrednio) . dodatkowo często kwestie przepisów i bezpieczeństwa -te zakłady na glikolu często mają maszynownie amoniakalne -a amoniak to trujący syf...
scuda
Forumowicz
Posty: 733
Rejestracja: 24 lut 2018, 21:49
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: scuda »

pxl666 pisze:
03 lip 2022, 20:09
tu oczywiscie chodzi o to ze splita sam nie zamontuje a monobloka podejrzewam że tak. chyba nie będzie problemu postawić go w kotłowni i doprowadzić izolowane kanały ? czy monoblok ma mniejszy COP i większe wymagania odnośnie bojlera / CO / bufora ?
Możesz sam zamontować tak jak monobloka, tylko zostawić rurki chłodnicze nie podłączone, żeby przyjechali zrobili próżnie i napełnili układ. A nawet możesz i to sam zrobić, bo pompy ciepła split są już napełnione czynnikiem, tylko trzeba zrobić próżnie i otworzyć zawory.
Jeśli chodzi o wydajność to na papierze BOSCH monoblok ma lepsze parametry od splita tej samej firmy.
Możemy załozyć zawory antyzamrożeniowe przy pompie PC i używać wody. Glikolu wystarczy 5-10 % w całej instalacji, bo wtedy nie zamarza tylko żeluje się.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: pxl666 »

ale co złego w pompie wewnątrz i doprowadzić kanały?
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: Przemek »

Analizowałem takie wyjście , niepokoi mnie niestety ten niby minimalny hałas ,,, niby sa cichuteńkie ale w nocy obawiam sie ze będzie potrzeba sie do niej przyzwyczaić dlatego ze przepływ powietrza przez nią jest znaczny(zależny od mocy) ale pewnie w granicach +-3000m3/h? Jak puszcze rekuperator na 400m3/h no to już go słychać w pomieszczeniu obok a niby jest cichutki,, Musiał bym sie do kogoś wybrać w sezonie grzewczym żeby posłuchać jak to gra na wysokich obrotach. Tak jak pisał scuda oraz moja rozmowa z montarzystą PC, wyjściem jest 10% mieszanina glikolu w instalacji i wtedy pompa na zewnątrz,,, nie wiem czy jest możliwość zabezpieczenia jej dodatkowo UPS-em żeby przy braku prądu pracowała sama pompa cyrkulacyjna by układ na samej wodzie nie zamarzł ?

Edyta

albo owinięcie rur przewodem grzewczym??
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: pxl666 »

ja mam kawał piwnicy i nie widzę problemu w dobudowaniu za pompą kawałka ściany zaizolowanej dźwiękochłonnie , podejrzewam że pompa obiegowa jest elementem pompy i nie zasilisz jej oddzielnie bez utraty gwarancji , chyba że producent pompy daje taką możliwość
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: Przemek »

Miałem na myśli dodatkową pompę włączająca sie po zaniki napięcia w sieci zasilaną ups tak by pobór prądu był mały , też mam piwnice sporą w której jest reku który mi jednak hałasuje, tak jak pisałem nie macałem doświadczalnie takiego rozwiązania , najlepiej było by zobaczyć na żywo jak to wygląda u kogoś.
PS nie neguję absolutnie takiego rozwiązania ,, każdy ma inne warunki ,,,
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4748
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: pxl666 »

Przemek pisze:
08 lip 2022, 9:08
Miałem na myśli dodatkową pompę włączająca sie po zaniki napięcia w sieci zasilaną ups tak by pobór prądu był mały , też mam piwnice sporą w której jest reku który mi jednak hałasuje, tak jak pisałem nie macałem doświadczalnie takiego rozwiązania , najlepiej było by zobaczyć na żywo jak to wygląda u kogoś.
PS nie neguję absolutnie takiego rozwiązania ,, każdy ma inne warunki ,,,
ale dźwięk centrali słyszysz raczej przez kanały ? codo zaniku to nie zdziwilbym sie gdyby PC miala jakies zawory odcinające automatycznie , ale to mozna przeciez ustalić z dystrybutorem
Awatar użytkownika
Przemek
Forumowicz
Posty: 887
Rejestracja: 03 maja 2017, 17:13
Lokalizacja: Katowice

Re: Pompa ciepła monoblok czy split

Post autor: Przemek »

Na ten moment bardziej celuje w używaną za ułamek ceny nowej ,, obserwując rynek widzę że obstrukcja na ceny materiałów budowlanych opału itd zaczyna normalizować sie , jeśli używka pochodzi 3-4 lata to będzie wystarczająco długo by sie w tą technologią oswoić i poczekać na to co pokarze przyszłość ,, co do reku to raczej słychać silniki,, mimo że ciche to gdy zaczynają podnosić ciśnienie pod maksymalne jednak słychać wentylatornie a tym bardziej w "śród nocnej ciszy "
ODPOWIEDZ