Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Podziel się z nami opisem własnych konstrukcji
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Zbudowałem trojkolowiec z dwoma silnikami od deskorolki podłączonymi do jednej manetki-dziala .Nie potrafię podłączyć jednego regulatora"trzech predkosci" do dwóch silnikow.
Czy jak z manetką rownolegle beż jednego zasilania.Nie chcę zniszczyć sterownika
Niestety pojazd muszę przerobić na przedni naped."Staje dèba" przy dodaniu gazu pomimo moich 110 kg
Załączniki
compress1654833135030.jpg
Ostatnio zmieniony 11 cze 2022, 10:35 przez Brodacz2, łącznie zmieniany 1 raz.
tkoko
Forumowicz
Posty: 3744
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: tkoko »

Brodacz2 pisze:
10 cze 2022, 6:13
Zbudowałem trojkolowiec z dwoma silnikami od deskorolki podłączonymi do jednej manetki-dziala .Nie potrafię podłączyć jednego regulatora"trzech predkosci" do dwóch silnikow.
Czy jak z manetką rownolegle beż jednego zasilania.Nie chcę zniszczyć sterownika
W 3-speed nie ma "zasilania", masz tylko masę i w zależności który z przewodów jest z nią połączony masz różną prędkość.
Przewody łączysz kolorami podobnie jak w manetce.
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: lukk »

Możesz też użyć przełącznika dwusekcyjnego, np.: https://allegro.pl/oferta/przelacznik-m ... 6986817588
Też ostatnio robiłem projekcik podobny elektrycznie (ale typu drift trike) i użyłem czegoś takiego, bo nie chciało mi się sprawdzać jak jest w sterowniku podłączony ten przełącznik prędkości. Teoretycznie jeśli silniki mają wspólne masy to można podłączyć równolegle, ale zawsze może wyniknąć jakieś przesunięcie masy na skutek różnicy prądów.
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Jak wtedy ten przelacznik podlaczyc.Mam chińczyka przelacznik z trzema szybkościami. Tylko chce go podłączyć do dwóch silnikow
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Nowa robocza wersja ,ale 350w to trochę za malo-jeden silnik
Załączniki
convert1654937016778.jpg
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Nie bardzo rozumiem sformuowania-
Poz nr 3 przewód hamulca niskiego poziomu
Poz nr 5 hamulec wysokiego poziomu
Poz nr 9 linia zwrotna
Za pomoc z góry dziękuję
Załączniki
compress1655039655272.jpg
zielony71
Forumowicz
Posty: 663
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: zielony71 »

9 to manetka, a pozostałe to hamulce - szczegóły podłączenia znajdziesz na blogu Nexuna albo na forum.
Zielony pojazd re-cyklingowy - viewtopic.php?f=30&t=6880
tkoko
Forumowicz
Posty: 3744
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: tkoko »

3 to najczęściej stosowany hamulec zwierzyny do masy.
5 to w uproszczeniu hamulec "zwierany" do plusa.
9 to manetka lub PAS
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Ad pkt nr 3 i5
Hamulec zwierany do masy -czyli co tu mam podłączyć.w rączce hamulca jest wyłącznik silnika, ale do tego drugiego nie wiem co mam podlaczyc
Gdyby to wyszło to nie musze montować hamulca mechanicznego ?
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: lukk »

Brodacz2 pisze:
11 cze 2022, 10:32
Jak wtedy ten przelacznik podlaczyc.Mam chińczyka przelacznik z trzema szybkościami. Tylko chce go podłączyć do dwóch silnikow
Taki przełącznik ma 6 wyprowadzeń i działa tak jak 2 przełączniki zupełnie niepodłączone elektrycznie, ale sprzężone mechanicznie. Jeden rząd wyprowadzeń podłączasz do jednego silnika, drugi do drugiego.

Co do hamulca to Cię zmartwię, na 90% to jest tylko odcięcie silnika, a nie hamowanie odzyskowe.
tkoko
Forumowicz
Posty: 3744
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: tkoko »

Brodacz2 pisze:
12 cze 2022, 22:15
Ad pkt nr 3 i5
Hamulec zwierany do masy -czyli co tu mam podłączyć.w rączce hamulca jest wyłącznik silnika, ale do tego drugiego nie wiem co mam podlaczyc
Gdyby to wyszło to nie musze montować hamulca mechanicznego ?
Zarówno w pierwszym jak i drugim przypadku, tak jak pisze luki, jest to tylko wyłączenie silnika przez wyłącznik w klamce hamulca.
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

lukk pisze:
13 cze 2022, 7:28
Brodacz2 pisze:
11 cze 2022, 10:32
Jak wtedy ten przelacznik podlaczyc.Mam chińczyka przelacznik z trzema szybkościami. Tylko chce go podłączyć do dwóch silnikow
Taki przełącznik ma 6 wyprowadzeń i działa tak jak 2 przełączniki zupełnie niepodłączone elektrycznie, ale sprzężone mechanicznie. Jeden rząd wyprowadzeń podłączasz do jednego silnika, drugi do drugiego.

Co do hamulca to Cię zmartwię, na 90% to jest tylko odcięcie silnika, a nie hamowanie odzyskowe.
Dzięki za wyrozumiałość dla "Dziadka" i cierpliwość,ale nie wiem do czego te -oznaczenia- hamulec wysokiego.... i hamulec niski Jeden z nich odcina silnik jak zrozumiałem a drugi?

Pozdrawiam
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Ten jeden ma dwa przewody i on odcina silnik tak zrobiłem ale cel drugiego ?
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: lukk »

Jeden jest aktywowany zwarciem do masy ("hamulec niski"), a drugi bodajże do +12V, ale obydwa dają ten sam efekt, wyłączenie silnika. Więc to nie jest żadne hamowanie silnikiem tylko odłączanie silnika na czas hamowania - kwestia bezpieczeństwa.
Tu masz rozpiskę "po naszemu": https://nexun.pl/pl/products/gt350-36-4 ... c-918.html
Gdzieś czytałem, że sterowniki, które mają biały przewód jako czujnik hamulca obsługują tylko odłączenie silnika, a sterowniki, które mają żółty przewód do czujnika hamulca obsługują hamowanie odzyskowe. Nie wiem na ile to uniwersalna zasada, ale w przypadku 5-6 sterowników, które mam/miałem to się akurat sprawdza.
tkoko
Forumowicz
Posty: 3744
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: tkoko »

Brodacz2 pisze:
13 cze 2022, 9:30
Ten jeden ma dwa przewody i on odcina silnik tak zrobiłem ale cel drugiego ?
Ten drugi również odcina silnik lecz jest sterowany/wyłączany halem i potrzebuje trzech przewodów a nie dwóch do prawidłowego działania.
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Serdeczne dzięki dużo pomogłeś 80 latkowi który już nie wszystko błyskotliwie łapie
Pozdrawiam
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Jeszcze mam łódź jeżdżącą do jeziora trochę śmieszna ale praktyczna
Pozdrawiam
Załączniki
compress1655145863891.jpg
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: lukk »

Jak to działa w praktyce, slipując tą łódź siedzisz w środku i tym kierujesz? Bo widzę jakieś cięgienko do kierowania. Silnik z reduktorem i do tego spora przekładnia na łańcuchu, więc pewnie jedzie powolutku, ale ma super moment?

A w temacie trójkołowca na silnikach od hoverboarda to taka fotka ode mnie:
trajka small.jpg
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Siedzę w lodzi rumplem kieruje a manetką ustawiam predkosc wjeżdża do wody i płynę wracając siadam trochę z tyłu żeby
dziób się uniósł i kolo znalazło się na twardym brzegu i wracam.Lodz nie może być bez obciążenia bo " ucieka" za szybką
Wadą jest boksowanie koła / mała srednica/ jutro pokaże nowa wersje
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Jak rozwiązałeś chowanie sterowników widzę pojemnik? Kupony?
Czy przy zdecydowanym dodaniem gazu nie unosi przedniego koła? U mnie to występowało dlatego zmieniam na przedniego naped
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: lukk »

Nie chowałem sterowników - nie widzę takiej potrzeby, a nie chciałem dokładać niepotrzebnej masy. Sterowniki są przykręcone naklejkami do dołu, za siodłem jest tylko mała obudowa plastikowa (szybki projekt i wydruk w 3D), żeby pochować kable, nieużywane złącza i zmieścić przełącznik on-off i przełącznik prędkości.
Widać to dobrze na tym foto:
trajka small1.jpg
Problemów z podnoszeniem przedniego koła zdecydowanie nie ma, ale zwróć uwagę, że to zupełnie inna konstrukcja :) u Ciebie podnosi koło, bo środek ciężkości masz bardzo wysoko i praktycznie na tylnej osi.
Spójrz jak nisko siedzi się u mnie:
trajka small2.jpg
Ale moja trajka służy głównie do zabawy, i w zasadzie nie wyjeżdżałem nią poza osiedle, ew. brałem do bagażnika auta na parking supermarketu, aby się tam pobawić :) A Twoja zakładam że ma służyć normalnego przemieszczania się na co dzień.
Ja bym pozostał przy takiej konstrukcji jak ta z Twojego pierwszego postu, tylko popracował nad geometrią - na pewno wydłużenie odległości pomiędzy przednią i tylną osią pomoże. No i wydaje się, że szerokość tylnej osi u Ciebie też jest mała, więc pewnie słabo ze stabilnością na zakrętach? U mnie jest jakieś 80cm (chciałem żeby gotowe jeździdło było w miarę kompaktowe), mimo niskiego środka ciężkości potrafi poderwać koło przy szybkim pokonywaniu zakrętu.
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Właśnie roznice promieni skrętu są dość trudno przy szybkości np 12 km/ h utrzymać na skręcie równowagę wiec chce zblokować dwa koła napędowe z przodu, mam problem z hamulcami z tyłu bo mam dwa lewe -łączenie dwóch linek w jedną, regulacją. Robię to na dzialce z wiertarką i" diaksem " Ale nie myślę o reumatyżmie żeby Cię rozśmieszyć to mając prawie 80 tke uczę się grać na ukulele
Pozdrawiam
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

110 kg to trochę masy poprzedni model z jednym silnikiem jechal ale pochłanial masę prądu Ten drugi ma dwa silniki w sumie 700 W. I nie widać roznicy , co prawda nie mierzyłem poboru ale...popaliły się " silnikowe" zlaczki .Niby są do 1500W



Prądu
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Brodacz2 pisze:
22 cze 2022, 16:01
110 kg to trochę masy poprzedni model z jednym silnikiem jechal ale pochłanial masę prądu Ten drugi ma dwa silniki w sumie 700 W. I nie widać roznicy , co prawda nie mierzyłem poboru ale...popaliły się " silnikowe" zlaczki .Niby są do 1500W



Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Trojkolowce dla seniorów z silnikami bezszczotkowyni mają 350W lub500 W
,sporadycznie 1000w w wersjach dwu osobowych. U mnie wszędzie kąt prosty, nigdzie nie ma oporów i żeby popaliły się zlaczki , kable fabryczne to Linka stalowa fi 1mm i przeszedłem na 2,5 kwadrat miedź
Wymienię na mocniejsze zlaczki
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: lukk »

Najlepiej ze złączek zrezygnowac w ogóle i polutować na sztywno. A jak już trzeba to MT60 się sprawdzi.
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Zgrać dwa silniki z dwoma strownikani z manetką i poprowadzić przewody to wcale nie takie proste
Przewody np. Manetki są za krótkie wymagają przedłużenia w sumie wykonałem juz126 połączeń z lutowaniem

Cześć i tak musi mieć połączenia złączkami np przy naprawie opony kola
Pozdrawiam
Załączniki
compress1656330370057.jpg
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Rozebrałem silnik przemylem denaturatem żeby ściągnąć ew, wilgoc sprawdziłem sprężynki w szczotkach i teraz problem jak ścisnąć 4 szczotki i wcisnąć lozysko.Nie mam żadnego elektryka w okolicy
Czy może jest na to jakiś sposób ?
tkoko
Forumowicz
Posty: 3744
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: tkoko »

Z cienkiej blachy, plastiku, kartonu zrobić rurkę, wsadzić ją między szczotki, wcisnąć łożysko w rurkę/szczotki, wyjąć "pomoc", wsunąć całość do oporu.
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Mam manetkę +wylacznik wlącz-wylącz + trzy predkosci
Wyłącznik on/off ponoć przód-tyl na razie nie podłączony ale drugi nie reaguje ,fakt że rozwijam mała prędkość. Połączyłem te trzy przewody z sobą i dołączyłem do sterownika /kolorami/ tak jak zrozumiałem z poprzedniego opisu. Nie mogę powiedzieć że to rakieta ale -/110 kg robi swoje/
Nastepny problem czy te akumulatory można łączyć rownolegle bo chce zwiększyć zasieg -myślę że tak ,ale zapytam
Chce też zamontować dmuchawę do chł
odzenia sterownikow
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: lukk »

Nie wiem jakie masz sterowniki, ale u mnie trajka jeździ na 2x GT500. Przełącznik prędkości ustawiony na min powoduje Vmax 25km/h, a na max 33km/h, więc wielkiej różnicy nie ma.
A co do chłodzenia sterowników to naprawdę nie wydaje mi się, żeby to było konieczne. Gdy moja trajka na imprezie woziła dzieciaki i trzeba było już koła chłodzić wodą, aby nie trzeba za długich przerw robić to sterowniki były cały czas ledwo letnie.
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Pozostawiłem niewylaczoną baterie na noc w moim "pojeździe " nic nie było włączone a napięcie spadło do 34v Dwa sterowniki "śpiące" tyle pobierają? Nie wiem czy baterie uratuje.Orginalna ładowarka ładuje prądem 42.1v i jest dość ciepła.Wymontowalem płytkę ładowania z deskorolki jako zabezpieczenie .Tydzień temu mierzyłem napięcie w bateriach bylo 40.4v uważam że właściwe,Tyle naczytałem się że baterie wybuchają że ładuje na tarasie .
Jeszcze pytanie czy dwie baterie mogą być połączone rownolegle- mają różne napięcia tzn 40.0v i 41,6v , i do jakiej wartości można je eksploatować.
Szukałem na forum kogoś zaufanego regenerującego baterie i nic...
Pozdrawiam w upaly
zielony71
Forumowicz
Posty: 663
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: zielony71 »

Sterownik nie powinien tak rozładować baterii, ale kto to może wiedzieć co tam Chińczyk wymyślił w akurat Twoim sterowniku. Może masz tam jakieś Webasto;-)
Baterii nie powinno się łączyć równolegle, bo jedna będzie ładować drugą dużym prądem.
Ludzi regenerujących baterię szukaj w dziale giełda.
Zielony pojazd re-cyklingowy - viewtopic.php?f=30&t=6880
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: lukk »

Mierzyłem kiedyś któryś ze sterowników (nie pamiętam już czy serii KT czy GT), po podaniu napięcia na stacyjkę pobierał jakieś 50mA. Czyli za tydzień zżera jakieś 8.5Ah - wcale nie tak mało jak mogłoby się wydawać. Dodatkowo niewiadomą jest ten układ, który wymontowałeś z deskorolki.
bulek68
Forumowicz
Posty: 79
Rejestracja: 18 kwie 2022, 21:09

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: bulek68 »

Brodacz2 pisze:
16 sie 2022, 18:51
Szukałem na forum kogoś zaufanego regenerującego baterie i nic...
Pozdrawiam w upaly
Odezwij się do kolegi tooropek 😉
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

,
Załączniki
To jeździ ale zżera  masę prądu  nie wiem dlaczego
To jeździ ale zżera masę prądu nie wiem dlaczego
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Przecie to silniki od deskorolki po 350 w i 36v ,dwa nowe sterowniki po350w i36v ,ale po przejechaniu 500-800 m już napięcie spadło z 41 do 35v
Jestem załamany tyle pracy. Nauki na marne Jadę na 60% :gazu"

Żart -te napisy to firmy .które nie chciały nie sponsorować
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 1156
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Yasiu77 »

mam jeden niepotrzebny aku 10s8p ( za szeroki zrobiłem :( )
i miałem go gdzieś, komuś tanio wypchnąć. Jak chcesz to Ci go pożyczę bo zalega tylko. Zrobiony na samsungach 29e 23,2Ah i da radę dwóm czysta pięćdziesiątkom
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Bardzo chętnie ale jaka cena
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

lukk pisze:
17 sie 2022, 9:09
Mierzyłem kiedyś któryś ze sterowników (nie pamiętam już czy serii KT czy GT), po podaniu napięcia na stacyjkę pobierał jakieś 50mA. Czyli za tydzień zżera jakieś 8.5Ah - wcale nie tak mało jak mogłoby się wydawać. Dodatkowo niewiadomą jest ten układ, który wymontowałeś z deskorolki.
Mam trzy akumulatory od deskorolki naładowałem je do 41v i niby trzymają ale nie wiem jak będą pracować. Czy jest jakiś prosty sposób dla laika żeby je sprawdzić. Wyjadę gdzies i będę musisl pchaç
Pozdrawiam
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

[/img]
Załączniki
compress1654833135030.jpg
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

To drugi dla żony ale też będę przerabiać na przedni naped
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: lukk »

Trzeba by sprawdzić pojemność tej baterii żeby wiedzieć ile ona jest warta. Chyba najtańszy miernik, który może w tym pomóc (i nie tylko w tym): https://pl.aliexpress.com/item/32957990278.html
Potrzebowałbyś jeszcze obciążenia. Możesz użyć np. żarówek samochodowych (3 w szeregu, najlepiej od świateł drogowych/mijania, żeby jakąś sensowną moc pobrały).
Takim mierniczek możesz też wpiąć pomiędzy baterię a sterowniki w pojeździe (nie na stałe, ale do testów). Łączy się z apką na telefon, więc można się przejechać, zapiąć telefon na kierownicę i sprawdzić ile prądu pobierają sterowniki, jak spada napięcie na baterii przy odkręceniu manetki itp. Ogólnie mega sprawa do diagnostyki.
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Mam oddzielny voltomierz i właśnie podczas jazdy bardzo spada napięcie z 41 do 35,5 - po przejechaniu dosłownie 100-200 m , PO chwili po zatrzymaniu niby trochę wraca do 37
Przecież to są typowe 2 silniki i typowa bateria od deskorolki -no może waga moja 110 kg ale przecież nosnosc deskorolki jest do 120 kg i przebieg kilka km
Zainwestował bym może i w nowa baterie ale czy to coś zmieni
Obecne baterie ładuje przez zestaw deskorolki tj ok 2,5 A przez 4-5 godz,
zielony71
Forumowicz
Posty: 663
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: zielony71 »

To jest badziewna, chińska bateria, w dodatku zajechana w deskorolce.
Zielony pojazd re-cyklingowy - viewtopic.php?f=30&t=6880
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: lukk »

Dokładnie. Zachowanie, które opisujesz dokładnie pokrywa się z tym czego można oczekiwać od takiej baterii z hoverboarda po jakimś czasie, jeszcze gdy bierzesz z niej większą moc niż w desce. Zrób pakiet 10s5p na porządnych ogniwach to spokojnie z 15-20km przejedziesz.
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Yasiu77 pisze:
17 sie 2022, 17:03
mam jeden niepotrzebny aku 10s8p ( za szeroki zrobiłem :( )
i miałem go gdzieś, komuś tanio wypchnąć. Jak chcesz to Ci go pożyczę bo zalega tylko. Zrobiony na samsungach 29e 23,2Ah i da radę dwóm czysta pięćdziesiątkom
Chętnie kupię,ale odezwij sie
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 1156
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Yasiu77 »

Niestety już zszedł :( jakoś tak się znajomy natknął na niego. Też buduje coś z dwoma kółkami i go przytulił. Jaki masz rozmiar tej skrzynki? Bo jeszcze coś tam mi leży
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

14x6-7cm
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trojkolowiec z silnikami od deskorolki

Post autor: Brodacz2 »

Jednak zastosuje dwa akumulatory niezależne, ale co wtedy z manetka na dwa silniki.na kierownicy musze umieścić dwa woltomierz
Mam małe dwa voltomierze ale z trzema przewodami czarny czerwony i bialy a pamiętam.
że volomierz podłącza się rownolegle
Nie wiem czy moj tok rozumowania jest prawidlowy
ODPOWIEDZ