Druga bateria

Dział zawiera tematy związane z akumulatorami, ładowarkami oraz BMSami
ODPOWIEDZ
nowakd14
Nowicjusz

Druga bateria

Post autor: nowakd14 »

Witam.
Mam taki rower jak na foto i do tej grubej "rury" w jego ramie chciałbym włożyć drugą baterię, którą mam zamiar zrobić. Oczywiście rozumiem że ta bateria będzie miała własny BMS. Pytanie tylko jak wpiąć tą baterię w instalację roweru. Czy wystarczy zastosować kabel typu "Y"?
Załączniki
sn02_480x480.jpg
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Re: Druga bateria

Post autor: Tooropek »

Jeżeli będą to identycznej pojemności i innych parametrów baterie to wystarczy połączenie Y. Natomiast jeżeli będą to różne baterie to lepiej zrób sobie przełącznik kołyskowy, lub zaryzykuj i użyj gotowego modułu dual z aliexpress.
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
slow
Forumowicz

Post autor: slow »

Pojemności nie musza być identyczne. Bez problemu można łączyć różne pojemności.
Zobacz tylko gdzie masz sterownik silnika. Jeśli sterownik jest w podstawie tej baterii co masz na ramie to dołożenie drugiej będzie trochę utrudnione (ale da się zrobić), jeśli sterownik jest zewnętrzny to bez problemu przez kabel Y.
vIrek62
Nowicjusz

Post autor: vIrek62 »

Mam takie rowiązanie w 2 rowerach. Działa bez problemu od ponad roku. Połączone przez dwa przełączniki 30A. Pojemności baterii nie muszą być jednakowe, napięcia już tak.
Załączniki
20250303_115106_2.jpg
rower2.jpg
Ostatnio zmieniony 04 lis 2025, 18:33 przez vIrek62, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
RadQ
Forumowicz

Post autor: RadQ »

Lepszym rozwiązaniem od przełączników jest zastosowanie dwóch lub więcej połączonych równolegle w zależności od zapotrzebowania na prąd wysokoprądowych diod schottky separujących plusy obu baterii. Spadek napięcia pomijalny ale za to SAG baterii mniejszy ;)
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz

Post autor: lukk »

Sa takie moduły 2-bateryjne na ali, na przyklad:
https://a.aliexpress.com/_EGe4Ugu
Używam takiego w wersji 60A od kilku miesięcy i póki co działa tak jak sie spodziewałem - zaczyna rozladowywac baterie o wyższym napięciu, gdy napięcia sie zrownuja to łączy baterie równolegle. Czyli mozna spinac baterie i nie trzeba sprawdzać dokladnie jakie sa napięcia.
Ja mam zrobione, ze upchnalem ten moduł w ramię i wyprowadziłem xt60 do podłączenia drugiej baterii.
A w innym rowerze mam rozwiązanie "na sztywno", 2 xt60 obok siebie, w ktore wpinam odpowiednie zawory, zeby podłączyć 1 lub 2 baterie. Też dziala, przejechało sporo kilometrów, ale tu trzeba sprawdzać napięcie baterii przed podłączeniem i potencjalnie wyrównać (wpinając rezystory przed zapięciem zwory).
Rozwiązanie z diodami spoko, ale ten spadek napięcia i moc tracona jednak jest spora. Jeśli to będzie 0.5V przy 30A to już 15W. Z punktu widzenia sprawności niedużo, ale z perspektywy rozproszenia mocy na komponencie to dużo. No i opcja z diodami tylko przy braku regena. W tych rowerach powyżej są przekładniówki, więc spoko, w tym moim ze zworami na XT60 jest DD i używam regena.
Awatar użytkownika
RadQ
Forumowicz

Post autor: RadQ »

lukk pisze:
05 lis 2025, 10:12
Jeśli to będzie 0.5V przy 30A to już 15W. Z punktu widzenia sprawności niedużo, ale z perspektywy rozproszenia mocy na komponencie to dużo. No i opcja z diodami tylko przy braku regena.
Diody Schottky mają minimalny spadek napięcie a w połączeniu równoległym dla zwiększenia wytrzymałości prądowej wręcz pomijalny i spokojnie wysokoprądowe wytracą taką moc strat na obudowie. Co do regena słuszna uwaga, dzięki za sprostowanie ;)
ODPOWIEDZ