Silnik 12v akumulator 36v

Podziel się z nami opisem własnych konstrukcji
ODPOWIEDZ
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Silnik 12v akumulator 36v

Post autor: Brodacz2 »

Silnik szczotkowy 12v czy mogę podłączyć akumulator 36v bez " konsekwencji" ?
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Silnik 12v akumulator 36v

Post autor: tkoko »

Brodacz2 pisze:
01 lip 2022, 5:30
Silnik szczotkowy 12v czy mogę podłączyć akumulator 36v bez " konsekwencji" ?
I tak i nie. :D
Możesz podłączyć jeżeli moc sterownika nie będzie znacząco odbiegać od mocy silnika.
Nie możesz podłączyć silnik bezpośrednio do baterii bo się zapewne spali.
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Silnik 12v akumulator 36v

Post autor: lukk »

Czyżby chodziło Ci po głowie zasilanie z baterii, które masz chciał zasilać jakiś silnik trollingowy?
Zastanawiałem się nad czymś podobnym tu: http://jerkbait.pl/topic/142939-silnik- ... any-z-48v/ Odpowiedzi za dużo nie dostałem, a sam ten pomysł zarzuciłem i nie testowałem. Ale raczej oczywiste jest, że jak wrzucisz na silnik wyższe napięcie bez regulatora to osiągniesz większą moc, a silnik będzie się grzał -> w przypadku szczotkowego DC grzeje się najbardziej wirnik, który ciężko chłodzić. Przy przewoltowaniu 12v z 36 silnik pewnie popracuje poniżej minuty :)
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Silnik 12v akumulator 36v

Post autor: Brodacz2 »

Właśnie podłączyłem nieświadomie bezposrednio i się chyba skopcilo.a przeciez mam sterownik z manetka, -tylko dołożyłem przekładnie 1:60 więc opory sa żadne, .Przed zamocowaniem przekładni uruchamiałem silnik szczotkowy 500w -36v bezpośrednio z baterii z deskorolki 36 v i ładnie pracował. Ale słusznie podłącze sterownik może jeszcze silnik zyje sterownik jest też 36-48v i 500w
Pozdrawiam

I tak i nie. :D
Możesz podłączyć jeżeli moc sterownika nie będzie znacząco odbiegać od mocy silnika.
Nie możesz podłączyć silnik bezpośrednio do baterii bo się zapewne spali.
[/quote]
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Silnik 12v akumulator 36v

Post autor: tkoko »

Jeżeli podłączyłeś 12 V sinik bezpośrednio do baterii 36 V i silnik przestał działać, to już mu żaden sterownik nie pomoże. Przekładnia nie ma większego znaczenia co do spalenia, choć niewątpliwie "pomogła" w przypadku spalenia bo zwiększył się pobór prądu/mocy przez silnik.
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Silnik 12v akumulator 36v

Post autor: Brodacz2 »

Czy szczotkowy silnik 36v -500w może być podłączony do baterii 36v bezpośrednia beż sterownika
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Silnik 12v akumulator 36v

Post autor: tkoko »

Brodacz2 pisze:
01 lip 2022, 11:54
Czy szczotkowy silnik 36v -500w może być podłączony do baterii 36v bezpośrednia beż sterownika
Szczotkowy silnik (dwuprzewodowy) oznaczony napięciem 36 V, niezależnie od mocy (zarówno 1 W, jak np. 100 kW) bez problemu może być podłączony do dowolnej baterii 36 V. W sprzyjających warunkach (bez obciążenia lub z niewielkim obciążeniem) "przeżyje" i wyższe napięcie.
Brodacz2
Forumowicz
Posty: 45
Rejestracja: 30 sie 2021, 20:45
Lokalizacja: Warszawa

Re: Silnik 12v akumulator 36v

Post autor: Brodacz2 »

Ma, silnik szczotkoey 200w na 12v i baterie 36v mam też sterownik szczotkowy 12- 48v na 500w z potencjometrem
Nie popalę ?
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Silnik 12v akumulator 36v

Post autor: tkoko »

Brodacz2 pisze:
01 lip 2022, 13:56
Ma, silnik szczotkoey 200w na 12v i baterie 36v mam też sterownik szczotkowy 12- 48v na 500w z potencjometrem
Nie popalę ?
Skoro silnik szczotkowy ma NOMINALNIE 200 wat / 12 V to jego maksymalny prąd/moc to ~24 A / 300 wat. Przy 36 V sterownik musi ograniczyć prąd do maksymalnie 8 - 10 A by nie spalić silnika. Jeżeli Twój sterownik ma taką możliwość to nie spalisz silnika.
Załączniki
sprawność 1.jpg
ODPOWIEDZ