Rower z "dofinansowaniem" ale z chińskim sterownikiem KT.

Dyskusje co kupić, konsultacje parametrów, ceny i dostępności sklepowych rowerów elektrycznych
ODPOWIEDZ
bolek75
Nowicjusz

Rower z "dofinansowaniem" ale z chińskim sterownikiem KT.

Post autor: bolek75 »

Witam
Powoli zaczynam szukać roweru do 5tyś. z "dofinansowaniem". Ale zależy mi żeby był na sterownikach chińskich KT, ogólnie dostępnych. Czy są w Polsce takie rowery w sprzedaży?
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

Re: Rower z "dofinansowaniem" ale z chińskim sterownikiem KT.

Post autor: pxl666 »

przeciez jak spelni kryteria to nie ma znaczenia czy chinski czy z senegalu
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz

Post autor: lukk »

pxl666 pisze:
03 lut 2025, 14:25
przeciez jak spelni kryteria to nie ma znaczenia czy chinski czy z senegalu
Zakładam, że kolega chciałby mieć KTka, który będzie przez ustawienia w LCD "zalegalizowany", żeby ktoś mógł się podpisać, że spełnia kryteria dla ustawowego roweru elektrycznego, ale by móc sobie potem samemu "odblokować" :P
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

nie interesuje się programem ale jest tam wymóg jakiś odnośnie kontrolera? pytacz mógłby wkleić chociaż jakie są kryteria . pomijam zasadność dofinansowywania czegokolwiek tego typu w taki sposób...
bolek75
Nowicjusz

Post autor: bolek75 »

Sterowniki KT znam i niczym mnie nie zaskoczą. Chodzi mi generalnie o rower na częściach z Alliexpress. Np. silnik żeby był Bafanga, Mxusa itp. I jak mi się zepsuje to będę mógł części zamienne bez problemu zamówić i sam naprawić.
. Zakładam, że kolega chciałby mieć KTka, który będzie przez ustawienia w LCD "zalegalizowany", żeby ktoś mógł się podpisać, że spełnia kryteria dla ustawowego roweru elektrycznego, ale by móc sobie potem samemu "odblokować" :P
Nie, nic nie chcę odblokowywać. Chodzi mi tylko o serwisowanie i dostępność niedrogich części.

Normalnie bym zamówił rower u chińczyka ale wtedy nie będzie dofinansowania.

Mam już dla siebie elektryka złożonego na sterowniku KT . A chciałbym teraz dla rodzinki kupić cały rower z dofinansowaniem ale na podobnych częściach

Przeglądałem sklepy internetowe ale nikt nie podaje tak szczegółowych danych. Dlatego pytam fachowców, może ktoś kupił taki rower.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

chopie . jak w sklepie kupisz rower ktory spelni kryteria programu to on moze byc na dowolnych czesciach . czego tu nie rozumiec ???
jak np nexun ci sprzeda rower poskladany z czego chcesz ale wg programu to jestes kryty
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

Jeżeli znajdziesz rower europejskiego producenta stosującego sterownik KT, to zapewne uzyskasz dofinansowanie.
https://www.rowertour.com/blog/program- ... ktrycznego
Załączniki
dofinansowanie1.jpg
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

noto wyglada mi ze nexun moze kupic nowego krossa , zelektryfikowac i sprzedac jako nowy rower elektryczny . tam nawet nie pisze nic o limicie vmax
tkoko
Forumowicz

pxl666 pisze:
03 lut 2025, 17:16
noto wyglada mi ze nexun moze kupic nowego krossa , zelektryfikowac i sprzedac jako nowy rower elektryczny . tam nawet nie pisze nic o limicie vmax
Pisze bardzo wyraźnie. :D
Załączniki
11111.jpg
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

47) rower - pojazd o szerokości nieprzekraczającej 0,9 m poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; rower może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h;
47a) wózek rowerowy - pojazd o szerokości powyżej 0,9 m przeznaczony do przewozu osób lub rzeczy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem; wózek rowerowy może być wyposażony w uruchamiany naciskiem na pedały pomocniczy napęd elektryczny zasilany prądem o napięciu nie wyższym niż 48 V o znamionowej mocy ciągłej nie większej niż 250 W, którego moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h;

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dzie ... 8732/art-2
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

noto jedynie pozostaje kwestia czy tas musi sprzedać rower z pasem czy musi być tenso . ale na moje oko nie ma wymogu abo rower elektryczny był fabrycznie zbudowany jako ele
tkoko
Forumowicz

pxl666 pisze:
04 lut 2025, 17:53
noto jedynie pozostaje kwestia czy tas musi sprzedać rower z pasem czy musi być tenso .

Nie musi być ani PAS ani tenso, musi być
"moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h;"
widzę że bardzo trudno zrozumieć ten prosty zapis.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz

uruchamiany naciskiem na pedały . nie precyzują czy sam ruch korby wystarczy ale bankowo nie wynika z tego "uruchamiany naciskiem manetki" . natomiast " moc wyjściowa zmniejsza się stopniowo i spada do zera po przekroczeniu prędkości 25 km/h " oznacza że ta moc po 25kmh zmniejsza się stopniowo przez 4 lata ... bo nie piszą jak szybko ma spaść moc podawana ... a może spadać do piątku jak zapedalujesz w środę
ODPOWIEDZ