Napięcia zasilania roweru TREK nawigator T500
-
ssll
- Nowicjusz
Napięcia zasilania roweru TREK nawigator T500
Posiadam 2 rodzaje baterii zasilające moje 2 rowerki Trek T 500. Jeden akumulator ma 36 V a drugi 48V . Rowerki są takie same, mają takie same nazwy i symbole. Czyli TREK Nawigator T500. Oba działają dobrze. Czy mogę zamienić miejscami te akumulatory? Szukając w internecie tych akumulatorów , garbusów spotkałem się tak samo z róznymi napięciami , raz było 36 a inne mialy 48 v. Jak to jest z tym zasilaniem?
-
tkoko
- Forumowicz
Re: Napięcia zasilania roweru TREK nawigator T500
Jeżeli masz możliwość zmiany napięcia w wyświetlaczu/sterowniku (zestaw na różne napięcie 24 - 60V), to zapewne masz możliwość zamiany baterii. Jeżeli sterownik/wyświetlacz jest na jedno napięcie 36 lub 48V, to zamiana jest niemożliwa/utrudniona.
-
ssll
- Nowicjusz
A w jaki sposób mogę dokonać zmiany napięcia moim wyświetlaczem? Czy mogę uzywać rower , czyli uzywać wspomagania pomimo , ze wskaznik poziomu baterii miga?
-
tkoko
- Forumowicz
Już pisałem, musisz mieć sterownik który umożliwia zmianę napięcia, i nie blokowany wyświetlacz na którym masz możliwość ustawienia tego napięcia.
Najprościej sprawdzić, a czy i jak długo będzie jechał rower zależy od tego co jest przyczyną migania. Jeżeli będzie to zbyt niski stan napięcia baterii (np. sterownik na 36V, napięcie baterii 30V), to pojeździsz chwilę i rower zapewne się wyłączy. Jeżeli przyczyną jest nieprawidłowo wybrane napięcie na wyświetlaczu (np. sterownik i bateria na 36V, a na wyświetlaczu ustawione 48V), to rower powinien jeździć "normalnie" tylko napięcie nie będzie pokazywane prawidłowo..
-
ssll
- Nowicjusz
A gdzie mogę zmierzyć napięcie , które dotyczy poszczególnych baterii? Czy mogę po wymontowaniu na pinach akumulatora?
-
tkoko
- Forumowicz
A co chcesz mierzyć, skoro masz dwa rowery/baterie. Jeden na 36V drugi na 48V. W pełni naładowana bateria na 36V, włożona do roweru na 36V powinna pokazać pełne "napięcie/zasięg" na wyświetlaczu. Ta sama bateria włożona do roweru 48V zapewne pokaże minimalne "napięcie zasięg". W pełni naładowana bateria 48V włożona do obu rowerów pokaże pełne "napięcie/zasięg". Rozładowana bateria 48V (~40V) w rowerze 36V zapewne pokaże pełne "napięcie/zasięg" (być może pokaże "error code" ze zbyt wysokim napięciem), natomiast w rowerze 48V pokaże minimalne "napięcie zasięg".
Z opisu podobnego wyświetlacza (jeżeli masz wyświetlacz z poniższego zdjęcia instrukcji);
https://media.trekbikes.com/image/uploa ... ecured.pdf
wynika że raczej nie ma możliwości programowej zmiany napięcia baterii.
-
ssll
- Nowicjusz
Bardzo dzziękuję za wnikliwą odpowiedz i biorę się za studiowanie , po upszednim tłumaczeniu instrukcji elektrycznej , za którą dodatkowo bardzo dziękuję