Konwersja, tanie rozwiązanie.
-
wakeford
- Nowicjusz
Konwersja, tanie rozwiązanie.
Prosiłbym o radę. Potrzebuję taniego roweru elektrycznego do jazdy codziennie latem na działkę - 3 km (mam problem z kolanem). Nie zależy mi na wysokich prędkościach, zasięgach, amortyzatorach itp. Po prostu chcę sprawnie dojechać. Mam pomysł, aby zrobić konwersję zwykłego roweru. Chodzi mi o to, aby rozwiązanie było tanie, maksymalnie proste i niezawodne. Jak wspomniałem, chodzi o to tylko, aby rower dowiózł mnie do celu. Myślę o baterii na bagażniku. Czy jest taki zestaw ?
-
zielony71
- Forumowicz
Re: Konwersja, tanie rozwiązanie.
Wrzuć zdjęcie, albo chociaż opisz ten rower to będzie łatwiej coś doradzić.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
-
wakeford
- Nowicjusz
Rower będę mieć za tydzień od znajomego, ma ich parę po ojcu - zapalonym rowerzyście. Na pewno będzie miał bagażnik z tyłu. Zakładam, że będzie też do wyboru damski, czyli z niską ramą - bo jak pisałem mam problemy z kolanem. Jeżeli znajomy nie będzie miał takiego, to sam taki kupię. Lub może Pan mi poleci jakiego typu byłby najlepszy. U mnie w Gdańsku na OLX jest ogromny wybór takich z niską ramą i za małe pieniądze.
-
zielony71
- Forumowicz
Jeżeli ma być prosto i tanio to proponuję konwersję z silnikiem przekładniowym (potrzebuje mniejszej, tańszej baterii) w przednim kole.
W tylnym kole w takich używanych rowerach bardzo często są piasta wielobiegowe, co znacznie utrudnia lokalizację silnika w tylnym kole. A nawet gdy jest to zwykła przerzutka to wymiana tylnego koła jest trudniejsza ze względu na zmianę linii łańcucha, konieczność demontażu osłon łańcucha itp.
Czyli najlepiej jest kupić solidną holenderską damkę z hamulcami v-brake. Inny rodzaj hamulca może utrudnić zakup silnika, lub znacznie podnieść cenę.
Najlepiej przed zakupem roweru wrzuć jego zdjęcie to ocenimy czy nie ma czegoś co utrudni konwersje.
W tylnym kole w takich używanych rowerach bardzo często są piasta wielobiegowe, co znacznie utrudnia lokalizację silnika w tylnym kole. A nawet gdy jest to zwykła przerzutka to wymiana tylnego koła jest trudniejsza ze względu na zmianę linii łańcucha, konieczność demontażu osłon łańcucha itp.
Czyli najlepiej jest kupić solidną holenderską damkę z hamulcami v-brake. Inny rodzaj hamulca może utrudnić zakup silnika, lub znacznie podnieść cenę.
Najlepiej przed zakupem roweru wrzuć jego zdjęcie to ocenimy czy nie ma czegoś co utrudni konwersje.
-
wakeford
- Nowicjusz
Dokładnie rozchodziło by się o taki rower Kross Trans. Ma hamulce v-brake. https://kross.pl/trans-1-0-damski-czarn ... cWEALw_wcB
-
slow
- Forumowicz
Zestawów jest od groma.
Na przód, na tył, na korbę.
Do damki bateria tylko na bagażnik. Wymagają swojego bagażnika przez to nie są tanie.
Nie wiem skąd jesteś ale jak z podkarpacia to mam ładną damkę w bdb stanie w cenie samej konwersji albo nawet taniej.
Na przód, na tył, na korbę.
Do damki bateria tylko na bagażnik. Wymagają swojego bagażnika przez to nie są tanie.
Nie wiem skąd jesteś ale jak z podkarpacia to mam ładną damkę w bdb stanie w cenie samej konwersji albo nawet taniej.
-
zielony71
- Forumowicz
W tym Krossie bez problemu wejdzie zestaw w przednim kole, a i z tylnym też w razie czego nie powinno być większego problemu.
-
KrzysiekSw
- Forumowicz
Hallo,
Zaciekawiło mnie, jakie są właściwie koszty, planowane koszty całkowite takiej konwersji?
Optymalne rozwiązanie w przeróbce normalnego roweru jest bateria ze sterownikiem w bagażniku, ale to nie jest najtańsze rozwiązanie. A pytający zaznaczył, że koszt jest brany pod uwagę.
W innym wątku przeczytałem o "taniej baterii z MediaMarkt za 890 zl", no, może i tania, ale zaraz — za samą baterię 890 zł, a najtańsze rowerki z Chin, to koszt gdzieś 1200 zl. Kompletne, jeżdżące i nic nie trzeba przerabiać. Wadą takich rowerków jest mała bateria, coś 7 - 8 Ah, czyli mniej więcej na godzinę jazdy. Ale pytający ma cel - 3 km, a to zrobi w 10 minut.
Wiec jak to wygląda — w jakiej cenie zamknie się tania konwersja?
Zaciekawiło mnie, jakie są właściwie koszty, planowane koszty całkowite takiej konwersji?
Optymalne rozwiązanie w przeróbce normalnego roweru jest bateria ze sterownikiem w bagażniku, ale to nie jest najtańsze rozwiązanie. A pytający zaznaczył, że koszt jest brany pod uwagę.
W innym wątku przeczytałem o "taniej baterii z MediaMarkt za 890 zl", no, może i tania, ale zaraz — za samą baterię 890 zł, a najtańsze rowerki z Chin, to koszt gdzieś 1200 zl. Kompletne, jeżdżące i nic nie trzeba przerabiać. Wadą takich rowerków jest mała bateria, coś 7 - 8 Ah, czyli mniej więcej na godzinę jazdy. Ale pytający ma cel - 3 km, a to zrobi w 10 minut.
Wiec jak to wygląda — w jakiej cenie zamknie się tania konwersja?
- lukk
- Forumowicz
Bateria to koszt zależny od tego czy sobie jesteś w stanie coś samemu poskładać czy musisz kupić. Ostatnio budowałem taką baterię 10s4p na nowych ogniwach 35E: 40 ogniw z wysyłką 280zł, obudowa na baterię bagażnikową 190zł, BMSs 40zł, jakieś drobiazgi typu taśmy, przewody, powiedzmy 20zł. Plus bagażnik do tej baterii (miałem przerabiać zwykły, ale ostatecznie kupiłem taki dedykowany pod baterię): 150zł. To jest 530 sama bateria 36V 14Ah i 680 bateria z bagażnikiem.
KrzysiekSw - Pokaż te rowerki za 1200zł, bo coś mi się nie wydaje, że jeżdżący rower za tyle kupisz. Tylko nie patrz na te niskie ceny na Ali, bo niestety nagminne się tam stało oszukiwanie i wystawianie za jakąś śmiesznie niską cenę, a potem proszenie o dopłatę po zakupie.
KrzysiekSw - Pokaż te rowerki za 1200zł, bo coś mi się nie wydaje, że jeżdżący rower za tyle kupisz. Tylko nie patrz na te niskie ceny na Ali, bo niestety nagminne się tam stało oszukiwanie i wystawianie za jakąś śmiesznie niską cenę, a potem proszenie o dopłatę po zakupie.
-
KrzysiekSw
- Forumowicz
Hallo,
to tak, jednak zauważyłem, że nikt nie podpowiada pytającemu — bateria to największy jednostkowy koszt całości, wiec zrób sobie sam, albo będzie drożej. A pytający chciałby nie tylko jeżdżący rower, ale ma być tanio. Bateria w bagażniku to świetne rozwiązanie, ale to nie jest tanio.
Słuchaj, ten problem jest na każdym portalu z zakupami i dotyczy to wszystkiego — rowerków, baterii czy kitow do konwersji. Jednak odróżnij parę rzeczy: tanie rowerki z Chin to około 400 € i tych jest cala masa, ale jeżeli kupowałeś juz na Ali czy na innym chińskim portalu, jesteś tam zarejestrowany, to otrzymujesz oferty, promocje czy jak to tam nazwał, I aktualnie zauważyłem dwie oferty: jedna za 270 €, a druga za 290 €.
A wiec sprzęty, które normalnie kosztują drożej, ktoś (nie wiem — handlarz, producent, rząd chiński...) postanowił zaoferować taniej.
I o tym pisze.
A chodziło mi o takie rowerki:
to tak, jednak zauważyłem, że nikt nie podpowiada pytającemu — bateria to największy jednostkowy koszt całości, wiec zrób sobie sam, albo będzie drożej. A pytający chciałby nie tylko jeżdżący rower, ale ma być tanio. Bateria w bagażniku to świetne rozwiązanie, ale to nie jest tanio.
Słuchaj, ten problem jest na każdym portalu z zakupami i dotyczy to wszystkiego — rowerków, baterii czy kitow do konwersji. Jednak odróżnij parę rzeczy: tanie rowerki z Chin to około 400 € i tych jest cala masa, ale jeżeli kupowałeś juz na Ali czy na innym chińskim portalu, jesteś tam zarejestrowany, to otrzymujesz oferty, promocje czy jak to tam nazwał, I aktualnie zauważyłem dwie oferty: jedna za 270 €, a druga za 290 €.
A wiec sprzęty, które normalnie kosztują drożej, ktoś (nie wiem — handlarz, producent, rząd chiński...) postanowił zaoferować taniej.
I o tym pisze.
A chodziło mi o takie rowerki:
-
zielony71
- Forumowicz
Te rowerki co wkleiłeś to chyba dla dzieci. Może niski Chińczyk da radę pojechać...
Baterię można kupić używaną i wsadzić do torby na bagażniku. Wtedy koszt wyniesie około 200 zł. I tak zapewne będzie lepsza niż te chińskie wynalazki po taniości.
Baterię można kupić używaną i wsadzić do torby na bagażniku. Wtedy koszt wyniesie około 200 zł. I tak zapewne będzie lepsza niż te chińskie wynalazki po taniości.
-
KrzysiekSw
- Forumowicz
Hallo,
to samo myślę o hulajnogach, ale widzę, że jeżdżą na tym dorośli i wcale się nie wstydzą.
A na tych małych rowerkach widzę u nas we wsi całkiem sporo ludzi. I też się nie wstydzą.
Oczywiście, można wsadzić do torby. Można też trzymać w ręku. Jasne.
Konwersje robi się przeważnie po to, żeby otrzymać coś dobrego — dobiera się pojemność baterii, kolo z silnikiem o odpowiednim momencie, lub silnik, sterownik z odpowiednimi funkcjami, ale tu cel jest minimalistyczny --> 3 km.
Można właściwie polecić hulajnogę z siodełkiem, ale to będzie drożej niż najtańsze rowerki.
No i... konwersja na używanych częściach? To od razu może pomyśleć o używanym ebiku, kolega @slow już przedstawił ofertę, a ja się po prostu chciałem dowiedzieć, jaka jest cena konwersji. Oczywiście, na nowych komponentach.
to samo myślę o hulajnogach, ale widzę, że jeżdżą na tym dorośli i wcale się nie wstydzą.
A na tych małych rowerkach widzę u nas we wsi całkiem sporo ludzi. I też się nie wstydzą.
Oczywiście, można wsadzić do torby. Można też trzymać w ręku. Jasne.
Konwersje robi się przeważnie po to, żeby otrzymać coś dobrego — dobiera się pojemność baterii, kolo z silnikiem o odpowiednim momencie, lub silnik, sterownik z odpowiednimi funkcjami, ale tu cel jest minimalistyczny --> 3 km.
Można właściwie polecić hulajnogę z siodełkiem, ale to będzie drożej niż najtańsze rowerki.
No i... konwersja na używanych częściach? To od razu może pomyśleć o używanym ebiku, kolega @slow już przedstawił ofertę, a ja się po prostu chciałem dowiedzieć, jaka jest cena konwersji. Oczywiście, na nowych komponentach.
-
zielony71
- Forumowicz
Każdy może zrobić jak uważa. Ale z mojego doświadczenia wynika, że przesiadka z za małego roweru na taki we właściwym rozmiarze to jest taka różnica jakby z taczek przesiąść się do samochodu. Nagle okazuje się, że nic nie boli i nic nie uciska 
Konwersja na nowych częściach z pewnością będzie droższa niż gotowy chiński rower z promocji.
Konwersja na nowych częściach z pewnością będzie droższa niż gotowy chiński rower z promocji.
-
KrzysiekSw
- Forumowicz
Hallo,
tu możesz mieć racje, ale kryteria pytającego nie wspominają o — duży, mały.
Ma jeździć i być tani.
Właściwie brak u nas lokalnych sprzedawców, gdzie można taki rowerek dotknąć, usiąść na nim, wysyłkową sprzedaż to zawsze będzie jakimś kotem w worku.
Nawiasem mówiąc — są nie tylko rowerki w promocji, bo konwersje też.
To tylko kwestia tego, jak się szuka, gdzie się szuka i co chce się znaleźć.
Z innej strony — możliwe, że otwierający watek woli dokonać zakupu od sprzedawcy z Polski, licząc, że w razie reklamacji będzie miał łatwiej.
tu możesz mieć racje, ale kryteria pytającego nie wspominają o — duży, mały.
Ma jeździć i być tani.
Właściwie brak u nas lokalnych sprzedawców, gdzie można taki rowerek dotknąć, usiąść na nim, wysyłkową sprzedaż to zawsze będzie jakimś kotem w worku.
Nawiasem mówiąc — są nie tylko rowerki w promocji, bo konwersje też.
To tylko kwestia tego, jak się szuka, gdzie się szuka i co chce się znaleźć.
Z innej strony — możliwe, że otwierający watek woli dokonać zakupu od sprzedawcy z Polski, licząc, że w razie reklamacji będzie miał łatwiej.
-
wakeford
- Nowicjusz
Jako autor uzupełniam: mam na myśli zestaw max za 1500 z, a widzę, że na Allegro są nawet tańsze na tylne koło. Mam 193 cm wzrostu, więc małe rowery odpadają. Do przejechania jest dokładnie 2,7 km w jedną stronę, więc kwestię bagażnika za 200 zł
na baterię, myślę że spokojnie można obejść we własnym zakresie. Tak zastanawiam się, że jeżeli porządny zestaw do konwersji kosztuje od 3 tys. wzwyż, czy nie kupić jakiegoś roweru elektrycznego używanego lub chińskiego. Widzę sporo używanych w moim rejonie (Gdańsk) za 1500 - 2 tys zł. Ale kompletnie się na tym nie znam, na co zwracać uwagę przy zakupie.
-
zielony71
- Forumowicz
Przy odrobinie szczęścia z zestawem zmieścisz się w 1000 zł, ale jeśli dodać do tego zakup roweru to będzie z pewnością drożej niż najtańszy chiński rowerek z promocji.
Kieruj się tym, żeby rower był dla Ciebie wygodny, czyli w odpowiednim rozmiarze. Przy Twoim wzroście to będzie zapewne rozmiar ramy 22 cale.
Z gotowych rowerów elektrycznych to unikaj rowerów firmowych z uszkodzoną baterią. Zwykle oznacza to, że gdy wlasciciel usłyszał cenę za wymianę baterii to postanowił sprzedać cały rower za grosze. Często te baterie zawierają dedykowaną kodowaną elektronikę producenta.
Kieruj się tym, żeby rower był dla Ciebie wygodny, czyli w odpowiednim rozmiarze. Przy Twoim wzroście to będzie zapewne rozmiar ramy 22 cale.
Z gotowych rowerów elektrycznych to unikaj rowerów firmowych z uszkodzoną baterią. Zwykle oznacza to, że gdy wlasciciel usłyszał cenę za wymianę baterii to postanowił sprzedać cały rower za grosze. Często te baterie zawierają dedykowaną kodowaną elektronikę producenta.