Odblokowanie roweru z silnikiem Vinka.

Dział z poradami jak odblokować fabryczny rower elektryczny
ODPOWIEDZ
Jedrzej30
Nowicjusz

Odblokowanie roweru z silnikiem Vinka.

Post autor: Jedrzej30 »

Cześć,

Mam rower z silnikiem firmy Vinka w kole i właśnie próbuję go odblokować. Niestety mój wyświetlacz ma zablokowane wszystkie możliwe funkcje. Kupiłem więc wyświetlacz P3C w nadziei, że podmienię wyświetlacze i będę miał odblokowany rower. Niestety, ale sprawa nie jest taka prosta i nowy wyświetlacz nawet się nie włącza. Na zdjęciach widać opis pinów w moim wyświetlaczu i w nowym wyświetlaczu. Może ktoś się orientuje czy jest szansa aby jakoś wystartować nowy licznik z tym silnikiem?
Załączniki
IMG_20240708_151142.jpg
IMG_20240708_151158.jpg
tkoko
Forumowicz

Re: Odblokowanie roweru z silnikiem Vinka.

Post autor: tkoko »

Jedrzej30 pisze:
08 lip 2024, 15:25
Mam rower z silnikiem firmy Vinka w kole i właśnie próbuję go odblokować. Niestety mój wyświetlacz ma zablokowane wszystkie możliwe funkcje. Kupiłem więc wyświetlacz P3C w nadziei, że podmienię wyświetlacze i będę miał odblokowany rower. Niestety, ale sprawa nie jest taka prosta i nowy wyświetlacz nawet się nie włącza.
1. to że wyświetlacz ma odpowiednią wtyczkę, nie oznacza że zadziała z danym sterownikiem. Potrzebny jest odpowiedni protokół szeregowej transmisji danych.
2. wyprowadzenia obu wyświetlaczy są zgodne poza "PIN 6" (walk/light), więc wyświetlacz powinien się uruchomić/włączyć. Jeżeli protokół komunikacyjny jest niezgodny, na wyświetlaczu powinien pokazać się jakiś "error code".
Załączniki
Schowek02.jpg
Jedrzej30
Nowicjusz

Post autor: Jedrzej30 »

Dziękuję za podpowiedź. No właśnie pytanie jaki u mnie jest protokół komunikacyjny. Nowy wyświetlacz chodzi na UART. Mój natomiast może chodzić na LIN lub CAN ale tego nie wiem bo nigdzie nie ma żadnych informacji na ten temat. Jestem zaskoczony, że nie mrugnie nawet ten wyświetlacz skoro piny się zgadzają.
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

Jedrzej30 pisze:
13 lip 2024, 14:24
No właśnie pytanie jaki u mnie jest protokół komunikacyjny. Nowy wyświetlacz chodzi na UART. Mój natomiast może chodzić na LIN lub CAN ale tego nie wiem bo nigdzie nie ma żadnych informacji na ten temat.
UART masz zapewne w obu wyświetlaczach (sądząc po złączu). Protokół komunikacyjny to inna "bajka". Może być to protokół 2, 5s, Bafang, Tongseng, APT, Pmid numer 2, WAN JIA. Lishui.
Bywają wyświetlacze z możliwością wyboru/zmiany protokołu komunikacji szeregowej.
https://pl.aliexpress.com/item/1005005996807690.html
Jedrzej30 pisze:
13 lip 2024, 14:24
Jestem zaskoczony, że nie mrugnie nawet ten wyświetlacz skoro piny się zgadzają.
Jeżeli wyświetlacz jest sprawny, to musi się załączyć. Weź ładowarkę, podłącz do "PIN1" wyświetlacza (plus baterii) plus ładowarki, do "PIN2" (masa) minus ładowarki, i wyświetlacz powinien się dać załączyć, chyba że zakres napięcia jest wadliwy.
ODPOWIEDZ