Winora z tranzx nie wspomaga

Coś się zepsuło, coś trzeba wymienić, coś trzeba wyregulować w fabrycznym rowerze?
ODPOWIEDZ
slow
Forumowicz
Posty: 543
Rejestracja: 16 mar 2018, 14:41
Lokalizacja: podkarpackie

Winora z tranzx nie wspomaga

Post autor: slow »

Witam.
Znajomy dał do naprawy.
Winora X370F, bateria Tranzx PST.

Na wyświetlaczu brak ikony baterii tylko pulsuje jakiś prostokąt (chyba symbol pustej baterii).
Co ciekawe pokazuje prędkość 0 (no czasami coś wskoczy) ale ciągle nalicza dyst i odo. W tej chwili jest prawie 60tyś przebiegu. Co ok 2s wskakuje kolejny kilometr.

Bateria się normalnie do pełna ładuje, rower się włącza, przekładnia zmienia biegi.
Nie pokazuje żadnych błędów, nie wspomaga, lcd działa, można zmieniać tryby.
Ponoć samo przestało nagle jakiś czas temu.

Oprócz zasilania z baterii idzie jeszcze 2 przewody.
Jak podłączę do roweru zwykłą baterię to zachowuj się identycznie a zatem brak komunikacji baterii z rowerem.

Macie jakieś pomysły?
w1.jpg
w2.jpg
b1.jpg
zielony71
Forumowicz
Posty: 1375
Rejestracja: 21 kwie 2021, 5:22
Lokalizacja: Kielce

Re: Winora z tranzx nie wspomaga

Post autor: zielony71 »

To, że sobie nalicza dystans w trybie ciągłym chyba sugeruje, że uszkodzony jest wyświetlacz.
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
slow
Forumowicz
Posty: 543
Rejestracja: 16 mar 2018, 14:41
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Winora z tranzx nie wspomaga

Post autor: slow »

Niekoniecznie bo wyświetlacz może dostawać jakiś fałszywy sygnał ze sterownika.
Jestem tu od lat i wiem że tu głównie zajmujemy się samoróbkami na chińskich komponentach ale może ktoś się na tranzx zna.
Nie wiem czy problemów szukać w baterii czy w sterowniku. A może faktycznie w wyświetlaczu.
ODPOWIEDZ