Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Coś się zepsuło, coś trzeba wymienić, coś trzeba wyregulować w fabrycznym rowerze?
ODPOWIEDZ
Dzikuu
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 22 gru 2022, 10:57

Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: Dzikuu »

Witam wszystkich.
Jak w temacie . Poniewaz cena czujnika nacisku jest dosc spora chciałnym go pominąc tak aby rower działał tylko na wspomaganiu czujnikiem pass.
Czy jest to mozliwe ? Czy ktos ma wiedze w tym temacie?
Dziekuje bardzo za wselką pomoc
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 6053
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: pxl666 »

jaki display ? można włączyć pomijanie błędu np czujnika i zapisać ten stan . nowy czujnik ok 450 chyba kosztuje . zresztą mam jeden na stanie
SzczepanW2
Forumowicz
Posty: 167
Rejestracja: 21 wrz 2020, 22:03

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: SzczepanW2 »

Założyć sterownik KT, działajacy w trybie Dualmode - bezhallowym. Bafangi na takim chodzą, to i TSDZ powinien ruszyć. Wtedy na korbę wkładasz zwykły czujnik PAS, z tarczą i magnesami.
Dzikuu
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 22 gru 2022, 10:57

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: Dzikuu »

Myslalem o tym ale na korbe nie zmiesci sie czujnik pass niestety. Nie ma miejsca,
Dzikuu
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 22 gru 2022, 10:57

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: Dzikuu »

SzczepanW2 pisze:
12 cze 2024, 9:50
Założyć sterownik KT, działajacy w trybie Dualmode - bezhallowym. Bafangi na takim chodzą, to i TSDZ powinien ruszyć. Wtedy na korbę wkładasz zwykły czujnik PAS, z tarczą i magnesami.
Myslalem o tym ale na korbe nie zmiesci sie czujnik pass niestety. Nie ma miejsca,
Dzikuu
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 22 gru 2022, 10:57

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: Dzikuu »

pxl666 pisze:
11 cze 2024, 22:59
jaki display ? można włączyć pomijanie błędu np czujnika i zapisać ten stan . nowy czujnik ok 450 chyba kosztuje . zresztą mam jeden na stanie
Załączniki
WhatsApp Image 2024-06-12 at 08.55.51.jpeg
SzczepanW2
Forumowicz
Posty: 167
Rejestracja: 21 wrz 2020, 22:03

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: SzczepanW2 »

Dzikuu pisze:
12 cze 2024, 9:53
SzczepanW2 pisze:
12 cze 2024, 9:50
Założyć sterownik KT, działajacy w trybie Dualmode - bezhallowym. Bafangi na takim chodzą, to i TSDZ powinien ruszyć. Wtedy na korbę wkładasz zwykły czujnik PAS, z tarczą i magnesami.
Myslalem o tym ale na korbe nie zmiesci sie czujnik pass niestety. Nie ma miejsca,
Myślę że po paru przeróbkach zmieściłbyś czujnik pod hollowtecha, lub ten na kwadrat pod 8 magnesów. Odpowiednio wycięta tarcza przyklejona do korby, goły czujnik do obudowy/nakrętki. Ew, można próbować upchnąć to wewnątrz silnika, też wykonalne.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 6053
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: pxl666 »

ale poco cudować . poczytaj na wiki i kodach bledow i konfiguracji z displaya i na bank sie da ominac tenso i sterowac z kadencji .chyba ze liczysz ze ktos za ciebie poczyta i poda na tacy , to źle liczysz
Awatar użytkownika
2kola
Forumowicz
Posty: 296
Rejestracja: 25 lip 2019, 15:56

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: 2kola »

Nie chce mi się szukać ale bikel na jakimś filmie mówił właśnie, że w razie awarii czujnika nacisku teoretycznie można jeździć na samym PAS - trzeba chyba mieć do tego open firmware.
Dzikuu
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 22 gru 2022, 10:57

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: Dzikuu »

SzczepanW2 pisze:
12 cze 2024, 11:56
Dzikuu pisze:
12 cze 2024, 9:53


Myslalem o tym ale na korbe nie zmiesci sie czujnik pass niestety. Nie ma miejsca,
Myślę że po paru przeróbkach zmieściłbyś czujnik pod hollowtecha, lub ten na kwadrat pod 8 magnesów. Odpowiednio wycięta tarcza przyklejona do korby, goły czujnik do obudowy/nakrętki. Ew, można próbować upchnąć to wewnątrz silnika, też wykonalne.
Tak, masz racje , pewnie bede musial tak zroboć jesli nie uda mi sie wyeliminowac/pominąć czujnika nacisku bo To byłoby najłatwiejsze, nie musiałbym zmieniac sterownika i całego okablowania.
Z tego co piszecie da sie ominąc czujnik nacisku. Moze ktos wie jak to zrobic?
Dzikuu
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 22 gru 2022, 10:57

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: Dzikuu »

2kola pisze:
12 cze 2024, 13:11
Nie chce mi się szukać ale bikel na jakimś filmie mówił właśnie, że w razie awarii czujnika nacisku teoretycznie można jeździć na samym PAS - trzeba chyba mieć do tego open firmware.
Tak, widzialem ten filmik. Wiesz moze gdzie mozna kupic open firmware ja jak to zainstalowac?
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 6053
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: pxl666 »

Dzikuu
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 22 gru 2022, 10:57

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: Dzikuu »

Dziekuje bardo :D :D :D
Dzikuu
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 22 gru 2022, 10:57

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: Dzikuu »

Mam taki wyswietlacz jak na foto.
Czy st link jak ponizej w linku bedzie dobry do prtzeprogramowania mojego wyswietlacza?
https://www.ebay.co.uk/itm/204249331476 ... BMlKGOxYFk
Załączniki
WhatsApp Image 2024-06-12 at 12.55.05.jpeg
WhatsApp Image 2024-06-12 at 12.55.05 (2).jpeg
Dzikuu
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 22 gru 2022, 10:57

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: Dzikuu »

Czy ktos wie jak przeprogramowac wyswietlacz aby ominac czujnik nacisku?
Dziekuje za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 6053
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: pxl666 »

to chyba jakiś nietypowy display . on nie ma nic wspólnego z czujnikiem . kontroler musisz przeprogramować
Dzikuu
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 22 gru 2022, 10:57

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: Dzikuu »

pxl666 pisze:
14 cze 2024, 10:15
to chyba jakiś nietypowy display . on nie ma nic wspólnego z czujnikiem . kontroler musisz przeprogramować
a jak to zrobić?
Dzikuu
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 22 gru 2022, 10:57

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: Dzikuu »

To wyswietlacz ATP 800s uzywany rowniez do bafanga.
Moze ktos juz taki programował?
Nie wiem jak podłaczyc do niego st link v2
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 6053
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: pxl666 »

Dzikuu pisze:
15 cze 2024, 2:39
pxl666 pisze:
14 cze 2024, 10:15
to chyba jakiś nietypowy display . on nie ma nic wspólnego z czujnikiem . kontroler musisz przeprogramować
a jak to zrobić?
podłączasz się do wtyku czujnika prędkości ale z tym displayem to może nie zaryrać
Dzikuu
Forumowicz
Posty: 41
Rejestracja: 22 gru 2022, 10:57

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: Dzikuu »

ok, a czy ktos moze mi podpowiedziec do jakich kabli sie podpiąc w silniku i do jakich w st link?
Czy musze metodą prób i błędów?
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 6053
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Czujnik nacisku TSDZ2 jak go ominąć

Post autor: pxl666 »

na wiki masz opisane ale do typowych displayów.
ODPOWIEDZ