Dzień dobry
Posiadam cudowny zestaw Rapid 1100w z sterownikiem w szynie i niestety mam problem który postaram się dokładnie opisać
Objawy: "Odłączenie się wspomagania przy pedałowaniu oraz ikona baterii miga i pokazuje pełne rozładowanie. Chwilę później wyświetlacz sam gaśnie a zestawu przez jakiś czas nie da się uruchomić. Rower stoi całą noc w pokoju i gdy następnego dnia chcę nim udac się do pracy to nie dam rady przejechać 100 metrów( przykład z wczoraj chociaż by).
Dyliżans był w serwisie PODOBNO była sprawdzana bateria pod kątem uszkodzonych cel. Test nic nie wykazał.
Był wymieniany silnik na nowy jakiś czas temu bo też były z nim problemy ale inne.
Wymieniony został również sterowniki w piątek odebrałem go z serwisu właśnie po wymianie na nowy. Ale problem nie został rozwiązany.
Wyświetlacz kt-lcd3
Pojemność baterii 16Aha
Może ktoś ma jakiś pomysł co można by sprawdzić albo gdzie leży przyczyna takiego zachowania. Dodam ,że walczę z tym już długi czas bezskutecznie.
Sprzęt jeżeli się nie mylę to może mieć z 3 lata.
Zdaje sobie sprawę że zestaw który posiadam jest " najlepszy na rynku" jeżeli chodzi o badziewie ale na błędach człowiek się uczy.
Będę wdzięczny za pomoc może akurat uda się namierzyć problem.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Awaria zestawu rapid
- lukk
- Forumowicz
Re: Awaria zestawu rapid
Po objawach wydaje się, że baterię odcina BMS - dlatego napięcie powoli zanika, zdązy chwilkę mrugnąć ikonka końca baterii, ale potem gaśnie wszystko. Potem bateria się regeneruje (np. napięcie na jakiejś uszkodzonej celi się odbudowuje) i jesteś w stanie na chwilę włączyć zestaw. Wystarczyłoby zmierzyć napięcie na baterii gdy to się dzieje - jeśli będzie bliskie 0 to masz potwierdzenie, że BMS odciął i wina jest na pewno po stronie baterii, ew. BMSa.
- Eryk
- Forumowicz
Tak jak kolega pisze raczej stawiał bym na problem w baterii. Jak masz choć trochę umiejętności to multimetr w rękę i pomierzyć sekcje zaraz po wystąpieniu problemu.
-
- Forumowicz
Dziękuję za odpowiedź, najgorsze jest to ,że rower był w serwisie i ,rzekomo była sprawdzana bateria pod tym kątem i serwis twierdzi ,że wyszko jest ok. Na mój "chłopski rozum" jeżeli awarią okazuje się bateria a nie sterownik to czy nie lepiej by było serwisowi zainkasować od klienta wymianę nowej baterii niż wymianę sterownika gdzie koszty są dużo mniejsze dla klienta. Był tez winnym serwisie z rok czy dwa temu i była sprawdzana bateria pod kątem uszkodzeń. Jak znajdę to wrzucę zdjęcia od gościa z serwisu.lukk pisze: ↑25 lis 2024, 8:35Po objawach wydaje się, że baterię odcina BMS - dlatego napięcie powoli zanika, zdązy chwilkę mrugnąć ikonka końca baterii, ale potem gaśnie wszystko. Potem bateria się regeneruje (np. napięcie na jakiejś uszkodzonej celi się odbudowuje) i jesteś w stanie na chwilę włączyć zestaw. Wystarczyłoby zmierzyć napięcie na baterii gdy to się dzieje - jeśli będzie bliskie 0 to masz potwierdzenie, że BMS odciął i wina jest na pewno po stronie baterii, ew. BMSa.
Edit: Niestety nie udało mi się odszukać zdjęć z tamtego serwisu.
Czyli nie pozostaje mi nic innego niż z ogarnąć lepszy serwis który może tym razem znajdzie problem w baterii.
Edit 2 : Serwis inny ogarnięty na jutro. Dam znać czy rzeczywiście to była win baterii.
Na tą chwilę bardzo dziękuję za pomoc.