Fischer EM1922 / Bafang wyświetlacz

Coś się zepsuło, coś trzeba wymienić, coś trzeba wyregulować w fabrycznym rowerze?
ODPOWIEDZ
TomekPL
Nowicjusz

Fischer EM1922 / Bafang wyświetlacz

Post autor: TomekPL »

Witam, mam Fischera EM1922:
- silnik Bafang G020
- wyświetlacz DP08 i najprawdopodobniej on jest uszkodzony. Czy mogę zastosować inny bardziej rozbudowany ? Wystarczy żeby wtyczka pasowała ?
Ogólnie niestety rower kupiłem niesprawny, miała być do wymiany tylko bateria, ale po zamianie na inną wyświetlacz nie włącza się. Na jednym z pinów idących do wyświetlacza jest napięcie więc podejrzewam uszkodzony wyświetlacz. Jednak jeśli ktoś wie jak mógłbym zdiagnozować usterkę to będę wdzięczny za pomoc.
KrzysiekSw
Forumowicz

Re: Fischer EM1922 / Bafang wyświetlacz

Post autor: KrzysiekSw »

Hallo,
a jaka ma wtyczkę — okrągłą czy trójkątną?
Twój wyświetlacz ma jeszcze I2C bus, więc takiego musisz poszukać. Ale skąd przypuszczenie, że wyświetlacz jest zepsuty?
Jeżeli wymieniłeś baterie (hmm... ale jak na inną?, chodzi Ci o inną oryginalną, czy jaką inną?), prawdopodobnie bateria nie podjęła komunikacji z systemem i tu jest problem.
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

TomekPL pisze:
25 sie 2025, 20:54
Ogólnie niestety rower kupiłem niesprawny, miała być do wymiany tylko bateria, ale po zamianie na inną wyświetlacz nie włącza się. Na jednym z pinów idących do wyświetlacza jest napięcie więc podejrzewam uszkodzony wyświetlacz.
Wyświetlacz, nawet beż sterownika, powinien się włączyć, co najwyżej może żądać hasła przeciwkradzieżowego do pracy jeżeli użytkownik/fabryka założyła. Na jednym z pinów musi być napięcie baterii żeby się włączył.
TomekPL pisze:
ktoś wie jak mógłbym zdiagnozować usterkę to będę wdzięczny za pomoc.
Najprościej na gnieździe 8-PIN zewrzeć "P+" i "PL", i sprawdzić czy po zwarciu tych PIN'ów, sterownik się uruchamia, czyli ma napięcie 5V na halach silnika, manetki, czujnika pas, czujnika obrotów.
TomekPL pisze:
- wyświetlacz DP08 i najprawdopodobniej on jest uszkodzony. Czy mogę zastosować inny bardziej rozbudowany ? Wystarczy żeby wtyczka pasowała ?
Jeżeli wtyczka będzie pasować to zapewne i wyświetlacz będzie OK, ale głowy za to nie dam przy "chińskiej" pomysłowości. :D
KrzysiekSw pisze:
11 wrz 2025, 22:24
Jeżeli wymieniłeś baterie (hmm... ale jak na inną?, chodzi Ci o inną oryginalną, czy jaką inną?), prawdopodobnie bateria nie podjęła komunikacji z systemem i tu jest problem.
Z dotychczasowych opisów dotyczących Bafangów, sądzę że bateria nie ma raczej wpływu na działanie roweru. Co najwyżej wyświetlacz/sterownik nie ma informacji dotyczącej baterii, więc nie pokazuje żadnych parametrów baterii, ale to tylko moje domniemanie. Zresztą gdyby wyświetlacz miał problem z baterią, pokazałby zapewne "error code 22H" (błąd komunikacji z BMS'em).
Załączniki
BBSHD1.JPG
KrzysiekSw
Forumowicz

Post autor: KrzysiekSw »

Hallo,
opisów dotyczących Bafangów, sądzę że bateria nie ma raczej wpływu na działanie roweru.
Tu masz racje, ale... to rower od Fishera, z softem Fishera, a DP08 to typowy wyświetlacz dla TrazXa, wiec pytanie o jaką kombinacje tu chodzi.
Fisher już od lat używa CAN bus, Bafang też, ale ten DP08 to I2C, wiec... Może tam jest więcej TrazXa niż Bafanga? To i źle i dobrze. Źle, bo nie ma części zamiennych, a dobrze (o ile coś w tym kontekście jest dobre...), bo TranzX ma bardzo rozbudowaną obsługę błędów, bardziej niż Bafang, a to dużo ułatwia.
Dlatego pytałem się o baterie, ile ma wyprowadzeń. Jeżeli dwa, to Bafang, jeżeli cztery, to TranzX. To jest podstawa, co trzeba wiedzieć, żeby się za to cudo zabrać.

To dobry pomysł połączenia P+ i PL, można to zrobić w gnieździe 8-pin lub gnieździe wyświetlacza, ja jednak zacząłbym od sprawdzenia, co dokładnie jest z tą baterią.
ODPOWIEDZ