Sabvaton 150A, UKC1, Error 30H

Coś się zepsuło, coś trzeba wymienić, coś trzeba wyregulować w fabrycznym rowerze?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
odzo
Nowicjusz

Sabvaton 150A, UKC1, Error 30H

Post autor: odzo »

Witam,

Chciałem podzielić się moim problemem z nadzieją że może wy jako specjaliści coś mi podpowiecie.
Mianowicie już prawie kończyłem wszystko podłączać w kolejnym składanym falkonie V2, ale za każdym razem mam inne części dla tego popełniłem błąd :D. Siedzi w nim Sabvaton150 A
Podłączona jest dedykowana wiązka Waterproof Cable 1T5 for KT
Wszystko ładnie pięknie po podłączane podpięte do naładowanej baterii 82V. Czekałem tylko na wyświetlacz UKC1 z protokołem APT pod sabka. Zanim przyszedł podłączyłem wyświetlacz SW900. Odziwo odpaliło zrobiłem pozytywnie test halii, manetka działała prawidłowo i kręciło kołem.
Potem podkusiło mnie sprawdzić jakie napięcie jest w przeciwległym czerwonym 2 pinowym wtyku w wiązce prawdopodobnie przeznaczone do oświetlenia.
No i stało się niechcący dotknąłem 2 pinów jedną igłą, nastąpił błysk i stopienie pionów :D.
Okazało się że jest tam 82V :).
Po tym zdarzeniu i na nowym wyświetlaczu czy SW900 wyskakuje error 30H(błąd komunikacji z kontrolerem).
Test hali przechodzi prawidłowo, na sabvotonie świeci się zielona dioda. Ale manetka gazu nie reaguje.

Przeczytałem wszystkie możliwe fora i wykonałem wszystkie sprawdzające czynności,
zostało mi rozebrać sabka i zobaczyć co się spaliło.

Moje pytanie do was czego mam szukać?, na co mam zwrócić uwagę? :D jak to pomierzyć?

Dziękuję za wszelką pomoc . Pozdrawiam
Załączniki
Waterproof Cable 1T5 for KT.jpg
Sabvaton 150A.jpeg
KrzysiekSw
Forumowicz

Re: Sabvaton 150A, UKC1, Error 30H

Post autor: KrzysiekSw »

Hallo,
rozbierz po prostu ten sterownik i zobacz, jakie oznaczenia mają pady od kabli, które zwarłeś. Uszkodzony będzie zapewne jakiś element (lub kilka), a z której strony... ciężko powiedzieć, trzeba sprawdzić w stronę zasilania, jak i w stronę masy.
Czerwona wtyczka to przeważnie podłączenia alarmu.
Ale... skoro dwa kable to może też BRAKE HIGH, chociaż ze spec wynika, że ma BRAKE LOW. Może ma oba...
Nie masz opisu do niego?

Manetka nie reaguje, bo raczej nie ma zasilania 5 V. To trzeba sprawdzić.
ODPOWIEDZ