Dodatkowa głośność, dokuczliwe mrowienie z siodełka do pośladków

Coś się zepsuło, coś trzeba wymienić, coś trzeba wyregulować w fabrycznym rowerze?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
garda
Nowicjusz

Dodatkowa głośność, dokuczliwe mrowienie z siodełka do pośladków

Post autor: garda »

: Witam, Silnik MXUS 36V / 350W XF128WY01C, 7000km. W czasie jazdy zmienna głośność oraz zmienne ,nieokreślone drgania, odczuwalne, uciążliwe mrowienie , przechodzące przez siodełko do pośladków. Sprawdziłem czujniki hala. W/g załączonej wtyczki silnika, dałem zasilanie z USB 5V ( środkowy czarny i czerwony+). Przy obracaniu kołem wyjście sygnału na przewodzie żółtym, zielonym i niebieskim wszędzie było równe zmienne 0,01v/ 13V. ( Użyłem trzy różne woltomierze )Czy to świadczy o uszkodzeniu czujników? Dodam jeszcze że od samego początku mimo deklarowanej mocy 800W przy stopniu piątym ( turbo), osiągałem max 600W. Czy to mogło świadczyć o uszkodzeniu czujników hala, kiedyś się chyba doczytałem że tak ( ponieważ mnie to nie przeszkadzało to nic z tym nie robiłem) .
Screenshot_2024-11-14-18-48-18-106_com.android.chrome.jpg
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Kontakt:

Re: Dodatkowa głośność, dokuczliwe mrowienie z siodełka do pośladków

Post autor: tas »

7000km?
serwisowałeś silnik, smarowane było? wymiana przekładni była? Przy tym przebiegu to raczej szukaj przyczyny wibracji w ewentualnych zaniedbaniach w konserwacji/serwisowaniu napędu.
Halle nie działają trochę. Albo działają i silnik działa prawidłowo albo nie działają i nie jeździsz :)
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: +48 33 50 00 105
Tanie ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

tas pisze:
15 lis 2024, 22:23
Halle nie działają trochę. Albo działają i silnik działa prawidłowo albo nie działają i nie jeździsz :)
Dotyczy to sterowników "KT sinus" i innych "sensorless". W przypadku "no sensorless" i sterowników typu "GT", silnik bez hali zapewne pojedzie, ale ma/może mieć większe drgania/głośność, szczególnie przy większym obciążeniu (do 43 sekundy silnik z halami, od 43 sekundy ten sam silnik i sterownik lecz bez hali).

http://chomikuj.pl/Preview.ashx?e=skEPh ... dNwKN&pv=2
garda pisze:
15 lis 2024, 20:40
Sprawdziłem czujniki hala. W/g załączonej wtyczki silnika, dałem zasilanie z USB 5V ( środkowy czarny i czerwony+). Przy obracaniu kołem wyjście sygnału na przewodzie żółtym, zielonym i niebieskim wszędzie było równe zmienne 0,01v/ 13V. ( Użyłem trzy różne woltomierze )Czy to świadczy o uszkodzeniu czujników?
Żaden "normalny" hall (z tego co się orientuję) nie da na wyjściu wyższe napięcie niż napięcie zasilania. Sprawdź hale na zasilaniu z baterii nie z zasilacza. Niemniej jednak wygląda na to że hale są OK skoro jest zarówno stan "niski" jak "wysoki". Problem jest albo mechaniczny (jak pisze Tas) albo jest jakiś problem ze sterownikiem, jeżeli hale są OK.
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator

Post autor: Yasiu77 »

na 48v będzie 800W przy sterowniku kt 17A, przy 36v jest 600W a przy max naładowaniu i idealnej baterii teoretycznie 700W. Jak to sprawdzasz? Masz sterownik kt 17A z wyświetlaczem lcd3, lcd8?
Awatar użytkownika
garda
Nowicjusz

tas pisze:
7000km?
serwisowałeś silnik, smarowane było? wymiana przekładni była? Przy tym przebiegu to raczej szukaj przyczyny wibracji w ewentualnych zaniedbaniach w konserwacji/serwisowaniu napędu.
Dzięki za radę, winne było łożysko. Wibracje zniknęły. Silnik rozbierałem pierwszy raz, ta ilość smaru to chyba przesada ( ktoś na YouTube demontował nowy silnik i tam nawet na zębach przekładni nie było smaru , tylko trochę na bokach kół). Usunąłem wszystki smar poza ten z przekładni.
Załączniki
IMG_20241201_192911.jpg
IMG_20241201_193211.jpg
Awatar użytkownika
garda
Nowicjusz

tkoko pisze:
16 lis 2024, 8:03
tas pisze:
Dotyczy to sterowników "KT sinus" i innych "sensorless". W przypadku "no sensorless" i sterowników typu "GT", silnik bez hali zapewne pojedzie, ale ma/może mieć większe drgania/głośność, szczególnie przy większym obciążeniu (do 43 sekundy silnik z halami, od 43 sekundy ten sam silnik i sterownik lecz bez hali).

http://chomikuj.pl/Preview.ashx?e=skEPh ... dNwKN&pv=2
garda pisze:
15 lis 2024, 20:40
Sprawdziłem czujniki hala. W/g załączonej wtyczki silnika, dałem zasilanie z USB 5V ( środkowy czarny i czerwony+). Przy obracaniu kołem wyjście sygnału na przewodzie żółtym, zielonym i niebieskim wszędzie było równe zmienne 0,01v/ 13V. ( Użyłem trzy różne woltomierze )Czy to świadczy o uszkodzeniu czujników?
Żaden "normalny" hall (z tego co się orientuję) nie da na wyjściu wyższe napięcie niż napięcie zasilania. Sprawdź hale na zasilaniu z baterii nie z zasilacza. Niemniej jednak wygląda na to że hale są OK skoro jest zarówno stan "niski" jak "wysoki". Problem jest albo mechaniczny (jak pisze Tas) albo jest jakiś problem ze sterownikiem, jeżeli hale są OK.
tas pisze:
7000km?
Dzięki za informacje. Podłączyłem 4,5V z baterii .Gdy miernik ustawiłem na pomiar napięcia to przemiennie wskazania miernika wynosiły 1 oraz nic na wyświetlaczu. Po przełączeniu miernika na diode/brzęczyk, był przemiennie ( brzęczyk i równocześnie wyświetlone 50) i brak wskazań przy przekręcaniu koła. Sprawdziłem analogicznie drugi rower z silnikiem 250W i tam , brzęczyk z równoczesnym wyświetleniem 55 , przemiennie 450.
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

garda pisze:
01 gru 2024, 20:04
Podłączyłem 4,5V z baterii .Gdy miernik ustawiłem na pomiar napięcia to przemiennie wskazania miernika wynosiły 1 oraz nic na wyświetlaczu. Po przełączeniu miernika na diode/brzęczyk, był przemiennie ( brzęczyk i równocześnie wyświetlone 50) i brak wskazań przy przekręcaniu koła. Sprawdziłem analogicznie drugi rower z silnikiem 250W i tam , brzęczyk z równoczesnym wyświetleniem 55 , przemiennie 450.
Skoro miałeś ustawione na diodę i brzęczyk, miałeś pomiar oporu na wyjściu hala, nie pomiar napięcia. Wskazania przy ustawieniu na pomiar oporu/diod wskazują na poprawną pracę hali.
Awatar użytkownika
garda
Nowicjusz

tkoko pisze:
02 gru 2024, 7:24
garda pisze:
01 gru 2024, 20:04
Podłączyłem 4,5V z baterii .Gdy miernik ustawiłem na pomiar napięcia to przemiennie wskazania miernika wynosiły 1 oraz nic na wyświetlaczu. Po przełączeniu miernika na diode/brzęczyk, był przemiennie ( brzęczyk i równocześnie wyświetlone 50) i brak wskazań przy przekręcaniu koła. Sprawdziłem analogicznie drugi rower z silnikiem 250W i tam , brzęczyk z równoczesnym wyświetleniem 55 , przemiennie 450.
Skoro miałeś ustawione na diodę i brzęczyk, miałeś pomiar oporu na wyjściu hala, nie pomiar napięcia. Wskazania przy ustawieniu na pomiar oporu/diod wskazują na poprawną pracę hali.
Dzięki
ODPOWIEDZ