Witam, mam Fischera EM1922:
- silnik Bafang G020
- wyświetlacz DP08 i najprawdopodobniej on jest uszkodzony. Czy mogę zastosować inny bardziej rozbudowany ? Wystarczy żeby wtyczka pasowała ?
Ogólnie niestety rower kupiłem niesprawny, miała być do wymiany tylko bateria, ale po zamianie na inną wyświetlacz nie włącza się. Na jednym z pinów idących do wyświetlacza jest napięcie więc podejrzewam uszkodzony wyświetlacz. Jednak jeśli ktoś wie jak mógłbym zdiagnozować usterkę to będę wdzięczny za pomoc.
Fischer EM1922 / Bafang wyświetlacz
-
TomekPL
- Nowicjusz
-
KrzysiekSw
- Forumowicz
Re: Fischer EM1922 / Bafang wyświetlacz
Hallo,
a jaka ma wtyczkę — okrągłą czy trójkątną?
Twój wyświetlacz ma jeszcze I2C bus, więc takiego musisz poszukać. Ale skąd przypuszczenie, że wyświetlacz jest zepsuty?
Jeżeli wymieniłeś baterie (hmm... ale jak na inną?, chodzi Ci o inną oryginalną, czy jaką inną?), prawdopodobnie bateria nie podjęła komunikacji z systemem i tu jest problem.
a jaka ma wtyczkę — okrągłą czy trójkątną?
Twój wyświetlacz ma jeszcze I2C bus, więc takiego musisz poszukać. Ale skąd przypuszczenie, że wyświetlacz jest zepsuty?
Jeżeli wymieniłeś baterie (hmm... ale jak na inną?, chodzi Ci o inną oryginalną, czy jaką inną?), prawdopodobnie bateria nie podjęła komunikacji z systemem i tu jest problem.
-
tkoko
- Forumowicz
Wyświetlacz, nawet beż sterownika, powinien się włączyć, co najwyżej może żądać hasła przeciwkradzieżowego do pracy jeżeli użytkownik/fabryka założyła. Na jednym z pinów musi być napięcie baterii żeby się włączył.
Najprościej na gnieździe 8-PIN zewrzeć "P+" i "PL", i sprawdzić czy po zwarciu tych PIN'ów, sterownik się uruchamia, czyli ma napięcie 5V na halach silnika, manetki, czujnika pas, czujnika obrotów.
Jeżeli wtyczka będzie pasować to zapewne i wyświetlacz będzie OK, ale głowy za to nie dam przy "chińskiej" pomysłowości.
Z dotychczasowych opisów dotyczących Bafangów, sądzę że bateria nie ma raczej wpływu na działanie roweru. Co najwyżej wyświetlacz/sterownik nie ma informacji dotyczącej baterii, więc nie pokazuje żadnych parametrów baterii, ale to tylko moje domniemanie. Zresztą gdyby wyświetlacz miał problem z baterią, pokazałby zapewne "error code 22H" (błąd komunikacji z BMS'em).KrzysiekSw pisze: ↑11 wrz 2025, 22:24Jeżeli wymieniłeś baterie (hmm... ale jak na inną?, chodzi Ci o inną oryginalną, czy jaką inną?), prawdopodobnie bateria nie podjęła komunikacji z systemem i tu jest problem.
-
KrzysiekSw
- Forumowicz
Hallo,
Fisher już od lat używa CAN bus, Bafang też, ale ten DP08 to I2C, wiec... Może tam jest więcej TrazXa niż Bafanga? To i źle i dobrze. Źle, bo nie ma części zamiennych, a dobrze (o ile coś w tym kontekście jest dobre...), bo TranzX ma bardzo rozbudowaną obsługę błędów, bardziej niż Bafang, a to dużo ułatwia.
Dlatego pytałem się o baterie, ile ma wyprowadzeń. Jeżeli dwa, to Bafang, jeżeli cztery, to TranzX. To jest podstawa, co trzeba wiedzieć, żeby się za to cudo zabrać.
To dobry pomysł połączenia P+ i PL, można to zrobić w gnieździe 8-pin lub gnieździe wyświetlacza, ja jednak zacząłbym od sprawdzenia, co dokładnie jest z tą baterią.
Tu masz racje, ale... to rower od Fishera, z softem Fishera, a DP08 to typowy wyświetlacz dla TrazXa, wiec pytanie o jaką kombinacje tu chodzi.opisów dotyczących Bafangów, sądzę że bateria nie ma raczej wpływu na działanie roweru.
Fisher już od lat używa CAN bus, Bafang też, ale ten DP08 to I2C, wiec... Może tam jest więcej TrazXa niż Bafanga? To i źle i dobrze. Źle, bo nie ma części zamiennych, a dobrze (o ile coś w tym kontekście jest dobre...), bo TranzX ma bardzo rozbudowaną obsługę błędów, bardziej niż Bafang, a to dużo ułatwia.
Dlatego pytałem się o baterie, ile ma wyprowadzeń. Jeżeli dwa, to Bafang, jeżeli cztery, to TranzX. To jest podstawa, co trzeba wiedzieć, żeby się za to cudo zabrać.
To dobry pomysł połączenia P+ i PL, można to zrobić w gnieździe 8-pin lub gnieździe wyświetlacza, ja jednak zacząłbym od sprawdzenia, co dokładnie jest z tą baterią.