Batavus ION przeróbka

Coś się zepsuło, coś trzeba wymienić, coś trzeba wyregulować w fabrycznym rowerze?
ODPOWIEDZ
przemeks19
Nowicjusz

Batavus ION przeróbka

Post autor: przemeks19 »

Witam
Przerobiłem silnik Toprun w rowerze Batavusa na inny kontroler zewnetrzny podany w linku:
https://pl.aliexpress.com/item/10050101 ... pt=glo2pol
Manetka działa bardzo dobrze, tryb samonauki zrobiony,kręci sie w dobra strone ale nie działa czujnik pas. We wtyczce jest 4.36 v czyli niby napięcie jest. Czujnik jest uszkodzony co jest w zestawie ?? Polecicie innyczujnik? poniewaz w tej blaszcze jest za mały otwor i trzeba go szlifowac zeby załozyc na support
tkoko
Forumowicz

Re: Batavus ION przeróbka

Post autor: tkoko »

przemeks19 pisze:
17 gru 2025, 8:51
... nie działa czujnik pas. We wtyczce jest 4.36 v czyli niby napięcie jest. Czujnik jest uszkodzony co jest w zestawie ??
Skoro w zestawie był czujnik to powinien działać.
Jest kilka możliwych powodów nie działania czujnika pas;
1. uszkodzony czujnik.
2. uszkodzone wejście czujnika pas w sterowniku.
3. nie włączony programowo czujnik pas w pozycji "P10". Jeżeli "P10" = "0" działa sam czujnik pas, jeżeli jest "2" działa zarówno czujnik pas jak manetka, przy "P10" = "1" działa tylko manetka..
4. źle założona tarcza z magnesami, i czujnik pas nie działa, lub działa na obroty korby do tyłu.
przemeks19
Nowicjusz

W tej kostce od sterownika co wychodzi pas jak zewre przewód sygnałowy z masą to koło zaczyna się kręcić.
A i źle pokazuje prędkość. Max prędkośc pokazuje 7,5 km,h
Po zmianie p10 na 0 manetka i tak działa
tkoko
Forumowicz

przemeks19 pisze:
17 gru 2025, 13:24
W tej kostce od sterownika co wychodzi pas jak zewre przewód sygnałowy z masą to koło zaczyna się kręcić.
Zwarcie sygnału do masy w sterowniku nie powinno uruchamiać silnika, bo ten sygnał jest "cyfrowy" (zero-jedynkowy) nie analogowy.
przemeks19 pisze:
A i źle pokazuje prędkość. Max prędkośc pokazuje 7,5 km,h
Bo zapewne jest zła wartość w "PO6" = średnica koła, dodatkowo w pozycji "P18" (jeżeli jest) jest dalsza korekcja +/-.
przemeks19 pisze:
Po zmianie p10 na 0 manetka i tak działa
Wygląda na to że parametry od "P09" do "P20" (być może i wyższe) są nieobsługiwane przez sterownik, tak by wynikało z dostępnego opisu na stronie.
przemeks19
Nowicjusz

a pas da sie jakos sprawdzic nie montujac na support?? np szybko przesuwac czujnik miedzy magnesami recznie??
tkoko
Forumowicz

przemeks19 pisze:
18 gru 2025, 0:05
a pas da sie jakos sprawdzic nie montujac na support?? np szybko przesuwac czujnik miedzy magnesami recznie??
"Typowy" czujnik pas łatwo sprawdzisz. Podłączasz zasilanie 4.2 - 4.8 V. Obracając wolno tarczę mierzysz napięcie między sygnałem a masą. Napięcie powinno "skakać" przy przejściu magnesu od 3.5/4V do 0.4/0.7V.
http://chomikuj.pl/Preview.ashx?e=5fe2l ... uAIPc&pv=2
przemeks19
Nowicjusz

Udało mi sie uruchomić pas.
Poprostu kable we chinskiej wtyczce byly zamienione ale jest inny problem.
gdy tylko rusze pedałami mimo ze mam pas ustawiony na wyswietlaczu na 1 to uruchamia naped z maxymalna moca.
manetka normanie reaguje gdy przelaczam tryby od 1-5 a pas niestety nie reaguje na to. Co moze byc przyczyna??
tkoko
Forumowicz

przemeks19 pisze:
18 gru 2025, 12:18
.... jest inny problem.
gdy tylko rusze pedałami mimo ze mam pas ustawiony na wyswietlaczu na 1 to uruchamia naped z maxymalna moca.
manetka normanie reaguje gdy przelaczam tryby od 1-5 a pas niestety nie reaguje na to. Co moze byc przyczyna??
Zapewne "ten typ" (sterownik) tak ma. Są sterowniki/rowery;
viewtopic.php?p=98086#p98086
które działają podobnie.
przemeks19
Nowicjusz

Masz może coś sprawdzonego co już polecał?
tkoko
Forumowicz

przemeks19 pisze:
18 gru 2025, 14:12
Masz może coś sprawdzonego co już polecał?
Nie ma takich sterowników. Ile użytkowników tyle sprzecznych opinii z użytkowania. Nawet w opisie użytkownika roweru podanego wyżej masz zdanie że "mi to nie przeszkadza", mimo tego że wcześniej używał innych rowerów (mocnych, z tensometrem itd).
Masz obecnie sterownik "sinus" dla niektórych najlepszy w tej kategorii.
Do wyboru masz sterowniki blokowe typu "GT" które "preferuję", bo przynajmniej niektóre modele mają dla mnie największe pole do "dostrojenia" roweru pod konkretnego użytkownika.
Drugim typem są sterowniki "KT sinus", preferowane zapewne przez większość użytkowników tego forum.
Trzecim typem masz niszowe sterowniki np Bafanga.
Czwartym typem są "przystawki" do sterownika typu "Cycle Analyst", czy polski MPe, rozszerzające funkcjonalność sterownika.
Każdy z nich ma swoje wady i zalety, i nie znając oczekiwań i preferencji danego użytkownika, trudno o jednoznaczną opinię.
Na początek musisz sprawdzić w realu, jak faktycznie zachowuje się zmiana poziomów "PAS" przy sterowaniu z czujnika obrotów. Np. sterownik Bafang czy KT sterowane mocą, przy pracy bez obciążenia będą mieć takie same obroty, dopiero podczas jazdy z obciążeniem można zobaczyć różnicę w mocy/prędkości danego poziomu "PAS".
przemeks19
Nowicjusz

Pokazuje mi błąd e07.
Jak zakręciłem kołem przewodu wisiały i gdzieś jeden pradowy musiał się do kabla od halli dotknąć.
Napiecia halli mam
4.3
4.97
2.95
3.6
Spaliły się?
tkoko
Forumowicz

Hale w kole sprawdzasz podobnie jak w czujniku pas. BARDZO WOLNO kręcisz kołem do tyłu (przy HUB'ie przekładniowym) i sprawdzasz czy hale reagują spadkiem/wzrostem napięcia od napięcia zasilania do zera.
Możesz jeszcze spróbować odpiąć hale silnika i sprawdzić, czy mimo tego że masz "sinusa" to silnik działa mimo błędu 07.
przemeks19
Nowicjusz

Działa silnik na odłączonych hallaxh, bez halli zrobiłem też samonauke i nic. Błąd dalej jest. Ale rower jedzie. Co zauważyłem: podniosę koło do góry,dam manetka na Max a silnik rytmicznie wpada w wibracje, wibruje, przestaje wibruje,tak w odstępie 1 sekundy gdzieś. Zmierzyłem opory to między fazami. Na mierniku w smaki 200 om 2 cewki pokazuje 0.6 a na jedynej pokazuje 0.5. generalnie jak poruszam kablem to omy skaczą
tkoko
Forumowicz

przemeks19 pisze:
20 gru 2025, 14:55
Działa silnik na odłączonych hallaxh, bez halli zrobiłem też samonauke i nic. Błąd dalej jest. Ale rower jedzie.
Czyli rower zachowuje się jak z "typowym" sterownikiem "GT". Błąd ma gdyż masz odłączone hale, a sterownik nominalnie powinien mieć hale podłączone.
przemeks19 pisze:
Co zauważyłem: podniosę koło do góry,dam manetka na Max a silnik rytmicznie wpada w wibracje,
Jest to zapewne spowodowane brakiem hali.
przemeks19 pisze:
Zmierzyłem opory to między fazami. Na mierniku w smaki 200 om 2 cewki pokazuje 0.6 a na jedynej pokazuje 0.5. generalnie jak poruszam kablem to omy skaczą
Miałeś pomierzyć sygnał z hali. Przewody faz i fazy zapewne są nie uszkodzone skoro silnik kręci, a opór jest zbliżony. Nie za bardzo kumam dlaczego opór faz skacze przy ruszaniu przewodami. Może masz jakieś zwarcia przewodów do obudowy/masy.
przemeks19
Nowicjusz

Skacze. Jak tylko ruszę kablem to jest tak się robi. W którym miejscu może się stykać?
Wszystko działa dobrze tylko poprostu silnik jak się rozpędza bo strasznie wibruje i przenosi wszystko na ramę..
tkoko
Forumowicz

przemeks19 pisze:
20 gru 2025, 20:21
Skacze. Jak tylko ruszę kablem to jest tak się robi. W którym miejscu może się stykać?
Wszystko działa dobrze tylko poprostu silnik jak się rozpędza bo strasznie wibruje i przenosi wszystko na ramę..
Coś takiego jak na filmie od 45 sekundy?
http://chomikuj.pl/Preview.ashx?e=skEPh ... dNwKN&pv=2
przemeks19
Nowicjusz

Nie,aż tak mocno nie wyje. Wyje tak jak od 13 sekundy gdy dostaje obciążenie, i w momencie tego wycia wibruje, tej w przedziale 12-20 hm/h
tkoko
Forumowicz

przemeks19 pisze:
20 gru 2025, 22:34
Nie,aż tak mocno nie wyje. Wyje tak jak od 13 sekundy gdy dostaje obciążenie, i w momencie tego wycia wibruje, tej w przedziale 12-20 hm/h
Usuń przyczynę nie działania hali to sterownik zapewne przestanie "wyć"
ODPOWIEDZ