Ducati Pro 1 evo. błąd E3
-
- Nowicjusz
Ducati Pro 1 evo. błąd E3
Witam wszystkich, mam problem z w.w. hulajnogą, mianowicie na wyświetlaczu pojawił się komunikat E3 czyli błąd manetki przyśpieszenia, niestety nie znikną po wymianie manetki na nową. Szukałem dalej i okazało się że z sterownika (wyświetlacza) do manetki idzie 5v ale niestety pomiędzy kablem sygnałowym i + też jest 5v.
Czy to jest uwalony sterownik czy moduł sterujący koło baterii, ten duży?
Czy to jest uwalony sterownik czy moduł sterujący koło baterii, ten duży?
-
- Forumowicz
Re: Ducati Pro 1 evo. błąd E3
Nie mierzy się względem plusa tylko minusa.
Zmierz po ludzku napięcie sygnału manetki kiedy jest podpięta.
Zmierz po ludzku napięcie sygnału manetki kiedy jest podpięta.
-
- Nowicjusz
Manetka daje sygnał pomiędzy minusem i sygnałowym w przedziale 0.8 do 4.5 volt.
Ale hulajnoga daje do manetki 5v pomiędzy plusem i minusem oraz pomiędzy sygnałem i plusem, czyli tak jak by było przebicie masy do sygnału,
Inaczej. Mam trzy kolory. Czarny, czerwony i zielony wychodzące ze storewnika do manetki i na wyjściu mam:
Czerwony+czarny 5v
Czrny+zielony 0v
Czerwony +zielony 5v
Ale hulajnoga daje do manetki 5v pomiędzy plusem i minusem oraz pomiędzy sygnałem i plusem, czyli tak jak by było przebicie masy do sygnału,
Inaczej. Mam trzy kolory. Czarny, czerwony i zielony wychodzące ze storewnika do manetki i na wyjściu mam:
Czerwony+czarny 5v
Czrny+zielony 0v
Czerwony +zielony 5v
-
- Nowicjusz
Moim zdaniem nie powinno być napięcia pomiędzy czerwonym a zielonym.
Zielony jest do odbioru sygnału z manetki
Zielony jest do odbioru sygnału z manetki
-
- Forumowicz
To źle ci się wydaje.Moim zdaniem nie powinno być napięcia pomiędzy czerwonym a zielonym.
I pisałem ci już że zwyczajowo nie mierzy się względem plusa tylko minusa.
Ale rozumie twój opis.
Ale to że jest 0V nie oznacza zwarcia do masy. Zmierzyłeś rezystancje zielonego do czarnego w sterowniku?
-
- Forumowicz
sylwek.k pisze: ↑21 maja 2025, 22:30Manetka daje sygnał pomiędzy minusem i sygnałowym w przedziale 0.8 do 4.5 volt.
Czerwony+czarny 5v
Czrny+zielony 0v
Czerwony +zielony 5v
Przecież jak miedzy czarnym a zielonym masz zero, to miedzy czerwonym a zielonym masz +/- 5 volt, zależy którą sondę (czarną czy czerwoną) przyłożysz do czerwonego przewodu.
Sprawdź dokładnie jakie napięcie masz między czarnym a zielonym przewodem w złączu manetki w sterowniku, tak z manetką jak i bez. Sprawdź też czy bez przyłączonej manetki masz "error code".
-
- Nowicjusz
Bez manetki mam 1.1mv
Z manetki 0.875mv
Error manetki E3 jest na stałe z podłączoną i bez manetki
Z manetki 0.875mv
Error manetki E3 jest na stałe z podłączoną i bez manetki
-
- Forumowicz
Co to masz za pomiar. Jakie mV. Jak bez podpiętej manetki masz 1.1V, to masz zapewne "uwalony" sterownik stąd "błąd manetki". Spróbuj podłączyć między czarny a zielony przewód potencjometr 1 - 5k i zmniejsz napięcie z 0.87V na 0.3 - 0.4V czy nadal jest "błąd manetki"
-
- Nowicjusz
Pomiędzy czarnym i zielonym napięcie mam w mv
Pomiędzy czerwonym i zielonym mam 5.06 do 5.08 V.
Po podłączeniu potencjometru nic się nie zmienilo. Dalej jest błąd
Pomiędzy czerwonym i zielonym mam 5.06 do 5.08 V.
Po podłączeniu potencjometru nic się nie zmienilo. Dalej jest błąd
-
- Forumowicz
To zrób jeszcze jeden pomiar z potencjometrem zamiast manetki. Podłącz dwa skrajne bolce potencjometru (1-5k) do plusa i minusa we wtyczce manetki w sterowniku, środkowy do zielonego przewodu. Podłącz miernik napięcia do czarnego (czarna sonda) i zielonego przewodu(czerwona sonda). Ustaw potencjometr na napięcie zerowe, włącz sterownik i przesuwając pokrętło zmierz napięcie czy rośnie od zera do 5V i czy znika "error code".
-
- Nowicjusz
Napięcie rośnie do 4,5 V.
Error nie znika
Error nie znika
-
- Forumowicz
To nie masz problem z manetką, ale ze sterownikiem. Zmierz napięcie w złączu Hali silnika, i sprawdź czy hale działają.
https://ebike.nexun.pl/diagnostyka-silnika/
-
- Nowicjusz
Pomierzyłem hale. Wygląda że są ok.
Trochę ciężko pomierzyć, bez osłony i centrowania silnika.
Gdzie kupię sterownik. Mój jest Trochę rozbudowany. Manetki gazu i hamulce, kierunkowskazy, światła przód i tył. Nigdzie w nie mogę namierzyć takiej, lub podobną, może być bez drugiej Manetki i kierunkowskazów.
Trochę ciężko pomierzyć, bez osłony i centrowania silnika.
Gdzie kupię sterownik. Mój jest Trochę rozbudowany. Manetki gazu i hamulce, kierunkowskazy, światła przód i tył. Nigdzie w nie mogę namierzyć takiej, lub podobną, może być bez drugiej Manetki i kierunkowskazów.
-
- Nowicjusz
czy istnieje możliwość adaptacji sterownika z innej hulajnogi, nawet bez kierunkowskazów i bez hamulca elektrycznego
-
- Forumowicz
Możesz użyć zarówno zestaw do hulajnóg jak i e-bików, najlepiej z "samonauką". Niestety będziesz musiał kombinować ze złączami i kabelkami ze względu na różnice w typie/rodzaju złącz.
-
- Nowicjusz
Sterownik do xiaomi jest prawie identyczny. Pytanie czy zgodzi się z moją hulajnogą?
-
- Nowicjusz
-
- Forumowicz
Myślę że to jest wyświetlacz nie sterownik, sterownik zapewne jest obok baterii. Raczej konieczna będzie wymiana tak sterownika jak i wyświetlacza na Xiaomi lub podobny.
Coś takiego;
https://pl.aliexpress.com/item/10050059 ... gJ80vD_BwE
Coś takiego;
https://pl.aliexpress.com/item/10050059 ... gJ80vD_BwE
-
- Nowicjusz
Ok. Dzięki za link.
-
- Nowicjusz
Trochę się zeszło. Czy nie będzie problemem ze zestaw który proponujesz jest pod koła 10cali a ja mam 8.5?
-
- Forumowicz
Jeżeli zestaw wyświetlacz/sterownik nie będzie fabrycznie "zablokowany", to zapewne przestawisz średnicę. Jeżeli będzie "zablokowany", to "szybciej" będziesz jeździł, przynajmniej wg. wyświetlacza

Ponadto nic nie "proponowałem" jedynie wskazałem co potrzebujesz wymienić. Musisz się dowiedzieć czy nie będzie problemów bateria <> sterownik (czy twój sterownik do baterii ma dwa czy więcej przewodów).
-
- Nowicjusz
Jest jeszcze jeden obiaw. Dzisiaj postanowiłem wszystko rozebrać i jak odpiąłem dzwignię hamulca to błąd zniknął. Hulajnoga nie jedzie, ale mogę zmieniać prędkości i nie ma czerwonego E3. Może to hamulec?
-
- Forumowicz
Musisz sprawdzić hamulce skoro "error code" zniknęło. Na odległość nikt za Ciebie tego nie zrobi. Dziwne że bez podpiętego hamulca silnik nie działa, ale być może sterownik podczas diagnozy stwierdza brak hamulca (elektrycznego), stąd brak działania silnika.
-
- Nowicjusz
Jest to hamulec mechaniczny tarczowy z czujnikiem.
Sterownik odcina napęd po wciśnięciu hamulca
Sterownik odcina napęd po wciśnięciu hamulca
-
- Nowicjusz
Problemem okazał się magnes w dzwigni hamulca, wysunął się ze swojego miejsca i nie było informacji o położeniu dźwigni. Czyszczenie, klej i wszystko jest ok.