Silnik nie ma siły

Coś się zepsuło, coś trzeba wymienić, coś trzeba wyregulować w fabrycznej hulajnodze?
ODPOWIEDZ
Pawelec
Forumowicz

Silnik nie ma siły

Post autor: Pawelec »

Witajcie. Dostałem od brat hulajnoge Kugoo S1, poniewaz zepsula mu sie bateria i chcial ta hulajnoge wyrzucic. Jako ze mam baterie 48V(54,6) to podlaczylem ja do tej hulajnogi. Na wyswietlaczu mozna bylo przestawic na 48V, wiec domyslam sie, ze powinna obsluzyc tyle wolt. Zmienilem wiec sterownik w tej hulajnodze na swoj KT 48V 20A, oraz wyswietlacz na kt lcd3 . Podlaczylem i wszystko dzialalo, wiec przejechalem sie kawalek po podworku( jakies 30-40 metrow). Gdy wrociilem i chcialem znowu ruszyc, hulajnoga nie chciala, a silnik halasowal. Jako ze wszystko bylo robione na krotko, aby sprawdzic czy dziala, kable od faz podlaczylem na kostkach. Gdy silnik tak halasowal, odizolowalem ta kostke i zobaczylem ze jeden kabel fazowy wyskoczyl. Wiec usunalem kostke i polutowalem przewody, zaizolowalem i... problem pozostal. Silnik w powietrzu kręci, jednak moge go reka zatrzymac. Pod obciazeniem wcale nie ruszy, tylko halasuje( wyje, terkocze). Nie wiem o co chodzi. Bateria wydaje sie byc dobra. na wyswietlaczu pokazuje 52V ( juz troche jest rozladowana). @0 razy posprawdzalem wszystkie polaczenia. Silnik sie spalił? Rozebrałem go i nic tam nie widac spalonego, zwoje maja normalny kolor. Nie wiem o co chodzi. Sztuczna inteligencja mowi ze silnik spalony. Moze tak byc? Jesli nie, to co?
tkoko
Forumowicz

Re: Silnik nie ma siły

Post autor: tkoko »

Prawdopodobnie masz złą kombinację faz/hali. Jeżeli masz sterownik blokowy KTZxxx, to być może za pierwszym razem silnik ruszył bez hali, a później "zajarzył" błąd hali.
Pawelec
Forumowicz

Post autor: Pawelec »

Wydaje mi sie, ze juz sprawdzilem wszyskie kobinacje. Jest jedna kombinacja, gdzie silnik kreci do tylu przeskakujac, jednak jedzie pod obciazeniem. ma siłe. Sterownik to KT sinus 48 SVPR. Dalej jest zamazane i nie wiem co tam jest napisane.
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Post autor: Tooropek »

Są takie silniki które nie działają z typowymi sterownikami. Już dwa razy w rowerach trafiłem na silniki które nie działały na KT sinusach. Zmień na jakikolwiek sterownik byle nie KT i zobaczysz, że znów zacznie działać hulajka. Mogę polecić Ci tanie sinusy z samonauką z LCD S866. Tam wszystko da się ustawić pięknie, nawet prędkość skalibrować co do 0,1km/h.
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

Jak masz działający silnik "do tyłu", to musisz znaleźć i kombinację faz/hali "do przodu". Zapewne musisz przetestować parametr "C2", bo od niego często zależy czy silnik zadziała czy nie. Tak miałem z Anandą.
slow
Forumowicz

Post autor: slow »

Mogę polecić Ci tanie sinusy z samonauką z LCD S866. Tam wszystko da się ustawić pięknie, nawet prędkość skalibrować co do 0,1km/h.
Możesz podać jakiegoś linka. Kupowałem niedawno jakieś za ok 100zł ale koło sinusów to one nawet nie leżały
Awatar użytkownika
Tooropek
Forumowicz

Post autor: Tooropek »

To są prawdziwe sinusy z samonauką, pas, bardzo dobrze mierzą prędkość, wszystko da się wyregulować w 30 minut. Naprawdę polecam do silników które nie chcą gadać ze sterownikami KT...

https://a.aliexpress.com/_Eu3rODg
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
ODPOWIEDZ