Duża różnica w wadze 26" między stalą a alu?
- pimag
- Nowicjusz
Duża różnica w wadze 26" między stalą a alu?
Mam Teklio City Bike. 36V 250W z motorem Mxus MX06.
Ciężkie to jak czołg.
Rower za 699EUR niegdyś. Bateryjka słaba, 7800mAh niestety.
Trzy lata hulam do pracy dzień w dzień (w jedną mańkę 17km).
Jak na razie ładuję już każdego dnia.
Gdy był nowy trzy razy robiłem trasę.
Po około 1.5 roku już dwa razy a teraz ładuję codziennie.
Na upartego zrobi jeszcze 55km ale nie chcę ryzykować, bo pedałować tym czołgiem bez wspomagania to masakra.
W planach regeneracja akku ale najpierw z deka odchudzenie.
O ile lżejsza będzie alu rama? U mnie na bank stal. Kilka rys zrobilem, zapodałem soli, ruda wcina aż miło więc nie alu.
Moja waga - różnie - hula od 90 do 100 w zależności od sezonu.
Rower musi być z bagażnikiem i z niską ramą (bo żona też nim lata). Czym się kierować szukając aluminiowego zamiennika?
Martwi mnie tylko support. Gdzie są namazane jego wymiary, tak aby było możliwe przerzucić z jednego do drugiego?
Ciężkie to jak czołg.
Rower za 699EUR niegdyś. Bateryjka słaba, 7800mAh niestety.
Trzy lata hulam do pracy dzień w dzień (w jedną mańkę 17km).
Jak na razie ładuję już każdego dnia.
Gdy był nowy trzy razy robiłem trasę.
Po około 1.5 roku już dwa razy a teraz ładuję codziennie.
Na upartego zrobi jeszcze 55km ale nie chcę ryzykować, bo pedałować tym czołgiem bez wspomagania to masakra.
W planach regeneracja akku ale najpierw z deka odchudzenie.
O ile lżejsza będzie alu rama? U mnie na bank stal. Kilka rys zrobilem, zapodałem soli, ruda wcina aż miło więc nie alu.
Moja waga - różnie - hula od 90 do 100 w zależności od sezonu.
Rower musi być z bagażnikiem i z niską ramą (bo żona też nim lata). Czym się kierować szukając aluminiowego zamiennika?
Martwi mnie tylko support. Gdzie są namazane jego wymiary, tak aby było możliwe przerzucić z jednego do drugiego?
Wigry, Jubilaty i BMX to były rowery a nie tam jakieś dziwolągi eBike'sy!
- zyggi
- Forumowicz
Re: Duża różnica w wadze 26" między stalą a alu?
Na samej ramie nie zaoszczedzisz wiecej niz 1,5kg, co do suportu to raczej bedzie to typowy anglik 68mm, rozmiar powinien byc na niego naniesiony wiec konieczny demontaz, jesli brak cech trzeba mierzyc
-
zielony71
- Forumowicz
Ponad 20 ton? Poważnie? Chyba coś ściemniasz, albo waga przekłamujeCiężkie to jak czołg
Spróbuj zważyć inną wagą a później spytaj na forum ile ważą rowery innych forumowiczów.
Będziesz miał pogląd na to ile możesz tu ugrać.
Myślałeś o diecie?
Potrzebujesz huba w dobrej cenie: viewtopic.php?t=10489 lub napisz.
- pxl666
- Forumowicz
obecnie uzywki na olx sa tak tanie ze szkoda gadac . rower ze stali to relikt z czasow chrztu polski . dlaczego sobie to robic ?
-
zielony71
- Forumowicz
Wg. internetów ten rower waży dokładnie 23,8kg. Zmieniać cały rower, żeby zaoszczędzić 2 kg?
Podobny efekt osiągnie podczas wizyty w toalecie przed wyjściem z domu
Podobny efekt osiągnie podczas wizyty w toalecie przed wyjściem z domu
- pxl666
- Forumowicz
przecież pomiędzy alu a stalą jest 3 krotna różnica w masie . w wypadku nowoczesnej ramy hydroformowanej to bedzie przepaść a nie 2 kilo
-
tkoko
- Forumowicz
Między samą ramą być może, miedzy całym rowerem efekt pomijalny, tym bardziej przy wadze roweru 23.8kg, gdzie markowe fabryczne rowery zaczynają od 26 kg, tak że obecnie w ofertach sprzedaży, często brak wagi roweru.
- zyggi
- Forumowicz
nowoczesna rama hydroformowana pod 26"...taaaaa...a miedzy materialami to moze i jest 3x roznica ale miedzy ramami to juz nie bo alu to i przekroje wieksze i w pewnych miejscach wiecej materialu
- pxl666
- Forumowicz
co ? chyba nie widziałeś ram z alu sprzed 10 - 13 lat . zwłaszcza w lżejszych bajkach dobrych marek które wtedy kosztowały majątek a dziś kupisz za grosze bo własnie 26 . różnica polega na tym ze już wtedy nikt poważny nie robił ram ze stali do zastosowań innych niż komunijny rower którym następnie dziadek jeździł do apteki aż zgnił bo stal na zewnątrz cały rok . paradoksalnie te co widziałem na oczy to własnie stalowe miały grube przekroje bo chińczyk czy tam bialorusin spawał elektrodą mma a aluminiowe to i 1.5mm potrafią miec bo spawane były robotem
-
zielony71
- Forumowicz
Zamiast strzepić jęzor napisz ile waży Twój rower.
-
xmaniekx
- Nowicjusz
Ale Meridy cro-mo miały niewiele większą wagę niż późniejsze aluminiowe, właśnie ze względy na pocieniane rurki. A przecież nie tylko Merida robiła stalowe ramy.pxl666 pisze: ↑08 lis 2025, 18:12co ? chyba nie widziałeś ram z alu sprzed 10 - 13 lat . zwłaszcza w lżejszych bajkach dobrych marek które wtedy kosztowały majątek a dziś kupisz za grosze bo własnie 26 . różnica polega na tym ze już wtedy nikt poważny nie robił ram ze stali do zastosowań innych niż komunijny rower którym następnie dziadek jeździł do apteki aż zgnił bo stal na zewnątrz cały rok . paradoksalnie te co widziałem na oczy to własnie stalowe miały grube przekroje bo chińczyk czy tam bialorusin spawał elektrodą mma a aluminiowe to i 1.5mm potrafią miec bo spawane były robotem
Po drugie, w całej składowej jaką jest rower elektryczny rama ma trzeciorzędne znaczenie, bo masa baterii i silnika wielokrotnie przebija różnice masy ramy - jeśli różnica masy dojdzie do 2kg to byłaby przepaść, ale to chyba przy przesiadce z holenderki na trójkątną ramę.
Po trzecie to i tak Cię nie przekonam bo już nieraz w tematach zaczepiających o ramę dałeś to poznać, ale może autor sobie sprawdzi masy ram w internecie zanim rozbierze rower.
- pxl666
- Forumowicz
ktory ? bo mialem w karierze takiego cube fulla ktory z bateria wazyl 19,5 kg . husqvarny waza 24kg ale baterie 14s4p , ciezkie opony , wkladki , mleko , masywna downhillowa rama , ciezkie downhillowe zawieszenie itd ...
- zyggi
- Forumowicz
widzialem troche ram, na wielu jezdzilem, np. na ramie 26" Schauff oferowanej na allegro - prosta rama stalowa z deklarowanym glownym trojkatem crmo ma deklarowana wage okolo 3200g, bardzo dobrze mi sie sie na tym jezdzilo ale faktycznie po zlozeniu na podstawowych komponentach i suntourze XC-cos tam z bagaznikem itd wazylo to jak czolg wiec rozumiem w tej kwestii autora, dla kontry rama alu w zblizonym rozmiarze pod kola 28" skandynawskiej marki - hydroform itp roznica w gabarytach to dluzszy o niecale 20 mm tylny trojkat wazyla niecale 2200g
wiec wiem co pisze, a ty pomoz forumowiczowi i znajdz niska rame o wadze 1,5kg albo i mniejszej jak takis fachowiec

wiec wiem co pisze, a ty pomoz forumowiczowi i znajdz niska rame o wadze 1,5kg albo i mniejszej jak takis fachowiec
-
zielony71
- Forumowicz
Tu dochodzimy do sedna. Autor tematu ma baterię na 40 ogniwach, która jak była nowa miała 7,8 Ah, a teraz ma może połowę tego. Ale zamiast kupić nową lekką baterię to będzie wymieniał ramę 
- Yin
- Forumowicz
- Kontakt:
Też na tej ramie śmigałem i bardzo dobrze wspominam, niestety haki nie wytrzymały regena po paru latach nawet przy zastosowaniu blokad obrotu.
zielony71 dobrze pisze, jak rama jest ok to zainwestuj w baterię. Chyba że chcesz zmienić geometrie dla wygody, na miasto fajne są ramy z niskim przekrokiem szczególnie jak zdarza Ci się wozić coś większego na bagażniku.
Album rowerów poziomych i nietypowych:
pl.pinterest.com/jessecuster77/recumbent-bike/
pl.pinterest.com/jessecuster77/rower/
http://forum.poziome.pl
pl.pinterest.com/jessecuster77/recumbent-bike/
pl.pinterest.com/jessecuster77/rower/
http://forum.poziome.pl