Witam
Liczę na Waszą pomoc, radę czy cokolwiek.
Mam w planie dorobić do swojego rowerka napęd elektryczny. Napęd już wybrany tsdz2b. Mam tylko problem z baterią -a mianowicie problem z odnalezieniem takiej która się zmieści.. mój rower to bulls sharptail 3 27.5" z tego co wyczytałem należy mieć tak ok. 36 cm długości i 11cm wysokości na dolnej rurze ramy - nie mam tyle . Znacie może jakieś modele bateria co mi podejdą? Na neksunie znalazłem baterie do samodzielnej budowy mocowanej za siodełkiem - frog się chyba nazywa. Warto ? Gdzieś indziej takie w kształcie butelki ale dla 48v poj to 7ah to chyba za malo. Poradzicie coś bo stanąłem w kropce
Myślę, że raczej większość ludzi z forum, którzy koncertowali hardtaila najdalej po roku robili to jeszcze raz, tylko tym razem już z fullem.
Czyli prawdopodobnie zaoszczędzisz sobie sporo czasu i wysiłku jeśli wykorzystasz tę niedogodność i od razu zmienisz rower na taki z większą ilością miejsca w ramie i w pełni amortyzowaną.
To taka luźna sugestia do rozważenia...
Dokładnie tak jak mówi kolega wyżej. Zmień na fulla z większą ilością miejsca w ramie. Ewentualnie jak lubisz kombinować wymień samą ramę przekładając wszystko ale to już więcej zabawy i trzeba ogarniać temat
Zawsze możesz wybrać skrzyneczkę trójkątną i tam zamówić pakiet, a nie iść w plastikowe tandetne obudowy bidonowe.
Wyjdzie taniej, pojemniej, dalej zajedziesz, ładniejsze to będzie, wytrzymalsze, zrobi więcej cykli, same zalety prócz trochę więcej czasu by to wszystko ogarnąć.
1. Dziękuję za każdą sugestię:) liczy się każda. Ale roweru zmieniać nie chce, ramy też. I pewnie po roku będę miał do siebie pretensje. Każdy musi przejść tę ścieżkę
2. bateria w skrzynce trójkąt + pakiet? Gdzie można takie kupić / zamówić?
3. Hailong G56 - jutro drukuje i przykładam szablon
A jakie macie zdanie na temat tej podsiodlowej frog na nexunie??
1. Dziękuję za każdą sugestię:) liczy się każda. Ale roweru zmieniać nie chce, ramy też.
Jako ktoś kto też stosunkowo niedawno zrobił pierwszą konwersję, zdecydowanie dołączę się do głosu reszty i powiem daruj sobie hardtaila całkowicie, idź od razu w fulla.
2. bateria w skrzynce trójkąt + pakiet? Gdzie można takie kupić / zamówić?
Pakiet w Nexunie, BMS z aliexpress albo allegro, skrzynkę już teraz po moich próbach robiłbym od razu z kompozytów, najpewniej z włókna szklanego. Druk 3D bez skanera do ramy cięzko dopasować i plastik jest słaby jednak, a poliwęglan upierdliwy w montażu/uszczelnieniu/zamykaniu.
do słabszych projektów lub jako zapas robiłem często pakiet 13s3p w takiej saszecie https://allegro.pl/oferta/sakwa-rowerow ... 7170524616
lub bidonik w druku 3d https://www.thingiverse.com/thing:3128457 o podobnej pojemności co dla tsdz2 starcza i może wejdzie ale jak przedmówcy piszą ...musi być full
jeszcze bywała mniejsza obudowa 13s4p dp5 na 13s4p, troszkę niższa niż dp5 13s5p. Chyba była w nexunie