Rower dla 10 latki.
-
- Nowicjusz
Rower dla 10 latki.
Cześć, chcę zbudować rower dla córki aby mogła z nami jeżdzić na dłuższe wycieczki. Może mi ktoś doradzić jaki rower można użyć na bazę i miej więcej jaki zestaw, hub czy mid? Bateria wbudować w ramę, bagażnik czy może obudowa typu frog?
Będę wdzięczny za wszystkie sugestię.
Obecnie jeżdzi na 24" i raczej na nic większego nie wejdzie.
Będę wdzięczny za wszystkie sugestię.
Obecnie jeżdzi na 24" i raczej na nic większego nie wejdzie.
- tas
- Administrator
- Kontakt:
Re: Rower dla 10 latki.
Z dziećmi jest to niebezpieczeństwo, że bardzo szybko na elektryku się oduczy kręcić i będzie motur i już nie nauczysz ponownie, że rower to rower.
Ja bym zamontował mida z czujnikiem nacisku (250W max), żeby mała cały czas kręciła, na pewno unikałbym PAS bo rozmawiałem pewnie z 200 ojcami co zmontowali dzieciakom elektryki i to poszło w złą stronę finalnie
Z tym midem to jeszcze kwestia nauczyć zmieniać biegi no ale to i tak musi zrobić.
Ja bym zamontował mida z czujnikiem nacisku (250W max), żeby mała cały czas kręciła, na pewno unikałbym PAS bo rozmawiałem pewnie z 200 ojcami co zmontowali dzieciakom elektryki i to poszło w złą stronę finalnie

Z tym midem to jeszcze kwestia nauczyć zmieniać biegi no ale to i tak musi zrobić.
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: +48 33 50 00 105
Tanie ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
Tanie ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
-
- Nowicjusz
Cenna uwaga. Mam praktycznie zerowe doświadczenie z rowerami elektrycznymi. Ostatnio podłączyłem tsdz8 do większego roweru na testy, działa to bardzo przyjemnie i zmęczyć się da. Kwestia tego czy tsdz2b lub tsdz8 podejdzie to tak małej ramy i kwestia bateri.
- pxl666
- Forumowicz
tsdz2 mniejszy i lżejszy . moja córka płynnie przeszła z huba w przednim na pasie na bafanga m500 ale syn nie lubi rowerów bo za dziecka musiał pedalowac z nami analogowo przez piaski i nawet prąd go do roweru nie przekonuje ...
- mitusm
- Forumowicz
XF07 w koło i jazda.
viewtopic.php?f=30&t=10734
Zrobiłem taki sprzęt rok temu dla syna i rewelacyjnie się spisywał (teraz już ma trochę większy).
U mnie wszędzie górki, nie dało się normalnie razem nigdzie pojechać, teraz klepiemy km śmiało po okolicy.
Córka w wieku 11-12 lat zaczęła do kony z centralnym bafangiem 350W, też spoko opcja.
viewtopic.php?f=30&t=10734
Zrobiłem taki sprzęt rok temu dla syna i rewelacyjnie się spisywał (teraz już ma trochę większy).
U mnie wszędzie górki, nie dało się normalnie razem nigdzie pojechać, teraz klepiemy km śmiało po okolicy.
Córka w wieku 11-12 lat zaczęła do kony z centralnym bafangiem 350W, też spoko opcja.
-
- Nowicjusz
Proszę mi powiedzieć, bafang 500 to w jakieś dedykowanej ramie?
Rozważałem też xf07 w przednim kole ale chyba wolę mida, można go później przełożyć do większego roweru i posłuży dłużej.
Ta kona wygląda spoko, rama ma sporo miejsca na baterię, trudno mi znaleźć coś podobnego w co wejdzie bateria "butelkowa/bidonowa"
Rozważałem też xf07 w przednim kole ale chyba wolę mida, można go później przełożyć do większego roweru i posłuży dłużej.
Ta kona wygląda spoko, rama ma sporo miejsca na baterię, trudno mi znaleźć coś podobnego w co wejdzie bateria "butelkowa/bidonowa"
- pxl666
- Forumowicz
tak , kupilem rower kompletny juniorski 29kolas pisze: ↑24 kwie 2025, 13:34Proszę mi powiedzieć, bafang 500 to w jakieś dedykowanej ramie?
- mitusm
- Forumowicz
Chcesz na dłużej to XF15 w tył, wystarczy śmiało na kilka lat. Mid może być, ale dla dzieciaka silnik w kole jest ok.kolas pisze: ↑24 kwie 2025, 13:34Proszę mi powiedzieć, bafang 500 to w jakieś dedykowanej ramie?
-
- Nowicjusz
Możecie mi doradzić co bym potrzebował do silnika w kole np xf08 lub coś podobnego możecie polecić na 36v? Chodzi mi dokładnie jaki sterownik i wyświetlacz wybrać. Zależy mi na jak najmniejszych rozmiarach.
-
- Forumowicz
Najmniejsze są zabudowane do bidonu. Sterowniki 36V, 13 - 15 A (6 MOSFET) niezależnie od producenta są podobnych wymiarów. "GT" są najtańsze i mają opcję "samonauki" silnika, więc nie powinno być problemu z uruchomieniem. W Nexun'ie pojawią się sterowniki z tensometrem (nie wiem czy są na 6 MOSFET), które w przypadku dziecka byłyby najlepszą opcją, choć moja 7-letnia wnuczka, właśnie testuje/uczy się jazdy e-rowerem na sterowniku "GT" z obrotowym czujnikiem, bez żadnych problemów.
-
- Forumowicz
xf07 też posłuży w większym rowerze. Ja mam w 2 rowerach od lat i służą doskonale. A znajomy co mu kiedyś rower robiłem 50tyś przejechał już.Rozważałem też xf07 w przednim kole ale chyba wolę mida, można go później przełożyć do większego roweru i posłuży dłużej.
- mitusm
- Forumowicz
Rób na KT + KT LCD4. Świetnie to jeździ + mnogość konfiguracji.