budowa Skrzynki do roweru romet do delivery
-
TwojStary
- Nowicjusz
budowa Skrzynki do roweru romet do delivery
Dzień dobry, od dawna myślę o budowie skrzynki do roweru, takie typowego potwora, który będzie cały dzień jeździł i jeszcze zostanie pojemności, na tą chwilę za dużo używam chatu gpt i gemini i wychodzą ci czasem absurdalne teksty
wiem że skrzynkę trzeba zrobi trapezową
powiedzcie mi na początek czy waga całej skrzynki która będzie ważyć 20 kilo to już będzie zabójstwo dla ramy i się złamie i nie będzie się dało wgóle tym jeżdzić?
wiem że skrzynkę trzeba zrobi trapezową
powiedzcie mi na początek czy waga całej skrzynki która będzie ważyć 20 kilo to już będzie zabójstwo dla ramy i się złamie i nie będzie się dało wgóle tym jeżdzić?
- Tooropek
- Forumowicz
Re: budowa Skrzynki do roweru romet do delivery
Dlaczego zakładasz, że skrzynka będzie ważyć 20kg? Chcesz upchać do środka 350 ogniw? Skrzynka to max 5kg jak ma być pancerna. Jaki pakiet planujesz dać do skrzynki? Ile V ile Ah przewidujesz?
* Akumulatory * Bidony * 36V/48V. Zapraszam na priv.
-
TwojStary
- Nowicjusz
350 nie bo około 230 na ogniwach INR-21700-M65A z Molicell te chyba wyjdą lada chwila, lub maja je juz dostępne niektórzy,
Chciałem zrobić 5500wh 52v wiec chyba będzie dobre to na dwa moduły, w trójkącie, i pod rama. Tylko po to zeby nie było to zbyt szerokie i nie przeszkadzało w pedalowaniu.
Wszystko sie dotyczy moich kilometrow
2x 17 kilometrow Dolotu do domu i do miasta w 25 minut
I w mieście na wspomaganiu 3 lub 4 z pedalowaniem te 140/180 kilometrow zrobić z prędkością 35-40
Doliczam do tego spadki w zimie
W miarę mały jestem wiec chce to upchnąć w ramie M lub w L mustangu , ewentualnie w giant talon
Chciałem zrobić 5500wh 52v wiec chyba będzie dobre to na dwa moduły, w trójkącie, i pod rama. Tylko po to zeby nie było to zbyt szerokie i nie przeszkadzało w pedalowaniu.
Wszystko sie dotyczy moich kilometrow
2x 17 kilometrow Dolotu do domu i do miasta w 25 minut
I w mieście na wspomaganiu 3 lub 4 z pedalowaniem te 140/180 kilometrow zrobić z prędkością 35-40
Doliczam do tego spadki w zimie
W miarę mały jestem wiec chce to upchnąć w ramie M lub w L mustangu , ewentualnie w giant talon
- Tooropek
- Forumowicz
Powinieneś zastosować przede wszystkim LG M58/T dla największego zasięgu. Zrób skrzynkę pod wymiar 10cm szerokość zewnętrzną, wejdzie na pakiet BMS z bluetooth JBD 60/70A nie poszerzając wymiaru skrzynki, wydrukuj szablon, zrób obrysy i wtedy myśl o pakiecie i zadaj nam pytanie na forum co myślimy, jak to ogarnąć itd. Wspomniałem o tym na czacie; mianowicie mniej GPT, więcej pytań na forum. Ja w czym będę mógł to chętnie pomogę, po to tu jestem. Pozdro
-
TwojStary
- Nowicjusz
Czyli krótko mówiąc abstrakcyjny jest to pomysł? Lg dobre ale to Molicell maja największą pojemnosc 6.5ah
- Tooropek
- Forumowicz
Zanim zaczną produkować te ogniwa/trafią do sprzedaży to Ty już będziesz miał na blacie kilka lub kilkanaście tysięcy kilometrów najeżdzone... Ogólnie to poroniony pomysł masz, nie te czasy żeby takie bydlaki robić w zwykłych ramach rowerowych... Ty potrzebujesz skutera typu NIU albo jakiś inny topowy model innego mniej znanego producenta z dwoma bateriami onboard. Rower i takie prędkości i dystanse to na dzień dzisiejszy proszenie się o grzywnę w wysokości 3k PLN do nawet 5k jak będziesz dyskutował... Wtedy dopiero zrozumiesz o czym pisałem i że Twoje wymagania co do "roweru elektrycznego" były zbyt wysokie. No offence i posłuchaj trochę bardziej doświadczonego. Skuterek możesz sobie wziąć w salonie na wyprzedaży, możesz wziąć pokazówkę z gwarancją fabryczną producenta itd, serio jakbym miał taki dystans do pokonania tylko tylko szukałbym skutera a nie roweru... Znam osobę która ma bardzo konkretny sprzęt do sprzedania, legalny który osiąga nawet 80km/h i więcej - wiem bo nim jeździłem... Żaden skuter fabryczny obecnie produkowany w EU chyba nie ma takich osiągów z tego co się orientuję. Jakbyś chciał coś więcej wiedzieć daj znać a zgłębimy temat.
-
TwojStary
- Nowicjusz
czy ja tu piszę o prędkościach czy o dystansie?? nie potrzebuje jeździć 50 czy tam 60, potrzebuje sporych odległości i maks 40/45 
- pxl666
- Forumowicz
-
TwojStary
- Nowicjusz
coś takiego mam na myśli dwie baterie, modułową, w trójkącie i pod rame
https://electrobike.pl/wp-content/uploa ... 172436.jpg
https://electrobike.pl/wp-content/uploa ... 172436.jpg
- Tooropek
- Forumowicz
Ja wszystko rozumiem, ale dystans taki to się robi w skuterach, albo monsterach, a rower to rower a nie bateria z rowerem... Mam nadzieję, że to rozumiesz. Nie oglądasz i nie bierzesz pod uwagę skuterów EV?
-
TwojStary
- Nowicjusz
monstera bym brał ale nie jest to podobne do roweru w ogóle, skutera nie biorę pod uwagę, proszę mi nie mówić że to jakaś abstrakcyjna odległość i nie idzie jej zrobić w " jednej baterii " takie odległości są do zrobienia na kilku bateriach bidonowych, a jak już pisałem dobrze mieć zapas na chłodniejsze dni , a nie mieszkam w centrum wiec nie ma możliwości podmian bateri, nie wiem co jest w niej złego waga 20 kilo podzielona na dwa moduły będzie tak straszna dla tej ramy?
- Tooropek
- Forumowicz
Nie mówię, że się nie da bo robiłem akumulatory na zasięgi 300km+ przy 25km/h, wielokrotnie w monsterach czy to zwykłych rowerach, da się, ale jest to moim zdaniem po prostu przerost formy nad treścią dla zwykłego roweru. Monster to inna liga. Qulbix robi teraz fajne midy, ale cena odstrasza... Tak na marginesie.
P.S. zrób skrzynkę, będę kibicował, doradzę, pomogę. Już wiem, że nie skuter, a rower.
P.S. zrób skrzynkę, będę kibicował, doradzę, pomogę. Już wiem, że nie skuter, a rower.
-
TwojStary
- Nowicjusz
niby robiłeś a cały czas odradzasz
konretny plan pod deliverkę, i do tego dojazdy do pracy i do domu i tyle , skoro robiłeś skrzynki pod 300 kilometrów i 25 na godzinę, to wiesz pewnie dobrze że idzie zbudować taką co zrobi 200/220 kilometrów z prędkością 35/40, nie potrzebuje absurdalnych prędkości chce dojechać do domu w 25 minut 17 kilometrów to daje prędkość z pedałowaniem 41, czy to dużo?, interesowało mnie też czy rama taki ciężar wytrzyma
- Tooropek
- Forumowicz
Mam ogromne doświadczenie w tym temacie.
Na delivery to zmienia postać rzeczy tak naprawdę. Przy 35-40km/h to tak na oko 4kwh potrzeba i to w lato, w zimę nie wiem czy się uda... Chyba, że bateria będzie ciągle ciepła co oczywiście nie da się osiągnąć przy choćby oczekiwaniu na biedronkę bo tam to jest tragedia... Rama zależy jaka i zależy jak Ty będziesz ją katował, przy silniku w kole wystarczy raz zjechać z krawężnika na manetce odkręconej na full i możesz albo złamać oś, albo haki w ramie, co oczywiście da się bardzo łatwo naprawić. Trójkat ramy to najmocniejszy punkt więc on przyjmie nawet i 30kg baterii...
Na delivery to zmienia postać rzeczy tak naprawdę. Przy 35-40km/h to tak na oko 4kwh potrzeba i to w lato, w zimę nie wiem czy się uda... Chyba, że bateria będzie ciągle ciepła co oczywiście nie da się osiągnąć przy choćby oczekiwaniu na biedronkę bo tam to jest tragedia... Rama zależy jaka i zależy jak Ty będziesz ją katował, przy silniku w kole wystarczy raz zjechać z krawężnika na manetce odkręconej na full i możesz albo złamać oś, albo haki w ramie, co oczywiście da się bardzo łatwo naprawić. Trójkat ramy to najmocniejszy punkt więc on przyjmie nawet i 30kg baterii...
- pxl666
- Forumowicz
to cargo jakis kup albo zbuduj
-
TwojStary
- Nowicjusz
a jak bym kupił rame że sparka, zamontował amortyzator RockShox ZEB czy inny , plus innych kilka rzeczy np cieńsze opony nie motocykowe do silnika 4k turbo z nexuna np. to nie będzie przypominał ten wehikuł roweru? przynajmniej tak podobnego jak ahora?
i zrobił coś takiego, da się z tego sparka zrobić?
download/file.php?id=14207&mode=view
i zrobił coś takiego, da się z tego sparka zrobić?
download/file.php?id=14207&mode=view