E-Bike Display KT-LCD8H

Jeżeli znajdziesz jakieś ciekawe informacje lub nowości z rynku EV. Podziel się z innymi w tym dziale
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
andy101
Forumowicz
Posty: 109
Rejestracja: 25 lut 2018, 7:44
Lokalizacja: Krosno

E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: andy101 »

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie ...

[film][/film]
GrzegorzS
Forumowicz
Posty: 338
Rejestracja: 23 lut 2018, 0:14
Lokalizacja: Lubliniec

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: GrzegorzS »

Bawiłem się KT-LCD8S, to samo jak wyżej ale układ w pionie. Różnice względem LCD3 to kolor i konfiguracja na jednym ekranie.
arturrogo
Nowicjusz
Posty: 27
Rejestracja: 20 mar 2018, 19:10

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: arturrogo »

Czy warto inwestować?
Właśnie stoję przed wyborem, gdyż w moim KT LCD3 uszkodziłem wyświetlacz czyli w zasadzie to cały jest do wyrzucenia. Przy okazji tematu KT LCD
chciałbym zapytać Kolegów jak rozwiązaliście problem licznika (mam na myśli, że ja mam założony dodatkowo tradycyjny licznik bezprzewodowy który mi mierzy dystans przejechany) wiem że w wyświetlaczach "komputerkach" KT też liczy przejechane km, ale w przypadku nie korzystania ze wspomagania (ustawione na "0") licznik (KT LCD) chyba nie zlicza przejechanych km
Awatar użytkownika
verre
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 27 maja 2018, 18:52
Lokalizacja: Śląskie

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: verre »

arturrogo pisze:
27 sty 2019, 11:55
Czy warto inwestować?
Właśnie stoję przed wyborem, gdyż w moim KT LCD3 uszkodziłem wyświetlacz czyli w zasadzie to cały jest do wyrzucenia. Przy okazji tematu KT LCD
chciałbym zapytać Kolegów jak rozwiązaliście problem licznika (mam na myśli, że ja mam założony dodatkowo tradycyjny licznik bezprzewodowy który mi mierzy dystans przejechany) wiem że w wyświetlaczach "komputerkach" KT też liczy przejechane km, ale w przypadku nie korzystania ze wspomagania (ustawione na "0") licznik (KT LCD) chyba nie zlicza przejechanych km
czy warto? a pewnie że warto, w nexunie LCD3 kosztuje 225 PLN a na Ali LCD8H (poziomy) kosztuje 230-260 PLN
ale ryzyko i wszelkie konsekwencje to już sam podejmujesz
edit/
a przy okazji macie linka do instrukcji, może ktoś skorzysta:
http://www.szktdz.com/en/news.php?type=348
😁😁😁😁😁...😁😁😁
mr_x
Forumowicz
Posty: 515
Rejestracja: 26 wrz 2018, 19:19

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: mr_x »

Ja świadomie wybrałem LCD3, powód jest prosty. Lepsza widoczność w pełnym słońcu. Obawiam się, że na tym kolorowym słabo może być widoczne wszystko na słońcu.
Awatar użytkownika
verre
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 27 maja 2018, 18:52
Lokalizacja: Śląskie

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: verre »

mr_x pisze:
28 lut 2019, 9:18
Ja świadomie wybrałem LCD3, powód jest prosty. Lepsza widoczność w pełnym słońcu. Obawiam się, że na tym kolorowym słabo może być widoczne wszystko na słońcu.
jak dojdzie i zamontuję to zrobie fotki w słońcu :P , jasność jest do ustawienia, podobnie jak w LCD3
Ostatnio zmieniony 01 mar 2019, 21:08 przez verre, łącznie zmieniany 1 raz.
😁😁😁😁😁...😁😁😁
mr_x
Forumowicz
Posty: 515
Rejestracja: 26 wrz 2018, 19:19

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: mr_x »

Ja wiem, ale LCD3 jest monochromatyczny i w dzień nie wymaga zupełnie podświetlania, a kolorowe wymagają i to mocnego w takich warunkach. Daj fotki, daj, na pewno rozwieją ewentualne wątpliwości. ;)
Awatar użytkownika
Vegasnight9
Forumowicz
Posty: 547
Rejestracja: 04 cze 2018, 0:10
Lokalizacja: Żary

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: Vegasnight9 »

mr_x pisze:
28 lut 2019, 9:18
Ja świadomie wybrałem LCD3, powód jest prosty. Lepsza widoczność w pełnym słońcu. Obawiam się, że na tym kolorowym słabo może być widoczne wszystko na słońcu.
Dokładnie. Ta nowa "ósemka" to zwykły lcd że wszystkimi wadami tej technologii.
Jeżdżę na HT Viper GTS 3kW :arrow: viewtopic.php?f=30&t=1243
KorekPL
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 20 maja 2019, 23:01

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: KorekPL »

verre pisze:
28 lut 2019, 9:23
mr_x pisze:
28 lut 2019, 9:18
Ja świadomie wybrałem LCD3, powód jest prosty. Lepsza widoczność w pełnym słońcu. Obawiam się, że na tym kolorowym słabo może być widoczne wszystko na słońcu.
jak dojdzie i zamontuję to zrobie fotki w słońcu :P , jasność jest do ustawienia, podobnie jak w LCD3
No i jak po testach, są wyniki, warto to wybrać, właśnie jestem przed wyborem między 3 a 8, chyba w wersji S, najbardziej mi odpowiada.
Awatar użytkownika
verre
Forumowicz
Posty: 767
Rejestracja: 27 maja 2018, 18:52
Lokalizacja: Śląskie

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: verre »

rzeczywiście widoczność LCD8 nieco gorsza w słońcu, jednak gdybym jeszcze raz miał wybierać, to wybrałbym właśnie ósemkę, jest mocno ładniejsza, poza tym prawie to samo co trójka. Aha, nie sprawdzałem maksymalnego ustawienia wyświetlacza w słońcu bo słońca to od miesiąca prawie nie ma :D a wcześniej mi się zwyczajnie nie chciało, złapałem ;) się na tym, że prawie wcale nie patrze na wyswietlacz tylko przed siebie, na okolicę i na drogę :lol:
😁😁😁😁😁...😁😁😁
mr_x
Forumowicz
Posty: 515
Rejestracja: 26 wrz 2018, 19:19

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: mr_x »

Ja sam mam LCD3 i bym nie zmienił, ale jak chcesz, zobacz to
rodzpi
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 14 mar 2020, 20:21

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: rodzpi »

Witam,
Nie, wiem czy nie powinienem założyć nowego tematu i czy ktoś to w ogóle przeczyta, ale mam problem z tempomatem ale w LCD8S. Tempomat nie chce się w ogóle załączyć. Ustawienia są ok:
C7=1 tempomat aktywowany
manetka wychylona w tej samejpozycji nawet dłużej niż 3 sek. (powyżej 7km/h z instrukcji)

Mimo tych ustawień nie chce się w ogóle załączyć. Tak się zastanawiam czy czasem tryb "towarzyszący pieszemu", który aktywuje się trzymając naciśniętą strzałkę w dół przez ok. 3s, utrzymujący 6km/h aż do puszczenia jej nie zastąpił w wyświetlaczu funkcji aktywacji tempomatu...Ktoś mógłby to sprawdzić na swoim LCD?

Pozdrawiam!
Rychu
Forumowicz
Posty: 126
Rejestracja: 28 mar 2019, 0:27

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: Rychu »

Przy jakiej prędkości sprawdzałeś?
Bo u mnie poniżej 15km/h się tempomat nie włącza.
Awatar użytkownika
Vegasnight9
Forumowicz
Posty: 547
Rejestracja: 04 cze 2018, 0:10
Lokalizacja: Żary

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: Vegasnight9 »

Da się wygasić podświetlenie w nocy do zera?
Jeżdżę na HT Viper GTS 3kW :arrow: viewtopic.php?f=30&t=1243
rodzpi
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 14 mar 2020, 20:21

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: rodzpi »

Przewertowałem całą instrukcję, filmiki na YT, różne opcje tego wyświetlacza przy próbie odpalenia tego tempomatu i nic. W instrukcji napisali, że rower musi mieć V > 7km/h. Jak kojarzę do sprawdzałem do 12-15 km/h....ale nie wpadłem na to, że może działać u mnie od 20km/h!!! (dobrze mam ustawiony rozmiar obręczy ;)) Rychu dzięki wielkie. To tak z rozpędu jeszcze: co to jest za wskazanie, bo tego też nie ma w instrukcji... Może mam jakiegoś buga w sofcie?

Pozdro!
Załączniki
20200531_192110.jpg
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: lukk »

Vegasnight9 pisze:
31 maja 2020, 17:01
Da się wygasić podświetlenie w nocy do zera?
Nie. Zmiana parametru C6 niby wpływa jakoś na jasność podświetlenia, ale w tak niewielkim zakresie, że początkowo w ogóle myślałem, że to nie działa i brak zmiany :)
rodzpi pisze:
31 maja 2020, 19:45
To tak z rozpędu jeszcze: co to jest za wskazanie, bo tego też nie ma w instrukcji... Może mam jakiegoś buga w sofcie?
C8=1 i brak czujnika?
rodzpi
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 14 mar 2020, 20:21

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: rodzpi »

NTC-10 został podpięty w kostce z Hallami, dodatkowo wyciąłem KTY83 i wszyłem termik, który poszedł na sygnał z klamki na sterownik i raczej dobrze to zrobiłem...czy załóżmy jeśli bym się walnął i wpiął je na odwrót, czyli KTY jako wskazanie na sterownik sinus KT to może pokazywać taką wartość?
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 1156
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: Yasiu77 »

chyba nie bardzo wskaże dobrze bo z tego co mi się wydaje to ntc 10k ma ok 10k ohm a kty83 ok 1k ohm
rodzpi
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 14 mar 2020, 20:21

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: rodzpi »

Ależ napisałem przecież, że do sterownika jest popięty NTC, czyli taki do niego pasuje a KTY wycięty i druty z niego wykorzystane na termik. Dlatego pytałem, czy ktoś miał podobne wskazanie. Najwyżej zostanie mi otwarcie skrytki i sprawdzenie czy nie pomyliłem jednak czujników...
rodzpi
Nowicjusz
Posty: 17
Rejestracja: 14 mar 2020, 20:21

Re: E-Bike Display KT-LCD8H

Post autor: rodzpi »

Problem, chyba się rozwiązał. Od silnika idą dwie wiązki z hallami i czujnikami. W pierwszej miałem halle + termik a z drugiej wziąłem sobie NTC-10k (ale tylko sygnał bo byłem przekonany, że masy w tych wiązkach są ze sobą połączone). Więc masa z drugiej wiązki wisiała w powietrzu. Po zamknięciu obwodu masy wydaje się, że jest ok. Jutro pojeżdżę i zobaczę jak wskazanie.
ODPOWIEDZ