Napęd do sup'a

Dział poświęcony innym pojazdom EV (samochody, wózki, traktory itp)
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

Jak w temacie, zamierzam do swojego sup'a dodać napęd.
Poglądowe zdjęcie napędu i ogólne parametry całości zamieszczam poniżej.
Ponieważ z modelarstwem skończyłem czterdzieści lat temu potrzebna mała pomoc.
Mam sterowniki ESC jak na zdjęciach poniżej, czyli ZS-X11F V1, i BLHeli. Interesuje mnie głównie ten pierwszy gdyż zamierzam podłączyć te silniki (na 24 V) do posiadanych baterii rowerowych 36 V, maksymalnie na 15 - 20A, stąd pytania.
1. jak odporny jest tego typu sterownik na chwilowe/krótkie przeciążenie 400 - 600 wat (np chłodzony wentylatorkiem).
2. czy ten sterownik potrzebuje dodatkowego sygnału/impulsu aby reagował na potencjometr. gniazdo jest opisane jako PWM. podłączony potencjometr 100k nie uruchomił silnika.
3. jaki zakres częstotliwości i napięcia PWM jest potrzebny/optymalny do wysterowania ESC.
4. co po włączeniu napięcia powinna sygnalizować dioda LED. W moim przypadku błysnęła i minimalnie się żarzyła.
5. jak odporne są takie silniki modelarskie na przewoltowanie przy mocy maksymalnej poniżej katalogowej.
Ogólne założenia dotyczące napędu są takie;
1. trzy prędkości przełączane przyciskami, 2 - 3 km/godz (spacerowa), 4 - 5 km/godz (optymalna), i maksymalna myślę że powyżej 6 - 8 km/godz (w pozycji leżącej).
2. min godzina pływania z prędkością 4 - 5 km/godz.
3. zoptymalizowanie całości na czas/zasięg
Załączniki
_sup 2a.jpg
_DSCN1408c.JPG
_DSCN1408d.JPG
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

Dobry temat . Szwagier właśnie to cudo uskutecznia na Chorwacji i śmieje się z niego jak gdzieś go wiatr wycisnie i potem wraca godzinę z buta ...
Podoba mi się pomysł. Sterowanie bt? Jakby vesc był w wodzie to chłodzenie ma dobre . Pozostaje kwestia szczelnego wora na baterię i do plecaka. Może rura kanaliza 150mm ?
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

Znikąd pomocy wiec pozostają tylko moje próby, testy i spostrzeżenia.
1. warto dokładniej sprawdzać co właściwie jest w ofercie. Zasugerowałem się opisem aukcji i tym że te sterowniki występują na napięcia 50 - 60 V. Akurat moja wersja jest na napięcie do 36 V, stąd "blokowanie" sterownika powyżej 36 V, i kłopot z uruchomieniem układu.

https://pl.aliexpress.com/item/32958008 ... 5c0f1Ssmmj

2. Po obniżeniu napięcia poniżej 36 V układ zadziałał zgodnie z oczekiwaniem, czyli wystarczył obrót wbudowanego potencjometru do uzyskania obrotów silnika (załącznik z filmem).
3. jest kilka wersji tego sterownika, i z tego co zauważyłem, wersje na zewnętrzny potencjometr posiadają dodatkową zworkę umożliwiającą podłączenie zewnętrznego potencjometru.

https://pl.aliexpress.com/item/10050018 ... 5c0f1Ssmmj

4. wstępne uruchomienie silników modelarskich na luzie przy napięciu 30 V przebiegło obiecująco i bez problemów.
Załączniki
ESC ZS X11F.zip
(1011.46 KiB) Pobrany 56 razy
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

Nie mogę znaleźć tych pędników co wrzuciłeś. Daj linka
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

pxl666 pisze:
01 sie 2021, 13:25
Nie mogę znaleźć tych pędników co wrzuciłeś. Daj linka
https://pl.aliexpress.com/item/10050014 ... 5c0fFTRJl6
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

No cóż, znikąd pomocy więc pozostały własne doświadczenia, być może komuś pomogą.
Kontroler ZS-X11F V1, i zapewne inne tego typu kontrolery ZS jak sądzę, bez problemu powinny obsłużyć zarówno silniki "rowerowe", jak i "modelarskie". Sterowanie obrotami można uzyskać potencjometrem (zapewne i manetką). Jest też wejście PWM, ale nie działa na typowy sygnał serwa aparatury modelarskiej. Ciekawostką jest uruchomienie dwóch silników BLDC na jednym sterowniku :D
Kontroler BLHeli 40A jest "typowym" modelarskim sterownikiem ESC. Ma "typowe" wejście PWM na sygnał nadajnika serva, czyli 2 ms (500 Hz) z wypełnieniem 50 - 100% (75% brak obrotów). Ten sterownik ma problem ze sterowaniem silnika "rowerowego".
Załączniki
_BLHeli serwo.gif
_BLHeli serwo.gif (27.63 KiB) Przejrzano 4409 razy
BLHeli servo.zip
(711.85 KiB) Pobrany 53 razy
dwa silniki BLDC.zip
(1012.5 KiB) Pobrany 45 razy
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

Dalsze testy dotyczące praktycznych możliwości silnika oraz zastępczego sterownika, tym razem w wodzie.
Trzeba przyznać, JEST MOC jak na taki silniczek. Miałem wątpliwości na temat deklarowanych parametrów, ale już przy 30V, 8 -10A jest z 3 - 3.5 kg uciągu (min 15 LBS przy dwóch silnikach) i przymusowe przerwanie dalszego pomiaru przez wyrzut wody z wanienki, zalanie łazienki, wyrywanie prowizorycznych uchwytów "hamowni" :D
Załączniki
_uciąg.zip
(593.01 KiB) Pobrany 62 razy
_prąd.zip
(961.57 KiB) Pobrany 52 razy
_A_kg.zip
(982.98 KiB) Pobrany 54 razy
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

Myślałem że zobaczę jak wyrzuca te wodę z wanienki ...
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

pxl666 pisze:
11 sie 2021, 19:30
Myślałem że zobaczę jak wyrzuca te wodę z wanienki ...
Nie kręciłem wody :D ale w piątej sekundzie widać w lewym dolnym rogu, jak woda porywa szmatę zabezpieczającą wyrzut wody do przodu i woda wylatuje na aku, łazienkę i na mnie, mimo że wanienka była w większej wannie. Niecenzuralne słowo skasowałem :D
Dalsze testy są już na zewnątrz domu, z zabezpieczeniem blachą przed wyrzutem wody, a i tak z wiaderko wody przy trzech próbach "wyleciało" z wanienki.
Załączniki
_łazienka.zip
(938.54 KiB) Pobrany 62 razy
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

Będziesz to montować jakoś do płetwy ?
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Napęd do sup'a

Post autor: lukk »

wygląda obiecująco, ciekawe jak się przełoży na osiągi SUPa :) Też miałem ostatnio pomysł żeby zrobić albo coś podobnego na bazie SUPa albo sztywny kajak do przewożenia na dachu auta (bo jednak z pontonem sporo zachodu z przewożeniem, rozkładaniem, wodowaniem i składaniem i w efekcie rzadko go używam). Nastawiałem się na napęd strugowy, ale przy takiej desce Twoje rozwiązanie jest pewnie znacznie efektywniejsze, a plusów strugi się w sumie nie wykorzysta :)
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

pxl666 pisze:
12 sie 2021, 0:00
Będziesz to montować jakoś do płetwy ?
Masz przecież zdjęcie w pierwszym poście jak to będzie montowane. Silniki będą po obu stronach statecznika, tyle że pędnikiem do tyłu, a nie jak na zdjęciu do przodu.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

tkoko pisze:
12 sie 2021, 8:33
pxl666 pisze:
12 sie 2021, 0:00
Będziesz to montować jakoś do płetwy ?
Masz przecież zdjęcie w pierwszym poście jak to będzie montowane. Silniki będą po obu stronach statecznika, tyle że pędnikiem do tyłu, a nie jak na zdjęciu do przodu.
ok miałem na myśli stałe montowanie czy tymczasowe , klejenie czy jakaś obejma ?
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

pxl666 pisze:
12 sie 2021, 8:54
.......
ok miałem na myśli stałe montowanie czy tymczasowe , klejenie czy jakaś obejma ?
Stałe montowanie do statecznika za pomocą szpilek/śrub, i prawdopodobnie kleju.
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Napęd do sup'a

Post autor: lukk »

przypadkiem znalazłem coś takiego:
https://www.banggood.com/pl/Aqua-Marina ... 05388.html

Podobna koncepcja, mały akumulatorek i za to wszystko prawie 2k PLN :shock: zerknijcie sobie na filmiki, widać trochę jak to pływa.
niby piszą o 5.5kg ciągu, ale silnik 240W DC.

EDIT: widzę podobny napęd też od ePropulsion, nazywa się Vaquita - 3.5kPLN...
Ostatnio zmieniony 12 sie 2021, 12:12 przez lukk, łącznie zmieniany 1 raz.
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

Lukk takich napędów jest dużo w sprzedaży.

https://www.google.com/search?source=un ... 3&bih=1068

ceny od 2000 zł. wzwyż, stąd własny napęd za 170 zł silniki, 87 zł sterowniki (260 zł napęd), plus rowerowe baterie. :D
A tak jak na zdjęciu wyglądać będzie napęd w sup'ie.
Załączniki
sup silniki.jpg
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

Zacnie to Wygląda ciekawe jak będzie działać. Silniki z linku już 200 zeta za wysyłkę
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

pxl666 pisze:
12 sie 2021, 19:03
Zacnie to Wygląda ciekawe jak będzie działać. Silniki z linku już 200 zeta za wysyłkę
Aktualnie z wysyłką masz 500 zł :D ale są tańsze oferty.
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

Napęd mechanicznie już prawie gotowy. Właśnie doszły sterowniki więc szykują się testy z deską w basenie. :D
Załączniki
DSCN1416.JPG
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

I dzisiejsze wyniki testu, i tradycyjnie zalane stanowisko pomiarowe :D
Udarowo napęd "wyrwał" nawet 22 kg/48 LBS
A tak wygląda zależność uciągu (kg) od mocy napędu.
25 wat = 1 kg / 2 LBS
50 wat = 1.4 kg / 3 LBS
100 wat = 2.3 kg / 5 LBS
200 wat = 3.5 kg / 7 LBS
400 wat = 4.6 kg / 10 LBS
650 wat = 7 kg / 15 LBS
udarowy/chwilowy uciąg
800 wat = 13 - 22 kg / 30 - 48 LBS
czyli ogólnie nie jest źle i zgodnie z oczekiwaniem, tym bardziej że do 1.2 kW (maksymalna moc silników) jest jeszcze rezerwa. :D
Załączniki
1_a.jpg
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

no powiem ci że jest to ciekawe . kiedy jakieś testy w realu ? bateria w plecaku czy jakas wododporna rura pod wode ? sterowanie jakieś płynne czy jednak 1,2,3 ?
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

pxl666 pisze:
16 sie 2021, 20:41
no powiem ci że jest to ciekawe . kiedy jakieś testy w realu ? bateria w plecaku czy jakas wododporna rura pod wode ? sterowanie jakieś płynne czy jednak 1,2,3 ?
Testy w realu byłyby zapewne już w tym tygodniu, ale akurat "lutnęło" i Iłownica będzie ciężko spławna :D
Nie no z tym plecakiem to poszedłeś na całość. :D Jak sobie wyobrażasz zabawę w wodzie z plecakiem na plecach. Będzie wodoszczelny pojemnik z tyłu sup'a (za siedzeniem) przyczepiony trzema gumami do deski ( są odpowiednie uchwyty).
Załączniki
pobrane.jpg
gość
Forumowicz
Posty: 371
Rejestracja: 20 maja 2019, 22:28

Re: Napęd do sup'a

Post autor: gość »

Taki plecak w razie czego ciągnął by właściela na dno jak kotwica. 😋
Ostatnio zmieniony 17 sie 2021, 9:19 przez gość, łącznie zmieniany 1 raz.
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

Napęd sup'a mechanicznie i elektrycznie skończony, brakuje tylko obudowy na akumulatory, ale tu muszę zaczekać na ostateczne akumulatory. Dla zainteresowanych; do sterowania silnika użyłem czterokanałowej aparatury na 433 MHz z pilotem. Ostateczny (prawdopodobnie) dzielnik mocy/prędkości na wejściu do sterownika to (od plusa) 2k, 8k2, 12k, 82k. Taki podział powinien dać 20%, 40% i 80% pełnej mocy sterowników, czyli maksymalnie 16 A na sterownik i 600 wat na silnik, prawa strona zdjęcia z mocą i prędkościami. Lewa strona zdjęcia to pełna moc/prędkość bez pierwszego oporu 2k.. Jak pogoda pozwoli to po obiedzie będą próby. :D
Załączniki
DSCN1470.JPG
HDV_3236.jpg
Ostatnio zmieniony 28 sie 2021, 12:38 przez tkoko, łącznie zmieniany 1 raz.
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

I test na wodzie. :D :D :D
Załączniki
181834AA (1).mp4.zip
(922.01 KiB) Pobrany 73 razy
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

A bez wiosła jaka prędkość?
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

gość pisze:
17 sie 2021, 9:19
Taki plecak w razie czego ciągnął by właściela na dno jak kotwica. 😋
Taki termin...WYPORNOŚĆ . Bateria wystarczy w hermetycznym pojemniku np z rury PCV 110mm i spoko
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

pxl666 pisze:
28 sie 2021, 17:21
A bez wiosła jaka prędkość?
Mniej więcej taka sama :D Zresztą nie jest to maksymalna prędkość, bo test jest na "8S" a docelowo będzie "10S" czyli 20% więcej mocy. Wiosła są użyte głównie po to by utrzymać kierunek i nie przywalić w brzeg, gdyż deskę "obraca", szczególnie na największej prędkości. Dokładną prędkość będę liczył jutro jak wnuki dopuszczą mnie do kompa. Co do pojemnika na baterie to musi być nie tylko szczelny, ale estetyczny, dopasowany do baterii (których jeszcze nie mam) i "zgrany" z wyglądem sup'a.
Awatar użytkownika
tas
Administrator
Posty: 2580
Rejestracja: 27 kwie 2017, 15:10
Lokalizacja: Żywiec
Kontakt:

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tas »

Uważaj na watowice :)
Silniki, sterowniki, BMSy: https://nexun.pl tel: 792-304-416
Tanie akumulatory i ogniwa: https://e-foton.pl
----------------------
Mój blog o rowerach elektrycznych: http://ebike.nexun.pl
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

tas pisze:
28 sie 2021, 22:14
Uważaj na watowice :)
.....
To co jest wystarczy z nawiązką do założeń projektu. :D
Zmierzone prędkości dla wcześniej przyjętych parametrów układu napędowego.
Pierwszy bieg > 3 A / 85 wat (15% mocy) = min 3.5 km/godz
Drugi bieg > 7 A / 200 wat (30% mocy) = min 7 km/godz
Trzeci bieg > 16 A /450 wat (80% mocy) = min 9.5 km/godz
Prawdopodobnie te prądy są nieco zaniżone, ale faktyczne będą sprawdzone już na docelowych bateriach.
Po przejściu z "8S" na docelowy aku "10S", te prędkości jeszcze wzrosną. :D
Pomiary czasów przejazdu na poszczególnych 100 metrowych odcinkach, można obejrzeć poniżej (filmik "sup woda").
http://chomikuj.pl/tkoko
Ogólnie JEST MOC :D :D :D
Załączniki
_3.jpg
Ostatnio zmieniony 29 sie 2021, 17:20 przez tkoko, łącznie zmieniany 2 razy.
Robert WM
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 22 gru 2019, 22:39
Lokalizacja: Giżycko

Re: Napęd do sup'a

Post autor: Robert WM »

Fajny pomysł. Mam coś podobnego,tylko że wstawiłem silnik od łodzi 24V 85lbs. No i zamiast SUP- a mam własną konstrukcję z kompozytu.
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

Robert WM pisze:
13 kwie 2022, 16:54
Fajny pomysł. Mam coś podobnego,tylko że wstawiłem silnik od łodzi 24V 85lbs. No i zamiast SUP- a mam własną konstrukcję z kompozytu.
Przy 85 LBS to sup wyskoczyłby z wody. :D Przy pełnej mocy silniki teoretycznie mają 22 LBS przy 2 x 600 wat, Na filmie płynę na 50 % nominalnej mocy obu silników.
Robert WM
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 22 gru 2019, 22:39
Lokalizacja: Giżycko

Re: Napęd do sup'a

Post autor: Robert WM »

Niestety nie jest tak pięknie. Bo silniki elektryczne zaburtowe do łodzi mają spory uciąg ,ale niskie obroty i prędkości powyżej 12km/h nie osiągniesz. Ale tamta deska jest dla rekreacji. Teraz robię drugą całą z carbonu z ESC 200A ciągłej mocy i silniku 6000W. To będzie już latać Ale z praktyki wiem że max 40-45km/h.
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Napęd do sup'a

Post autor: lukk »

ostatnio na jutubie wyświetlił mi się filmik, gdzie gość wydrukował napęd strugowodny i zrobił na tym swoją deskę:


te jego efekty pokazane na filmie są raczej mizerne...ale jest też kilka filmików z użyciem silników z większym kv, gdzie takie coś potrafi już fajnie sunąć :) Ciekawi mnie tylko odporność takich drukowanych wirników na piaskowanie...ale zawsze można sobie wydrukować na zapas i wymieniać :)

EDIT: jakby ktoś chciał korzystać z modelu tego gościa, to słusznie w komentarzach na thingi ktoś zwrócił uwagę na strasznie duży kąt natarcia łopat wirnika :) jakoś nie rzuciło mi się to w oczy na filmiku.
Robert WM
Nowicjusz
Posty: 18
Rejestracja: 22 gru 2019, 22:39
Lokalizacja: Giżycko

Re: Napęd do sup'a

Post autor: Robert WM »

Mam wydrukowany pędnik strugowodny z ABS-u własnego projektu,ale gdy go testowałem ( udało mi się osiągnąć 27kg ciągu) łożysko się zapiekło i na jeziorze pod obciążeniem eksplodował mi sterownik 130A. Jakoś mnie to zniechęciło bo 650 zł poszło z dymem w 30 sekund. Ale teraz robię napęd zewnętrzny i silnik pod wodą będzie miał fajne chłodzenie.A ESC ma oddzielną pomkę wody.
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

heja
wróciłeś z chorwy ? jak tam testy na kopalnioku ? dawaj znaka
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

pxl666 pisze:
20 cze 2022, 21:49
heja
wróciłeś z chorwy ? jak tam testy na kopalnioku ? dawaj znaka
Najpierw muszę naprawić/wymienić sterowniki bo przed wyjazdem uszkodziłem jeden z nich a zamiennik który miałem jest dedykowany do napięcia 35 V. Mimo że na luzie oba silniki działały nawet przy ~40 V, to pod obciążeniem działał tylko jeden silnik więc sterownik szybko się przegrzewał (szczególnie przy 30*C). Dodatkowo prędkość na jednym silniku nie była porywająca i szkoda było katować niepotrzebnie napęd. Został więc "klasyczny" napęd czyli wiosła. Być może konieczne będzie i zmniejszenie napięcia do poziomu przy którym napęd testowany był wcześniej (max 34 V zamiast 42 V obecnie). Jak naprawię napęd popływamy na .kopalnioku
Poniżej wygląd skrzynki ze sterownikiem i aku.
Załączniki
20220620_222026.jpg
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

to żywica jest? nie myślałeś żeby sterowniki również były pod wodą aby się chłodzić ?
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

pxl666 pisze:
20 cze 2022, 23:46
to żywica jest? nie myślałeś żeby sterowniki również były pod wodą aby się chłodzić ?
Obudowa to żywica, mata szklana, sklejka, styropian. Co do chłodzenia wodą, fajna sprawa tylko; dodatkowy opór, skomplikowana konstrukcja, jak chłodzić same sterowniki, jak zagwarantować wodoszczelność szczególnie pod ciśnieniem wody ze śrub itp. Zważywszy że pływać na tym będę rzadko, to "gra nie warta świeczki".
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz
Posty: 534
Rejestracja: 05 lut 2020, 11:20
Lokalizacja: Kraków

Re: Napęd do sup'a

Post autor: lukk »

Można by zrobić jak w łódkach RC chłodzą silniki, owinąć sterownik wężownicą z rurki miedzianej lub zrobić płaską wężownicę i do jednego boku sterownika ją przykleić, a wodę doprowadzić sylikonową rureczką.

Jeszcze sezonu nie rozpocząłem, ale chyba czas odkurzyć gumiaka :)
Awatar użytkownika
Yin
Forumowicz
Posty: 862
Rejestracja: 19 lut 2018, 18:17
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Re: Napęd do sup'a

Post autor: Yin »

Kiedyś wrzucałem, taki patent na elektronikę pod wodą:
Album rowerów poziomych i nietypowych:
pl.pinterest.com/jessecuster77/recumbent-bike/
pl.pinterest.com/jessecuster77/rower/
http://forum.poziome.pl
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

Yin pisze:
21 cze 2022, 16:21
Kiedyś wrzucałem, taki patent na elektronikę pod wodą:
no są spraye pvb i nano ale to i tak trochę ryzyko bez szczelnej obudowy . równie dobrze można zanurzyć elektronikę w lateksowej farbie do łazienek a potem w klarze bb i tez będzie niby zabezpieczona . jak widzisz koledzy na forum mogliby spryskać elementy w rowerach a jednak czasem coś komuś po deszczu umrze ....
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

Ten "patent" można kupić w Nowym Elektroniku.
https://nowyelektronik.pl/index.php?con ... +p%C5%82yn
ale nie mam zamiaru testować czy śródziemnomorska sól zeżre czy nie zeżre zasilanie.
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

"Houston mamy problem" :D
Po kilku "intensywnych" testach na Iłownicy okazało się że problemem jest nie tylko sterownik/bateria ale i jeden z silników. Silnik fizycznie nie ma zwarcia, ma nawet wyższy opór między uzwojeniami jak ten "sprawny" (wadliwy ma 0.535, 0.411, 0.226, sprawny 0.229, 0.217, 0.218) lecz zachowuje się tak jakby kręcił magnesami wewnątrz obudowy. Dodatkowo bardzo się grzeje. Kłopot w tym ze na razie nie wiem jak go rozbebeszyć. Odkręciłem tylko kapturek na śrubie i na tym koniec. Nie pozostało mi nic innego jak zamówić nowy zestaw silników, a silnik co jest sprawny pokatować by sprawdzić czy miałem pecha, lub silniki są bardzo marnej jakości. Dodatkowo awarię wykorzystam do zmiany całej koncepcji zasilania, i oba sterowniki powędrują do wody.
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

I tak jak sądziłem silnik wyrwał magnesy stąd jego awaria. Nie mogę do końca rozebrać silnik (wyjąć wirnik) a nie chcę go zniszczyć bo może jeszcze będzie dało się go zreanimować więc na razie pokażę tylko to co rozebrałem. W szczelinie widać gdzie są braki magnesów. Dziwne tylko że tak dużo miejsca jest puste (co najmniej na 3 - 4 magnesy).. Za chwilę testy z jazdy na jednym silniku ze sterownikiem zanurzonym w wodzie chronionym jedynie "SUPER NANO". :D
Załączniki
DSCN2373.JPG
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

I jak testy ?
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

Najdelikatniej mówiąc, do d**y. Na szczęście denaturat zmył "to cudo" z układu. Jeszcze sobie skąpałem niezabezpieczoną baterię w wodzie. Mam tylko nadzieję że będzie wszystko OK. BMS na obu gniazdach (ładowania, rozładowania) zadziałał.
Następna próba/test to "guma w sprayu".
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

mogę dać Ci odpady PCV np5mm i można z tego wyciąć obudowę. skleić klejem do PCV A wystawić tylko radiator na wodę. dobrze się formuje po zagrzaniu opalarką .
części pracujące z temperaturą połączysz silikonem ?
tkoko
Forumowicz
Posty: 3740
Rejestracja: 03 maja 2017, 8:07
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: tkoko »

Test następnego "patentu" (gumy w sprayu) i efekt podobny do wcześniejszego, tak że pozostaje całkowite zalanie żywicą sterowników czego chciałem uniknąć (brak możliwości naprawy).
Poniżej zdjęcia silnika z oderwanymi magnesami.
Załączniki
DSCN2431.JPG
DSCN2408.JPG
Awatar użytkownika
pxl666
Forumowicz
Posty: 4743
Rejestracja: 27 cze 2018, 23:05
Lokalizacja: Czechowice-Dziedzice

Re: Napęd do sup'a

Post autor: pxl666 »

a co się zadziało z tymi substancjami ? poszło jakieś zwarcie ? silnik do odratowania ?
ODPOWIEDZ