Czy macie jakieś doświadczenia z tym modelem elektroniki? A może ktoś chce tanio "ożenić" taki sinusowy kontroler?
Pozdrawiam brać rowerową

Podanie sygnału prostokąta to za mało. Przecież trzeba odróżnić kierunek obracania korby. Masz rację co do prostokąta, tak rzeczywiście jest. Pojawia się podczas kręcenia do przodu oraz do tyłu. Jednak przy ustawianiu pedałów przed jazdą silnik nie rusza.
1. Sterowniki różnie reagują na wypełnienie sygnału i częstotliwość (ilość magnesów PAS). Poniżej porównanie jednego "KT" z kilkoma odmianami "GT", na tym samym rowerze/silniku, po zmianie czujnika PAS (fabryczny/własny "by MIKI").
Nie wiedziałem, że ktoś pomierzył mój czujnik PAS w różnych konfiguracjach. W moim rowerze on działa prawidłowo (przekładniówka 250W pogoniona na 48V/350W). Oczywiście kiedy jest sprawna elektronika. Co do poziomu wypełnienia, nie robiłem jeszcze badań, na pewno w opublikowanym tutaj generatorze można się pobawić zarówno w zmianę częstotliwości, jak i poziomu wypełnienia sygnału prostokątnego. Ten pierwszy parametr najprościej ustawić dopasowując wartość kondensatora, natomiast parametr drugi zależy od stosunku dwóch rezystorów - nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tam wlutować potencjometry montażowe do celów doświadczalnych. W czujniku PAS natomiast pobawiłbym się odległością pomiędzy dwoma czujnikami Hall'a na PCB. W pierwszej wersji ustawiłem chyba 10 lub 15mm i to nie było dobry efekt. Po zmianie rozstawu czujników na PCB na 5mm mój system ożył. Generalnie nie jest to system uniwersalny, tylko prosty i tani. Chociaż wyobrażam sobie taki czujnik z mikrokontrolerem (np. Attiny13, albo i mniejszym), w którym można by programowo zmieniać parametry.tkoko pisze: ↑19 lut 2024, 8:431. Sterowniki różnie reagują na wypełnienie sygnału i częstotliwość (ilość magnesów PAS). Poniżej porównanie jednego "KT" z kilkoma odmianami "GT", na tym samym rowerze/silniku, po zmianie czujnika PAS (fabryczny/własny "by MIKI").
Jak widać ze zdjęcia "KT" przy wzroście wypełnienia zwiększa moc wspomagania, "GT" na odmianę zmniejsza moc wspomagania silnika.
Niby tak, ale to jest komunikat o błędzie (Info 03). Z tego mini-generatora na pewno wychodzi prostokąt o poziomie 4.27V, f = 6.8Hz oraz wypełnieniu 20% (lub 80% na drugim wyjściu to jest po prostu stan odwrócony przez bramkę NAND w konfiguracji NOT, przy okazji jest dodatkowy bufor). Także sygnał jest prawidłowy i pomierzony doświadczalnie.W.P. pisze: ↑19 lut 2024, 7:59Skoro po podaniu impulsów na wejście kontrolera pojawia się komunikat na wyświetlaczu to wygląda na to, że jest ono sprawne.
A czy sprawdzałeś co wychodzi a czujnika jak pokręcisz korbą?
Ps. Płytka ładna. Ja z wrodzonego lenistwa najczęściej pozostaję przy zrobionych naprędce pajączkach z tzw. szufladowych "przydasiów". Dlatego preferuję potencjometry by szybko dostosować układ do potrzeb.
To nie był pomiar Twojego czujnika, to był pomiar prędkości silnika w zależności od częstotliwości i wypełnienia generatora testowego. Pomiary były konsekwencją różnego działania dwóch czujników PAS (fabrycznego i mojego viewtopic.php?p=100922#p100922) z różnymi sterownikami.
Czy działa "prawidłowo" to pojęcie względne. Działa na pewno "prawidłowo" jeżeli chodzi o kierunek obrotów korby i napędzanie silnika/roweru. Czy może działać lepiej to już inna bajka.
Zmyliło mnie pojęcie "własny by Miki"tkoko pisze: ↑19 lut 2024, 13:46To nie był pomiar Twojego czujnika, to był pomiar prędkości silnika w zależności od częstotliwości i wypełnienia generatora testowego. Pomiary były konsekwencją różnego działania dwóch czujników PAS (fabrycznego i mojego viewtopic.php?p=100922#p100922) z różnymi sterownikami.
Masz go zapewne w wersji 12 magnesów. Próbowałeś czy przy 6 magnesach również są obroty w obu kierunkach.miki pisze: ↑02 mar 2024, 23:05Próbowałem zainstalować zwykły (chiński) czujnik PAS (taki prostokątny ze słynną wiązką Red - "+5V", Blue - "Signal" i Yellow - Gnd! Opisywałem to kilka lat temu. Niestety, ten czujnik (mimo kombinacji z ustawieniami parametru C1) aktywuje silnik przy obracaniu korbą w dowolną stronę (a takiego niechlujstwa nie chciałem).
Tak, mam 12 magnesów. Nie próbowałem z innymi, ponieważ mam jeden rower. Wolę sobie zrobić czujnik, niż kupować różne ringi z magnesami. To dla mnie i prostsze, i daje więcej frajdy.
Bardzo poglądowy film, rzeczywiście ilość magnesów ma znaczenie. Masz kilka tych kółek magnetycznychtkoko pisze: ↑03 mar 2024, 20:17tu masz filmik;
http://chomikuj.pl/Preview.ashx?e=PGoft ... HP55T&pv=2