Otwarcie tej lampy.

Tematy związane z dodatkowymi akcesoriami dla pojazdów EV
ODPOWIEDZ
Kaemus
Forumowicz

Otwarcie tej lampy.

Post autor: Kaemus »

Cześć,

macie może doświadczenie z podobnymi lampami jak na zdjęciach?

Muszę ją otworzyć, ale jest zonk, bo nie bardzo wiem jak - otwory na ewentualne śruby są bardzo małe
(wchodzi powiedzmy imbus trójka) i nie widać czy i czym tam można kręcić. Na razie mam głupi pomysł,
żeby pójść do zegarmistrza, niech tam spojrzy...
Albo może mniej kuriozalny - warsztat motocyklowy?

Na jednym ze zdjęć (zdj3) widać taką wpustkę, której można użyć do otwarcia lampy po odkręceniu,
więc chyba jednak można tam czymś kręcić.

Lampa jest genialna - ma 2 tryby świecenia i właśnie przestał świecić ten mocniejszy. Wiązka przewodów
ze sterownika podaje poprawnie napięcie, więc albo padła żarówka (żarówki?), albo coś się w środku stało
(mam wrażenie, że coś tam luźno sobie lata).

KM.
Załączniki
zjd3.jpg
zdj2.jpg
zdj1.jpg
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz

Re: Otwarcie tej lampy.

Post autor: lukk »

Mam dla Ciebie dobrą wiadomość, żarówka się nie spaliła bo jej brak, lampka jest LEDowa :mrgreen: (badum-tss)

Ta plastikowa obudowa wygląda na klejoną lub mocowaną na zatrzaski, więc trzeba delikatnie podważać i próbować rozdzielić ten ring z przodu od tyłu obudowy. Zanim zaczniesz warto podgrzać albo zostawić na chwilę na słońcu - mniejsza szansa że plastik pęknie i większa że ew. klej puści.
Kaemus
Forumowicz

Dzięki za (zasłużony) sarkazm i info. Spróbuję po urlopie się z tym mocować :)

KM.
Kaemus
Forumowicz

Lampa otwarta, ale zatrzaski tej operacji nie wytrzymały. Dałem trochę silikonu + czarna taśma i ponowne zamknięcie jest solidne.
Mając dostęp do środka będę diagnozował dlaczego jedna z diod nie świeci, chociaż wiele tam nie można diagnozować, bo tylko
plus/minus i trochę elektroniki.
KM.
Kaemus
Forumowicz

Cześć,

wracam z tematem tej nieszczęsnej lampy.

Święcą tylko diody na obwodzie, nie świecą dwie główne w środku.
Pomierzyłem napięcie, jakie pojawia się w miejscu, gdzie są przylutowane kable.
Podaję dwa napięcia, ponieważ lampa ma 2 tryby świecenia (sam obwód albo obwód + 2 diody w środku):

TRYB 1 / TRYB 2
IG 0 / 54
LB 0 / 0
YG 0 / 54
RXD 54 / 54

Dziwi mnie to, że przy LB nie pojawia się napięcie w żadnym z trybów, ale nie wiem co to oznacza :(
W trybie 2 (gdzie powinna świecić całość) bardzo lekko "żarzy" się jedna tych diód w środku.

Ogólnie lampa umierała stopniowo - przez dłuższy czas świeciła tylko jedna dioda w środku, ostatnio już tylko obwód.

Będę bardzo wdzięczny za Wasze uwagi. Liczę się z kupnem nowej lampy, ale boję się, że będzie za mocna
i spali mi sterownik.

KM.
Załączniki
LAMPA.jpg
bananu7
Nowicjusz

Post autor: bananu7 »

Te Chińskie układy pod LEDy są robione jak domowe LEDowe żarówki - totalnie po krawędzi. Napięcia i natężenia puszczane na komponenty są na styk albo przekraczają dane katalogowe, celem wyciśnięcia ze stosunkowo tanich części maksimum światła. W tym przypadku same napięcia wejściowe nic nam nie powiedzą; ta lampa integruje dwie przetwornice napięcia pracujące w roli regulatorów (LED-driverów). Uszkodzeniu mogły ulec same scalaki lub właściwe diody.

Celem naprawy należałoby:
- zmierzyć napięcia podawane na diody w trybie, gdzie powinny świecić
- jeśli napięcie jest, a diody nie świecą, można spróbować wymienić diody.
- jeśli napięcia brak, to albo diody są zwarte, albo padły regulatory; najpierw spisujemy scalaki i w miarę możliwości porównujemy z układem referencyjnym, następnie patrzymy czy mają napięcie na wejściu, czy ich kondensatory mają pojemność, cewki indukcyjność i na końcu czy jest tam zasilanie. W przypadku braku na samym końcu najprawdopodobniej upalony jest driver.

Moja rada? olać te dwa śmieszne ledy, odlutować do nich zasilanie, zostawić ring na około jak działa a na środku do płytki przykleić na kawałek 1-2mm silikonu termoprzewodzącego na wierzchu dwa luxeony lub podobne porządne ledy + sterowniki, i do tychże dociągnąć sobie zasilanie. W razie jak to padnie następnym razem wymienisz tylko ten "daughterboard", a świecić pewnie będzie lepiej
SzczepanW2
Forumowicz

Post autor: SzczepanW2 »

Te lampy na Aliexpress są tak tanie, że na prawdę szkoda energii na naprawę tej. Więcej czas warty, który się poświęci na kombinowanie...
Kaemus
Forumowicz

Poszperam faktycznie mocniej na Ali, żeby znaleźć coś mocowo podobnego.

Dzięki wielkie za pomoc!

KM
W.P.
Forumowicz

Post autor: W.P. »

Kaemus pisze:
27 wrz 2024, 15:23
Poszperam faktycznie mocniej na Ali, żeby znaleźć coś mocowo podobnego.

Dzięki wielkie za pomoc!
KM
Pamiętaj przy tym, że warto taką lampkę wcześniej przerobić bo zwykle jest tak, że chociaż na początku pięknie świeci, to zwykle dość krótko.

Niedawno przerabiałem koledze bardzo ładną lampkę rowerową, która w słoneczny dzień pięknie oświetlała sufit podczas wstępnych oględzin. Niestety trzymana w dłoni nieźle grzała po ok. minucie świecenia. Nic dziwnego, skoro przy kształcie walca o średnicy ok. 6cm i długości ok. 8cm pobór mocy z zasilacza sięgał 20W.
Zmniejszyłem moc do 5W kierując się kompromisem pomiędzy jasnością a temperaturą radiatora.

Swoją (inną) lampę także przerabiałem by zmniejszyć prąd diod. Wszak chińczykowi nie zależy na zbyt długim okresie używalności. Wiadomo - wszystko się psuje ;)
Awatar użytkownika
lukk
Forumowicz

Post autor: lukk »

Jest sporo różnych, ale jeszcze nie znalazłem jednej takiej lampki, która by jednocześnie dobrze oświetlała drogę, miała sensowny zasięg, a jeszcze do tego nie oślepiała tych z przeciwka. A przerzuciłem już dość sporo modeli.

Ostatnio mi wpadło w oko coś takiego:
https://pl.aliexpress.com/item/1005005335786429.html
Trzeba by przetestować. Niestety przetwornica potrzebna, ale na foto świeci to ładnie.
W.P.
Forumowicz

Post autor: W.P. »

Jeden z nabywców pisze w opinii, że szybko się nagrzewa. Brzmi to złowieszczo, bo przy 30W mocy naprawdę może robić się gorąca, a najlepszym sposobem na degradację lub ubicie diody jest jej przegrzanie.
Zasilanie od 9 do 16V czyli wewnątrz jest przetwornica, zatem prąd LED jest wstępnie ustawiony i niezależny od napięcia.

Nie znalazłem w opisie sposobu włączania. Można jedynie przypuszczać, że załącza się po podaniu napięcia, oby.
Te, o których pisałem wcześniej załączały się przyciskiem w sekwencji
• słabo
• jaśniej
• jasno (max)
• puls
• wyłączenie
Można wyobrazić sobie zabawę z włączaniem podczas jazdy :lol:
ODPOWIEDZ