Projekt henia

Podziel się z nami opisem własnych konstrukcji
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mitar
Forumowicz
Posty: 679
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: Projekt henia

Post autor: Mitar »

Ja u siebie dałem stary radiator który był w pudełku z prockiem, ogólnie czym większy dasz tym lepiej.
Kleiłem na ten klej co ci podałem a brzegi przykleiłem na czarny silikon wysokotemperaturowy 300C (kupiony w leroy) trzyma dość solidnie.

Ale może na początku spróbuj nic nie dawać i sobie zobaczyć jak się to będzie zachowywało, jak będziesz miał max 60C to odpuść radiator.
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Ale Ty Mitar mi dużo podpowiadasz. Dzięki ;)

Radiator chcę dać też ze względów estetycznych - fajnie to wygląda, takie żebraka jak w silniku spalinowym :)
Może gdzieś przy okazji dostanę z odzysku, albo jak mówisz - czas pokaże i może nie założę.
Generalnie się bawię tą konstrukcją :)
Dudus2002
Forumowicz
Posty: 123
Rejestracja: 05 mar 2018, 15:42

Re: Projekt henia

Post autor: Dudus2002 »

henio pisze:
11 maja 2018, 16:15
Radiator chcę dać też ze względów estetycznych - fajnie to wygląda, takie żebraka jak w silniku spalinowym :)
To może chłodnice silnikową od motocykla :)
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Dudus2002 pisze:
11 maja 2018, 19:31
henio pisze:
11 maja 2018, 16:15
Radiator chcę dać też ze względów estetycznych - fajnie to wygląda, takie żebraka jak w silniku spalinowym :)
To może chłodnice silnikową od motocykla :)
Tą powietrzną? Te żeberka? Też o tym myślałem, ale chyba za duża. I ciekawe ile waży?
ap0f1s
Forumowicz
Posty: 531
Rejestracja: 03 maja 2017, 9:37
Lokalizacja: Kęty

Re: Projekt henia

Post autor: ap0f1s »

Panowie trzeba wszystko po kolei nie ma co wymyślać do konstrukcji nie wiadomo czego. Liczy sie prostota. Już wszystko urywam co mam na kierownicy, przyciski już 3 poszły, klamka hamulcowa. Co najlepsze to nie z gleby tylko w czasie zjazdów okazyjnie wpadnę na kierownice. Co dopiero jakieś chłodnice.
Zrobić pierwszą konstrukcję prostą , sprawdzoną bez udziwnien. Poźniej robisz druga i możesz kombinować.
Budowa pakietów lion, rowerów elektrycznych (Falcon, vektor, E-kross itp.)
Kontakt 513388355
Kilka moich konstrukcji
viewtopic.php?f=30&t=399
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Oj tam, lubię sobie cudować. Może dam, może nie dam tego radiatora. Zobaczę. Ale dzięki za podpowiedź. Tobie to dobrze, masz Falconiki :roll:
Awatar użytkownika
Maran_hand
Forumowicz
Posty: 954
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:04
Lokalizacja: Warszawa - Dolny Mokotów

Re: Projekt henia

Post autor: Maran_hand »

Falcona i wszystkie pozostałe fulle są przereklamowane ;)
Awatar użytkownika
elektrotonus
Forumowicz
Posty: 1243
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Projekt henia

Post autor: elektrotonus »

Maran_hand pisze:
11 maja 2018, 21:08
Falcona i wszystkie pozostałe fulle są przereklamowane ;)
Nie ma jak ból ud przy dosiadaniu Twego cruisera :-)
- Wheller DD 250 W - w planowanej modernizacji :-) https://tiny.pl/tnmmg
- Rockrider MID 750 W - "Srebrna Strzała" ;-) https://tiny.pl/tnmmh
- Samurai DD 3500 W - prawie gotowy :) https://tiny.pl/tnmxv
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Maran_hand pisze:
11 maja 2018, 21:08
Falcona i wszystkie pozostałe fulle są przereklamowane ;)
Aaaa... pozwolę się z Tobą nie zgodzić, bo jeździłem na zlocie na Falconie i byłem nastawiony, że to krowa, że to ciężkie, a spotkała mnie miła niespodzianka - Falcon prowadzi się jak po szynach. Tylne koło jak nawet wpadło w uskok między mocno wyprofilowanym zakrętem, a płaskim fragmentem na dole, to nawet na moment nim nie zabujało. Falcon ma trakcję jak motocykl.
A jeśli chodzi o fulle, to też są dobre, ale nie tak dobra jak Falcon. No niestety, to są rowery.
Twoja bryczka też jest dobra, bo pewnie mega wygodna, czy uda bolą faktycznie, o co chodzi z tymi udami?
Sietas
Forumowicz
Posty: 408
Rejestracja: 20 lut 2018, 0:11

Re: Projekt henia

Post autor: Sietas »

Mega wygodna hmmm.... no nie. Do 5km ok (po równej drodze) , potem już jest coraz gorzej już nie wspominając o dojeździe z Warszawy na zlot czego więcej nie powtórzę :)
Awatar użytkownika
Maran_hand
Forumowicz
Posty: 954
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:04
Lokalizacja: Warszawa - Dolny Mokotów

Re: Projekt henia

Post autor: Maran_hand »

elektrotonus pisze:
11 maja 2018, 21:20
Maran_hand pisze:
11 maja 2018, 21:08
Falcona i wszystkie pozostałe fulle są przereklamowane ;)
Nie ma jak ból ud przy dosiadaniu Twego cruisera :-)
Nie wiem do końca o co chodzi..? Może Łukasz musiał mocno nogi zaciskać by się nie posikać z radości i stąd ten ból ud? ;)
A tak poważnie, nie jeżdżę w terenie, nie pokonuje gór nawet pagórki objeżdżam bokiem. Korzystam z ulic i ścieżek bo w sumie tylko to w Wawie jest. Cenie sobię wygodę, dlatego lubię mieć siodełko pod dupą a nie wciskać je między pośladki. Do tego wygodna, wyprostowana pozycja z nogami do przodu. Ma być maksymalnie komfortowo. Oczywiście tylny zawias by się przydał ale nie jest niezbędny. Absolutnie nie krytykuję fuli, chodziło mi o to że dużo zależy od tego gdzie rower ma być użytkowany i w jaki sposób. Jeśli rower ma np służyć jako szybki dojazd do pracy i potem ma stać 8 godzin pod pracą to nie ma sensu wydać 20 parę tys na to żeby się o niego martwić.
Awatar użytkownika
elektrotonus
Forumowicz
Posty: 1243
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Projekt henia

Post autor: elektrotonus »

Maran_hand pisze:
11 maja 2018, 22:19


Nie wiem do końca o co chodzi..? Może Łukasz musiał mocno nogi zaciskać by się nie posikać z radości i stąd ten ból ud? ;)

Ten rower jest wygodny jako krążownik szos pod warunkiem zmiany siedziska, konkretnie jego obicia. Minimalna ilość jakiejś pianki powoduje, że metalowy stelaż daje się odczuwać na udach po przejechaniu 20 metrów. Ma pojazd kopyto, ale siodło dla mnie zabija radość z jazdy.

PS. Dziś jechałem swoją meridą przez miasto i ze strachu przed kierowcami którzy usilnie próbowali pokazać mi miejsce na krawężniku szosy musiałem ratować się ucieczką na chodniki. Może powinienem wyprzedać jak motocykle z lewej strony ale jakoś nie mam jeszcze obycia e-bajkowego w dużym dzikim stołecznym ruchu. Też stwierdziłem, że na ścieżkę rowerową 13S i 7x9 daje radę ale na ulicę potrzeba lepszego przyspieszenia by dobrze się ustawić do jazdy i szybko ruszyć przed samochodami.
- Wheller DD 250 W - w planowanej modernizacji :-) https://tiny.pl/tnmmg
- Rockrider MID 750 W - "Srebrna Strzała" ;-) https://tiny.pl/tnmmh
- Samurai DD 3500 W - prawie gotowy :) https://tiny.pl/tnmxv
Awatar użytkownika
Wojtas
Forumowicz
Posty: 589
Rejestracja: 24 lut 2018, 19:42
Lokalizacja: Gdynia
Kontakt:

Re: Projekt henia

Post autor: Wojtas »

Henio, u mnie przy 2.2 kW max, 13S8P, 54.6 V temperatura max jaką osiągnąłem to 49C. Dałem radiatory po stronie płytki. Sterownik jest w torbie podsiodłowej! W której powycinalem dziury więc jakiś przewiew tam jest. Jak coś potrzebujesz zapytać to śmiało.
Kands Maestro 29er
Mxus XF40C Barmal X2 2.2 kW 13S8P LGMJ1 54.6V
Suntour NVX, NCX,Avid SD7
Marathon MTB Plus

Mapa szlaków OSM
http://www.mapaszlakow.eu
Facebook
https://www.facebook.com/MapaSzlakow/
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Powoli kompletuję resztę gratów. Zakupiłem sporo komponentów u naszego Tasa i się kurczę zastanawiam, czy faktycznie nie zmieścić z boku jeszcze 2 x po 20 akusów w dwóch rzędach, tak by uzyskać nie 20S/8P tylko 20S/10P, ale nie wiem czy się uda, bo nie znam wymiarów BMS z xiaoxoiangiem. Dałbym go od strony pokrywy na płasko, a te dodatkowe akusy po drugiej stronie - też na płasko, chociaż 20. Może się zmieści. Sterownik, tak jak już wcześniej pisałem daje na zewnątrz. Co sądzicie? Watowica bije mi znowu po berecie? Może 160 ogniw styka. :roll:
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 1177
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Projekt henia

Post autor: Yasiu77 »

Przemyśl dobrze bo ja sobie tak zaprojektowałem że ledwo mi do skrzynki weszła stacyjka i gniazdko zasilania. A potrzeba jeszcze np, bocznik, przetwornica i może jeszcze inne dziady. No i sam aku jak go złożysz, osłonisz, okleisz też może wyjść większy niż zakładasz.
Awatar użytkownika
MateuszSz
Forumowicz
Posty: 172
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:07
Lokalizacja: Koniaków

Re: Projekt henia

Post autor: MateuszSz »

Nie wiem po co się pchasz w te 20s jak miejsca mało . Na 16s też można dobrze pojeździć .
Według mnie lepsze 16s10p niż 20s8p. Ale zrobisz co uważasz za lepsze ;)
Musisz uwzględnić że do bmsa z 2 stron będą dolutowane kable które po zlutowaniu są sztywne i to wszystko zajmuje miejsce.
Swoją drogą przetesowałem bmsa z xiaoxoiangiem w ostatniej konstrukcji i spisuje się super ,
tylko pamiętaj żeby minusa od ładowarki podłączyć do c- bo w p- bms nie odłącza ładowarki. Chyba że twoja wersja będzie mieć inaczej .
Druga sprawa ,mój telefon zte axon 7 żeby się połączyć przez bluetooth potrzebował włączenia gpsu inaczej nie widział bms-a.
Awatar użytkownika
Mitar
Forumowicz
Posty: 679
Rejestracja: 19 lut 2018, 11:43
Lokalizacja: Gliwice

Re: Projekt henia

Post autor: Mitar »

MateuszSz pisze:
19 maja 2018, 10:59
...tylko pamiętaj żeby minusa od ładowarki podłączyć do c- bo w p- bms nie odłącza ładowarki. Chyba że twoja wersja będzie mieć inaczej .
Co masz na myśli ? chodzi o przeładowanie? A nie jest tak, że BMS odcina ładowarkę sprawdzając napięcie na celach?

Ja mam u siebie ładowanie i rozładowanie podpięte pod -P (BMS bez BT) aby watomierz mógł prawidłowo zliczać naładowanie. zawsze myślałem, że to nie ma znaczenia bo BMS i tak odcina sprawdzając napięcie na każdej z celi. Chyba, że jestem w błędzie :)
Awatar użytkownika
WojtekErnest
Forumowicz
Posty: 3208
Rejestracja: 02 maja 2017, 20:52
Lokalizacja: Warszawa

Re: Projekt henia

Post autor: WojtekErnest »

Najczesciej na kanale C odcinanie mosfetu jest z powodu przekroczenia napiecia na segmencie lub calosci pakietu. Na kanele P odcina z koleji gdy jest odwrotnie czyli za male napiecie lub za duzy prąd. Ale BMS-sie różnią wiec to tylko typowa zasada.
Wcześniej : Pomógł 69 razy, postów 3,2+ tys. - wiadomo gdzie ...:-)
Awatar użytkownika
MateuszSz
Forumowicz
Posty: 172
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:07
Lokalizacja: Koniaków

Re: Projekt henia

Post autor: MateuszSz »

Tak. Ja rowniez w falconie mam ładowanie i rozładowanie na -p i wszystko hula. Ale tu mamy 2 mosfety osobno w tym bmsie i ładowarkę trzeba podpiac pod -c (sam musiałem przelutować)bo finał był taki ze bms odcinal prad teoretycznie z przeladowania celi i odcinał mosfet ładowania a praktycznie ładowarka dalej cisła prąd. W tym bms na -p odcina prąd tylko rozładowania czyli sterownika a na -c odcina ładowanie. Fajnie to wszystko widać jak podłączymy tego bms do komputera przez usb wtedy mozemy mosfety manualnie odcinać ,ustawiać progi odcięcia i widać czarno na białym.
Ps. Następna fajna rzeczą jest aplikacja bluetooth , dziś jechałem z moja pod górkę i z rowera obok za pomocą telefonu odłączyłem jej prąd na bms i się zatrzymała :lol:
Ale to działa w dwie strony bo mój rower też gaśnie za jednym kliknięciem w ekran smartfonu. :D
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Ludziska Kochane,

Proszę zerknijcie czy dobrze rozdzieliłem na sekcje? ( fotkę można powiększyć )
Czy może macie jakieś sugestie?
Czy prądy będą dobrze płynąć? Zwłaszcza w 6 sekcji gdzie jest długi "dyszel"

Rozumiem ( tylko proszę nie brechtać jeśli znów popełniam gafę ) że ogniwa mają być raz plusem do góry, raz na dół, a w poszczególnych sekcjach nie może być miejsca by sekcje leżące obok siebie miały obok siebie minusy lub plusy bo wówczas łatwo o przepięcie, tak? Ma myć na przemiennie i rozdzielone?
Załączniki
migawka_001.jpg
Awatar użytkownika
MateuszSz
Forumowicz
Posty: 172
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:07
Lokalizacja: Koniaków

Re: Projekt henia

Post autor: MateuszSz »

Według mnie to masz 160 ogniw i na zdjęciu widnieje 8s20p.
Musisz to rozdzielić jeszcze na pół żebyś uzyskał 16s10p.
Ułóż to tak jak ma być finalnie i narysuj strzałką (w paincie) jak popłynie prąd.
Nie sugeruj się tym że główny plus ma być po jednej stronie baterii a główny minus po drugiej stronie.
Możesz z prądem (przebiegiem ogniw) w trójkącie nawrócić tak że skończysz np na środku na górze.
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

To jest finalnie. Robię aku 20S/8P

Czyli dobrze ułożone?
Dudus2002
Forumowicz
Posty: 123
Rejestracja: 05 mar 2018, 15:42

Re: Projekt henia

Post autor: Dudus2002 »

Mi to też wygląda na 8s 20p.
Przeanalizuj sobie jak ma płynąć prąd :D
ap0f1s
Forumowicz
Posty: 531
Rejestracja: 03 maja 2017, 9:37
Lokalizacja: Kęty

Re: Projekt henia

Post autor: ap0f1s »

Jak budujesz 20s8p. To masz 20szeregu po 8 równolegle. Tutaj masz 20s8p

Obrazek
Ustawiasz 8 sztuk samymi plusami później obracasz i masz mieć 8sztuk samymi minusami I tak 20 razy
Ostatnio zmieniony 23 maja 2018, 13:17 przez ap0f1s, łącznie zmieniany 1 raz.
Budowa pakietów lion, rowerów elektrycznych (Falcon, vektor, E-kross itp.)
Kontakt 513388355
Kilka moich konstrukcji
viewtopic.php?f=30&t=399
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Czyli mają być pookładane po 8 a nie po 20 w sekcjach?

O qrwa... :oops:

A jak to zrobić by było na przemiennie? Czy się nie da?
Awatar użytkownika
MateuszSz
Forumowicz
Posty: 172
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:07
Lokalizacja: Koniaków

Re: Projekt henia

Post autor: MateuszSz »

To musisz mieć 20 par po 8 sztuk obróconych do + - ;)
Zrobiłeś czeski błąd ,popraw to i wrzuć nam zdjęcie .
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

No i co ja bym bez Was zrobił... qrwa... :oops:
Na spokojnie napuszczę ludwika na spody i powciągam z koszyków, bo ciężko wychodzą...
Awatar użytkownika
MateuszSz
Forumowicz
Posty: 172
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:07
Lokalizacja: Koniaków

Re: Projekt henia

Post autor: MateuszSz »

Tu masz układ mojej ostatniej baterii w trojkacie .
To jest akurat 16 sekcji po 9 sztuk .
Prad leci w koło mniejwięcej tak jak narysowałem linie w paincie na telefonie . (wybaczcie za niedoskonałą linie :lol: )
Załączniki
16s9p
16s9p
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Bardzo wam dziękuję za podpowiedzi ;)

A jak proponujecie tworzyć szeregi? - w gromadach, czy wzdłuż? Podobno w gromadach lepiej płyną prądy, ale nie wiem ile w tym prawdy?
Awatar użytkownika
MateuszSz
Forumowicz
Posty: 172
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:07
Lokalizacja: Koniaków

Re: Projekt henia

Post autor: MateuszSz »

Im więcej blaszek łączących między sekcjami tym lepiej. Ale kształt baterii weryfikuje później wszystko :D
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Przepraszam, możecie zerknąć czy dobrze zacząłem układ? Fotkę można powiększyć. Gumką zaznaczyłem sekcje. Kierunek prądu od 1 do 7. Czy sekcja 7 nie szkodzi, że będzie wokół innych sekcji, a nie z brzegu? I czy w ogóle dobrze? :roll:
Załączniki
migawka_001.jpg
djmarcin56
Forumowicz
Posty: 256
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:37
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Projekt henia

Post autor: djmarcin56 »

Układaj tak żebyś miał wszędzie co najmniej po 3 połączenia między sekcjami bo teraz 2 połączenia między 4 i 5 sekcją oraz 6 i 7 sekcją.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2018, 17:03 przez djmarcin56, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Yasiu77
Moderator
Posty: 1177
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Projekt henia

Post autor: Yasiu77 »

nie znam się zbytnio bo tylko jeden pakiet trójkąt układałem ale wg mnie to będzie się łączyć od strony widocznej np tak: 1 z 2, 3 z 4, 5 z 6 i tu mam za małą ilość ogniw koło siebie bo będą tylko 2. Patrząc od drugiej strony sekcje 4 idąca do 5 też stykają się tylko dwoma i podobnie między 6 i 7. Nie pamiętam zbytnio ale chyba na jedno połączenie liczyło się 15A. A sterownik masz 40A . Starałbym się tak ułożyć ogniwa żeby sąsiadujące sekcje stykały się przynajmniej trzema ogniwami. Przynajmniej ja tak kombinowałem. Być może błądzę i proszę o korektę
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Dzięki chłopaki :)

Kurczę, jakie to skomplikowane :roll:

Demontuję wszystko raz jeszcze i zrobię sobie projekt.

Czyli muszą przynajmniej stykać się trzema ogniwami sąsiadujące sekcje.

A czy może być sekcja w środku otoczona innymi sekcjami tak, że nie ma wyprowadzenia na brzeg?
Awatar użytkownika
MateuszSz
Forumowicz
Posty: 172
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:07
Lokalizacja: Koniaków

Re: Projekt henia

Post autor: MateuszSz »

Heniu już jest lepiej ,w ten deseń to musisz układać . Koledzy tu mają racje że na jedno połączenie przypada 15a ale blaszki można zgrzewać 2 a nawet 3 na siebie więc ten prąd połączenia rośnie. Ale wiadomo ,najlepiej tak poukładać żeby były po 3 połączenia a jak już Ci wyjdą dwa to zgrzejesz 2 blaszki na siebie.
Awatar użytkownika
MateuszSz
Forumowicz
Posty: 172
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:07
Lokalizacja: Koniaków

Re: Projekt henia

Post autor: MateuszSz »

henio pisze:
23 maja 2018, 17:12

A czy może być sekcja w środku otoczona innymi sekcjami tak, że nie ma wyprowadzenia na brzeg?
Może być ale jest to raczej niewskazane bo później będziesz musiał do każdego plusa dolutować mały kabelek balansujący i on wtedy będzie leżał na innej sekcji co na dłuższą metę może źle zaowocować jak go nie zabezpieczysz. Chyba że dasz solidną warstwę preszpanu.
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

OK. Wyprowadzam wszystkie sekcje brzegami na zewnątrz.
Jeszcze raz DZIĘKI ! ;)

Układam też ogniwa numerami. Nie wiem czy ma to jakieś znaczenia, ale mam serie ogniw, to tak robię. Np. z końcówką serii "...29Q" idą do jednej sekcji, a z końcówką "...14P" do drugiej. Tak by w każdej sekcji były te same końcówki serii. Dobrze robię?
Awatar użytkownika
MateuszSz
Forumowicz
Posty: 172
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:07
Lokalizacja: Koniaków

Re: Projekt henia

Post autor: MateuszSz »

Powiem Ci że ja tak mam poukładane w falconie 360 ogniw lg mj1 że w każdej z 20 sekcji są ogniwa takie same według dat produkcji poukładane i mam idealny balans ,po 1000km i ostatnim wypadzie 162 km na jednej baterii miałem tylko 0,004V różnicy .:)
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

A w jednej sekcji, jak już nie ma wyjścia, to może jedno z ogniw być połączone z pozostałymi w tej samej sekcji ale tylko poprzez jedno?

Gdzie zakończyć najlepiej bieg prądu ( ostatnie 20-te "S") ? Na środku? Czy to bez znaczenia?
roman
Forumowicz
Posty: 37
Rejestracja: 24 lut 2018, 21:51

Re: Projekt henia

Post autor: roman »

Na przykład tak:
aku
aku
djmarcin56
Forumowicz
Posty: 256
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:37
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Projekt henia

Post autor: djmarcin56 »

romek, obraz się nie wyświetla

edit: już ok :)
Awatar użytkownika
MateuszSz
Forumowicz
Posty: 172
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:07
Lokalizacja: Koniaków

Re: Projekt henia

Post autor: MateuszSz »

No Roman odwalił kawał dobrej roboty :!: ;)
Bardzo dobry przykład jak na ten kształt ,dużo połączeń , ogólnie tak jak ma być.
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Dzięki Roman :) Byłem poza netem i dopiero teraz zerknąłem na Twoją podpowiedź i kurczę między czasie zrobiłem projekt nieco inaczej. Czy moglibyście zerknąć czy dobrze? Robiłem wg. zasady, że poszczególne sekcje mają się łączyć minimum 3 ogniwami i tak tworzyć sekcje by były maksymalnie zwarte ( bez "dyszli") Czy dobrze? Prąd płynie od 1 do 20.
Załączniki
DSC00042.JPG
djmarcin56
Forumowicz
Posty: 256
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:37
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Projekt henia

Post autor: djmarcin56 »

Tak henio teraz jest ok :) nauka czyni mistrza :P
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

No to spoko 🙂 20-ta sekcja wychodzi wizawi sterownika i tak by kable od silnika były możliwie jak najkrótsze.
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Ogniwa poukładane :)

Nawet posegregowałem je numerami seryjnymi.

Akumulator ciut ciężko mi wchodzi w skrzynkę, ale da radę. Profilaktycznie podpiłuję kanty koszyków. Stawia opór przy wkładaniu, na progu, potem chlup i siedzi :)

Czyli co teraz? Trzeba uciłać na zgrzewarkę od Piorka W. :roll:
Może mi ktoś tanio odsprzeda... :?
Załączniki
migawka_001.jpg
ap0f1s
Forumowicz
Posty: 531
Rejestracja: 03 maja 2017, 9:37
Lokalizacja: Kęty

Re: Projekt henia

Post autor: ap0f1s »

Dla kilka aku co będziesz robił to nie opłaca się kupować zgrzewarki. Sam co chwilę robię kolejną konstrukcję i daję do zgrzewania osobom co mają sprzęt. Nie kosztuję to dużo. A przy tym trzeba uważać chwila nie uwagi i można zrobić sobie krzywdę.
Budowa pakietów lion, rowerów elektrycznych (Falcon, vektor, E-kross itp.)
Kontakt 513388355
Kilka moich konstrukcji
viewtopic.php?f=30&t=399
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Może i masz rację. Miałem okazję po prostu kupić parę miesięcy temu za bardzo dobrą cenę zgrzewarkę PiotrkaW. i teraz trochę żałuję.
Kurczę, chciałbym się tego nauczyć. Piotrek bierze 1zł od ogniwa, plus wysyłka i odsyłka i wychodzi ponad 200zł :(
Awatar użytkownika
MateuszSz
Forumowicz
Posty: 172
Rejestracja: 19 lut 2018, 15:07
Lokalizacja: Koniaków

Re: Projekt henia

Post autor: MateuszSz »

To trochę niewesołe że Ci już ciasno wchodzi bo do tego dojdą kable balansujące które trzeba zabezpieczyć taśmą macgyvera , blaszki preszpanem a preszpan też taśmą więc może być finalnie bardzo ciasno :D
Ale jak dobrze rozplanujesz te kabelki to wszystko wejdzie ;)
Awatar użytkownika
EV-Maniak
Forumowicz
Posty: 3021
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: Lublin

Re: Projekt henia

Post autor: EV-Maniak »

Tak, tak, biorę to pod uwagę i ułożę kabeki z głową. Dzięki.

A gdzie najlepiej dać gniazdo ładowarki? Czy długość kabla co idzie do gniazda od baterii ma znaczenie, czy raczej nie?
ODPOWIEDZ