Panasonic (?) MID - wymiana sterownika na zewnętrzny.

Dział z poradami jak odblokować fabryczny rower elektryczny
ODPOWIEDZ
Kaemus
Forumowicz

Panasonic (?) MID - wymiana sterownika na zewnętrzny.

Post autor: Kaemus »

Cześć,
przymierzam się do wymiany sterownika zintegrowanego z silnikiem MID na sterownik zewnętrzny.
Silnik to o ile wiem to Panasonic - oznaczenie NUA134RB 250W 36V.
Chciałbym prosić o Waszą ekspertyzę czy to się w tej konfiguracji powinno udać.
Na zdjęciu widać, że do silnika idą klasycznie 3 przewody + wtyczka 6-pinowa (halle?).

Mam sterownik - klasyczny 36V 13A z czujnikami halla - też na zdjęciu + schemat.

Pomyślałem, że zrobię najpierw tego typu test piwniczny - spinam wszystko i sprawdzam
czy silnik ruszy po zapodaniu sygnału z manetki (docelowo musiałby dołożyć czujnik PAS).

Niestety nie miałem za bardzo do czynienia z czujnikami halla - po prostu wpinam wtyczkę
ze sterownika zamiast tego, co teraz idzie do silnika? Czy tu można coś spektakularnie popsuć?
Przewody fazowe podpiąć na próbę na zasadzie kolorów i ewentualnie testować?

Dziękuję :)

KM.
Załączniki
silnik.jpeg
sterownik2.jpeg
sterownik_schemat.jpeg
tkoko
Forumowicz

Re: Panasonic (?) MID - wymiana sterownika na zewnętrzny.

Post autor: tkoko »

Masz sterownik z "samonauką" wystarczy typu "GT", więc wystarczy (na próbę) podłaczyć tylko fazy (trzy grube przewody) uruchomić "samonaukę", i sprawdzić czy silnik działa (ma obroty). Jeżeli tak podłączasz dodatkowe przewody od hali i ponownie sprawdzasz czy wszystko działa.
Kaemus
Forumowicz

Dzięki za informację i przypomnienie o trybie samonauki.

Mam jeszcze baterię, gdzie muszę wymienić BMS. Znasz kogoś z okolic (BB, Czechowice, Rybnik itd.),
kto by przyjął zlecenie usunięcia starego i przylutowania nowego BMSa? Bateria i BMS standardowe.

KM.
Damian02
Nowicjusz

Post autor: Damian02 »

Witam. Mogę przylutować nowy bms
Kaemus
Forumowicz

Cześć,

silnik już uruchomiony na stole (BMS przylutowany przez forumowicza).

Po włożeniu do roweru pojawił się jednak niespodziewany problem.
Silnik po uruchomieniu z manetki pracuje poprawnie, ale "zabiera" ze sobą korbę.
Korbę można przytrzymać ręką w nieruchomej pozycji - trzeba użyć niewielkiej,
ale zauważalnej siły. Po puszczeniu korby momentalnie zaczyna się obracać razem
z zębatką. Wygląda na problem z jakimś mechanizmem sprzęgła, prawda?

Wydaje mi się, że chodzi o mechanizm, który jest jakoś realizowany w tej nylonowej
zębatce ze zdjęcia. Próbowałem zasymulować zachowanie przez kręcenie kółkiem
w stronę napędu (jak pokazuje strzałka). Faktycznie muszę wtedy przytrzymać korbę,
żeby się nie kręciła. Siła potrzebna do tego wydaje się taka sama jak przy silniku włożonym
do roweru.
Czy to łożysko da się jakoś zdjąć? Spodziewałem się segera, ale go nie ma.

Co o tym myślicie?

KM.
Załączniki
silnik.jpeg
tkoko
Forumowicz

Post autor: tkoko »

Na zębatce nylonowej, lub dużej zębatce, masz prawdopodobnie łożysko jednokierunkowe (wolnobieg), tyle że z wyraźnym/dużym oporem w kierunku toczenia. Musisz zdiagnozować które z tych łożysk (wolnobiegu) ma ten opór.
Minik
Nowicjusz

Post autor: Minik »

Cześć,
wyczuwalny opór podczas "zasprzęglania" jest na osi tej zębatki białej, pod nią jest jakaś druga, mniejsza metalowa ze skośnymi zębami.
Ale jak to rozebrać? Wydaje się, że jest to zaprasowane – nie ma segera ani żadnego rowka na klucz.

W ogóle, nawiązując do posta użytkownika "Kaemus", który mi pomaga przy tej operacji – efekt jest totalnie dziwny...
Wciskam manetkę, silnik się kręci, kręci się też zębatka i razem z nimi kręcą się pedały. Da się pedały ręką zatrzymać, ale trochę jednak napierają na dłoń. Gdy nie przykładam oporu korbom i puszczam manetkę, silnik prawie od razu przestaje pracować, ale chyba siłą rozpędu ten układ zębatek kręci się jeszcze przez jakąś chwileczkę – dosłownie sekundę, półtorej.

I teraz uwaga: cały układ napędowy zwalnia prawie do zera, ale ostatkiem ruchu, jakimś cudem, czujnik PAS(którego czułość zmniejszyłem na minimum) wychwytuje ten ruch i silnik znów zaczyna wspomagać. Cały układ rozkręca się coraz bardziej w ciągu jakichś 3 sekund do max wspomagania. Żeby to zatrzymać, trzeba mocniej skontrować i zatrzymać korby.

Gdzieś wyczytałem, że problemem może być też to, że napęd nie ma oporu – łańcuch, kaseta, przerzutka, tylne koło itd. – i przez to tak dziwacznie się zachowuje.
Załączniki
IMG_20260504_204810.jpg
IMG_20260504_204815.jpg
IMG_20260504_204929.jpg
ODPOWIEDZ