Cześć
Odkupiłem rower który jest na bafang bbshd 1000w 52v i mam uszkodzone z tyłu kasetę.
Wyrwane są już trzy ząbki, zobaczcie na foto..
Biegów w rowerze mam 9, a kaseta jest 10 rzędowa.. wiecie dla czego tak jest?
Poleci mi ktoś nową kasetę wytrzymała pod ten silnik ? Oraz łancuch?
Co wytrzyma takie przełożenia..
I jak najlepiej jest użytkować tego bafanga? Jak należy wydłużyć żywotność?
Kiedy i jak zmieniać te biegi ?
Bafang bbshd i uszkodzona kaseta
-
Zuper
- Forumowicz
-
Atak_Snajpera
- Forumowicz
Re: Bafang bbshd i uszkodzona kaseta
Bo ten silnik nie ma czujnika nacisku. Bbshd to już przestarzała konstrukcja. Większość silników centralnych obecnie sprzedawanych odeszła od prostego systemu bazującego tylko na mierzeniu prędkości obrotowej na korbie.
Aby zapobiec takim zniszczeniom musisz przede wszystkim nie zmieniać przełożeń gdy pracuje silnik. Dwa. Unikaj jazdy na najmniejszych zębach. Szczególnie gdy masz podjazd.
Aby zapobiec takim zniszczeniom musisz przede wszystkim nie zmieniać przełożeń gdy pracuje silnik. Dwa. Unikaj jazdy na najmniejszych zębach. Szczególnie gdy masz podjazd.
-
tkoko
- Forumowicz
Albo masz źle ustawiony tył przerzutki, albo wersję 9-cio biegową współpracującą z kasetami 9, 10 lub nawet 11 rzędów.
Dostosować odpowiednią "moc wspomagania" i przełożenie, do konkretnych warunków jazdy. Na świecie nie ma zakazu jazdy z mniejszą mocą silnika.
Bieg zmieniać odpowiednio wcześnie przed wzrostem obciążenia (podjazd/krawężnik/przeszkoda), przerywając/zwalniając/cofając chwilowo obroty korby, lub użyć delikatnie klamek hamulcowych by wyłączyć silnik w momencie zmiany biegów.
- mitusm
- Forumowicz
Ktoś wsadził co miał i tyle. Do wymiany masz raczej cały zestaw: Kaseta, łańcuch i zębatka na silniku. Bbshd to stary ale mocny i mega wytrzymały silnik. Warto zainwestować w czujnik zmiany biegów i czujnik hamulca jak ich nie ma. Czujnik zwykle wystarczy i odetnie moc silnika podczas zmiany biegów, awaryjnie będzie można dotknąć klamki hamulca i używać jak sprzęgła. Łancuch pamiętaj kup w wersji box z opakowaniem, OEM na necie w woreczkach 90% to już podróbki. Będzie mało mocy za 600-800zł można kupić sterownik na 60A lub bawić się w zewnętrzne na wysokie napięcie i wtedy moce w okolicach 4-5kW...
- PITer4x4
- Forumowicz
Linkglide (Cues) założyć. Kaseta, lancuch i manetka (przerzutka nie koniecznie). W zimówce mam Cs-lg600 10s 11-43 z Rd-m8000 i manetka Linkglide 11s, działa dobrze.
W drugim Cs-lg700 11s 11-50 + RD-M8130 + SL-M8130 działa wyśmienicie, przejechane około 6000km na 2 łańcuchach, wyciągnięcie obu ok. 0.5
W drugim Cs-lg700 11s 11-50 + RD-M8130 + SL-M8130 działa wyśmienicie, przejechane około 6000km na 2 łańcuchach, wyciągnięcie obu ok. 0.5
-
Zuper
- Forumowicz
Cześć
Jest sens zakładać taki zestaw 10 biegowy skoro ten silnik bafang ma ich 9 na wyswietlaczu ?
Jest sens zakładać taki zestaw 10 biegowy skoro ten silnik bafang ma ich 9 na wyswietlaczu ?
- zyggi
- Forumowicz
myslisz poziomy wspomagania z napedem roweru, mozesz sobie nawet zrobic single speeda jesli jezdzisz w stalych warunkach