RIH Omega X
-
- Forumowicz
RIH Omega X
Zakupiłem używany rower dla rodzica który nie wspomaga i nie ma ładowarki. Przed zakupem widziałem o tych bolączkach. Silnik centralny. Rower włącza się i działa wyświetlacz i to na tyle brak widocznych błędów. Czy ktoś miał do czynienia z taka marka lub wie gdzie można szukać informacji?
- pxl666
- Forumowicz
Re: RIH Omega X
a jaki silnik?
- mitusm
- Forumowicz
Daj foto,.poszukaj tabliczki na baterii. Zmierz napięcie, jakiś symbol silnika ?
-
- Forumowicz
Kable przedzwonione. Napięcie zmierzone jest koło 36V i tyle pokazuje wyświetlacz. Sterownik silnika montowany pod baterią.
-
- Forumowicz
-
- Forumowicz
maglo18 pisze: ↑17 paź 2024, 14:45Zakupiłem używany rower dla rodzica który nie wspomaga i nie ma ładowarki. Przed zakupem widziałem o tych bolączkach. Silnik centralny. Rower włącza się i działa wyświetlacz i to na tyle brak widocznych błędów. Czy ktoś miał do czynienia z taka marka lub wie gdzie można szukać informacji?
Skoro sterownik jest poza silnikiem, to najprostszym rozwiązaniem (przy sprawnym silniku) byłaby wymiana sterownika/wyświetlacza na najtańszy "GT" (~100 zł).
Co do baterii, trzeba by sprawdzić czy BMS nie blokuje baterii przy wpięciu do nieautoryzowanego sterownika/ładowarki. Jeżeli można pobierać prąd z baterii, np podłączając żarówkę, lub inny opór, to i dowolna ładowarka podpięta do ładowania powinna działać.
-
- Forumowicz
Bateria nie podaje napięcia bez sterownika. Są we wtyczce dodatkowe kable opisane RX/TX więc raczej BMS komunikuje się ze sterownikiem.
-
- Forumowicz
Sądziłem że tak będzie, masz więc dwa wyjścia;
1. znaleźć serwis RIH, i zlecić naprawę.
2. tak jak wspomniałem wcześniej, przerobić sterowanie rowerem na otwarte sterowniki/wyświetlacze. Trzeba by w tym wypadku wymienić i BMS w baterii.
-
- Forumowicz
Skończy się pewnie na TSDZ2 i nowym BMS. Silnik bardzo lubię i wiem jak go konfigurować.
- pxl666
- Forumowicz
ale tam chyba uchwyty na integre są?
-
- Forumowicz
-
- Forumowicz
Rama pod dedykowany silnik.
- zyggi
- Forumowicz
to chyba widac na zdjeciu mnie sie wydaje ze piszac o tsdz2 i nowym bms kolega mial na mysli strerownik od tsdz2
-
- Forumowicz
Nie miałem na myśli wystawienie za pomocą adaptera całego tsdz2b do tej ramy. Na przyszłość będzie mniej problemów.
- zyggi
- Forumowicz
kolega chyba obecny na forum co na yt kanal prowadzi podpial sterownik z tsdz2 do tdsz8 i bardzo chwalil wiec moze warto sprobowac?
-
- Forumowicz
Silnik ma 3 wyprowadzenia grubymi kablami i kolejne 6 cienkimi. Grube to pewnie kable fazowe silnika.Trzy cienkie opisane jako torque. Zastanawiam się do czego 3 pozostałe. Chętnie spróbuję tylko nie wiem czy silnik sprawny.
-
- Forumowicz
Rozebrałem silnik i w środku logo Bafang-a. Ktoś poznaje co to za wersja silnika?
- pxl666
- Forumowicz
na 100 nie ale wyglada na m400 . porównaj wygląd np kontrolera z tymi co można kupic na alibabie . na płytkach nic nie pisze ?
- zyggi
- Forumowicz
po ukladzie otworow mocujacych raczej wyglada na m300
-
- Forumowicz
Dziś dobrałem się do płytki wewnątrz. Silnik nie ma Hall-i. Ma sygnał H1 i H2 od czujnika Pas. Czujnik temperatury oraz czujnik prędkości. Jaki sterownik by wystarczył żeby to spróbować odpalić? Interesuje mnie coś z wyświetlaczem.
-
- Forumowicz
Skoro silnik to "Bafang" a czujnik tenso ma 6 PIN, to myślę że któryś ze sterowników Bafang'a do HUB'ów z obsługą czujnika tenso Bafanga powinien zadziałać. Mógłbyś spróbować przetestować czujnik który posiadasz czy ma porównywalne napięcia do czujnika supportu Bafanga.
-
- Forumowicz
Gdzie napisałem że czujnik jest tenso i ma 6 pin? Moim zdanie czujnik tylko PAS i ma 3pin.tkoko pisze: ↑22 paź 2024, 10:21Skoro silnik to "Bafang" a czujnik tenso ma 6 PIN, to myślę że któryś ze sterowników Bafang'a do HUB'ów z obsługą czujnika tenso Bafanga powinien zadziałać. Mógłbyś spróbować przetestować czujnik który posiadasz czy ma porównywalne napięcia do czujnika supportu Bafanga.
-
- Forumowicz
Jeżeli jest PAS obrotowy to w zasadzie dowolny sterownik bez hali da radę.
-
- Forumowicz
-
- Forumowicz
Zaproponowałem "GT" bo ten z dużym prawdopodobieństwem zadziała z tym silnikiem. Nie miałem KT który działa bez hali i z każdym silnikiem, więc Ci nie mogę nic polecić.
Zarówno "GT" jak i "KT" są moim zdaniem porównywalne w działaniu, niemniej jednak są zwolennicy tego czy innego sterownika.
Do "GT" masz do wyboru szereg klonów sterownika i poniższe wyświetlacze. Ważne by miały UART z "protokołem 2".
-
- Forumowicz
Po tym zdjęciu to jeszcze bardziej nie łapie ile tych wersji jest. Wyświetlacz s866 jest bardzo fajny ale jeśli chodzi o sterownik to nie potrafię odczytać modelu. Czy da się zakupić w Polsce czy tylko chiny?
-
- Forumowicz
"Oryginalny GT", to raczej chiny, przykładowe "klony GT" na Allegro (jest ich znacznie więcej);
https://allegro.pl/oferta/sterownik-sil ... 6524495837
https://allegro.pl/oferta/bezszczotkowy ... 6372735568
https://allegro.pl/oferta/24v-48v-250-3 ... 3458454068
https://allegro.pl/oferta/rower-sterown ... 6053282165
Wyświetlacz S866 jest w dwóch wariantach obudowy/wyświetlacza, i różnych wariantach opcji w menu, tak że przed zakupem spytaj o typ/oznaczenie sterownika i ilość pozycji "Pxx" w menu wyświetlacza. Na Allegro masz w miarę bezproblemowy zwrot towaru, więc kupiłbym najtańszy zestaw, sprawdził działanie z silnikiem, i przy niesatysfakcjonującym działaniu, zwrócił towar i sprawdził następny.
W razie problemów pomogę przy konfiguracji zestawu.
-
- Forumowicz
Dzięki zamówiłem jeden z podanego linku. Dam znać jak poszło.
-
- Forumowicz
Dziś dotarł sterownik o oznaczeniu w900-6. Po podłączaniu i auto-kalibracji silnik kręci się w poprawną stronę oraz działa tryb WALK. I to koniec pozytywów. Teraz negatywy:
1. Na wyświetlaczu cały czas błąd nr 7
2. Podłączony wbudowany PAS szarpie i załącza się nieregularni tylko na chwilę.
Moje wątpliwości. Czy moja wina z konfiguracją? Czy uszkodzony PAS, czy tylko niekompatybilny. Uszkodzony sterownik?
Moje wątpliwości. Czy moja wina z konfiguracją? Czy uszkodzony PAS, czy tylko niekompatybilny. Uszkodzony sterownik?
-
- Forumowicz
Ad 1. - nie masz podłączonych hali stąd "error code 07" (błąd silnika/hali). Sprawdź czy w pozycji "P20" masz wybór innej wartości niż "00". Jeżeli tak spróbuj "01".maglo18 pisze: ↑23 paź 2024, 19:26Dziś dotarł sterownik o oznaczeniu w900-6. Po podłączaniu i auto-kalibracji silnik kręci się w poprawną stronę oraz działa tryb WALK. I to koniec pozytywów. Teraz negatywy:
Ad 2. - odnośnie wbudowanego czujnika pas. Jak sadzę wbudowana tarcza z magnesami ma więcej magnesów niż 5 - 12, stad prawdopodobnie takie działanie. Sprawdź ile magnesów ma wbudowana tarcza. Tego typu sterownik najlepiej działa przy 5/6 magnesach. Jeżeli jest więcej niż 10 magnesów w tarczy są problemy z poprawnym działaniem. Jeżeli będzie mniej niż 10 magnesów, zapewne będziesz musiał zastosować zewnętrzny "typowy" PAS.
-
- Forumowicz
Ad 1. W opcji P20 nie ma możliwości przestawienia parametru. Czy zostawić ten sterownik i używać błędem czy szukać innego?
Ad 2. Planuję dorobić nowe koło magnesowe z odpowiednią ilością magnesów. Jak jest właściwa ilość jeśli będę to robił sam?
Ad 2. Planuję dorobić nowe koło magnesowe z odpowiednią ilością magnesów. Jak jest właściwa ilość jeśli będę to robił sam?
-
- Forumowicz
Ad 1. jeżeli sterownik/silnik będzie pracował prawidłowo zarówno z czujnikiem pas jak i manetką, to ten "błąd" ogranicza jedynie podgląd jakiegoś parametru jazdy (ODO, TRIP, napięcie) który byłby wyświetlany w miejscu "error code". Co do wymiany zestawu to już zależy od Ciebie. Te sterowniki, co do zasady, powinny pracować z halami. Bez hali te sterowniki działają jak na video. W przypadku wyświetlacza S866 "error code" jest na mniej istotnych wskazaniach.
http://chomikuj.pl/Preview.ashx?e=skEPh ... dNwKN&pv=2
Ad 2. co do "właściwej" ilości magnesów twojego sterownika. Nie da się w ciemno określić "optymalną" ilość magnesów, bo każdy z tych klonów zachowuje się inaczej, a dodatkowo na działanie ma wpływ długość sygnału z czujnika.
Jak to wygląda w praktyce; masz poniżej test z 5 sterownikami (4 GT) i dwoma czujnikami pas (kupionym fabrycznym i własnego wykonania) oraz tabelę z wpływem wypełnienia sygnał/RPM korby na prędkość/przyśpieszenie;
viewtopic.php?p=124685#p124685
http://chomikuj.pl/Preview.ashx?e=skEPh ... dNwKN&pv=2
Ad 2. co do "właściwej" ilości magnesów twojego sterownika. Nie da się w ciemno określić "optymalną" ilość magnesów, bo każdy z tych klonów zachowuje się inaczej, a dodatkowo na działanie ma wpływ długość sygnału z czujnika.
Jak to wygląda w praktyce; masz poniżej test z 5 sterownikami (4 GT) i dwoma czujnikami pas (kupionym fabrycznym i własnego wykonania) oraz tabelę z wpływem wypełnienia sygnał/RPM korby na prędkość/przyśpieszenie;
viewtopic.php?p=124685#p124685
-
- Forumowicz
Robię pierwsza wersje na 6 magnesów zobaczymy.
-
- Forumowicz
Coś nie mam szczęścia. Założone 6 magnesów. Wbudowany czujnik chyba działa a reakcji brak.
https://youtube.com/shorts/t0KpgVjASSI? ... oooBrc8rIH
Może za niskie napięcia stanu wysokiego?
https://youtube.com/shorts/t0KpgVjASSI? ... oooBrc8rIH
Może za niskie napięcia stanu wysokiego?
-
- Forumowicz
Możliwe jest kilka przyczyn braku reakcji;
1. parametr "P10" ustawiony na "1".
2. czujnik być może działa na wsteczne obroty,
3. zbyt wysokie napięcie wyjściowe, "typowo" jest ~3.5V.
4. uszkodzone wejście PAS
Sygnał z czujnika wydaje się prawidłowy. Sprawdź ustawione parametry w wyświetlaczu.
"PO8* na maksa (czyli 50 lub 100, w zależności od możliwości
"PO9" na "0"
"P10" na "zero" (tylko pas), lub "2" (zarówno pas jak manetka).
"P11" na "1"
"P13" na "6"
sprawdź jeszcze czy czujnik masz podłączony do właściwego gniazda (zapewne przewody czarny, czerwony, fioletowy)
1. parametr "P10" ustawiony na "1".
2. czujnik być może działa na wsteczne obroty,
3. zbyt wysokie napięcie wyjściowe, "typowo" jest ~3.5V.
4. uszkodzone wejście PAS
Sygnał z czujnika wydaje się prawidłowy. Sprawdź ustawione parametry w wyświetlaczu.
"PO8* na maksa (czyli 50 lub 100, w zależności od możliwości
"PO9" na "0"
"P10" na "zero" (tylko pas), lub "2" (zarówno pas jak manetka).
"P11" na "1"
"P13" na "6"
sprawdź jeszcze czy czujnik masz podłączony do właściwego gniazda (zapewne przewody czarny, czerwony, fioletowy)
-
- Forumowicz
Zastosowałem twoje ustawienia i silniki tylko na chwilę się wzbudził. Było to przypadkowe. Czy kręcę do przodu czy do tyłu bez zmian. Chętnie bym zakupił sprawdzony sterownik.
-
- Forumowicz
Przecież to nie wina sterownika skoro "samonauka" przebiegła prawidłowo, a silnik działa prawidłowo ze sterownikiem. Czy sterownik jest OK, bardzo łatwo sprawdzisz podłączając manetkę lub potencjometr 1-5k w miejsce manetki. Jeżeli silnik będzie działał prawidłowo, problem masz z czujnikiem pas.
Masz tu dwie możliwości.
1. podłączyć zewnętrzny fabryczny czujnik pas, przynajmniej do sprawdzenia sterownika czy "pas" jest OK.
2. dalej kombinować z wewnętrznym czujnikiem, tym bardziej że, jak sam piszesz, czasami coś zakręci.
Podłączyłeś czujnik pas jak mniemam bezpośrednio do wtyczki "PAS". Jeżeli tak sprawdź/podaj napięcie zasilania i napięcie sygnału czujnika pas. Jak masz jakiś dostęp do oscyloskopu sprawdź sygnał oscyloskopem. Możesz również obrócić tarczę o 180* tak by druga strona magnesów była nad czujnikiem. Może to pomoże. Jest jeszcze jedna możliwość. Wbudowany czujnik (lub tarcza) nie podaje "równych" impulsów i sterownik nie odczytuje odstępów czasowych prawidłowo. Sprawdź czy wszystkie magnesy w tarczy mają tą samą biegunowość, i są równo oddalone od siebie.
-
- Forumowicz
Dziś kolejne testy i silnik ożył. Wprowadzone modyfikacje to koło z 12 magnesami a nie 6 jak to było w pierwotnej wersji. Z racji tego ze koło robię sam to czy pozostawić na 12 magnesach skoro działa czy zwiększyć ilość do 16 może więcej? Koło z magnesami jest w silniku i nie sprawdzę która wersja lepsza bez rozbierania.
-
- Forumowicz
Skoro działa z 12 magnesami, i przy obrotach korby do tyłu silnik nie działa, to na razie pozostań przy 12 magnesach. Wygląda na to że albo w tarczy z 6 magnesami miałeś któryś magnes zamieniony biegunem, miałeś założoną złą stronę tarczy, albo ogólnie coś źle podłączyłeś. Ile tak naprawdę potrzebujesz magnesów zależy od tego jak "spasuje" Ci obecna tarcza podczas jazdy. Ilość magnesów decyduje tylko o tym jak zachowa się rower. Duża ilość magnesów, szybsza reakcja na starcie, większe przyśpieszenie, maksymalna moc/prędkość mało zależna od obrotów korby, ogólna jazda jak na "skuterze" z manetką. Mniejsza ilość magnesów, to jazda bardziej "rowerowa", potrzebny większy wysiłek przy ruszaniu i jeździe, bo od obrotów korby będzie zależna moc/prędkość roweru. Tak więc jak widzisz, nie da się jednoznacznie powiedzieć ile magnesów w tarczy potrzebujesz, bo "odczucia" z jazdy to bardzo indywidualna sprawa.maglo18 pisze: ↑29 paź 2024, 18:45Dziś kolejne testy i silnik ożył. Wprowadzone modyfikacje to koło z 12 magnesami a nie 6 jak to było w pierwotnej wersji. Z racji tego ze koło robię sam to czy pozostawić na 12 magnesach skoro działa czy zwiększyć ilość do 16 może więcej? Koło z magnesami jest w silniku i nie sprawdzę która wersja lepsza bez rozbierania.
-
- Forumowicz
Jeszcze jedno mnie interesuje.
Jak wcześniej pisałeś
Zapewne nie próbowałeś mierzyć drugiego sygnału z płytki. Jeżeli faktycznie czujnik reaguje na nacisk/torque, to przy zablokowanej zębatce i nacisku na korbę powinny pojawiać się zmiany napięcia, które (być może) można by wykorzystać podłączając sygnał do gniazda manetki, i w ten sposób mieć mniej lub bardziej sprawny rower z czujnikiem nacisku.
Jak wcześniej pisałeś
więc skoro czujnik jest opisany jako "torque/czujnik nacisku", a nie "cadence/czujnik obrotu", i ma dwa wyjścia sygnału H1, H2 (zapewne sygnał nacisku i sygnał obrotów, jak podobne czujniki nacisku dostępne na rynku), to być może da się wykorzystać i torque sensor.
Zapewne nie próbowałeś mierzyć drugiego sygnału z płytki. Jeżeli faktycznie czujnik reaguje na nacisk/torque, to przy zablokowanej zębatce i nacisku na korbę powinny pojawiać się zmiany napięcia, które (być może) można by wykorzystać podłączając sygnał do gniazda manetki, i w ten sposób mieć mniej lub bardziej sprawny rower z czujnikiem nacisku.
- pxl666
- Forumowicz
a dopasowanie kontrolera od bafanga nie wchodzi w grę?
-
- Forumowicz
Zostawiłem 12 magnesów. Znajomy oglądał płytkę i nie ma czujnika nacisku. Zabieram się za skręcenie i trochę to potrwa. Dopasowanie kontrolera to opchanie się w kolejny zamknięty system. Do tego zakup wyświetlacza to wolałbym zrobić adaptery i TSDZ2 zamontować.
Muszę też zamontować nowy BMS. Poznaje ktoś co to za akumulatorki? Dziwne bo oryginalna ładowarka ma 43,2v a nie 42V.
Muszę też zamontować nowy BMS. Poznaje ktoś co to za akumulatorki? Dziwne bo oryginalna ładowarka ma 43,2v a nie 42V.
- pxl666
- Forumowicz
to ogniwa poduszki . może ładowarka uszkodzona ?
-
- Forumowicz
Do prób (a nawet do użytku) wyprowadziłbym plus i minus bezpośrednio z baterii z pominięciem BMS'a, na wyświetlaczu ustaw "PO3" na "36", a "P15" na "30 do 34" (ochrona przed nadmiernym rozładowaniem). Jeżeli ładowanie przy takiej kombinacji będzie OK (BMS umożliwi ładowanie przez dotychczasowe złącze), to za ochronę przed rozładowaniem będzie odpowiadał sterownik nie BMS. Wystarczy tylko w pozycji "P15" dobrać minimalne napięcie tak by żadne "P" nie schodziło poniżej 2.8 - 3 V podczas rozładowania. Wówczas wymiana BMS'a nie byłaby konieczna.
-
- Forumowicz
Bateria dostała nowy start BMS. I wygląda na całkiem sprawną. Udało się dorobić z aluminium adapter pod TSDZ2B i zamontować. Do całości wgrane OSF . Pierwsza jazda bardzo udana. Pozostało znalezienie dlaczego nie działa tylne światło .
-
- Forumowicz