Przypominam sponsorom reklam o deklaracjach dotyczących zlotu 2019.
CYKLONEBIKE, ELEKTRO-BIKES zaliczone do dalszej promocji :)
Sponsorowanie zlotu: 77 1140 2004 0000 3202 7681 5636 z nickiem forumowym i dopiskiem "darowizna".

Rama E-KROSS Lite

Tutaj umieszczamy informacje o częściach rowerowych, ramach, amortyzatorach itp
Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 10 sty 2019, 13:02

Obrazek
Obrazek

Strona producenta http://ekrossbikes.com/catalog/e-kross-lite/

Specyfikacja: https://drive.google.com/file/d/1bd-fo9 ... lGHbu/view

Sprzedaż w PL:
https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/51eo0/
https://allegro.pl/uzytkownik/Mega-Energy?order=m

Ze swojej strony dodam brakujący wymiar widelca:

Obrazek

Rekord pakietu 144 ogniwa => PiotrW "16s9p (koszyki od markkar) wraz z przetwornicą 12V5A oraz BMS 300A z LCD"

Obrazek
Ostatnio zmieniony 13 sty 2019, 19:30 przez leszcz, łącznie zmieniany 2 razy.
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 10 sty 2019, 13:19

Niewesoło, wygląda na to, że na razie lecą na lewo i zakup na firmę odpada. Czy może się mylę i da radę to zaksięgować?

Obrazek
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
TomaS
Posty: 730
Rejestracja: 03 maja 2017, 10:00
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: TomaS » 10 sty 2019, 13:48

szkoda że 160 ogniw nie wejdzie :) Ładna liczba na 16s10p.
Jeżdżę na:
teren:FALCON E-CROSS
miasto:CARRERA BANSHEE

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 10 sty 2019, 14:51

TomaS pisze:
10 sty 2019, 13:48
szkoda że 160 ogniw nie wejdzie :) Ładna liczba na 16s10p.
Ogromna szkoda. Daliby 2cm szerzej i 2 rzędy by wchodziły. Nie wiem czym się kierowali przy konstruowaniu. Wg mnie mega skucha. Niestety nadal jest nisza na lżejsze konstrukcje i ta rama póki co prowadzi.
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
TomaS
Posty: 730
Rejestracja: 03 maja 2017, 10:00
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: TomaS » 10 sty 2019, 14:53

może bez koszyków by się upchało 160 ? Trzeba wrysować.
Jeżdżę na:
teren:FALCON E-CROSS
miasto:CARRERA BANSHEE

Awatar użytkownika
gonzales
Posty: 47
Rejestracja: 05 lip 2018, 10:01
Lokalizacja: Augustów

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: gonzales » 10 sty 2019, 15:22

a może piętrowo kilka pakietów 5x5 zależy na co pozwalają wymiary komory.

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 10 sty 2019, 15:24

niestety nie znamy dokładnych wymiarów wnętrza skrzynki z uwzględnieniem wszelkich niespodzianek jak to z wnętrzami skrzynek bywa
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 10 sty 2019, 16:19

Z moich obliczeń wynika, że bez koszyków wejdzie 16s10p.
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

wladek312
Posty: 39
Rejestracja: 18 mar 2018, 20:34

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: wladek312 » 10 sty 2019, 18:36

W środku skrzynki jest wydzielone miejsce na sterownik? wejdzie 140 ogniw i sterownik czy przy takiej ilości ogniw sterownik musi być na zewnątrz?
Scott reflex fx25+QS 35h 6T+sinus 50A+16s6p GA

Awatar użytkownika
KONDZIO-BIKE
Posty: 35
Rejestracja: 05 mar 2018, 16:07

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: KONDZIO-BIKE » 11 sty 2019, 11:09

wladek312 pisze:
10 sty 2019, 18:36
W środku skrzynki jest wydzielone miejsce na sterownik? wejdzie 140 ogniw i sterownik czy przy takiej ilości ogniw sterownik musi być na zewnątrz?
...musi się wietrzyć ! :)

sannis
Posty: 104
Rejestracja: 19 lut 2018, 18:01

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: sannis » 11 sty 2019, 11:46

Na zdjęciach widać koła od fata, 26 czy 24 cale? Z tyłu wejdzie 26x4,0?

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 11 sty 2019, 12:11

sannis pisze:
11 sty 2019, 11:46
Z tyłu wejdzie 26x4,0?
W specyfikacji są 2 wersje dropów, druga nawet 4,5"

Obrazek
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 11 sty 2019, 12:18

Kurka myślałem mxus 3k do tego a on ma M14, czyli 12mm w spłaszczeniu i teraz co?... Widzę, że te większe ramy e-krosa mają wersje 12mm a ta nie :( Piłować ośkę... No niebałdzo... Kiszka...
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
TomaS
Posty: 730
Rejestracja: 03 maja 2017, 10:00
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: TomaS » 11 sty 2019, 13:11

leszcz wszystke mają 10mm w spłaszczeniu 9C, MXUSy, nawet QS273. Chyba tylko RHR był mutantem i miał 12mm :D
Spokojnie wszystko jest dobrze ;)
Jeżdżę na:
teren:FALCON E-CROSS
miasto:CARRERA BANSHEE

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 11 sty 2019, 13:23

@Tomas: super! PS ze stopki miasto wchodzi a teren nie. Polcam wtyczkę "Clipular" do chrome do szybkiego udostępniania fotek w necie.
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

sannis
Posty: 104
Rejestracja: 19 lut 2018, 18:01

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: sannis » 12 sty 2019, 12:02

No dobra a na tym pierwszym zdjęciu mamy rower z Bafangiem prawdopodobnie 1000,i jeśli support jest ruchomy to ten mid nie obija się o ramę?

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 12 sty 2019, 12:13

sannis pisze:
12 sty 2019, 12:02
No dobra a na tym pierwszym zdjęciu mamy rower z Bafangiem prawdopodobnie 1000,i jeśli support jest ruchomy to ten mid nie obija się o ramę?
Ugięcie oddala. Mimo to pomysł z midem IMO chybiony :)
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 12 sty 2019, 14:37

Obrazek
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
Mariusz_p
Posty: 82
Rejestracja: 18 sie 2018, 10:28

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: Mariusz_p » 13 sty 2019, 7:20

Powiem z autopsji. Nie umieścisz tam 16s10p.
Mi się udało spakować 14s9p. Z kombinacjami może dasz radę zrobić 10p.
Sterownik nie wejdzie przy tej ilości ogniw. Potem jest już mało miejsca w środku i ciężko się wkłada pakiet :)
Profesjonalna budowa pakietów Li-ion.

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 13 sty 2019, 13:15

Aku wchodzi od spodu czy z boku? Nigdzie nie ma real fotek wejscia i wnetrza skrzynki...
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
henio-EV-Maniak
Posty: 1844
Rejestracja: 21 lut 2018, 9:45
Lokalizacja: prosto ze wsi

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: henio-EV-Maniak » 13 sty 2019, 18:02

Niby fajna ta rama, ale 140 ogniw, to ciut malo...
Mogli dac wiekszy "brzuch" tak przynajmniej na 200.
No i lepiej zrobic wahacz - jakis taki podatny sie wydaje na zwichrowanie, zwlaszcza miejsce przegobu. Moze to tak na fotce wyglada, nie wiem...

MixhaL
Posty: 77
Rejestracja: 10 sie 2018, 14:56

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: MixhaL » 13 sty 2019, 18:34

Przecież to wersja lite, czego się spodziewać po takiej ramie? Jak chcesz mocniejszą to masz pozitiff, tam miejsca na aku masz pod dostatkiem.
Rama została zbudowana z myślą o kręceniu korbami, w ramie wejdzie bez problemu ładunek energii 1kW co przy wspomaganiu nogami można zrobić 200km-250km. Mało ?

MixhaL
Posty: 77
Rejestracja: 10 sie 2018, 14:56

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: MixhaL » 13 sty 2019, 19:07

leszcz dodaj jeszcze ten filmik do pierwszego posta:
http://www.youtube.com/watch?v=oNFaqhh9nLk

szkuba
Posty: 63
Rejestracja: 18 lis 2018, 20:22

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: szkuba » 13 sty 2019, 23:24

@ leszcz, rozumiem że jeździłeś? Jak wrażenia w porównaniu do Leśnika?

Sietas
Posty: 276
Rejestracja: 20 lut 2018, 0:11

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: Sietas » 14 sty 2019, 9:56

Ta rama jest bardzo że tak powiem rowerowa. Lekko i zwinne się na niej jeździ. Wahacz jest solidny jak na konstrukcję która ma pojemność na mniej niż 160 ogniw

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 14 sty 2019, 10:06

@szkuba: w lutym planuję porównać

@Sietas: masz ją? Szukam fotki wnętrza skrzynki. Jak mi bez koszyków 16s10p nie wejdzie to rama dla mnie odpada :(
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
TomaS
Posty: 730
Rejestracja: 03 maja 2017, 10:00
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: TomaS » 14 sty 2019, 10:32

tu mozna coś podpatrzeć
https://endless-sphere.com/forums/viewt ... ector+lite
jak poszukasz jest tego więcej. Gdzieś ktoś pisał jaki pakiet wcisnął w innym temacie ale teraz nie pamiętam.
Jeżdżę na:
teren:FALCON E-CROSS
miasto:CARRERA BANSHEE

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 14 sty 2019, 11:55

E-KROSS nagrali montaż, widać środek skrzynki

https://www.youtube.com/watch?v=a2wQGktOcdI
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Sietas
Posty: 276
Rejestracja: 20 lut 2018, 0:11

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: Sietas » 14 sty 2019, 12:00

Nie mam jej, ale objeżdżałem dwa bike'i. 16s10p może by weszło bez koszyków ale nie robiłem takiej przymiarki. Zresztą jest to nie polecane rozwiązanie

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 14 sty 2019, 12:09

Ciekawy montaż baterii na tym jutubie. Wgląda na to, że oni pakiet przytwierdzili (klej) do tej metalowej pokrywy dolnej. No chyba, że czegoś nie pokazali.
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

szkuba
Posty: 63
Rejestracja: 18 lis 2018, 20:22

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: szkuba » 14 sty 2019, 17:26

@leszcz z postów wnioskuję że chcesz dużego huba tam zamontować?. Właśnie skladam rower na QS205 35H z Barmalem 40A X2 pradem fazy 75A/85A i bateria 14S9P. Pod górki 26% podjeżdża na samym silniku i kole 24 ale myślę że na bardziej strome trzeba będzie dopedalowac.

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 15 sty 2019, 10:02

@szkuba, dochodzę do wniosku, że mxus 3k za duży do tej ramy. Chcę pedałować, więc mxus 30h powinien być ok z nexuna.

Natomiast obecnie nurtuje mnie rozmiar ramy. Poglądałem filmiki z ich strony https://www.facebook.com/Ekrossbikes/ i będę badać temat ale na 180cm do pedałowania wygląda na przymałą ta rama :(

W ogóle filmy reklamowe to nieźle kręcą (główny na https://www.facebook.com/Ekrossbikes/)
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
TomaS
Posty: 730
Rejestracja: 03 maja 2017, 10:00
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: TomaS » 15 sty 2019, 10:52

:D

Proponuje porównać wymiary pierwszego lepszego znanego producenta ram np Merida do tej ramy castom

Najważniejsze wymiary to AH i W

Ja bym powiedział że ten castom to XXL :lol:
Załączniki
1.jpg
1.jpg
2.png
Jeżdżę na:
teren:FALCON E-CROSS
miasto:CARRERA BANSHEE

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 15 sty 2019, 11:08

Niestety podane wymiary "lajta" się rozjeżdżają, są nieproporcjonalne względem siebie. Gdzieś się machnęli albo co innego zmierzyli a co innego zaznaczyli na grafice.
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 15 sty 2019, 11:18

A zatem ogromna prośba do posiadaczy tej ramy o zmierzenie tych 4 niebieskich odległości:

Obrazek
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

MixhaL
Posty: 77
Rejestracja: 10 sie 2018, 14:56

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: MixhaL » 15 sty 2019, 14:49

leszcz pisze:
15 sty 2019, 11:08
Niestety podane wymiary "lajta" się rozjeżdżają, są nieproporcjonalne względem siebie. Gdzieś się machnęli albo co innego zmierzyli a co innego zaznaczyli na grafice.
Raczej nigdzie się nie machneli, wymiary wydają się być OK tylko nie umiecie czytać rysunków.
Wszyscy producenci obecnie podają długość górnej rury w "poziomie" ( tak się przyjeło), natomiast na grafice E-KROSS wyraźnie widać że jest podany rzeczywisty wymiar górnej rury.
Osobiście bym obstawiał rozmiar jako M z geometrią ala all mountain\triall.
Nie należy się sugerować kątem główki gdyż jest zmienny i zależy od właściciela ramy głównie.

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 15 sty 2019, 15:12

MixhaL pisze:
15 sty 2019, 14:49
Raczej nigdzie się nie machneli
Długość tylnego wahacza 445 i podsiodło 490 nie są proporcjonalne. Jak to tłumaczysz jako znawca?
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2074
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: tatar » 15 sty 2019, 15:37

Parametr 490 potocznie określa wielkość/wysokość/ ramy i nic więcej. :)

Awatar użytkownika
TomaS
Posty: 730
Rejestracja: 03 maja 2017, 10:00
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: TomaS » 15 sty 2019, 15:39

Tak znowu "znafca" Mixhal błysnął wiedzą i grzecznością.

Jak "górna rura" nawet po skosie ma wymiar 625mm to ile będzie miała w "poziomie" do siodełka, mniej czy więcej ? Jak dystans już nawet 625mm to rozmiar M to ładnie.

Poza tym kolega leszcz podał jakie chce wymiary i jak tak dobrze czytasz rysunki to powinienes widzieć że podał w poziomie górna rurę, czyli prawidłowo.

P.S Wysokość nie jest tak istotna przy tej ramie bo regulujesz sztycą.
Jeżdżę na:
teren:FALCON E-CROSS
miasto:CARRERA BANSHEE

Awatar użytkownika
Mariusz_p
Posty: 82
Rejestracja: 18 sie 2018, 10:28

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: Mariusz_p » 15 sty 2019, 16:40

Moim zdaniem nie wejdzie tak 16s10p bez koszykow..Nie da rady. Ja na hexagonach nie robiłem nawet przymiarki na więcej niż mam obecnie 14s9p. To prawie 1.7 kWh prądu na SanyoGA. Wymiary Ci pomierzę jak wrócę do Wielkopolski z gór :)
Profesjonalna budowa pakietów Li-ion.

MixhaL
Posty: 77
Rejestracja: 10 sie 2018, 14:56

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: MixhaL » 15 sty 2019, 16:52

leszcz pisze:
15 sty 2019, 15:12
MixhaL pisze:
15 sty 2019, 14:49
Raczej nigdzie się nie machneli
Długość tylnego wahacza 445 i podsiodło 490 nie są proporcjonalne. Jak to tłumaczysz jako znawca?
Co rozumiesz że nie są proporcjonalne :?:
Nie jestem znawcą, mam po prostu podstawową wiedzę odnośnie geometrii rowerów.
tatar pisze:
15 sty 2019, 15:37
Parametr 490 potocznie określa wielkość/wysokość/ ramy i nic więcej. :)

Określał, obecnie teraz ma najmniej do powiedzenia przy rozmiarze ramy, główne parametry to długość górnej rury, reach i stack. To są parametry które nam mówią z grubsza czy na rowerze będzie nam się jeździło wygodnie czy nie. Osobiście do tych parametrów dołożyłbym kąt główki i bazę kół w przypadku rowerów elektrycznych(stabilność).
Ogólnie to temat rzeka bo wszystko zależy od tego na jakich podzespołach zbudujemy rower i czego oczekujemy. Jeden ma dłuższe nogi, drugi ręce, jest tylko jeden sposób na sprawdzenie czy nam będzie rower pasował - przejechać się.
TomaS pisze:
15 sty 2019, 15:39
Tak znowu "znafca" Mixhal błysnął wiedzą i grzecznością.

Jak "górna rura" nawet po skosie ma wymiar 625mm to ile będzie miała w "poziomie" do siodełka, mniej czy więcej ? Jak dystans już nawet 625mm to rozmiar M to ładnie.

Poza tym kolega leszcz podał jakie chce wymiary i jak tak dobrze czytasz rysunki to powinienes widzieć że podał w poziomie górna rurę, czyli prawidłowo.

P.S Wysokość nie jest tak istotna przy tej ramie bo regulujesz sztycą.
Czy ja Cię gdzieś obraziłem :?: Czy to moja wina że brak Ci wykształcenia i wiedzy :?: Skąd wiesz pod jakie podzespoły została zaprojektowana rama :?: To jest podstawowy rysunek z kilkoma wymiarami i nawet tego nie umiesz odczytać ale jak ktoś wskazuje błąd i tłumaczy jak należy to robić to od razu się rzucasz. Polecam powrót do szkoły i zdobycie wiedzy bo na kulturę już za późno.
Nie wiem ile będzie miała górna rura, nie jestem wróżbitą, wszystko zależy od kąta rury podsiodłowej.
W przypadku zbyt dużej odległości można zmniejszać rurą podsiodłową z zerowym offsetem, przesunięciu siodełka na szynach, sterami, kierownicą, a także krótkim mostkiem.
Mało tego, pod żadnym pozorem nie można brać tych wymiarów na sztywno, wystarczy dać damper o innym skoku i już się drastycznie zmienia geometria, dajesz amor o większym lub mniejszym skoku i też się drastycznie wszystko zmienia( damper ma chyba dodatkowo zmienne mocowanie co jeszcze bardziej komplikuję sprawę). To są podane wymiary dla dampera o odległości montażowej xxx i amora o wysokości( nie skoku) xxx-prawdopodobnie 540mm. Niestety nie jest podane przy jakich podzespołach to mierzyli.
Każdy markowy producent podaje geometrię dla sztywnych podzespołów z którymi sprzedaje rower lub pod które projektował ramę, dlatego też nie można pod żadnym pozorem porównywać geometrii rowerów customowych tak jak Ty to zrobiłeś.
Ogólnie teraz tenedencja jest taka że Ci co zawsze jeździli na rowerach w rozmiarze M, kupują rozmiar jeden większy czyli L.
Polecam poczytać o forward geometry mondrakera, tam nawet rozmiar S(dune) ma długośc 610mm ( w poziomie) gdzie wiadomo S to rower dla dzieci a u meridy to prawie XXL.
https://www.mondraker.com/be/en/2019-dune-carbon-r

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 15 sty 2019, 17:01

Mariusz_p pisze:
15 sty 2019, 16:40
Moim zdaniem nie wejdzie tak 16s10p bez koszykow..Nie da rady. Ja na hexagonach nie robiłem nawet przymiarki na więcej niż mam obecnie 14s9p. To prawie 1.7 kWh prądu na SanyoGA. Wymiary Ci pomierzę jak wrócę do Wielkopolski z gór :)
Super. A czym/jak mocowałeś aku w środku? Gdybyś mi podał wymiar środka skrzynki (prostopadłościan) to bym Ci powiedział czy 16x10 bez koszy wejdzie :)
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 15 sty 2019, 17:02

MixhaL pisze:
15 sty 2019, 16:52
Co rozumiesz że nie są proporcjonalne :?:
Proporcja zaznaczonej odległości widełek do podanego wymiaru jest różna od proporcji zaznaczonej odległości podsiodła do podanego wymiaru.
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

MixhaL
Posty: 77
Rejestracja: 10 sie 2018, 14:56

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: MixhaL » 15 sty 2019, 17:46

chainstay nie ma nic wspólnego z długością rury podsiodłowej, teoretycznie chainstay jest stały przy wszystkich rozmiarach danej ramy i zazwyczaj znajduje się w przedziale 430-445, teoretycznie czym mniej tym lepiej - rower jest zwinniejszy, jednakże trudno zachować obecnie krótki ten wymiar ze względu na koła 27.5 plus i 29, coraz częściej spotyka się wymiar w okolicach 440-445
proporcjonalnie może wyjść tylko przy malutkich ramach ale tak jak pisałem wcześniej jedno nie ma nic wspólnego z drugim

Awatar użytkownika
TomaS
Posty: 730
Rejestracja: 03 maja 2017, 10:00
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: TomaS » 15 sty 2019, 19:20

Mixhal pisze:Czy ja Cię gdzieś obraziłem :?:
Tak. Napisałeś że ja i leszcz (w liczbie mnogiej) nie potrafimy czytać rysunków, argumentując to błędną odpowiedzią.
Mixhal pisze:Czy to moja wina że brak Ci wykształcenia i wiedzy ?
Co Ty wiesz o moim wykształceniu ? Odpowiem. Nic. Nie studiowałem 5 lat budowy ram bo nie jest to szczytem moich ambicji.
Mixhal pisze:To jest podstawowy rysunek z kilkoma wymiarami i nawet tego nie umiesz odczytać ale jak ktoś wskazuje błąd i tłumaczy jak należy to robić to od razu się rzucasz.
"Nie rzucam się" po prostu zareagowałem (po raz kolejny z resztą) na wyniosły (tłumacząc - "racja jest tylko moja) drwiący i pogardliwy styl Twoich wypowiedzi w stosunku do mnie i wielu innych osób w różnych tematach.
Mixhal pisze:Polecam powrót do szkoły i zdobycie wiedzy bo na kulturę już za późno.
Przeanalizuj swoje odpowiedzi w przywołanych przeze mnie cytatach powyżej pod kątem kultury.

To był ostatni mój post w Twoim kierunku - bo nie mam w zwyczaju robić gówno-burz w prywatnych potyczkach słownych.
Jeżdżę na:
teren:FALCON E-CROSS
miasto:CARRERA BANSHEE

Awatar użytkownika
Mariusz_p
Posty: 82
Rejestracja: 18 sie 2018, 10:28

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: Mariusz_p » 15 sty 2019, 22:17

leszcz pisze:
15 sty 2019, 17:01
Mariusz_p pisze:
15 sty 2019, 16:40
Moim zdaniem nie wejdzie tak 16s10p bez koszykow..Nie da rady. Ja na hexagonach nie robiłem nawet przymiarki na więcej niż mam obecnie 14s9p. To prawie 1.7 kWh prądu na SanyoGA. Wymiary Ci pomierzę jak wrócę do Wielkopolski z gór :)
Super. A czym/jak mocowałeś aku w środku? Gdybyś mi podał wymiar środka skrzynki (prostopadłościan) to bym Ci powiedział czy 16x10 bez koszy wejdzie :)
Jak Ci mówię, że nie wejdzie, to nie wejdzie :) Ukraińcy podają, ze max pakiet to 104 ogniwa. 160 za ch* nie zmiescisz.
Problemem jest światło otworu przez który wkładasz baterie. Sam pakiet wejdzie większy ale musisz go wsunąć w otwór.

Ja za pierwszym razem z bólami wsadzilem 13s9p. Zrobiłem przymiarke koszykow, było ok, a jak przyszło co do czego -
aby wsadzic obudowaną baterie wpychałem pakiet na siłę tak bardzo chciałem się przejechać!!!! :)


Poza tym masz tam w środku śruby od montażu siodełka i dampera. Trzeba dac cos pomiędzy baterie żeby Ci któregoś razu nie poleciał ogień z ekrossa - mógłby mieć wtedy w peaku z 15 kw z ogniem za rowerem jak by się któryś lit przedziurawil :P

Pakiet odizoliwalem od śrub pianogumą, a na boki sprawdzona pianka poliuretanowa w kilku punktach. Siedzi jak skala.
Profesjonalna budowa pakietów Li-ion.

Awatar użytkownika
TomaS
Posty: 730
Rejestracja: 03 maja 2017, 10:00
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: TomaS » 16 sty 2019, 6:49

Na pierwszej stronie jest foto pakietu 16s9p dla tej ramy ale w koszykach. Chyba że to jednak nie dla tej ramy, albo nie udało się tego pakietu ostatecznie właścicielowi włożyć ? BTW rozważamy to samo tylko bez koszyków :) Dodatkowo można by podzielić pakiet na pół i dać złącze (tak jak to robi się kilka pięter w falconie) żeby można było całość "bez bólu włożyć" przez światło otworu :mrgreen:
Jeżdżę na:
teren:FALCON E-CROSS
miasto:CARRERA BANSHEE

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 16 sty 2019, 7:45

Pianogumą?
Pakiet można nawet na 3 części. W dolną wnękę, w górną i środek na końcu.
Jak podasz rozmiar wewnętrznego prostopadłościanu to wszysto będzie jasne :)
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2074
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: tatar » 16 sty 2019, 9:22

leszcz pisze:
16 sty 2019, 7:45
Pianogumą?
Pakiet można nawet na 3 części. W dolną wnękę, w górną i środek na końcu.
Jak podasz rozmiar wewnętrznego prostopadłościanu to wszysto będzie jasne :)
Trzyczęściowy pakiet jest jakimś rozwiązaniem,tylko czy grubość izolacji tych trzech pakietów nie zniweczy potencjalnego zysku ;)

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 484
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Rama E-KROSS Lite

Post autor: leszcz » 16 sty 2019, 9:30

Bez wymiarów nic nie uradzimy... Bez koszy wchodzi 6 w pionie może nawet 16×11 by weszło ale bez wymiarow stoimy w miejscu
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

ODPOWIEDZ