Przypominam sponsorom reklam o deklaracjach dotyczących zlotu 2019.
CYKLONEBIKE, ELEKTRO-BIKES zaliczone do dalszej promocji :)
Sponsorowanie zlotu: 77 1140 2004 0000 3202 7681 5636 z nickiem forumowym i dopiskiem "darowizna".

Slayer 30 + IronTrek :)

Podziel się z nami opisem własnych konstrukcji
Awatar użytkownika
Hurczak
Posty: 48
Rejestracja: 14 maja 2018, 8:48
Lokalizacja: Poznań

Re: Slayer 30 :)

Post autor: Hurczak » 28 sty 2019, 19:05

Bardzo ekologiczna bateria! :D Podoba mi się Twoja skrzynka.

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 28 sty 2019, 19:13

Hehe miałem pisać jeszcze kilka ogniw przytnę i można śmigać :D

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2131
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Slayer 30 :)

Post autor: tatar » 28 sty 2019, 20:52

Sporo pierdół ogarniętych typu adapter hamulca wykonałem sam,


Fajnie,ale gdybyś mógł/o ile się da/ przełożyć ten adapter o 180 stopni,było by to z korzyścią i dla ramy i samego efektu hamowania ;)

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 28 sty 2019, 22:03

ten od przood skrócić a ten z tyłu przedłużyć. Siła się nie zmieni bo klocek przylega teraz cała powierzchnia do tarczy, a jedynie pancerz pojdzie pod lepszym kątem. Wiedzę swój błąd teraz ;) Dzieki za uwagę

Awatar użytkownika
grafffik
Posty: 500
Rejestracja: 05 lis 2018, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Bielany

Re: Slayer 30 :)

Post autor: grafffik » 28 sty 2019, 22:06

jaki zrobiłeś mocowania do ramy ? bo widzę że mocowanie jest do dampera z dwóch stron. a jak to wygląda od strony skrzynki ? daj więcej zdjęć bo i mnie to lada moment czeka. Bardzo ładnie dopasowana i wycięta skrzynka. Widzę że wykorzystałeś każde wolne miejsce :D
a i co to za adapter tylnego zacisku ? wygląda na jakąś ręczną robotę, zgadza się ?
Budowa i montaż e-bike
Warszawa i okolice
tel. 536 230 997
Obrazek

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2131
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Slayer 30 :)

Post autor: tatar » 28 sty 2019, 22:37

granada pisze:
28 sty 2019, 22:03
ten od przood skrócić a ten z tyłu przedłużyć. Siła się nie zmieni bo klocek przylega teraz cała powierzchnia do tarczy, a jedynie pancerz pojdzie pod lepszym kątem. Wiedzę swój błąd teraz ;) Dzieki za uwagę
Przyleganie klocka to jedno/nie zmieni się/,a ramię na które działa ta siła to inna rzecz.Przy okazji rzeczywiście pancerz ułoży się lepiej :)

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 30 sty 2019, 21:53

stacyjka i 3 speed
Załączniki
stac.jpg

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2131
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Slayer 30 :)

Post autor: tatar » 30 sty 2019, 22:08

Majstersztyk :D .Oby zbytnio nie osłabił mocowania dampera

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 30 sty 2019, 22:36

Nie ma takiej obawy to jest tylko dopasowane do wolnej przestrzeni. :) Kto rozpozna od czego ten przełącznik ?
Załączniki
ff.jpg

Awatar użytkownika
Yasiu77
Posty: 404
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Slayer 30 :)

Post autor: Yasiu77 » 30 sty 2019, 22:41

Nie widzę trzeciej opcji tylko stacyjkę i 3 speed ale strzelam że jeśli jest to światła :) Ale to ładne

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 30 sty 2019, 22:43

Trzeciej opcji ? Czy stacyjka w e-biku musi mieć 3 pozycje jak w aucie? Może źle napisałem bo to co ma być stacyjką zostało ponownie wykorzystane od pewnego urządzenia ;)

Awatar użytkownika
Yasiu77
Posty: 404
Rejestracja: 20 mar 2018, 20:17
Lokalizacja: Szczyrk

Re: Slayer 30 :)

Post autor: Yasiu77 » 30 sty 2019, 23:14

Nie rozumiemy się :) . Na zdjęciu pierwszym pokazałeś stacyjkę i przełącznik 3 speed( czyli kluczyk i przełącznik do zmiany 3 speed trzypozycyjny) . A potem pytasz
granada pisze:
30 sty 2019, 22:36
:) Kto rozpozna od czego ten przełącznik ?
więc pomyślałem że jeszcze jest jeden przełącznik którego nigdzie nie umiem zobaczyć :) Nie wiedziałem że to nie stacyjka. Czyli jak nie światła to nie wiem i poddaję się :D

Awatar użytkownika
Goliath
Posty: 728
Rejestracja: 25 lut 2018, 1:02
Lokalizacja: Izabelin-Dziekanówek

Re: Slayer 30 :)

Post autor: Goliath » 30 sty 2019, 23:51

granada pisze:
30 sty 2019, 22:43
... to co ma być stacyjką zostało ponownie wykorzystane od pewnego urządzenia ;)
wygląda mi na klasyczny "kluczyk" od stacji komputerowej /wyciągalnego dysku twardego :mrgreen:
kieszen-do-dysku-twardeg_2917.jpg
zamknięcie kluczykiem zabezpieczało dysk przed wyjęciem i dodatkowo "dawało" sygnał "gotowości dysku do pracy" :D

Awatar użytkownika
tatar
Moderator
Posty: 2131
Rejestracja: 19 lut 2018, 12:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Slayer 30 :)

Post autor: tatar » 30 sty 2019, 23:57

Domyśliłem się,że ten dodatkowy wyłącznik jest od zwierania wyl.termicznego w razie rozłączenia obwodu. ;)

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 31 sty 2019, 10:40

prawie trafione ale w kieszeni jest rygielek a tu są styki.
https://www.youtube.com/watch?v=y0zZqHOZq7M

Awatar użytkownika
Hurczak
Posty: 48
Rejestracja: 14 maja 2018, 8:48
Lokalizacja: Poznań

Re: Slayer 30 :)

Post autor: Hurczak » 31 sty 2019, 20:38

granada pisze:
31 sty 2019, 10:40
prawie trafione ale w kieszeni jest rygielek a tu są styki.
Teraz jeszcze przycisk turbo i pozamiatane :D

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 02 lut 2019, 21:59

To turbo to zrobię na kierownicy. :lol:
A dziś sobie wymodziłem czujnik hamulca z kontaktronu z przełącznika unitry(ciekawe od czego były), Z jednej strony jest oryginalny ferrytowy magnes a z drugiej pastylka neodymowa.Pięknie może nie wyszło ale jest szczelnie i działa.
Załączniki
e.jpg

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 04 lut 2019, 2:17

Miał ktoś do czynienia z takim bms ? ALbo może mógłby cos polecić. :)
https://pl.aliexpress.com/item/48-V-13- ... ca998ad-11

Awatar użytkownika
leszcz
Posty: 503
Rejestracja: 02 maja 2017, 22:39
Lokalizacja: Rumia

Re: Slayer 30 :)

Post autor: leszcz » 04 lut 2019, 7:40

Wyglada fajnie tylko bierz z duzym zapasem A
Ekspert to ktoś kto popełnił w danej dziedzinie wszystkie możliwe błędy. Jestem blisko :)
RÓB TO CO KOCHASZ!

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 09 lut 2019, 22:29

Zeby baterie miały chłodniej to chłodzenie sterownika bedzie na zewnątrz.
Załączniki
13.jpg
12.jpg

Tooropek
Posty: 104
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50

Re: Slayer 30 :)

Post autor: Tooropek » 10 lut 2019, 2:19

granada pisze:
09 lut 2019, 22:29
Zeby baterie miały chłodniej to chłodzenie sterownika bedzie na zewnątrz.
Fajnie to ogarnąłeś, ale ja to bym jeszcze pomalował lakierem bezbarwnym do paznokci calą elektronikę sterownika, żeby wilgoć, która powstaje w wyniku różnicy temperatur wewnatrz/zewnatrz nie siedziała na płytce. Sterowniki są w miare hermetyczne i w obudowie wilgoć raczej siada na radiator (obudowe) sterownika, a u Ciebie może być lipa jak wyjedziesz w chłodny wieczór pośmigać rowerkiem a rano następnego dnia może się okazać, że wyskoczy jakiś błąd, czy zwarcie w sterowniku. Odsyłam Cię do lektury filmowej na YT na kanał Great Scoot, tam ładnie gość pokazuje jak fajnie zabezpieczyć elektronikę przed wilgocią. Pozdro
Mid-drive TSDZ2 750W Cube 23" 29er :)

Awatar użytkownika
TomaS
Posty: 746
Rejestracja: 03 maja 2017, 10:00
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Slayer 30 :)

Post autor: TomaS » 10 lut 2019, 7:18

No i nie parkuj w lato na słońcu za długo bo z chłodzenia zrobi sie grzanie 😉
Jeżdżę na:
teren:FALCON E-CROSS
miasto:CARRERA BANSHEE

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 10 lut 2019, 17:26

Hej
Rozbierając silnik bionxa jego elektronika była faktycznie dobrze zabezpieczona wręcz zalana jakby żywicą, ja zabezpieczam swoje układy lakierem pvb wiec tu też coś posmaruje bo chińczycy nic nie zrobili w tym kierunku. Dzięki za przypomnienie.

Wilgoć w skrzynce to u każdego na pewno może sie wytworzyć, planuje dać może granulki takie jak w butach czasem są ? i wywiercić mała dziurkę na dnie skrzynki. Co myślicie ?

Aluminium szybko oddaje ciepło i będzie srebrne na pewno nie będzie się tak nagrzewać jak czarna skrzynka i kontroller zamknięty wewnątrz :) A baterie już przy 65stopniach sie uszkadzają.
Załączniki
rrr.jpg

Tooropek
Posty: 104
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50

Re: Slayer 30 :)

Post autor: Tooropek » 10 lut 2019, 19:06

Teraz całkiem normalnie wygląda ten sterownik pokryty aluminium, uszczelnij go a skrzynke zamknij w miare hermetycznie i wystarczy. Ja swoją skrzynkę w miejscu wejścia i wyjscia przewodów polepiłem silikonem, dla bezpieczeństwa, chociaż po deszczu nie jeździłem zbyt wiele - raz mi się zdarzyło wracac w mrzawkę. Zajrzyj do mojego posta i zobacz w galerii jak pakiet ładnie mam odizolowany 4mm blachą aluminiową, sterownik ma także swoją przestrzeń do oddawania ciepła, lecz to jeszcze do zlotu ulegnie zmianie - będzie w podobny sposób do Twojego wyglądał radiatorem na zewnątrz skrzynki.
Mid-drive TSDZ2 750W Cube 23" 29er :)

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 10 lut 2019, 21:04

Link jest nie aktywny. Co do tego skraplania to wiem co się dzieje w garażach blaszakach woda wręcz litrami się leje. To samo bedzie sie działo w sterownikach na zewnątrz puszki. U mnie praktycznie cały sterownik będzie odizolowany żywicą wiec ten efekt powinien być dużo mniejszy.

Tooropek
Posty: 104
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50

Re: Slayer 30 :)

Post autor: Tooropek » 10 lut 2019, 22:00

Blacha zalana jest finalnie żywicą i nałożona mata od strony sterownika kilkukrotnie dla wzmocnienia i cały pakiet trzyma się tylko na tym, bez wklejania itd, jest bardzo sztywno bo wszystko na milimetry było wielokrotnie spasowywane (chodzi i dół i górę).
oJfmD-gmCTtM.jpg
A tu widok z pakietem i sterownikiem już w ramie.
oJfmD-7OKnCT.jpg
Blacha jest także przykręcona do mocowań bidonu na dwie śruby ;)
Mid-drive TSDZ2 750W Cube 23" 29er :)

Awatar użytkownika
grafffik
Posty: 500
Rejestracja: 05 lis 2018, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Bielany

Re: Slayer 30 :)

Post autor: grafffik » 11 lut 2019, 7:56

co ten minusowy przewód taki zakręcony :x z 30 ogniw to by tam jeszcze weszło do skrzynki :D
Budowa i montaż e-bike
Warszawa i okolice
tel. 536 230 997
Obrazek

Tooropek
Posty: 104
Rejestracja: 08 wrz 2018, 10:50

Re: Slayer 30 :)

Post autor: Tooropek » 11 lut 2019, 16:39

grafffik pisze:
11 lut 2019, 7:56
co ten minusowy przewód taki zakręcony :x z 30 ogniw to by tam jeszcze weszło do skrzynki :D
Kolega Piotr tak to polutował więc zgodnie z zasadą "po majstrze się nie poprawia" nie robiłem z tym nic, w niczym to nie przeszkadza, skrzynka zamknięta na amen, także idzie o tym drobnym "ale" zapomnieć :)

Powiem szczerze, że weszłoby i +40 ogniw tzn jakiś pakiecik 13s13p ale chciałem zachować równowagę pomiędzy wagą pakietu i zasięgiem, a no i oczywiście żeby w skrzynke weszło wszystko (sterownik, pakiet, kabloza i jeszcze nie dokupiona przetwornica na 12v/5V fast charge).


Edit: na zlocie dla zainteresowanych otworzę skrzynkę i pokaże jak to wygląda ;) taki bonus ode mnie za zainteresowanie o ile w ogóle będzie jakiekolwiek :D
Mid-drive TSDZ2 750W Cube 23" 29er :)

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 17 lut 2019, 21:34

Zamontowałem jeszcze za nim go skończę jednak blat 48Z żeby nie było problemów. Jakaś chińszczyzna ale obciąłem resztę zębatek. Do tego dorobiony napinacz i prowadnica. Kółko przetoczone z koła od deskorolki.
Przy okazji odkryłem luz na wahaczu Przy mufie suportu, ciekawe czy są tam łożyska czy może tuleja?
Załączniki
DSC_9883336.jpg

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 21 lut 2019, 16:53

Wymodziłem taki projekt aku. Drut miedz 1,5mm2 ma być. Zachowana zasada to 2 przewody do każdego ogniwa. Szare to połączenia dołem. Ogniwa mają dystans 0,9mm między sobą koszyków nie daje bo brak miejsca i szkoda kasy ;) Kółeczka z preszpanu mam zrobione na każe ogniwo. :)
Załączniki
ogniwa.jpg

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 27 lut 2019, 23:12

powoli zbliżam sie do końca :) Bateria gotowa, puch polakierowana, logo zrobione z puszki od piwa :)
Załączniki
b2.jpg
q.jpg
q3.jpg
q1.jpg
q.jpg
q3.jpg
q1.jpg

daamianr
Posty: 42
Rejestracja: 12 sty 2019, 17:48

Re: Slayer 30 :)

Post autor: daamianr » 28 lut 2019, 15:19

Fajny i lekki rower na siniku Bionx. Zrobilem 2 projekty na tym silniku. Skrzyneczka elegancka. A ta rama wyspawana to juz mistrzostwo😉

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 04 mar 2019, 0:13

A tu już po pierwszej jeździe i jestem bardzo zadowolony :) Rower wyrywa do przodu :) Opona bedzie do wymiany bo pasuje jak świni siodło :D. Jeśli chodzi o blat to faktycznie nawet 48 to mało :D
Załączniki
q56.jpg

Awatar użytkownika
mr_x
Posty: 325
Rejestracja: 26 wrz 2018, 19:19
Lokalizacja: Białystok

Re: Slayer 30 :)

Post autor: mr_x » 04 mar 2019, 11:33

Jak spisuje się prowadnica i napinacz?

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 04 mar 2019, 14:28

Spisuje sie bardzo dobrze :) Miałem taki 10 lat temu i też bardzo pomagał. Na górze prowadnica a na dole kółko. Wzorowałem sie na napinaczu "Chaindog".

Awatar użytkownika
grafffik
Posty: 500
Rejestracja: 05 lis 2018, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Bielany

Re: Slayer 30 :)

Post autor: grafffik » 04 mar 2019, 14:53

poproszę o szczegóły napinacza bo też muszę sobie zrobić ;D
Budowa i montaż e-bike
Warszawa i okolice
tel. 536 230 997
Obrazek

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 04 mar 2019, 17:29

Mi akurat pasowało mocowanie zrobić ze stali wiec centralna cześć jest wytoczona z blachy 3mm a środek jeszcze mocniej tak ze suport odsunął się tylko o 1mm, ramiona zostały zrobione z blachy 1mm zagięte boki, takie pudełko puste w środku. Dolna rolka jest z kółka od deskorolki, twarda jak plastik też podtoczona, a góra z aluminium 3mm.
tu macie wzór.
Załączniki
p5pb14603772.jpg
Roox-Chaindog-2008-LA.jpg
p5pb14603772.jpg

Awatar użytkownika
grafffik
Posty: 500
Rejestracja: 05 lis 2018, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Bielany

Re: Slayer 30 :)

Post autor: grafffik » 04 mar 2019, 18:17

a pas masz z drugiej strony supportu w takim razie ?
Budowa i montaż e-bike
Warszawa i okolice
tel. 536 230 997
Obrazek

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 04 mar 2019, 18:37

jeszcze nie mam ale spokojnie wejdzie z tej strony i bedzie go można przykręcić do mocowania napinacza.
Ostatnio zmieniony 17 mar 2019, 22:06 przez granada, łącznie zmieniany 1 raz.

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 16 mar 2019, 22:23

Mój slayer jest już gotowy do jazdy to spawam sobie coś nowego ;)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2019, 22:06 przez granada, łącznie zmieniany 4 razy.

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 :)

Post autor: granada » 17 mar 2019, 22:11

Był hardtail a jest full :D Rama i blach 3mm ze skupu jakieś rurki i 8 łożysk :)
Dziś już wstępnie poskładany, mimo tak dużego ramienia sprężyna jest chyba za twarda bo skok jest niewielki. Może ma ktoś jakiś taki dumper na zbyciu ?
Załączniki
ccc.jpg
666.jpg
88.jpg

Awatar użytkownika
grafffik
Posty: 500
Rejestracja: 05 lis 2018, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Bielany

Re: Slayer 30 + IronTrek :)

Post autor: grafffik » 17 mar 2019, 22:49

No i kona tfu trek stinky gotowy
Koniecznie załóż nowy temat dla tej ramy bo już z wejścia zapowiada się grubo
Ostatnio zmieniony 18 mar 2019, 7:54 przez grafffik, łącznie zmieniany 1 raz.
Budowa i montaż e-bike
Warszawa i okolice
tel. 536 230 997
Obrazek

Awatar użytkownika
TomaS
Posty: 746
Rejestracja: 03 maja 2017, 10:00
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: Slayer 30 + IronTrek :)

Post autor: TomaS » 18 mar 2019, 6:23

Haha Polak potrafi 👍 Ja nie zrobię fulla ??? Potrzymaj mi piwo....
Jeżdżę na:
teren:FALCON E-CROSS
miasto:CARRERA BANSHEE

granada
Posty: 114
Rejestracja: 13 gru 2018, 13:57

Re: Slayer 30 + IronTrek :)

Post autor: granada » wczoraj, 0:02

Piwa nie piję wiec poszło nawet szybciej :D

Za to jestem bardzo zadowolony ze swojego roweru z bionxem i sterownikiem 18A ma zajefajne przyspieszenie, Jeżdżę nawet na 80% a 110% włączam czasem dla jaj. Po pierwszym ładowaniu wyszło 90 km po polnych drogach a że to była pierwsza jazda wiec sporo prądu poszło na próby itd. Myślę zę wynik super :) Nic się nie urwało wiec jest dobrze. Moja prędkość przelotowa to 28-32 km.
Załączniki
999.jpg
55.jpg
4.jpg

maciek72
Posty: 211
Rejestracja: 18 lut 2018, 14:22
Lokalizacja: BLACHOWNIA

Re: Slayer 30 + IronTrek :)

Post autor: maciek72 » wczoraj, 5:11

Ładna skrzyneczka
MACIEK

Awatar użytkownika
grafffik
Posty: 500
Rejestracja: 05 lis 2018, 21:31
Lokalizacja: Warszawa Bielany

Re: Slayer 30 + IronTrek :)

Post autor: grafffik » wczoraj, 10:18

to kiedy wywalasz przerzutki ? :D
Budowa i montaż e-bike
Warszawa i okolice
tel. 536 230 997
Obrazek

ODPOWIEDZ